Fórum témák
» Több friss téma |
Bevezetnék oldalról egy lezárt végű réz csövet amibe kívülről menne be a szenzor. Esetleg a csövet menettel cserélhetőre is csinálhatod ha megmarná a cucc.
DS18B20 hamis értékÜdv!Konfig: ESP32-S3, ESPHome 2025.10.3 5db DS18B20-as, R(pull) = 1,5kOhm, U = 3,3V (mérve 3,1V) A szenzorok Alis, előregyártottak, 5 méteres vezetékkel. Közös onewire pinre kötve. A mellékelt képen az látható amikor is az egyik szenzor, pont a nappali, ami a szoba hőmérsékletét figyeli, gondolt egyet és 5-6 fokkal elcsúszott. Piros körrel jelöltem. A két narancs jelölésnél a kezembe vettem a szenzort (melegítettem) hátha visszaáll. Nem... A többi 4 szenzor jól működik. Tapasztalt valaki ilyet? Nincs világvége, a nappali kapott egy másikat. Csak jó lenne tudni az okát. SB
Ha a lekérdezések közötti időtartam kevesebb mint 15 másodperc, akkor az IC-k észrevehetően saját magukat melegítik. Ha az IC távolkeleti boltból van, akkor bármi megeshet, erre vannak már példák ezen a fórumon (is).
Sokat szívtam már én is ezzel az IC-vel... Érzékeny, pontatlannak találom. Egy SHT41 / 45 jobb választás -ipari, pontosabb is. Persze az ára is.... pontosabb.
Annyira nem néztem utána a DS18B20-nak, de azt látom (meg használtam is), hogy felbontását lehet állítani. Azt hiszem 12 biten 750ms -ig értékeli ki a mintákat mire kihányja magából a vonalra. 10 biten már csak 187ms. Viszont ezek szerint Ő a saját tápját is kapcsolgatja, ha nyugiba van?
Az SHT4x szenzorok egyben páratartalmat is mérnek, már ha van erre igény, egyébként pénzkidobás. Az I2C miatt sokkal korlátozottabbak a vonalak hosszai, egy vezeték nem is elég, de kinek a pap, kinek a lan.
![]() Mit értesz sok szívás alatt DS esetén? Nagy valószínűséggel nem a saját tápját kapcsolgatja, hanem alvó állapotba megy, amikor nincs dolga. |
Bejelentkezés
Hirdetés |