Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   263 / 263
(#) kendre256 válasza Zaji hozzászólására (») Kedd, 7:40 /

A leírásukban vastag betűkkel írták, hogy nem támogatja a LiFePo akkumulátorokat. Márpedig napelemes rendszert szinte csak azzal érdemes csinálni...
(#) kendre256 válasza Baxi hozzászólására (») Kedd, 7:45 /

Közvetlen DC, 2-300V-os feszültséget a bojlerre kapcsolni a hőfokszabályzó biztos halála, szinte azonnal az egyenáramú ív miatt. Nem erre van tervezve. A fűtőszálnak mindegy lenne.
(#) Elektro.on válasza Baxi hozzászólására (») Kedd, 8:18 /

A ki/be kapcsolása necces lessz. Nem fogja bírni a termosztátja a DC -t.
(#) klausz18 válasza Baxi hozzászólására (») Kedd, 8:24 / 1

Erre a célra van kifejezetten bojler inverter (water heater inverter) vagy néha direkt inverterként is emlegetik. Pl. Volt Polska Green Boost 3000W.
A DC nem csak kapcsolási ívek, hanem szivárgó áram korrózió szempontjából sem ideális direktben.
(#) SKY válasza Baxi hozzászólására (») Kedd, 8:59 /

Mint írták, a bojler valamennyi áramköri eleme AC feszültségre készült (hőfogszabályzó és biztonsági termosztát), ha több száz volt egyenáramról menne, akkor még ív és tűz is lehet belőle.

De a vezérlés megoldható DC mágneskapcsoló alkalmazásával, amit az AC-s elemek működtethetnek.

Van törpefeszültségű 12/24/48VDC fűtőbetét, de ehhez meg kellene oldani az illesztést, talán van olyan MPPT töltésvezérlő ami akku nélkül is stabil kimeneti feszültséget biztosít.

A hagyományos 230Veff fűtőszál végül is eljárna 230VDC-ről is, de ez már életveszélyes feszültség, ezért az érintésvédelmi problémákra is figyelni kell. Ami stabilan le tud kapcsolni DC szivárgó és hibaáramokra az a "B" típusú áramvédő, ami nem olcsó (100-200EFT/db).
Szerintem korróziós probléma nem lesz, mert a törpefeszültségű és a hálózati fűtőbetétek is egy (földelt) fém csőben vannak, így a betáp nincs közvetlen kapcsolatban a tartállyal és a vízzel.

Ezen kívül probléma a teljesítményillesztés, alacsony feszültségű fűtőszálnál lehet párhuzamosítani a napelemeket, magasabbnál meg sorba kötni és fixen rákapcsolni, de cserébe az energia egy része elveszik mert ritkán dolgozna az ideális munkapontban, cserébe nem kell pluszban drága áramátalakító.
(#) CIROKL válasza Baxi hozzászólására (») Kedd, 9:01 /

Keress rá volt polska3000 ,erre lett kitalálva.
(#) Georgee válasza Baxi hozzászólására (») Kedd, 10:32 /

(#) Zaji válasza kendre256 hozzászólására (») Sze, 6:19 /

Értem. Ezen kívül miket kell szem előtt tartani az inverter vásárlásnál?
(#) kendre256 válasza Zaji hozzászólására (») Sze, 9:34 /

Igazából nem tudok neked tippeket adni. Nekem egy fajta inverterem van, az 24V-os, még PWM-es (ilyeneket már nem árulnak). Nincs tapasztalatom másfajta inverterekről, ez már megy 2 és fél éve. Azóta tanulom a vele való életet, alakítom át a hálózatot.
Sok szempont lehet, amiből kinek ez, kinek az fontos. Mindegyiknek vannak előnyei, hátrányai (pl. a 24V-os aránylag biztonságos feszültség, de 4kW-nál nagyobb invertert nem árulnak 24V-osat, úgy is hatalmas áramok folyhatnak az akkuból).
Egy másik szempont pl. a garancia, vagy a magyar forgalmazó. Én lemondtam a garanciáról azzal, hogy külföldről vettem (különben adtak egy évet), cserébe olcsóbb volt. Viszont érdemes olyan forgalmazót választani, aki régóta ezzel foglalkozik, akár külföldi, akár magyar.
(#) Zaji válasza kendre256 hozzászólására (») Sze, 12:38 /

Köszönöm szépen.
Következő: »»   263 / 263
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem