Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Az sem lehet ok, hogy régi lemezeket digitalizáljanak vele, hiszen a netről, a világon megjelent összes LP letölthető digitális formában, sokkal jobb minőségben, mint ami egy ilyennel elérhető.” Pont ez a gond. A digitalizáláshoz senkinek nem fűződik érdekeke. Max saját használatra. A sokkal jobb minőség digitális formátumban akár igaz is lehet. Feltéve, hogy találunk jó hangzású felvételeket. Ki dönti el, melyik a jobb a sok közül? Idézet: „Egy biztos: nekik van igazuk, hiszen sok ezer darabot tudnak értékesíteni ezekből.” Elvileg lemezjátszóról, zenéről beszélgetünk A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2025
Ez mind igaz, csak nem egészen müködik igy a dolog. Egy tisztességes karlift akár 2 cm-t is tud emelni ( gyakorlatilag csakis a konstruktör döntése, és a karnak pickup nélkül is le kell süllyednie lemez szintje alá. Ha ezek az alapvetö dolgok be vannak tartva, akkor a leglaposabb pickuptol a legmagasabbik bármit be lehet szerelni. Továbbra is az a véleményem, hogy valaki valamit nagyon elnéz és azért vannak a gondok. Vagy tényleg csak átverésre gyártották a vackot.
Idézet: „Pár audiofül ragaszkodik hozzá, részben mert tényleg jól szól, meg hát a nosztalgia.” Maradjunk annyiban, hogy mindenkinek joga van a saját véleményformáláshoz. És mivel mindenki magából indul ki, nem kellene ezt általánosítani. A "tömeges" jelentőséget mellőzném, mivel egy hobbista fórum lennénk. Itt jelentőség az egyedinek, a saját tapasztalatnak lenne. Ha a zene jobb minőségű hallgatása lenne a cél, akkor nem elég a lemezjátszót egyedileg minősíteni, mivel megbecsülhetetlen a lemezjátszó szerepének, és a használatát magába foglaló rendszer képességének aránya a kapott hangminőségben. Ha más oldalról közelítünk az LP hangzásához, akkor meg megint szépen van probléma, ami az LP-ken található hangminőséget illeti, hiszen azon is valamilyen stúdió kezemunkája van. Ez azonban nem sorolja az LP-k adta lehetőséget az alapvetően digitális hordozókon található hangzás mögé. Persze, aki nem hallja ezt a különbséget, meg rendszere sincs az ilyesmihez, annak biztos hogy jobb választás a puritán digitális hangzás a végtelen sok praktikumával. Idézet: Ez így lesz, és érdekes módon megfelel nekik a telefonon nyekergő, vagy "füldugóval" némileg jobb hangminőség. Zöme így hallgatja. „az utódok majd kilomtalanítják a nehézkes, sok helyet foglaló lemezgyűjteményeket,”
Sokan pedig nem a zöméhez tartoznak, ahogy az audiofülek sem az analóg zene hallgatóinak a zömét alkotják. A digitális zene audiofülei megtalálják azokat a hordozókat, Hi-Res formátumokat, amik nagyságrendekkel jobb hangminőséget tudnak, mint bármelyik analóg hordozó, beleértve az LP-t is. Ez már történelem. Sokan még megszokásból, dacból, a kognitív disszonancia redukció miatt, vagy csak mert a hallásuk már nem a régi, ezért nem képesek a jobb minőség érzékelésére, ragaszkodnak az LP-hez.
Mindenki megtalálhatja a saját rekeszét. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2025
Sok igazság van írásodban. Csak nem áll össze egy kerek egészé. Csapongás.
motor fordulatszámSziasztok! Lenne egy olyan kérdésem hogy találkozott-e már valaki olyannal hogy a 45.-ös kislemez jól szól, de a 33.-as hallhatóan lassú. A motor fordulatszám állító potméterei maximumon vannak.
Szijja rendben?
Az is lehet, hogy mindkét fordulat lassabb a kelleténél, de ez 33-on jobban észrevehető. A meghajtást kell vizsgálni, a szíjat, vagy görgőt, ami épp van benne. Valamint a tányér csapágyazását, meg a motorét is.
Szia!
Mar az sem ok, hogy a potikat maximumra kell tekerni. Rajzot keress hozza, sokat segithet. Letoltheto mobil aplikacio amivel pontosan merheto a fordulat, tanyerra helyezett teloval.
