Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3656 / 3658
(#) Moderátor hozzászólása Gafly hozzászólására (») Sze, 6:42

Köszönjük az észrevételt. Jelezzük a fejlesztőknek.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 7:38 / 2

Más, gyakorlatibb olvasatban:
- Ha kapok segítséget (link, fájl melléklet, akár privát üzenetben lakcím, telefonszám) a HE fórumról, akkor örülök mint majom a farkának, és ha hasznos, akkor használom.
- HE fórum nem egy archívum, nem feladata az internet háttér tárolójaként működni.
Röviden:
Ha kell neked, akkor megőrzöd. Ha nem őrzöd meg, akkor nem kell neked, és így jártál.
(#) MajorosL válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 10:38 / 2

Köszönjük az észrevételeket, módosítottuk az ÁSZF-et, kiegészítésre került az adatmegőrzési irányelvekkel miután a jogászok is jóváhagyták a módosítást.

Csak személyes, HE-től független és teljesen feleslegesen morcogós megjegyzésem:
20,5 éve pontosan ugyan így van az automatikus privát üzenet lejárat (már azelőtt így volt, mikor én ide kerültem), de megértettem hogy a felesleges disclaimerek idejében ez fontos. De valóban egyébként meg igazatok van és jogos az észrevétel, hogy nem volt beleírva a konkrét időtáv. Most bele van, bár változhat bármikor ha az üzemeltető úgy dönt, de benne van.

ÁSZF - IX. Adatmegőrzési irányelvek
(#) Alkotó válasza MajorosL hozzászólására (») Sze, 20:39 /

Olyan igény csak bennem fogalmazódik meg, hogy legyen egy privát üzenet mentési lehetőség, mondjuk dátumtól-dátumig? Tisztán szövegként, hogy ne foglaljon sok helyet. Így például akinek ez lényeges, az tud magának készíteni például "HE-2025" nevű fájlt a saját gépén, majd minden évben egy újabbat, és ha van hozzá türelme, akkor bogarászhat benne.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Sze, 21:00 /

Szerintem ami fontos (rettenetesen sok van?), lemented magadnak...
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 21:20 /

Az alaposabb mentésnek annyi előnye van, hogy abban az is ott van, amiről csak később derül ki a fontosság. Viszont fordítva is értékelhető, mert ott van egy csomó lényegtelen dolog is.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 7:45 /

Privát üzenetekben tipusan vannak olyanok:
- Úgy néz ki a fejed, mint egy mint egy teve, és az agyad is akkora.
- Az oszcilloszkópért kedden reggel gyere a Jókai utcába, +70 123 5678
Öt év után egyszercsak csörög a telefon, hogy "Tevefejű, megyünk a haverokkal, nem világít zölden a cucmák, és a többi cuccot sem adtad ide hozzá."
Tehát miért is kell letölthetővé tenni, és évtizedekre megőrizni a privátokat?
Miért akarod olvasgatni, hogy ki mit mondott neked hét évvel ezelőtt?
Beidézni nem tudod, mert a fórumon tilos privátot idézni, akkor hol akarod az orra alá dörgölni, hogy öt hete az mondtad, hogy "Olyan az eszem mint egy tevéé?"
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 8:09 / 1

Olyan vicces dologról vitáztok...

@Alkotó:Ha mentés kell róla, akkor csak rákattintasz az üzeneteidre, a korábbi üzenetek megjelenítésével az összest fogod látni két évre visszamenőleg. Azt kijelölöd és egy jegyzettömbbe bemásolod (ctrl+c másolás, ctrl+v beillesztés). Lehet, hogy a szmájlik nem teljesen fognak átmenni, meg esetleg a hosszú linkek, de a szövegek érdemi részét máris el tudod magadnak tenni.

Az már más kérdés, hogy mi értelme van hosszú évekre visszamenőleg tartogatni a "te teveeszű" üzeneteket... Meg persze, ha valami fontos van benne (pl. telefonszám, vagy cím), akkor azt amúgy is érdemes lenne külön elmenteni egy címjegyzékbe, noteszbe felírni...
(#) Tomi94 válasza Prefector hozzászólására (») Pé, 9:14 /

Ezen csak megakadt a szemem, de ma is tanultam valamit

Arra emlékszem, gyerekkoromból (ezredforduló környéke), sok filmnél éreztem azt a TV-ben, hogy a betétdalok valahogy magasabban-gyorsabban szólnak, mint amikor ugyanazt a zenét a rádió adja éppen. Ezek szerint nem képzelődés volt..

Bár akkor már felmerül a kérdés bennem, a magyarázatot továbbgondolva: a VHS-nél ezek szerint jóval pontosabban tartani kellett a lejátszási sebességet, különben a kép is szétesett volna a TV-n..? A sima audio magnóknál teljesen hétköznapi dolog volt akkoriban, hogy (persze főleg az egyszerűbb hordozható gépek) hallhatóan eltérő sebességgel jártak (legalábbis ha ismerted az adott zenét, akkor észre lehetett venni).
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:17
(#) sargarigo válasza Tomi94 hozzászólására (») Pé, 20:56 /

Ha már filmtechnika, én azt nem értem, hogy digitális hordozóról, sőt még netflixről is rendszeresen tapasztalom mikor egy lassú folytonos mozgást mutatnak, akkor "receg" a kép. Olyan mintha nem lenne meg az fps. Felteszem ez egy kódolási jelenség lehet, lassú mozgásnál így optimalizál a kódoló. De ugyanezt láttam már tv műsorban is, mindenhol kicsi sávszélt használnak? Még nem próbáltam, de lehet érdemes lenne ugyanazt a "hibás" műsort letölteni nagy méretben is, ez még nem jutott eszembe. Vélemények?
(#) tki válasza bbb hozzászólására (») Szo, 0:27 /

Megnéztem itthon, a fő levelezőprogramomban az üzeneteket; hirtelen 2004-től látok dátumokat benne. Valamikor láttam az össz. mennyiséget is, most nem - akkor 15 ezer levél lehetett, most akár a duplája is, és a szemét jelentős része eleve törölve van belőle. Hát... mindenkinek van valami fejlövése. Nekem pl. az, hogy mindent megtartok. Annyit élt az ember, amennyire vissza tud emlékezni - néha segít benne, ha visszapörgetek egy-egy foldert (merthogy elég jól szét vannak rakva). Persze ezt nem más tárolja nekem, hanem én tárolom magamnak.
A hozzászólás módosítva: Szo, 0:28
(#) Gafly válasza tki hozzászólására (») Szo, 7:02 / 1

Én nyertem:
Items: 58,013
Unread: 2,678
Reminderes: 1
(#) Macsek71 válasza sargarigo hozzászólására (») Szo, 8:38 /

Amikor még "filmeztem" a korai képstabilizálóknál éreztem iyesmi hatást : elektronika "tartja" a képet, majd "ja elmozdultunk" kis ugrással mozdul a felvétel ...

Másik kedvencem volt - és ez valószínűleg a számítási- sávszélességi korlátok miatt van(volt), amikor egy lassuló mozgásnál egy homogén felület hirtelen megtelik részletekkel... Pl meccs közvetításnél a lassulva guruló szürke labdán megjelenik a mintázat
(#) Jonni válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 8:43 /

Akkor ezek szerint ezért nem találom Én se a régi üzeneteket ?

Egyszer vissza akartam keresni egy üzenetet amit Skori írt nekem , és hiába kerestem nem volt meg
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 8:46 /

Van ilyen lehetőség. Ha megnyitod a privát üzeneteket (és rámész hogy a korábbiakat is jelenítse meg) akkor csak annyi a dolgod, hogy nyomsz az egérrel egy jobb klikket és az oldal mentése... gombra böksz. A fájl típusánál kiválasztod hogy szövegfájlok és az aktuális lap teljes tartalma lementésre kerül egy txt-be. Ebben mondjuk benne lesz minden szöveg ami a lapon rajta van, szóval kicsit gyomlálni kell utána hogy csak az üzenetek maradjanak.
Vagy a minden fájl opciót választva lementi a teljes lapot ez egy .htm fájl fog létrehozni amit a böngészővel lehet megnyitni offline is. Sajnos a képek nincsenek mentve viszont így meg marad a kinézete a lapnak, jóval átláthatóbb mint a txt-be beszórt szöveg. A weboldal (teljes) opció meg lementi a képeket is, de azokat egy külön mappába teszi.
Hogy más böngészőnél is van e ilyen lehetőség nem tudom, Mozillánál van.
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 9:19 /

Régen volt ere külön lehetőség, le lehetett menteni egy tömörített fájlba az összes privátot. Ma már ez a lehetőség ha jól tudom nincs, másrészről, a régebbiek folyamatosan törlődnek, szóval, hiába akarnék 10 évvel ezelőtti privátokat nézegetni az nem fog menni. Pedig, némely esetben szórakoztató lenne.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 13:05 /

MajorosL fórumtársunk eléggé világosan összefoglalta, hogy azóta (na jó, régen is volt valami hasonló) lett egy GDPR, amit kezd mindenki komolyabban venni...
Amúgy szerintem sok haszna nincsen tizenéves archivált privátokat olvasni.
Akkor más sokkal viccesebb az oroszlános nóta, karaoke változatban, és még az angol nyelvtudást is jelentősen fejleszti.
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 13:43 / 1

Már-már állandósul, hogy nem értem amit írsz. A szavakat értem, csak nem találom mögötte a gondolatot.
Én több értékes magyarázatot, részletes műszaki fejtegetést, útmutatást, kezelési ajánlásokat, vagy csak magánéleti történeteket, stb. kapok tőlem sokkal-sokkal több ismerettel rendelkező fórumozóktól (már aki szóba áll velem). Ezért kénytelen vagyok maszek módszerekkel mentegetni.
Attól mert esetleg lenne egy előre kidolgozott kényelmes mentési opció, az nem kötelezne téged semmire, de másoknak adna egy lehetőséget.
Egyébként ha csak a bitekkel akarnánk spórolni, akkor már egy-két fénykép is több helyet foglal mint akár több évnyi üzenet szöveges formában. És ha valamiből manapság több készül mint kellene, azok a fényképek.
(#) Prefector válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 14:04 /

Sok más oldalon hasonlóan van ez, általában a weboldalak azért kényszerülnek erre, mert míg Te például tudatosan véded az adataidat mondjuk, akitől vásároltál ő tojik rá. Szóval lehet hogy Te hogy védd a fiókodat a világ legbonyolultabb jelszavát használod, meg kétfaktorost, de akinek küldted annak meg ugyan az a jelszava mint a neve, vagy mindenhol ugyan az, ami meg már kiszivárgott 100-szor más oldalakon.
Tehát nem meglepő hogy a weboldal üzemeltetők kénytelenek ilyet tenni, mert a trehány userek miatt szivároghat ki személyes adat. Ez magárahagyott fiókoknál végképp fontos, örökre beragadna a személyes adatod egy elhagyatott régen frissített felhasználónál.
Szóval töröljék csak, mindig a felhasználók saját érdeke ez, mert a trehányság miatt már rég nem attól kell tartani, hogy egy weboldalt feltörnek, hanem a trehány adatbiztonságra nagyívben tojó userek miatt vannak manapság gondok inkább.
Még a két év is túl hosszú idő szerintem.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 15:12 / 1

- Az igényed bár jogos, de ez gyakorlatilag csak egy kényelmi funkció lenne, mert aki akarja, az akár most is el tudja menteni az üzeneteit, akár copy-paste módszerrel is.
- Megindokolták, hogy adatvédelmi okokból elvileg ez nem tehető meg. Bár vannak kételyeim ezzel kapcsolatban - de én nem vagyok jogász. Csak egy példa: ha levelezőprogrammal levelezek, akkor minden üzenet megmarad offline, és akármeddig (gyakorlatilag míg le nem törlöm) ha úgy állítottam be a levelezőprogramot. Tehát egy email szolgáltatás használatakor alapból adott a mentés lehetősége. Mivel ez is egyfajta levelezés, szerintem a jogi háttere is kb. ugyanaz lehet. De persze nem ez a szakterületem, könnyen lehet, hogy tévedek.
- Ugyanakkor az oldal üzemeltetője, tulaja nyugodtan mondhatja egyszerűen azt is, hogy: nem akarunk, és nem is lesz ilyen funkció, és tulajdonképen nem kell még csak megindokolnia sem. Sőt ha akarná, akkor drasztikusan meg tudná nehezíteni a "maszek mentés" lehetőségét is, mondjuk teljesen nem tudná, mert akár képernyő-kép is készíthető, de azért az macerás ill. nem túl praktikus módszer....
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Szo, 15:58 /

A mostani külön-külön kimentegetésnek is van előnye. Mert így nem az "üzenetek" a fő rendező elv, hanem az éppen érintett téma, ahová igyekszem rendszerezve kimásolni a vonatkozó részleteket.
Sőt én már addig is képes vagyok elmenni, hogy például mikor tőled szóban (telefonon) kapok hasznos és értékes információkat, akkor rövid jegyzeteket készítek, amiket szintén elteszek az aktuális témához.
(#) tki válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 20:26 /

Varázslatos. Csak nálam nincs unread. Úgy tűnik, nem vagyok elég határozott személyiség.
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:26
(#) HA3GX válasza tki hozzászólására (») Vas, 23:06 / 2

A régi arcok közül alig maradt aktív tag. Rengeteg vitát végigolvastam, és sorra láttam ahogy hétről hétre lemorzsolódtak. Olyan szakemberek akiktől csak tanulni lehetett. Hány intelligens mérnök engedte el az oldal kezét.. 2-3 hozzászólás után látták, hogy egyszerűen nincs értelme bármit is írni.
Sajnálatos és szomorú.
(#) klausz18 válasza HA3GX hozzászólására (») Hé, 8:16 /

Tévedés azt hinni hogy ezt az oldalt érinti a probléma. Stackoverflow hónapról hónapra folyamatosan - évek óta tendenciózus csökkenést lát, nagyon komoly mértékben Bővebben: Link.
“More people are reading than contributing.” Ez pontos megfogalmazás. Keresők vagy AI-k jól keresnek tanulnak a tartalomból, tehát nem szükséges kérdezned ha egyből megvan a válasz.

Prohardveren töredése a fórum hozzászólások száma mint korábban (nem az adatvesztés miatt), évről évre csökken, tudom van tűzközeli infóm. Az index fórum sose látott mélységekben van. Műholdas fórum gyakorlatilag kihalt. Hazai és külföldi legnagyobb RC fórumok gyakorlatilag néha-néha van érdekes téma / hozzászólás, összeépítési leírásokat tartalmazó topikok is meghaltak.

Ne ess az "itthon minden szarabb" trombitások gödrébe, a jelenleségnek sajnos esetleg épp szerencsére köze nincs a hobbielektronikához.
Nyitsd nagyobbra a szemed, és látod hogy ez globális jelenség, aminek a HE is része. A fórum mint formátum öregszik, túl lassú formátum. Az AI sem segít ezen a tendencián. Talán a hobbielektronika vitorlájából kevésbé fogja ki a szelet még mint Tech/IT témában.
Majd változik szépen minden, egy időben úgy gondolták, hogy a Facebook csoportok fogják megölni ezen tematikus fórumokat, ez volt a hiedelem sok évig, de mostanra kiderült, hogy úgy utálják a műszaki értelmiségi emberek a facebookot hogy nem életképes a gondolat. Voltak facebook csoportok egész érdekesek elektronika témában, de mára minden nyelven megfogyatkoztak, elhagyták a facebook csoportokat az okosabbak.

A kérdés-válasz forma is rizikós ebbe hal bele éppen a stackoverflow, szemétdomb vegyes kérdés-válasz oldalak mint Quora viszont virágzik, nyilvánosak az adatok meg lehet nézni, 2 év alatt 33%-os active user növekedést ért el.
A hozzászólás módosítva: Hé, 8:18
(#) Skori válasza klausz18 hozzászólására (») Hé, 8:29 /

Van alapja annak amit írsz. Tesztelgetem időnként a chatGPT képességeit, fejlődik rendesen. Informatika/számítástechnika, programozás, tárgyban sokszor hatékonyan tud segíteni, de pl.elektronikai témákban egyelőre elég gyenge. Persze az ilyen témákban is válaszol ha kérdezem, de ha egy-két ellenállásnál kicsit több van az áramkörben, akkor hatlamas sületlenségeket tud írni.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Hé, 8:33 /

Firefoxban, ezen a PC-n, gyakorlatilag bármit írok, azt pirossal aláhúzza. Azaz a helyesírás ellenőrzőnek lehet valami problémája, van megoldás azon kívül, hogy kikapcsolom a helyesírás ellenőrzést?

Ja, természetesen a nyelvi beállításoknál, Magyar nyelvre van beállítva.
A hozzászólás módosítva: Hé, 8:35

ff.png

(#) klausz18 válasza Skori hozzászólására (») Hé, 9:05 / 2

Lehet hogy nincs feltelepítve magyar dictionary ezért használja az angolt például. Jobbklikk a text mezőre, majd "Nyelvek" és utána "Szótárak hozzáadása". Arra fel kell jönnie a FF "Szótárak és nyelvi csomagok" oldalnak, onnan lehet telepíteni. Nekem veszett már el FF frissítéssel szótár, de az régen, azóra Chrome-olok.

Elvándorlás
Nekem csak az nem tetszik, hogy divat és egyből jönnek a like-ok ha valaki azt írja hogy egyre kevesebben fórumoznak. Olyan nevetségesen visszás, hogy valaki azt lájkolja, hogy kevesebben olvassák ezt vagy bármelyik másik oldalt Félreértés ne essék, nem csak itt van ilyen becsípődése némelyeknek, más fórumon is az van, ha valaki épp rosszul alszik és kigondolja hogy most épp az oldalt vagy fórumot vagy az adminokat szapulja, akkor arra jönnek a lájkok ezrével. De érted... Ez pont ellentmondása annak hogy ördögszekerek vannak és senki nem használja, pont az ellentétét éri el a lájkolással.

Sajtó is ezt csinálja, mert ez hoz klikket, ezzel lehet kitűnni, azért ír valaki ilyet, hogy jól érezze magát 15 percig, hogy népszerű a postom, én most aztán megírtam hogy brutális a lángos ára, haldoklik a balaton.
Ja tényszerű, majd meghalnak a vendéglátósok és a strandosok hogy legyen hova leülniük azoknak az embereknek, akiknek épp nincs semmi pénzük elkölteni.
Négyszer voltam különböző helyeken és időkben idén a balatonon, vicces olvasni hogy néptelenedik el, mert nincs pénzük az embereknek a balatonra se, és éhenhalnak a vendéglátósok. Bizonyára, mert idejük sincs enni valószínűleg olyan mocskosul sokan vannak még nem frekventált helyeken is.
Nekem ez a párhuzam a fejemben, megírod egy fórumon hogy senki nincs már ott, amire lájkok jönnek, olyan mint amikor befúrod magad a 110%-osan fullos vendéglátó helyre, elkéred a wifi kódot, és onnan megírod hogy néptelenedik el a balaton.
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:06
(#) Skori válasza klausz18 hozzászólására (») Hé, 9:29 / 1

Köszi, ez volt.

HA3GX szerintem (de majd kijavít ha tévedek) arra célzott, hogy nem mindegy, hogy ki az, aki elhagyja a fórumot. Azaz "van akiért nem kár", és észre se vesszük ha egyszercsak nem lép be többet, de ha olyan, akitől esetleg tanultunk valami hasznosat, azt jobban észrevesszük.

Még annyit, hogy nem akarom kifelejteni azokat sem akik normál stílusban kérdeznek, mert ők is ugyanolyan fontosak az oldalon, és van néhány felhasználó, aki meg (szándékosan vagy sem) színesebbé teszi a fórumot, vicces, vagy éppen elrettentő példát mutatva (bizonyos formában még az elrettentő példa is hasznos, mert bemutatja, hogy hogyan ne...).

Az aktív tagok létszámáról (ami nyilván nem egyenlő a regisztrált tagok létszámával) talán az oldal üzemeltetője tudna mondani valamit, ha akar... Pl. hogy a statisztikát elemezve van-e látható változás, és milyen irányban.
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:29
(#) klausz18 válasza klausz18 hozzászólására (») Hé, 9:31 /

Egyébként én szerintem meg csak türelmesnek kell lenni. A hobbielektronika.hu azzal teszi szerintem a legjobbat, ha marad olyan amilyen, mert változnak a trendek és amikor koppansz egy mondjuk facebook csoportban akkor vissza fogsz menni a már jól ismert helyre, ami sok sok éve ismert és megbízható.
Hobbielektronikának csak az a dolga szerintem hogy kivárja a hóbortokat, trendeket, etesse tudással az AI-t.

Egyre többen direkt alkalmazzák a digitális elvonót, kiiktatják az értesítéseket, lelépnek facebookról, direkt azért, hogy akkor tudj akár a hobbiddal foglalkozni amikor akarsz. Egy elektrós facebook csoport tele van szeméttel, ezernyi notify, kereshetetlen, mindig mindenből gusztustalanul politika lesz. Ebből egyre több embernek kezd szerencsére elege lenni. De ilyenkor vissza kell térni egy már ismert, ha nem is olyan gyors kommunikációs módszerhez, de ahhoz hogy legyen mihez visszatérni, annak meg is kell maradni.
Ha csak a hobbielektronikán lenne ez a szitu azt mondanám hogy írjuk le mi a baj hogy az adminok elolvashassák és változtassanak, de szerintem pont nem kellene semmin sem változtatni.

Mindenhol ezt a tendenciát tapasztalom:
1. kezdőket lustákat beoltó tapasztaltak vannak,
2. utána a tapasztaltak readonly-ba váltanak amire nincs aki elnyomja a lusta nagyhangúakat,
3. emiatt a lusta nagyhangúak eltűnnek,
4. majd a völgy időszak után visszatérnek a tapasztaltak mert végre nyugalom van.

Bár csak ne láttam volna már ezt más fórumokon többször.
Csak annyi a probléma, hogy a magyar társadalom ebben az informatikai változásokban picit időben csúsztatva-lemaradva vesz részt, talán internet elérhetőségének csúszása miatt? Vagy trendshift? 5 évvel ezelőtt volt probléma a facebookon nemzetközi szinten, hogy az idős korosztály átveszi az uralmat és a fiatalok újabb platformokra mennek, elöregedik a facebook, nálunk ez kb. 2 éve van csak, ebben is van shift. Tiktok is majdnem 2 év késéssel lett trendi magyarul.
(#) granpa válasza klausz18 hozzászólására (») Hé, 9:36 /

Ez a Balatonos téma nagyon off. Mi elég jó és népszerű helyen vagyunk, nem nálunk a legmagasabb a strandbelépő. Az árak sem extrák. Szeptember 1-e van és már látszik az éves forgalom mérlege, ami kb. 60 %! Van olyan büfé, ami már szezon közben bezárt, mert olyan alacsony volt a forgalom. Van néhány frekventált, máskor (túl)teltházas hely is nálunk, ahol hasonló vagy rosszabb a mérleg. Panziók, kempingek még alacsonyabb %-on vannak.
Következő: »»   3656 / 3658
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem