Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   60 / 77
(#) Skori válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Nem ismerem a viccet amire gondolsz, amennyit meg leírtál belőle az nem vicces, és kb. semmi értelme. Csak annyit tudok, hogy:
- Hogyan lettek a Svábok?
- Egy kisebb skót közösségből, akik elzavarták maguk közül azokat akik pazaroltak...
(#) Skori válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Annak sértés aki magára veszi, részemről ez csak egy vélemény, amivel nem kötelező egyetérteni.
Aki szintén így gondolja, annak a számára érdemben szóltam hozzá, de az írásodból úgy sejtem, hogy nem tartozol abba a csoportba
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2025
(#) tunerman válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 20, 2025 / 2

Idézet:
„"Röviden összefoglalva: ez nem másról szól, mint a hülyék, marketingesek általi lehúzásáról."
Ha már érdemben nem tudsz a témához hozzászólni, akkor legalább ne sértegess másokat, ha kérhetném!”

A hálózati, jeltovábbító és hangszóró kábelek/vezetékek meghallgatásakor fellépő hangzási különbségekre mondanék egy nagyon más területen jelentkező hasonlatot.

A F1 autók első szárnyvégi kis műanyag lapja ha letörik, akkor az F1-es autó lényegében vezethetelen lesz. A jelntős lassulás és idővesztés miatt a versenyzőnek a boxba kell hajtania az első szárny cserére.
Egy hagyományos személyautót vezető ember ilyen kismértékű sérülést nem is venne észre, és ha igen, akkor is nagyobb problémák nélkül tovább tudna haladni.

Szóval - aki olyan minőségű HiFi rendszert hallgat, ahol a kábelek, vezetékek cseréje hallható változást nem okoz, akkor Ő - áttételesen - egy sima közlekedésre szánt autót vezet...
TJ.
(#) mateatek válasza tunerman hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Ebben az esetben, ha az E-ON átvezetékelné a hálózatot ezüstre és Paksot is át tekernék ezüst kábellel, akkor nektek sokkal könnyebb dolgotok lenne? Alapból jobban szólna a készüléketek?
(#) Skori válasza tunerman hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Igazad van, de attól, hogy a tanksapkát pirosról kékre cseréljük, semmivel se lesz jobb az autó.
(#) Gafly válasza mateatek hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Elvileg kéreheted a szolgáltatótótól, melyik fázisra kössenek. Én a zöldre szavazok, mert a piros tilos, a sárga meg uncsi.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 20, 2025 / 4

Fehér kellene, nem színezi a hangot.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jún 20, 2025 / 1

Nálam pl. elég döbbenetes különbség van két hálózati kábel hangja között. A mélyek mennyiségét ezzel is tudom befolyásolni és nagyon nem mindegy milyet használok. A konnektortól az a négy méteres hosszabbító viszont mindenre hatással van. Könnyen dobnál egy hátast ha saját füleddel hallanád, hogy ez nem bebeszélés hanem tény. Sajnos fizikai magyarázata (még) nincs a dolognak, de nem volt kidobott pénz az a 25 ezer forint amit kifizettem érte a Kácsának. Jobb/drágább kábelt is kipróbálnék, de ennél többet nem vagyok hajlandó áldozni rá. Plusz rizikós is, mert nem mindig jön be, hogy drágább jobb. És még rendszerfüggő is a dolog. Ez van. Ha nem tudjátok ezeket a dolgokat elfogadni, vagy elhinni akkor elég ha csak olvassátok ezt a topikot. Szerintem (is). Tunerman példája nagyon frappáns volt. Egy kínai pwm modulnál mindegy milyen a hálózati kábel vagy a hangszóró vezeték. Hifiről van szó. A topik címe is erre utal.
(#) btamas81 válasza tunerman hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Csak hogy a hozzám hasonló földi halandó is értse.
Ha az én rendszerem egy 10es skálán 1es a tied 8as, egy ilyen kábel mennyit javít rajta? 8asból lesz 9es vagy 10es?
(#) mex válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Idézet:
„Nálam pl. elég döbbenetes különbség van két hálózati kábel hangja között.”

Be is van dugva mindkettő?
Nade félre a tréfával, ha egzakt magyarázatot nem lehet adni egy négy méteres hosszabbító hangzásjavító hatásáról, akkor mégis hová kellene pozicionálni egy olyan hálózati kábelt mely csak az egyik végén csatlakozik a hálózathoz, a másik vége szabadon van, és a fekvése nagymértékben meghatározza a hangminőséget?
(#) Suba53 válasza tunerman hozzászólására (») Jún 20, 2025 / 1

Általában félre mennek a hasonlataid. Az F1 autóknak aerodinamikailag nagyon precízen tervezett, mért karosszériájuk, szárnyik vannak, a nagy sebességhez optimalizálva.
A szárny letörése nem hasonlítható ahhoz, mint amikor kábeleket csereberélsz, mert az egy meghibásodás, és nem egy minőségi jellemző. Inkább olyan mint ha a kábel csatlakozójának kontakt hibája, oxidációja miatti jelentős zaj, recsegés tenné évezhetetlenné a zenét.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2025
(#) nagym6 válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 20, 2025 / 1

Én értem. Ha pld.: három ilyen kábelt kötnek sorba komoly berendezésnél, 11-es lesz a 10-es skálán a javulás mértéke.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

Ameddig nem tudod a jelenség okát, addig pontosan ugyanakkora az esély a fizikai, és a pszihológiai okokra.

4 méter hosszabbítónak akár lehet jelentős ellenállása is, de, ha a lakásban egy másik konnektorba dugod be a készüléket, akkor is más lesz pl. a vezetékhossz, a kötések száma amin áthalad az áram, stb... Tehát ezt továbbgondolva minden egyes konnektorból másképp kellene szólnia nem?

Idézet:
„Ha nem tudjátok ezeket a dolgokat elfogadni, vagy elhinni akkor elég ha csak olvassátok ezt a topikot.”
Pontosan erről van szó! Hitről beszélgetünk egy elektronikai fórumban? Nem, nem kell semmit sem elhinni. Amúgy meg ugyanazt tudom mondani mint mek-eleknek, ez nem egy "hívő" topik, tetszik vagy sem, nemcsak mindenki olvashatja, hanem mindenki írhat is bele, még a "hitetlenek" is! Nyilván hallasz valamit, és elek is, de ez a hozzállás a szemben amúgy eleve megerősíti azt, hogy a jelenség inkább pszihológiai okokra vezethető vissza.
Aki meg tagadja ezt a hatást, azt a hívők besorolják a:
- süket,
- vagy szar rendszere van,
- vagy a hitetlen eretnek kategóriába.
- és persze még véletlenül sem fordulhat elő, hogy mégsem erről van szó...
Ettől függetlenül, én maradnék a ez ennél tudományosabb módszereknél, pl. mérés, okok megkeresése, bizonyítása, reprodukálható megismételhetősége, (pl. dupla vakteszt) stb...
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2025
(#) Skori válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

Természetesen az sem mindegy, hogy balra vagy jobbra sodort a vezeték, és, hogy előtte a kismegszakítón fentről lefelé, vagy lentről felfelé ment át az áram . Szóval toljuk a trabanton az optikai tuningot, meg ezüst kábellel kötjük be a gyújtást - és egyre jobb autó lesz belőle, (és a végén kényelmesebb lesz benne ülni, mint egy Rolls-Royceban) és ahelyett, hogy valódi változtatásokat csinálnánk, csak kínlódunk a különféle pótcselekvésekkel.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 21, 2025 /

Amúgy téged nem zavar, hogy minden logikának, és józan paraszti észnek ellentmond ez a hálózati kábeles tapasztalat? Az ember érzékszervei könnyen becsaphatók, nem csak a hallás, hanem akár a látás, szaglás, tapintás stb... is.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 3

Idézet:
„Ameddig nem tudod a jelenség okát, addig pontosan ugyanakkora az esély a fizikai, és a pszihológiai okokra.”

Ugye azt nem vitatod, hogy én mérni is szoktam? Negyven éve mást sem csinálok, csak mérek és hallgatok. Keresem az összefüggést erősítők mérési eredményei és a hangjuk között. Több ezer, vagy inkább több tízezer ember teszi ugyanezt szerte a világban - hobbistáktól kezdve a legjobb mérnökökig - és mégsem tudja senki mit kell mérni ahhoz, hogy az erősítő kimenetén azt a jelet kapjuk ami a bemenetén van. Itt is hívők vannak. Van aki azt hiszi attól lesz jó a végeredmény ha minden torzítás -180dB alatt van, van aki a non NFB-ben hisz, a csőpártiakat nem lehet eltántorítani a csövek hangjától, a PWM pártiakat a pwm hangjától, a FET pártiakat a fetek hangjától... és sorolhatnánk a végtelenségig. Ezek az erősítők mérve mind mást mutatnak. De van amikor mérve pontosan ugyanolyan két erősítő és mégis teljesen másképp szólnak.
Akkor most kérdezem én... mi értelme van a mérésnek? Van értelme egyáltalán? Mondjuk, hogy van. Annyit néha ki lehet mutatni általa, hogy mi az amit meghallgatni sem érdemes. A többi inkább pszichológia - ahogy Te nevezed (és még sokan mások is ezt hiszik/gondolják). De a zene eleve a pszichének szól - az ember lelkének. Írtam már, hogy én nem a zenét szeretem, hanem a zene hangjait. Ha ezek a hangok nem tiszták, akkor engem idegesítenek. Én soha nem ülnék le egy szokol elé Carmina Burana-t vagy Pink Floyd-ot hallgatni. Akad aki képes erre az itt hozzászólók közül és akkor nekik ez a kábeltéma teljességgel osztályidegen. Nekik nem kell bizonygatni azt, hogy két különböző kábel pontosan kétféleképpen szól. Ha megmérem akkor sem hiszik el. Kitettem már több ilyen mérést, mindenki nagy ívben sz@rta le.
Tehát semmi értelme százharmincötödjére belemenni pontosan ugyanabba a vitába ami miatt már legalább öt topikot zártak be. De ha ez a cél akkor folytassátok nyugodtan, én kiszálltam ebből.
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

A tiéd és Skori-é ugyanúgy nem jó. Egy hálózati kábel cseréje kicsit sem olyan mint egy meghibásodás, pláne nem olyan, mint egy tanksapka más színűre festése. Az a kábel ugyanúgy egy alkatrésze annak az eszköznek, mint bármelyik benne lévő tranzisztor vagy kondenzátor. Az olcsóbb készülékekben fizikailag is, hiszen ki sem húzható belőle, fixen bele van építve.
(#) Ge Lee válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

Nem. Én is 1-től 10-ig szoktam pontozni, nálam az 1-es a Sokol rádió 10-es az élő zene. Utóbbit sosem fogod elérni, milliárdos rendszerekkel sem, mert egyszerűen a hangvisszaadás jelenlegi eszközei nem alkalmasak rá. Jól közelíteni azt lehet, de ugye az akkor sem lesz ugyanolyan. Ahhoz mondjuk valami olyasmi kéne, hogy minden egyes hangszer hangja külön külön van rögzítve, erősítve és lesugározva, tehát ha egy zenében megszólal egyszerre 8db hangszer, akkor azt 8 forrás szolgáltatja 8 erősítőn át 8 hangszóróba. De még ez sem lenne ugyanolyan, mert nem tökéletes se a mikrofon, se a hangrögzítés a hangszóró meg pláne nem.