Ez egy Schnider Midi 2500RC nevű mini-hifi torony, amiben le volt szakadva a szíj, nos a leszakadt szíj, és a tányér külső, belső kerületének mérése után arra jutottam hogy a szíj 127-128mm-es lehetett. Megnéztem az alapméreteket, 128.-tól indul a legtöbb, de van 124,126, és minden is fellelhető. Könnyen lehet akkor hogy rosszat vettem hozzá (diameter 128mm). Valaki már ezzel is mókolt, mert amikor levettem a tányérfogó kis zegergyűrűt, a műanyagtányér alig akart lejönni a belekövesedett műszerolaj miatt, legalább is az illata alapján az volt, pedig ott nincs csapágy, csak a tányér forog a nútjában. Ezt letakarítottam. A régi szíjat meg még akkor megpróbáltam összeragasztani, ami csapnivaló eredményt adott, lassú volt mindkét lemez, ráadásul berezonáltatta a tányért is néha.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2025
lemezjátszó tányérSziasztok! BÚÉK mindenkinek. Olyan kérdéssel jöttem volna ide, hogy mitől lehet az hogy a lemezjátszó tányér "berezonál", mintha nem lenne egyensúlyban, vagy a tengely, esetleg motor tengely? Nincs összekenve, de meg is takarítottam.. Olyan mintha ki kéne centirozni.. de ez egy könnyű műanyag tányér. Úgy rezonál, belibeg, mintha így lenne kitalálva.
Szia!
Lehet, hogy éppen a bőséges kenés hiányzik neki. Akkor tud valami rezonálni, ha van rá elég hely. Azaz, ki van kopva a tengely és/vagy a persely. Ez lehet a tányérnál is és a motornál is. Távgyógyítással, nem lehet behatárolni, hogy melyik a főbűnös. Normális esetben, a kenést fínom műszerolajjal szoktuk végezni. Ha viszont nagyon nagy a hézag a tengely és persely között, akkor a műszerolaj, halottnak a csók. Próbálj valami sűrűbb olajat használni. Ha nem jön be, akkor még mindig letudod mosni. De ilyen minőségű készüléktől (műanyag tányér), ne várj csodát.
Szia!
A műszerolaj nem jó, oda speciális kenőanyag kell, pl ez: https://www.aura-hifi.shop/produkt/dynavox-lageroel-phono-80-22ml/?...VUOyMo Rendelhető innen is, bár itt tévesen pick-up tisztítóolajnak írják. https://www.emag.hu/dynavox-phono-80-pick-up-tisztitoolaj-dyna16016...XSBBM/ Ég és föld a különbség kenésben a műszerolajhoz képest, ezek speciális kenőanyagok. Például karlifthez is nagyon sűrű, a méznél is sűrűbb anyag kell hogy szépen ereszkedjen, én régebben ezt vettem: https://jakomodell.hu/szilikon-olaj-tornado-500-000-cst?srsltid=Afm...B6DYnj Ez olyan hogy ha beledugsz egy gombostűt megáll benne, viszont ahol kell ott szépen teszi a dolgát. Nem olcsó egyik sem.
Hú emberek, köszönöm szépen a segítséget.
Műszerolajat nagyon folyósnak vélem én is, de találtam egy kis 15W40.-et a garázsban. Na az mézesebb jellegű. Ki akartam próbálni. Igazatok volt, a tányértartó tengelyt, és a kis tányért is finoman megkentem vele, amiben forog.. olyan "simába" vágta magát, meg se libben, se rezzen, csak szépen pörög. Ez amúgy ugyanaz a kütyü , amiről már kérdeztem fent, hogy a kislemezt (fülre) jól, míg a nagyot lassan játssza. 128mm-es szíj van rajta. Gondolkoztam most hogy fordulatszámot hogy lehetne növelni.. most vagy picit nagyobb feszültséget adok a motornak (macerás, és lehet nem is tolerálja), vagy a lemezforgató tányér kerületét csökkentem (nem lehetséges, műanyagot biztos nem fogok esztergálni), amit viszont büntetlenül, és szemtelenül egyszerűen tudok az a motor tengely átmérőjének növelése. Nos.. szigetelőszalag jó barát volt. Egy rétegben jó, két rétegben már sok!
Pedig annak jónak kell lenni a gyári paraméterekkel szigetelőszalag nélkül is, más lesz ott a gond.
Először is ellenőrizd amit már előttem is ajánlottak, mobilos applikációval meg lehet nézni a pontos fordulatszámot. https://www.youtube.com/shorts/zZJp8nKD-wk A szíj nem nagyon feszes? Az is okozhat lassulást ha terheli a motort, gondolom nem túl izmos motorja van. Érdekes lenne látni hogy van megoldva a 33/45 váltás, 1-2 kép segítene, van hogy mechanikusan oldják meg, esetedben elmondás alapján erre tippelek bár csodálkoznék rajta, és van hogy elektronikával állítják be a két fordulatszámot, ebből is van többféle megoldás. Olcsóbb készülékeknél a kis motorban lehet elektronika. Itt egy ilyen, nálad is szerintem ez lesz: https://www.joom.com/hu/products/5fc44b9d8905e3010729340e?currency=...PD_BwE
A szíjat nem érzékelem feszesnek, ez az a fajta kis műanyag tányér ahol két "lyuk" nagyban megkönnyíti a felhelyezést, simán ráakasztom a tengelyre, nem kell szinte húzni, feszíteni se, épp csak egy nagyon kicsit. A többihez képest legalább is, amiket életemben feltettem.
Ez az applikáció nagyon érdekes, megnézem majd hogy mit mutat. a 33/45-ös váltás mechanikus, fröccsöntött fehér műanyag "tilitoli" karok a két állás tekintetében.. A hátáról már nem készítettem képet, de valóban azt is láttam hogy a motor hátára van erősítve egy kerek kis nyáklap, amin van a két kis fordulatszám szabályozó potenciométer.
Nem is lehet olyan rossz ez a lemezjátszó. A '80-as, '90-es években, az országban kapható minden nyugati (japán) lemezjátszó ilyen műanyag volt. Legfeljebb nem fekete színben, hanem ezüstszínűre festve. A műanyag (akril) tányért a mai napig használják. Jó, jó, nem ilyen fröccsöntött formában, hanem 5-6 centi vastagságban.
Ha láttad a potikat, akkor miért szigszalaggal próbálkozol? A potikkal nem lehet beállítani a j sebességet?
Idézet: „Nem is lehet olyan rossz ez a lemezjátszó. A '80-as, '90-es években, az országban kapható minden nyugati (japán) lemezjátszó ilyen műanyag volt.” Műanyag stimmel (tojáshéj doboz), de ennyire gyenge kivitel csak vacak, egybeépített fi-fi tornyok tartozéka volt, kerámia hangszedővel. AKAI, TAYA, PIONEER, stb, mind igényesebb volt, jobb kar, jobb hangszedő és egyéb...
Akkor a szíj rendben, a kis potikkal meg az applikáció segítségével egész pontosan be fogod tudni állítani a fordulatszámokat. Ha szerencséd van a potméterek mellé odaírták hogy melyik a 33 és a 45. Ha a poti szabályoz de nem lehet beállítani a kívánt fordulatot akkor lehet gyanakodni az áramkörben a kis elkókra de csak akkor érdemes hozzányúlni ha tényleg gond lenne, szerintem jó lesz az.
Én egy Akai AP-D33-at hallgatok, annak is "tojáshéj" a háza viszont a többi része korrekt. Teljesen felújítottam, motorcsapágy és a mechanika új kenőanyagokat kapott, a karlift is újra lett kenve. A kar csapágyazásán kicsit állítani kellett mert már eléggé kotyogott, az elmúlt közel 40 év érezhető volt rajta amikor hozzám került. Most egy műszer, Audio-Technica AT-VM95E hangszedő került bele.
Szóval egy igényes házban is becsülettel elmenne a többi része, egyetlen hátrány a műanyag ház, bár az én igényeimnek még az is bőven megfelel. Egy dolog viszont van, sajnos sokról letörik az ellensúly, már nem egyet láttam így hirdetve. Ez valami típusgyengesége lehet a karnak, az enyém szerencsére még bírja.
Merev felfüggesztés, műanyag doboza miatt nehéz jól elhelyezni, de nem lehetetlen. Akusztikus visszahatásra ezért érzékeny, ha sikerül nem fog csalódást okozni.
Ez sajnos igaz, nekem a gyári Videoton hi-fi állvány tetején van, mivel viszonylag halkan vagy fejhallgatóval hallgatok zenét így esetemben nincs hallható akusztikus visszahatás. Vékony parafa lapon gondolkodtam már de még nem jutottam el a beszerzésig. Talán ami kicsit zavaró hogy a plexi fedél lecsukása "belerondít" a zenébe ha nem vagyok elég óvatos de ezen sajnos semmi nem segít.
A manapság gyártott lemezjátszók vagy olcsók és gagyik, vagy ami igényes az szinte megfizethetetlen, a köztes valahogy hiányzik. Kispénzű de igényességre törekvő zenehallgatóknak marad a régi lejátszók feltámasztása, itt-ott kompromisszummal de bátran mondhatom megéri, koruk ellenére ma is van létjogosultságuk. Nekem sem okozott csalódást. Idézet: „vagy ami igényes az szinte megfizethetetlen,” Mint minden ez is relatív... Nekem 78-óta NC440 van Shure M95ED-vel. NC440-ez 20.000-ért láttam a jó fogás-on. Ez egy nehéz tányéros készülék. Szerintem bírnál a karbantartásával. Ahogy írod (leszámítva a mai stúdiómunkákat) a lemezjátszók minősége hangzásban ma is páratlan. Nem beszélve a lemezezés koreográfiájáról... Sokkal emberségesebb zenehallgatást biztosít, mint digitális társai. Ha jó rendszere van az embernek hozzá, csodás vele zenét hallgatni.
Elég sok analóg lemezjátszóm volt anno. NC440 is. Ami nagyon profi volt benne a hangkar csapágy és lift, valamint a tányércsapágy. Szerintem inkább közepes súlyú a tányérja, mint nehéz.
A többi része kuka-szerintem. A jobb Tesla lemezjátszók próbáltak túlélni, mindenféle LENCO neveken. Nem sok sikerrel. (HFM) Akkor átmentem (Cseh)szlovákiába, és vettem egy NC500 lemezjátszót olcsón. Később ez volt a PRO-JECT belépő szintű lemezjátszója, PRO-JECT 0.5 néven. Ugyanaz a hangkar csapágy és lift, valamint a tányércsapágy. Ilyenre kell vadászni. Kb. ez lenne az alap, de a -HFM véleményével ellentétben- szerintem a hangszedő a legfontosabb egy alapfokú lemezjátszóban. A hozzászólás módosítva: Vas, 20:18
A helyzet az az volt hogy a nagylemez (33) lassúnak tűnt, a potméter maximális állásában is, míg a kislemez (45) a potméter max. állásában, ütközésénél "fülre" jó volt. Ezért akartam valamilyen úton módon picit "sebességet növelni". Igen, a kis nyákon oda van írva, viszont a műanyag házra már nem, de egy fehér filccel lehet pótlom eme hiányosságot, mert el lehet vele szórakozni, ha belezavarodik, azaz elfelejti az ember.
A szíjat tolómérővel nézegettem, tányér belső, külső átmérő.. távolságok.. 127mm.. (128mm volt az Alin. a legkisebb, 540Ft "ákciósan". Hááát nem tudom.. az sem kizárt hogy mellélőttem vele.) Egy elektro boltban is voltam, ott egy 5800Ft.-os 126mm.-es szíjat akartak adni, azzal a felkiáltással hogy "jó lesz az, az se jó ha nagyon laza.. " Annyit viszont meg a gazdája nem akart beleinvesztálni. Mivel az egész mini torony nem volt annyi, mint a szíj lett volna.
Hát nem semmi 5800Ft, itt olcsóbb.
https://arwill.hu/termekek/audio-video-tv-alkatreszek/meghajto-szij...90007/ Ha nem feszül nagyon a szíj és csúszni sem csúszik akkor jó. Végül sikerült beállítani a 33 és 45 -ös fordulatot?
Azért a 440 sem tűnik rossznak, a készülékház felépítése irigylésre méltóan masszív az AP-D33 -hoz képest.
Igen, én a jelenleg gyártottakra gondoltam. Az új, jó minőségű lemezjátszók szerintem piszok drágák, nem nagyon találni árban belépő szintet, na igen, itt jön hogy mi a belépő szint. Ha mondjuk az NC440 annyi amennyit írtál, nem kérdés hogy mit választanék ha most keresnék lemezjátszót. Ennyiért újban jó indulattal viccet sem találni.
https://www.muziker.hu/legjobb-lemezjatszok?gad_source=1&gad_ca..._D_BwE |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Műszerolajat nagyon folyósnak vélem én is, de találtam egy kis 15W40.-et a garázsban. Na az mézesebb jellegű. Ki akartam próbálni. Igazatok volt, a tányértartó tengelyt, és a kis tányért is finoman megkentem vele, amiben forog.. olyan "simába" vágta magát, meg se libben, se rezzen, csak szépen pörög. Ez amúgy ugyanaz a kütyü , amiről már kérdeztem fent, hogy a kislemezt (fülre) jól, míg a nagyot lassan játssza. 128mm-es szíj van rajta. Gondolkoztam most hogy fordulatszámot hogy lehetne növelni.. most vagy picit nagyobb feszültséget adok a motornak (macerás, és lehet nem is tolerálja), vagy a lemezforgató tányér kerületét csökkentem (nem lehetséges, műanyagot biztos nem fogok esztergálni), amit viszont büntetlenül, és szemtelenül egyszerűen tudok az a motor tengely átmérőjének növelése. Nos.. szigetelőszalag jó barát volt. Egy rétegben jó, két rétegben már sok!