Fórum témák
» Több friss téma |
Felmerült már több esetben, hogy miként lehet kakukk hangot előállítani, szerintem megérdemel egy saját topic-ot.
Leginkább órás topic-ban, és ez teljesen érthető. ![]() Annó kicsit bele is ástam magam a témába. Most kezembe akadt egy eredeti kakukkoló, lásd csatolt képek. Csináltam pár képet az eszközről (nagyságrendileg 23 x 23 x 75 mm). Mostanság elektronikusan csinálják, arra is lenne pár ötlet.
Semmi videó, semmi hangfelvétel? Boooooooooooo!!!!
![]()
Az első áramköröm amit megépítettem 10 évesen az a villanykanári volt az akkori hobby elektronika újságból (élő is volt). Nem tudom hányadszori próbálkozásra sikerült filccel rajzolt nyákra, de végül megszólalt. Aki ismeri, a kakukkot messze lekörözi... nem egy egyszerű kapcsolás, volt benne pár oszcillátor.
![]()
Amikor felkerültem Pestre, akkor a "vezetékesekhez" kerültem.
Az órák is ide tartoztak. Klucsik Gyuri kollégám (már le merem írni a rendes nevét, mert vagy harminc éve elment nyugdíjba, remélem élvezi az életet), volt a FŐ órás. Mit adjunk neki? Mondom a Jani kollégámnak (hasonló korú, remélem élvezi Ő is az életet). Menjél ki a lengyel piacra, és vegyél egy klasszikus kakukkos órát. Akkor még volt ilyen, mindenki ott vette a búvárszivattyút (is). Elhozta a szent kegytárgyat. Kakukk ki belőle (lásd csatolmányok), 27Cxxx EPROM-ba nyers formátumba beégetve "KLUCSIK". 35 mm filmes dobozba az elektronika műgyantával beöntve, "NATIONAL SEMMIKONDUKTOR" matricával ellátva, színes vezetékek a hangszóróhoz, reed reléhez, és az elemhez. Világon csak egy olyan óra van, amelyik óránként azt mondja, hogy KLUCSIK. Szerintem vakarja is a fejét az örökös, már ha tesz bele elemet. Mostmár tudnék olyat is csinálni, amelyik azt mondja, hogy KÁLMÁN. Amúgy innen van az eszköz, viszem ajándékba Békéscsabára. Idézet: „viszem ajándékba Békéscsabára” Mielőtt átadod, szeretném lefényképezni. Ha lehet. Idézet: „Világon csak egy olyan óra van, amelyik óránként azt mondja, hogy KLUCSIK.” Ebből is csak egy van ... ![]() És ebből is A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2025
Itt is van (fényképek is): Bővebben: Link
A mechanikus szerkezet összeállítási rajzát, robbantott ábráját, méretezett műszaki rajzát szívesen megnézném, ha lerajzolnád
![]() A síp javításáról videót találtam azért: youtube A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2025
Annyi furmány van benne (méretezett skicc majd jön), hogy ez műanyagból van és három (és fél) fő darabból van összeragasztva:
- Tető, amin van a harmónika, és a 7 mm lyuk - Síp része, ami színben is eltér - Összes többi egyben van - Valamint a síp felső nyílásánál van egy lemez belül, szerintem az biztosítja a megfelelő megfújást - Nagyjából 3 mm vastagok a falak - Hasán van egy 1,5 mm lyuk, szerintem az csak a csavar helye Fogalmam sincsen, hogy mitől van az egyiknek "ka", a másiknak meg "kukk" hangja, mert kívülről teljesen egyformák. ![]()
Az alján a lezáró dugó máshol helyezkedik el.
Nézz bele alulról.
Mivel egy darabból van fröccsöntve, és minden része össze van ragasztva, ezért ez nem lehetséges.
Pontosabban ajándéknak szánt kütyüt nem barmolnék szét, csak mert kiváncsi vagyok hogy mi van benne. ![]() De amúgy igazad lehet, szerintem bele van ragasztva valami az aljába...
Csak úgy lehet, a "csőhossz" változással változik a hangmagasság.
Emlékeztem, hogy az Ezermester-ben volt erről szó, de internetes segítség kellett, melyik számban. (1961/12 és 1962/1). Ezután már ki tudtam keresni a sajátból, és közzé is teszem, ha már témábaillő -hátha érdekes: a második oldalon a síp
Szerintem pici ventillátorral is meg lehet fúvatni, kevesebb mechanika kell hozzá (no harmonika).
![]()
Ingyen vihetőben rettenetesen sok pici (például processzor) ventillátor van. Csak ki kell próbálni, meg elektronikosan iszonyat gyorsan meg is lehet állítani.
De nem ez a kérdés, hanem hogy kell-e még a ruszki kakukk külső mérete, vagy ennyi pont elég az első kisérlethez?
Nem. Ennyi tudomány elég. Más források is kerültek elő.igaz francia nyelven. Később felrakom ide.
Elektronikus verzióra volt már pár megvalósítás:
HE1996-02-043 Kilenctranzisztoros kakukk HE2001-08-184 IC-s kakukk HE2003-05-136 Kakukk szimulátor RT1985-05-036 Digitális kakukkos óra. RT1985-06-034 Digitális kakukkos óra 2. Manapság egy mikrokontrollert használnék 1 PWM kimenet alul áteresztő szűrőn keresztül meg is tenné. A cikkekből kinézhető a szükséges frekvencia és időzítések.
Ha már átadta , azután is fotózható lesz .
![]()
Lépetőmotoros kaqkk még nincs , jövőre Csabán az is megtekinthető lesz
![]()
Vacak volt az időjárás, csináltam egy próbát a hogy Nektek már ne kelljen belefutnotok ebbe a zsákutcába.
Azaz maszkolószalaggal összeszkábáltam az egyik sípot egy procihűtő ventillátorral. Inkább sűvít mint kukkol. Szerintem a szállított levegő elég lenne, de a végnyomás kicsi, nagy a rés a ventillátor lapátja mellett, inkább kavarja mint fújja. Nem arra lett kitalálva, hogy egy 7 mm-es lyukon nyomjon át levegőt. ![]() De lehet 3D nyomtatni saját sípot hozzá...
A sípon inkább egy mini fújtató van... Bővebben: Link
Tudom én ezt kérem, itt van nálam az asztalon az egész cucc, meg én szedtem szét annó, ámbár pont harmónika része porlott szét...
No, akkor idézek:
"leheletszerűen belefújunk". Valószínűleg túl nagyot fúj a ventillátor.
Köszönjük , valószínűleg még az sem mindegy hogy a méretezett fujtatót milyen gyorsan mozgatjuk . Biztosan kell még kisérletezni vele egy keveset ...
Most hogy játszottam vele, kiderült (tapasztalati úton) hogy a síp olyan mint egy LED.
Azaz van egy "küszöb", ami alatt nem szól, utána meg egyre hangosabban. Mélyebb fizikáját nem értem, az én szemeben a síp eddig teljesen lineáris eszköz volt: Kis fújás kis fütyülés, nagy fújás nagy fütyülés. ![]() Majd megkérdezem a fizikus doktor kollégámat, ámbár sok reményt nem fűzök hozzá...
Valami szattyánbőrt csak kerítünk, hogy a saját fújtatója működjön. "Nylon" is jó ám hozzá.
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2025
Tehát azt mondod, hogy vigyem el a RÁBAFTA rendezvényre, hagyjam ott, és mire megyünk Békéscsabára, addigra megszereled?
![]() Nekem jó, úgyis már most pakolok szombatra. Keresek is neki tüstént egy dobozt. Kaqkk mester majd elmondja mit szeretne. Eredetileg fekete volt a harmonika. |
Bejelentkezés
Hirdetés |