Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
A leírásukban vastag betűkkel írták, hogy nem támogatja a LiFePo akkumulátorokat. Márpedig napelemes rendszert szinte csak azzal érdemes csinálni...
Közvetlen DC, 2-300V-os feszültséget a bojlerre kapcsolni a hőfokszabályzó biztos halála, szinte azonnal az egyenáramú ív miatt. Nem erre van tervezve. A fűtőszálnak mindegy lenne.
A ki/be kapcsolása necces lessz. Nem fogja bírni a termosztátja a DC -t.
Erre a célra van kifejezetten bojler inverter (water heater inverter) vagy néha direkt inverterként is emlegetik. Pl. Volt Polska Green Boost 3000W.
A DC nem csak kapcsolási ívek, hanem szivárgó áram korrózió szempontjából sem ideális direktben.
Mint írták, a bojler valamennyi áramköri eleme AC feszültségre készült (hőfogszabályzó és biztonsági termosztát), ha több száz volt egyenáramról menne, akkor még ív és tűz is lehet belőle.
De a vezérlés megoldható DC mágneskapcsoló alkalmazásával, amit az AC-s elemek működtethetnek. Van törpefeszültségű 12/24/48VDC fűtőbetét, de ehhez meg kellene oldani az illesztést, talán van olyan MPPT töltésvezérlő ami akku nélkül is stabil kimeneti feszültséget biztosít. A hagyományos 230Veff fűtőszál végül is eljárna 230VDC-ről is, de ez már életveszélyes feszültség, ezért az érintésvédelmi problémákra is figyelni kell. Ami stabilan le tud kapcsolni DC szivárgó és hibaáramokra az a "B" típusú áramvédő, ami nem olcsó (100-200EFT/db). Szerintem korróziós probléma nem lesz, mert a törpefeszültségű és a hálózati fűtőbetétek is egy (földelt) fém csőben vannak, így a betáp nincs közvetlen kapcsolatban a tartállyal és a vízzel. Ezen kívül probléma a teljesítményillesztés, alacsony feszültségű fűtőszálnál lehet párhuzamosítani a napelemeket, magasabbnál meg sorba kötni és fixen rákapcsolni, de cserébe az energia egy része elveszik mert ritkán dolgozna az ideális munkapontban, cserébe nem kell pluszban drága áramátalakító.
Keress rá volt polska3000 ,erre lett kitalálva.
Értem. Ezen kívül miket kell szem előtt tartani az inverter vásárlásnál?
Igazából nem tudok neked tippeket adni. Nekem egy fajta inverterem van, az 24V-os, még PWM-es (ilyeneket már nem árulnak). Nincs tapasztalatom másfajta inverterekről, ez már megy 2 és fél éve. Azóta tanulom a vele való életet, alakítom át a hálózatot.
Sok szempont lehet, amiből kinek ez, kinek az fontos. Mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai (pl. a 24V-os aránylag biztonságos feszültség, de 4kW-nál nagyobb invertert nem árulnak 24V-osat, úgy is hatalmas áramok folyhatnak az akkuból). Egy másik szempont pl. a garancia, vagy a magyar forgalmazó. Én lemondtam a garanciáról azzal, hogy külföldről vettem (különben adtak egy évet), cserébe olcsóbb volt. Viszont érdemes olyan forgalmazót választani, aki régóta ezzel foglalkozik, akár külföldi, akár magyar. |
Bejelentkezés
Hirdetés |