Maradjunk annyiban, hogy a többségnek (aki tapasztalatok híján szeret vitatkozni meg a hit felé terelni a dolgot) ezen a 10-es skálán legjobb esetben is egy 6-os rendszere van, de inkább 5-ös. Egy ilyen rendszeren sosem fogsz meghallani egy kábelcserét, mert ahhoz kell egy 7-es rendszer legalább. Aztán 11-es a rendszered sosem lesz a már fentebb leírt okok miatt sem, de mondjuk egy kábel csere tud csinálni a 7,5-ből 7,7-et. És reszelgeted az egészet éveken, évtizedeken át, hogy elérd vele mondjuk a 8-at vagy a 8,5-öt. Erről szól ez, meg erről:
Idézet:
„De a zene eleve a pszichének szól - az ember lelkének. Írtam már, hogy én nem a zenét szeretem, hanem a zene hangjait.”
Ezzel én pont ugyanígy vagyok. Nem azért váltottam a tuctuc zenéről és hallgatok jazz-t meg hasonlókat, mert ezeket a zenéket szeretem, hanem mert egy jó láncon (tehát nem Sokol rádión!) ezek olyan élményt keltenek az ember agyában mint valami stimuláló szer (bár sosem drogoztam így azt nem tudom) vagy a szex pl.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 2

Az univerzum létezésére sincs jelenleg semmiféle bizonyító erejű tudományos magyarázat. Akkor ennek a létezése is tulajdonképpen csak pszichológia. Én nem is hiszem el.

Az alapoknál kellene elkezdeni szerintem. Fogsz két erősítőt, egymás után meghallgatod rajta ugyanazt a zeneszámot. Konstatálod, hogy a két készülék másképpen szól. Ha nem, akkor nagyon nagy a baj, másrészről meg jó, mert nem kell a dologgal tovább foglalkoznod. Ha meg valóban hallod hogy nem egyformán szólnak, akkor nosza előkapod a szkópot meg amid van, és megpróbálod kideríteni hogy mi az oka. Nem fog menni előre mondom, de én türelmes vagyok, kivárom míg a dolog végére jársz és néhány év múlva beírod ide hogy mire jutottál.

Én nézegettem a csöves erősítőm spektrumképét annak idején. A két erősítőé nagyon nagy hasonlóságot mutatott, mondhatni szinte ugyanolyan torzítást produkált mindkettő. Ehhez képest a hangjuk meg köszönő viszonyban sem volt egymással, az egyik igazi csöves, elkent, meleg, lágy, puha hangkép, a másik meg precíz, még talán a félvezetősöknél is precízebb hangkép. Ráadásul az egyik visszacsatolt a másik nem. Akkor mit méricskéljek még rajtuk? Mi az oka? Biztos nem a MHz-es tranziens viselkedés, mert ugye a kimenő okán azoknál olyan nincs.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

Egyébként, tényleg van egy jó adag lehúzás és átverés is ebben a témában, de szerintem azt nem érdemes idekeverni. Mert maga a high end az nem a legnagyobb hanghűséget szokta tükrözni általában, hanem azt, hogy hogy lehet valamit a legdrágábban eladni. És el lehet, mert van aki megveszi. Aztán utána pár hónap múlva vagy 1-2 év múlva ott lesz az 5 milliós készülék az apróhirdetésben féláron vagy harmadáron.
De ez sima üzlet, semmi más, ami a többihez hasonlóan ugyanúgy fel lett építve. Mert elhintették, hogy minél drágább valami annál jobb, és aki ezt elhiszi, annak utána el lehet adni, és gyártóként meg lehet élni belőle. De ez nem feltétlenül van így.
(#) Robid válasza Skori hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 3

Számomra ahhoz hasonlítható az egész história , hogy a csirkepörköltet is le lehet írni a vegyjeleivel
Csirkepörkölt ≈
[75 g H₂O + 20 g CₙHₘNₚOₛSₜ (fehérje) + 3 g C₁₈H₃₄O₂ (zsír)] +
[50 g (H₂O + C₆H₁₂O₆ + C₆H₁₀OS₂)] +
[10 g (C₄₀H₅₆O₃ + C₆H₈O₆)] +
[20 g C₁₈H₃₂O₂] +
NaCl + C₁₇H₁₉NO₃ + 200 mL H₂O chatgpt)
Nagyon informatív ,tudományos, szemléletes és lehet elemezgetni naphosszat, de ha odamész a lábashoz kiskanállal egy pillanat alatt minden kiderül.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

A mondokádhoz csak annyit, hogy hol van leirva, hogy egyformák a füleink, söt még a zenészeknek sem egyforma a fülük, és sok hangszer hangzása a zenésztöl függ akinek az adott pillanatban csakis az a hangzás az ideális, de lehet, hogy másnap már nem. Nemrég volt hir, hogy zenészcelebek a füleiket operáltatják át, abban a reményben, hogy jobbnak fogják hallani azt a zajt amit maguk keltenek.
Az meg volt a beatzene höskorában, hogy minden hangszernek saját erösitöje meg hangszoroja volt, azaz az a hang amit az eszköz adott csak a meglevö láncon keresztül volt hallhato azaz a zenész is az igy hallott hanghoz igazodott, azaz az a referencia.
Fogadjuk el, hogy a zene az olyasmi mint az ennivalo, az egyik embernek ez izlik a másiknak meg más.
A mai nagy koncerteken meg egyenesen csöd a hangositás, szinte két univerzum alakult ki. A zenét csak egy bizonyos egyenhangerönél ( moziban ez szabványositva van 80 dB-re) lehetne értékelni. A koncertteremben, van egy többé kevésbé elfogadott referencia, mert a hangszerek hangerö tartománya meglehetösen korlátozott, de amint erösitésre kerül sor akkor már baj van. Érdekes amikor nem kizárolag zenei produkciorol van szo ( pl szonoklat stb), akkor sokkal jobban figyelnek a hangeröre meg a hangszintekre, hogy az elmondott szo is érthetö legyen, akár egy 100 ezres tömeg számára is. Saját tapasztalat sok éve ugyanazon a reptéren hangositottuk a pápát ( zenekar is volt) ahol tavaly az ACDC lépett fel ( saját müszaki stábbal, kb. ugyannyi nézö elött. ). Csapnivalo volt a hang, csak a szinpad közvetlen közelében volt jobb ( kiegyenlitettebb), de ott is tul volt tolva a hangerö. Elballagtam a küzdötértöl vagy 5-600 méterre, hogy olyan hangot lehessen hallani, amit az ember a lemezekröl ismer. A százezer ember nem ezt hallgatta….
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2025 /

Tévedés, a legnagyobb emberi elmék tudására és logikájára alapozott feltevésekhez semmi köze sincs "az én nem hiszem el" szintjének.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Jún 21, 2025 /

Az is benne van, de nem erről van szó. Nekem is van olyan napom amikor nyűgös vagyok, vagy épp valami nyavalya kerülget, olyankor hiába kapcsolom be a cuccot, minden rossznak tűnik. Nem azért mert aznap rosszul szól, hanem mert aznap máshogy reagál az agy az ingerekre és épp jobban tetszik neki a csend.
(#) Ge Lee válasza tki hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

Mármint? Magad írod: feltevés! Onnantól meg hogy feltevés, teljesen mindegy kié, mert pont annyira lehet igaz mint nem. A mai napig a "legtudományosabb" az egészre a teremtés, de hát az meg ugye eleve nem lehet tudományos.
(#) cua válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

Nem tudom mennyire erzed, de ez a kijelentesed sok(-sok) ezer audiofil kijelentest tesz idezojelbe, koztuk a sajatjaidat is. Es teljesen egyetertek vele
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2025 /

Erre nem lehet udvariasan válaszolni, így nem teszem.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 21, 2025 / 1

Kicsit sem vitattam, hogy Te mérsz - sőt Te legalább tényleg mérsz is, míg mások kizárólag csak a fülükre akarnak hallgatni, ami valljuk be nem mindig megbízható (hanguklat, időjárás, vérnyomás stb. függő).
Kábel esetében szerintem nem vehetők egy kalap alá a kisjelű, és a nagyjelű jelátviteli kábelek, valamint az energiaforrások primer és szekunder oldali kábelei:
- A hangra gyakorolt hatásuk nyilván és számora egyértelműen a jelkábeleknek lehet.
- Jóval kisebb mértékben (hiszen ott a tápelnyomás) a szekunder oldali kábeleknek
- A primer oldali kábelek pedig gyakorlatilag zaj, zavarok, bevitele szempontjából számíthat esetleg (ha a készülék és a tápja nem megfelelően védett ezzel szemben), valamint ha a táp stabilitását képes befolyásolni ez a vezeték. Ráadásul a rendkívül hosszú, (gyakorlatilag km-es) vezetékből kiragadunk egy rövid szakaszt, és ennek tulajdonítunk extra jelentőséget - sok esetben többet mint egy jelkábelnek, aminek valljuk be - sokkal többen meghallják a hatását (és mérhető is). Ezt akárhogy nézem egy logikai bukfenc, amire a legvalószínűbb magyarázat a :pszihológia és a hit. Pl. valószínűleg Te sem vaktesztben vizsgáltad a kábelt, legalábbis nem emléklszem, hogy ilyesmit írtál volna.

Még annyit, ami megint csak mindenki számára egyértelmű, hogy ezeknek a hatásoknak a leírása szinte kivétel nélkül mindíg eltúlzott - nem hinném, hogy ez neked nem tűnt fel eddig.

Azon kívül ugye el is hangzott itt a fórumban egyfajta magyarázat, hogy azért nem hallok hálózati kábel esetén különbséget, mert vacak a rendszer amin hallgatom, vagy süket vagyok ill. rossz a hallásom stb... de nem lehet, hogy engem egyszerűen kevésbé befolyásol saz hogy tudatában vagyok a módosításnak, és nem várok tőle csodát? Aki meg hallja az eleve azt várja, hogy a drágán vásárolt cucctól megtáltosodik a rendszere. Arról szólna a vakteszt, hogy ezeknek a valószínűségét le lehetne csökkenteni, de ennek híján csak egyfajta, kissé elfogult kinyilatkoztatás, hogy jobb lett attól a hálózati kábeltől a rendszer.
(#) teddysnow válasza Skori hozzászólására (») Jún 21, 2025 /

Idézet:
„Speciel ez a hálózati kábeles téma kifejezetten a nevetséges hülyeség kategória, minden józan észnek és logikának ellentmond, hogy a sok-sok km-nyi vezetékből kicserélsz 1 métert, és jönnek a drasztikus változások.”

Egyszer már linkeltem (társaival)
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2025 /

Az univerzum létezése: ha már itt tartunk, bizonyítékok nincsenek, mert meghaladja az emberi mivoltunkból adódó lehetőségeinket. De vannak logikusnak tűnő, (és persze kevésbé logikus) magyarázatok is. Meg persze van egy csomó begyűjtött adat, tagadhatatlan tények, és tapasztalatok...

Van különbség pl. erősítők között is, de bizony ez sok esetben műszeresen is kimutatható. A THD csak egy dolog a sokféle mérhető paraméter közül. Csak egy példát kiragadva: a visszacsatolt erősítő kimenő impedanciája, és a tranziens viselkedése, zaja, tápelnyomása, stb... biztosan más mint egy globális visszacsatolás nélküli erősítőnek. A hangsugárzó pedig másképp fog viselkedni egy kisebb forrásimpedanciájú meghajtás esetén, mint egy olyannal amelyik jobban hagyja "önálló életet élni", lengedezni.
Következő: »»   60 / 77
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem