Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alternativ HE találkozó(k)
Lapozás: OK   262 / 263
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 22:24 /

A közelben találtam egy telket. Kb 2100m2 és igen rossz minőségű szántónak van adminisztrálva. Csak drukkolni tudok, hogy ne legyen horror árban. Ott már bármennyi ember lehet mert kint van a pi betűbe. A tulajdoni lap már nálam van. Ez lehetne a dunántúli találkozók egyik helyszíne. Na de ne rohanjak ennyire előre.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 22:39 /

Erre nem tudok görcsöt kötni, alszok rá inkább.
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 22:43 / 1

Van.
(#) elektroncso válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 22:52 / 1

Nem szeretnélek elszomorítani, de kollégám pár hónapja fürdött be hasonló telekkel. Belterületen 600-700m2-es telek, rajta kádár-kocka szerű épület villany bent van, más közmű nincs. Meg akarta venni állandó lakhatásra, de mint kiderült a belterület ellenére hivatalosan mezőgazdasági terület (talán gyümölcsös volt nem emlékszem pontosan) és a földhivatal szerint NINCS rajta semmilyen épület, sőt nem is lehet mert mezőgazdasági területen nem lehet állandó lakhatásra szánt épület.
Szóval ha oda akarsz költözni mielőtt megveszed, nagyon nézz utána ezeknek a dolgoknak mert könnyen lesz pár millióból egy üres telked, amin aztán maximum sátorozni lehet mert építkezni tilos, sőt ha van is rajta épület de nem lakóövezet akkor elvileg be sem tudod oda jelenteni magad (lakcímkártya ugye...) szóval ne fogj mellé.
Az "utcában" bent vannak a közművek? Mert ha igen akkor a villany kb. 500-600 000Ft-ból be is tudod vezetni, a víz meg a szenny kb. fele (ha nem kell közterületet bontani, ha igen akkor 2-3 millió) a gáz meg nagyjából egy millió. Szóval ha nincs semmi közmű a telken akkor kb. 2-3 milliót rászámolhatsz még a közművekre ha az utcában vannak. Ha nincsenek akkor a villanyt számolhatod kb. 5 és 30 millió között attól függően hány oszlopot kell lerakni és mennyi drót kell, a többi közművet meg el is felejtheted azt semmi pénzér nem fogják kiépíteni neked (na jó biztos van az az összeg amiért a vízművek beássa a csövet).
Mellesleg ha új építésű házat akarsz akkor az kb. 10-20 millióval számolhatod anyagárban és erre még rájön a kivitelezők díjazása. A tervezésre is szánhatsz kb. 1,5 milliót (én ennyit fizettem a rajzokért az építésznek, statikusnak együtt 4 éve egy 120m2 földszintes házrajzért.
A "fű alatti" építkezést meg szerintem felejts el, az önkormányzatok minden évben megkapják a hozzájuk tartozó területek műholdképeit, ami alapján keményen osszák a büntetést az illegális építkezésekért, ha ez nem lenne és is "okosba" nyomnám, fele annyiba kerülte. Ráadásul a lakhatási engedélyhez (vagy minek hívják most) egy csomó papír kell a kivitelezőktől, addig nem kapsz lakhatásit és addig nem tudod bejelenteni magad arra a címre.

Bocsánat a hosszú OFF-ért de nem szeretném ha Jani is hasonló gondba esne mint a (volt)kollégám pár hónapja.
(#) jani1987 válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 8:28 /

(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 10:01 /

Jól látom, hogy van rajta egy kis épület is?
Ha van "villany", akkor érdemes gondolkodni rajta (ha csak a szomszéd telken, akkor is, csak akkor + 500 pénz, mint fentebb is írták).
A többi (fúrt kút, emésztő, stb) is megoldható, csak pénz kérdése
(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 10:29 /

Azon adatok alapján ott van a környéken 4 is amin épület van, az út azon oldalán pedig három egymástól nem messze, a harmadik romház a második után van közvetlenül, majdnem szomszéd telek.
(#) jani1987 válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 10:50 /

A hármas kép az egyik alternatíva míg a másik kicsit arrébb van kb 70 méterrel.
(#) elektroncso válasza szs hozzászólására (») Sze, 13:28 /

Idézet:
„A többi (fúrt kút, emésztő, stb) is megoldható, csak pénz kérdése”

De mennyi pénz kérdése? Ha vesz egy üres telket 5 millióért és még 3 millióért fúrat rá kutat hogy víz is legyen, szóval nem tűnik megérősnek hacsak nem gazdálkodni akar rajta.
Nem lakok túl messze a kinézett helyszíntől, két éve akartam kutat fúratni kerti locsolásra (amúgy összközműves vagyok), két három kútfúró cég is elhajtott, hogy nem vállalják de nem árulták el miért, a negyedik cég (egy székesfehérvári) vállalta, meg is kaptam az engedélyeket az önkormányzattól, le volt beszélve az időpont szóval látszólag minden rendben ment. Egyik nap jött egy telefon, a kutas cég volt, adjak egy számlaszámot visszautalják a befizetett előleget és ne akarjak kutat fúratni. Már csak csak rákérdeztem miért. Mint kiderült a környéken szinte egyetlen fúrt kút sincs (hivatalosan), amik vannak azok 100m-nél mélyebbek, az ipari kutak meg 200m körül vannak, szóval nem ajánlják mert jó eséllyel túl mélyen van a vízadó réteg. Erősködtem, csak próbáljuk meg hátha szerencsénk lesz. Megpróbáltuk. Az a szívást nem kívánom senkinek... 80m-ig fúrtunk le próbafuratot, végig tömör agyag semmi más, vízadó rétegnek nyoma sem volt, a fúrás közben többször eldugultak a csövek a töménytelen mennyiségű agyagiszaptól, elpacsáltunk 5000l vizet a fúráshoz (a kutasok szerint általában 2000l elég szokott lenni). A fúrás két napig tartott, máshol ennyi idő alatt kész is lesz a kút nálam csak a próbafúrás volt ennyi, a tömör agyag az éjszaka folyamán visszazárta a lyukat 40m mélyen, a második nap innen szinte komplett újra kellett fúrni. Nem mondtak szépeket a kutasok és sok kávé fogyott. Végül feladtuk, ha lett is volna víz az kb. 100m körül, oda az ő gépük már kevés volt és a teljes költség 4 millió körül lett volna mire elkészül a komplett kút. Utána jött volna még a mélykútszivattyú ami abból a mélységből fel is hozza a vizet. Ráadásul az ilyen mély kútra az engedélyt már nem az önkormányzat adja ki hanem a bányászati hatóság és még környezetvédelmi felmérést is kell csinálni mert könnyű elszennyezni az ivóvízréteget.

Nyílt rendszerű emésztőt meg már évek óta tilos csinálni, csak zártat lehet oda meg győzd hívogatni a szippantóst.

Jani:
Házszám és utcanév van? Mert ha nincs akkor hogy fog odatalálni a futár, a postás stb? Helyrajzi számra nem visznek ki sem csomagot se semmit.
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:29
(#) szs válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 13:36 /

Jó, hát lehet riogatni, -de szerintem helyben utánajár Janos, aztan megtudja.
Az építési tilalom sem igaz, önkormányzata válogatja, és az, hogy mekkora is az a gazdálkodásra alkalmas terület. Helyben lakni kívánó gazdálkodónak (aki tényleg az) hogyne lehetne a saját földjén.
A riogatas csak azert ertelmetlen, mert én is tanyan lakozom, nekem is fúrt kutam van (nem tudom, mennyiért volt, így vettem), van villany, csinaltunk emésztőt, központi fűtést.
Lehet élni külterületen.
(#) elektroncso válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 13:38 /

Jó kint van a semmiben, de legalább nincs messze a vasútállomás.
Látom légkábel van a ház előtt az már jó jel, de kérdezz rá az e.on-nál övéké e a kábel, mert egy ismerősöm járt úgy, hogy évekig gond nélkül fizették a villanyszámlát az e.on-nak majd egyszer csak elment az áram. Telefonáltak az e.on-nak hogy gond van, nincs villany. Azok utánanéztek cím alapján és megállapították, hogy ha rajtuk múlik nem is lesz mert a trafó és a kábel is a MÁV-é, az e.on-é csak az óra és ők számláznak (mert más nem kereskedhet árammal) de a technika a MÁV tulajdona azokat keressék meg a problémájukkal.

Csak azért írom ezt mert a térkép alapján gyanús hogy ez is vasúti terület. Akkor meg hiába van ott a drót, a MÁV-val kell egyeztetni azok meg ki tudja mire hajlandóak és mennyiért.
(#) elektroncso válasza szs hozzászólására (») Sze, 13:45 / 1

Nem riogatom, kívánom neki hogy legyen hozzá szerencséje. Lehet lakni külterületen, de utána kell nézni a dolgoknak mielőtt az ember több millióért vesz egy telket amin aztán nem tud mit kezdeni. Fontos mérlegelni hogy megéri e megvenni 4-5 millióért és még 40-et rákölteni mire ház is lesz rajta, vagy venni valamit 15-ért máshol amire már csak 10-et kell rákölteni.
Én is vettem házat, telket pár éve és sajnos a "rózsaszín" szemüvegen át nézve ami szép és jónak tűnik, hamar csalódás lehet a vége. Én nem csalódtam, szerencsém is volt így utólag visszanézve mert sok minden én sem néztem meg akkor, mostani fejjel már jobban körüljárnák pár témát.
Nem szeretném hogy Jani lyukra fusson mert az örömmámorban nem néz utána olyan dolgoknak amiknek fontos lenne.
Szerintem nem hibázok azzal hogy leírom mire figyeljen, az Ő érdekében. De ha gond a figyelmeztetés akkor szóljatok, Ő élete úgy éli/rontja el ahogy akarja.
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:47
(#) szs válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 13:47 /

Dehogy gond a kis figyelmeztetes, en is vettem (meregből) egy olyan tanyat, ahol "villany" közel sem volt. Azt kar volt.
Annyi pénzért vezettek volna be, amennyiért megvettük a mostanit.
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:51
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Sze, 14:08 /

Lyukra futni könnyű, azaz 90 % az esély. Nálunk egy szomszéd vett egy telket, hogy épít egy házat rá, csak közben épp változtattak a beépíthető nagyságon, tehát megszívta, eladta. Alaposan körül járva, -nézve, minden hivatalt bejárva vett egy másikat, amin volt épület. Hurrá, lehet felújítani, építeni; aztán mégsem, mert a hivatal mást gondolt. Az előző jóváhagyásukkal szemben. Nálunk kétféle kitolási lehetőség is van: helyi (önkormányzati) építész, műszaki és Keszthelyen az építészeti, ami dirigál a környező X községeknek. És élnek is a kitolási lehetőségükkel. (ha nincs elég pénzed)
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Sze, 14:14 /

Arra még nem jöttem rá, hogy miért kell hirtelen innen is költözni.
Én most fát állítottam, takarítok, és hasonlók (csomagolás régen előkészítve), kaja meg Paksról várja a végzetét a hűvösben.
Ezeket javaslom minden fórumtársnak.
(#) proli007 válasza boyscout hozzászólására (») Sze, 14:33 / 1

Hello!
Valahogy elvesztél, pedig vártunk rád az ebéddel. Reméljük azért nincs bajod. Kellemes ünnepeket!
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 14:37 /

Török átok?
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 14:46 /

Idézet:
„fát állítottam, ”

Nejem vett a kiszolgált fenyőtalp helyett (ami tényleg univerzális volt, csak mar megette az idő) hagyomanyos cső alapút. (Lásd kép)
Meg is állapítottuk, meglesz a karácsonyi hangulat (fafaragas közbeni lóalkatrészemlegetés, stb) -ehhez képest pont belecsusszant....
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Sze, 15:08 /

Ennyit tudok most.

Személyiségi jogok védelme érdekében a melléklet eltávolítva.
A hozzászólás módosítva: Sze, 19:02
Moderátor által szerkesztve
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 16:21 /

Azaz keveset tudsz róla.
Menj el, nézd meg (a tulajdonossal), győződj meg róla, hogy egyáltalan érdemes-e.
Ha a "villanyóra" ki van kötve (jaj, csak 5000 ft miatt), már nem érdemes.
A szomszédban tényleg a "jaj csak 5000 miatt" kötötték ki. A megvételi szándékom közlése után a visszakötésre azt mondta az Émászos néni: regisztrált szerelő bekötheti...
Na, ez a többszázezres dolog.
Plane, ha Attila azt mondja: ne haragudj, Sanyikám, de ebbe az összedőlő falba nem vállalhatom
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:31
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 17:28 / 1

Arról, hogy egyáltalán milyen közmű van ott, lehet könnyedén tájékozódni: Bővebben: Link
Ügyfélkapuval be kell lépni, majd lehet nézelődni, hogy csatorna, víz, áram, gáz, internet van-e az adott helyen és annak hivatalosan merre megy a nyomvonala. Vásárlás előtt megéri itt is tájékozódni.

Minden esetre az eddig mintha még a szádból nem hangzott volna el, hogy minek akarod megvenni ezt a szántót... Ha csak azért, hogy ott lehessen találkozót tartani, és aki akar sátrazhasson, na arra pont nem érdekes semmiféle közmű megléte
A hozzászólás módosítva: Sze, 17:31
(#) jani1987 válasza bbb hozzászólására (») Sze, 19:24 /

Itt nem tudok állatot tartani és ez idegesítő. Plusz a költözési szándék.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 20:31 /

Olvasd el a helyi építési szabályzatot, mielőtt kidobod a pénzed. A szántóra nem hiszem, hogy sok mindent építhetnél... Az biztos, hogy se csatorna se gáz nem jellemző a szántóra és általában oda se viszik, sok esetben az áramot se.
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Sze, 21:40 /

Hogyne hoznák az áramot, épp a legújabb szomszedhoz is kihozták pár eve. Ház sincs a földjén, tehát attol sem függ (sőt, egy karóra telepített mérő talán biztosabb, mint egy mállott házfalra). Nekem két károm származott ebből:
1 - az egyik karó az útba sikerült. Nehezebb betolatni. Megszoktam, meg tettem rá fényvisszaverőt.
2 - nem parkolhatok már a ház előtt az út közepen (mint 20 évig). Mert ha jönne az új szomszed, hát joggal mérgelődne (eleinte úgy is volt)
Kár Janost fölösleges dolgokkal riogatni csakis városi felfogásból, elfogultságból.
Az viszont igaz: még Janos sem nézett utana annak a teleknek, még csak álmod róla.
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:48
(#) nagym6 válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 22:29 /

Még egy dolog, ha szántó a terület, arra való építéshez először ki kell vonni művelés alól.
Termőföld kivonása művelés alól.
(#) szs válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 22:39 /

Nyomjatok a butasagot.
Nem kívanja kivonni az őstermelő a szántójat a művelés alól, de házat bizony építhet rá. És gazdálkodik tovább. Bolond lenne többszáz holdat kivonni ezért.
Városi újságírók jól megírták, amit linkeltél -csak az nem ugyanaz.

Janos 2200 negyzetmétert venne. (Jó esetben zártkerti ingatlan, kisebb, mint az enyém. Ma már "szántó" neven is szerepelhet). A térképen ház is van. Mit kene kivonni honnan?
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Sze, 22:47 /

Idézet:
„Mit kene kivonni honnan?”
Nem tudni jelenleg mibe botlik esetleg bele, ezért hívom fel a figyelmét ilyen problémának is utána kell nézni.
(#) szs válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 22:51 /

Arra a problémara hívod fel a figyelmét, ami nincs (jelenlegi állás szerint) Mutatott terképrészletet, masvalaki fenyképet, amin haz van. Janos ra is bolintott, hogy az.
Francért keverünk ide szántóátminősítes marhaságot???
Nem építési vállalkozás, nem lakóparkot építene szántón....
(#) nagym6 válasza szs hozzászólására (») Sze, 23:41 /

Keres valamit, nincs döntés mi lesz. Ismerős nagy szántóból fél hektár szántó eladás amire a vevő épített "termőföld művelésből való kivonás" macerát kellett megcsinálni, jó pénzbe is kerül.
Nem hinném, hogy feleslegesen csinálta.
Vevő saját területe volt határos a szántóval, sajátot bővítette ezért kellett a szántóból neki.
(#) SzervízMacska válasza szs hozzászólására (») Csü, 1:09 /

Zártkerti övezetben lényegesen kisebb a beépíthető százalék, mint egy építési telken. Ezt is érdemes figyelembe venni.
Következő: »»   262 / 263
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem