Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   265 / 265
(#) JZoli válasza Kastler hozzászólására (») Pé, 8:30 /

Az egyik barátom rádióamatőr. A szomszédban napelemes rendszert szereltek, gyakorlatilag aznaptól kezdve olyan zaj van az összes frekisávon amit használ, hogy lehetetlenné teszi a rádiózást. Persze egyből szóltak a telepítőknek (szerencsére jóban van a szomszéddal),kijöttek, átnézték a rendszert, de szerintük minden rendben van, még így is, hogy meglett mutatva nekik, hogy ott a zaj, amint kikapcsolják az invertert meg azonnal meg is szűnik. Azt mondták hogy nem tudnak ezzel ők semmit sem csinálni, mindenhol ugyanezt a rendszert szerelik, ugyanezzel az eljárással, de még eddig nem volt vele gond. Nos azóta négy-öt komolyabb zavarszűrő, meg ferritek is beépítésre kerültek, új földelést is csináltunk rá. A magasabb frekiken meg is szűnt a zaj, sőt az alacsonyabbakon is a tizede lett, de megszüntetni semmivel nem tudtuk. Az a baj, hogy a távolsági vétel még így is lehetetlenné vált. Hát még keresgélünk ötleteket, hogy mit is lehetne csinálni. Este mikor besötétedik akkor már semmi zaj nincs, ennyit sikerült elérni eddig!
(#) erbe válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 8:58 /

Az már jó eredmény, hogy a nap több, mint 50%-ában nincs zavarás.
Egyébként a hálózatra tápláló invertereknek komoly előírásoknak kell(ett) megfelelniük. Ami az egyszerű szigetüzemű invertereknél nem előírás. Az már a gyártó felelőssége (vagy pénzéhsége), hogy milyen szűrést épít be.
Mint már korábban volt szó róla, nem egyértelmű, mit nevez a gyártó "hibrid" inverternek.
Korábban PC tápokban is szokás volt, hogy a panelen ott volt a helye a szűrést végző alkatrészeknek, de végül csak dróttal áthidalták.
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:00
(#) JZoli válasza erbe hozzászólására (») Pé, 8:59 /

Ez visszatáplálós, akkumulátoros rendszer!
(#) erbe válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 9:01 /

Ezért írtam így:
Idézet:
„komoly előírásoknak kell(ett) megfelelniük”
(#) KTobi válasza erbe hozzászólására (») Pé, 9:16 /

Tavaly észrevettem én is, hogy vannak "olcsóbb" napelemes rendszerek amik zavarják a tokivokimat. A gyanúm az, hogy hiába felel meg valami az előírásoknak és nem bocsájt ki túlzott zajt a hálózat felé, attól még a DC oldalon kelthet zajt. Márkásabb, drágább inverterekben van megfelelő zajszűrés, de kevesen fizetnek dupla árat, ha van az előírásoknak megfelelő olcsóbb is.
(#) erbe válasza KTobi hozzászólására (») Pé, 9:48 / 1

A trafó nélkülieknél kitáplálás közben a hálózat felé kimenő jel a napelemeken is megjelenik. Akármilyen jó, többezer voltot kibíró szigetelése van a napelemnek a váz felé, az meg le van földelve, a hatalmas felületek komoly kapacitást jelentenek, ami sugároz is. Vagyis a DC oldalon éppolyan minőségű szűrés kell, mint az AC kimenőn. Emellett a DC vezetékek hossza, elhelyezésük is okozhat sugárzást.
(#) JZoli válasza erbe hozzászólására (») Pé, 11:27 /

Itt is a DC oldalon van az igazi zavarás. Pont ez okozta a legtöbb gondot, nehéz ilyen magasfeszültségű és nagyáramú szűrőket beszerezni.
(#) erbe válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 12:18 /

A gyártó kötelessége a megfelelő szűrés megoldása. Ha zavaró jelszintet ad ki, cserére lehet kötelezni. Persze megfelelő hatósági bemérés jegyzőkönyvével.
(#) JZoli válasza erbe hozzászólására (») Pé, 12:36 /

Ahogy nézem ez az elmélet. A gyakorlat azt mutatja, hogy ezzel nem is akarnak foglalkozni. Egyébként azóta már nyolc napelemes rendszerhez mentünk el megpróbálni, hogy sugároz-e valamit, hát kis kézirádióval (Yaesu) a ház előtt lehetetlen lenne minden kommunikáció a sugárzástérereje van ahol szinte százszorosa a normál rádióadások szintjéhez képest. Egy sem olt ahol ne zavarná a frekit, sem az URH, sem az VHF sávokban. Arra lennék kíváncsi, hogy egy ilyen házban a sima rádióvétel milyen lenne.Mindenesetre a legtöbb hallható volt az autó rádiójában is.
(#) erbe válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 13:01 /

Nem tudok rá válaszolni. Nem hallgatunk rádiót. A Mindigtv adását nem zavarta soha. Mobiltelefonok működnek, wifi rendben. Mikor indítom az autót, a rádió is beindul, de eddig még nem vettem észre semmit. Igaz, nem is nagyon figyelek rá, no meg motorzaj is van.
Fronius IGTL 3.0 az inverterem, sógoromé Growatt 2000-es. Mindkettő a lépcsőházban. Most már lassan 12 éve.
(#) kendre256 válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 16:28 /

Nekem van rádióm 3,5 MHz-től 470 MHz-ig (az amatőrsávokra engedélyem is van), de meg sem próbáltam megnézni, van-e zavarás, mert ez olyan bizos, hogy holnap lesz nappal... Ritkán (szinte soha nem) rádiózok, de ha szeretnék, akkor a saját inverterem kikapcsolása jöhet csak szóba. Bár még ott maradnának a saját (vagy szomszéd) kapcsolóüzemű adapterek, amik önmagában is lehetetlenné tudják tenni az amatőr rádiózást. Az analóg műsorvevő rádiók sokkal nagyobb jelekkel dolgoznak, de jópár kilowattos napelemes inverterek már azokat is tudhatják zavarni.
Szerintem azt esetleg megnézik, hogy az URH műsorvevő rádiókat nem zavarja-e nagyon, de a többivel nem hiszem, hogy foglalkoznak. A magasabb frekvenciákon úgyis kisebb a zavarsugárzás (meg egyre inkább digitális műsorok vannak, azt nehezebb zavarni).
(#) Ge Lee válasza Kastler hozzászólására (») Pé, 18:18 /

Az olcsó inverterek mind ilyenek, az enyém is zavarja a középhullámú rádiót a konyhában, pedig rá sincs kötve, a rádió a hálózatról megy. És hallani a rádióban a fütyülést amikor az inverterben bekapcsol az akkutöltés.
(#) Kastler válasza Ge Lee hozzászólására (») 11:32 /

Engem nagyon zavar ez a helyzet, nálam még nincs akkumulátor, nálam a napelemfeszültség rákapcsolással jelenik meg a zaj, de nem tudom hogyan tudnám ezt a zajt megszűrni. Invertert sem merek cserélni mert ki tudja melyik nem lenne zajos szigetüzemre...
Következő: »»   265 / 265
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem