Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   91 / 92
(#) segítő válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 1, 2025 /

Idézet:
„Az sem lehet ok, hogy régi lemezeket digitalizáljanak vele, hiszen a netről, a világon megjelent összes LP letölthető digitális formában, sokkal jobb minőségben, mint ami egy ilyennel elérhető.”

Pont ez a gond.
A digitalizáláshoz senkinek nem fűződik érdekeke. Max saját használatra.
A sokkal jobb minőség digitális formátumban akár igaz is lehet. Feltéve, hogy találunk jó hangzású felvételeket. Ki dönti el, melyik a jobb a sok közül?
Idézet:
„Egy biztos: nekik van igazuk, hiszen sok ezer darabot tudnak értékesíteni ezekből.”

Elvileg lemezjátszóról, zenéről beszélgetünk
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2025
(#) Massawa válasza segítő hozzászólására (») Nov 1, 2025 / 1

Ez mind igaz, csak nem egészen müködik igy a dolog. Egy tisztességes karlift akár 2 cm-t is tud emelni ( gyakorlatilag csakis a konstruktör döntése, és a karnak pickup nélkül is le kell süllyednie lemez szintje alá. Ha ezek az alapvetö dolgok be vannak tartva, akkor a leglaposabb pickuptol a legmagasabbik bármit be lehet szerelni. Továbbra is az a véleményem, hogy valaki valamit nagyon elnéz és azért vannak a gondok. Vagy tényleg csak átverésre gyártották a vackot.
(#) mek-elek válasza segítő hozzászólására (») Nov 1, 2025 /

Idézet:
„Pár audiofül ragaszkodik hozzá, részben mert tényleg jól szól, meg hát a nosztalgia.”

Maradjunk annyiban, hogy mindenkinek joga van a saját véleményformáláshoz. És mivel mindenki magából indul ki, nem kellene ezt általánosítani. A "tömeges" jelentőséget mellőzném, mivel egy hobbista fórum lennénk. Itt jelentőség az egyedinek, a saját tapasztalatnak lenne. Ha a zene jobb minőségű hallgatása lenne a cél, akkor nem elég a lemezjátszót egyedileg minősíteni, mivel megbecsülhetetlen a lemezjátszó szerepének, és a használatát magába foglaló rendszer képességének aránya a kapott hangminőségben.
Ha más oldalról közelítünk az LP hangzásához, akkor meg megint szépen van probléma, ami az LP-ken található hangminőséget illeti, hiszen azon is valamilyen stúdió kezemunkája van. Ez azonban nem sorolja az LP-k adta lehetőséget az alapvetően digitális hordozókon található hangzás mögé. Persze, aki nem hallja ezt a különbséget, meg rendszere sincs az ilyesmihez, annak biztos hogy jobb választás a puritán digitális hangzás a végtelen sok praktikumával.
(#) nagym6 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 1, 2025 /

Idézet:
„az utódok majd kilomtalanítják a nehézkes, sok helyet foglaló lemezgyűjteményeket,”
Ez így lesz, és érdekes módon megfelel nekik a telefonon nyekergő, vagy "füldugóval" némileg jobb hangminőség. Zöme így hallgatja.
(#) Suba53 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 2, 2025 /

Sokan pedig nem a zöméhez tartoznak, ahogy az audiofülek sem az analóg zene hallgatóinak a zömét alkotják. A digitális zene audiofülei megtalálják azokat a hordozókat, Hi-Res formátumokat, amik nagyságrendekkel jobb hangminőséget tudnak, mint bármelyik analóg hordozó, beleértve az LP-t is. Ez már történelem. Sokan még megszokásból, dacból, a kognitív disszonancia redukció miatt, vagy csak mert a hallásuk már nem a régi, ezért nem képesek a jobb minőség érzékelésére, ragaszkodnak az LP-hez.

Mindenki megtalálhatja a saját rekeszét.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2025
(#) segítő válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 2, 2025 /

Sok igazság van írásodban. Csak nem áll össze egy kerek egészé. Csapongás.
(#) segítő válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 2, 2025 /

Jó!
(#) küzmös Gergely hozzászólása Dec 12, 2025 /

motor fordulatszám

Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem hogy találkozott-e már valaki olyannal hogy a 45.-ös kislemez jól szól, de a 33.-as hallhatóan lassú. A motor fordulatszám állító potméterei maximumon vannak.
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 12, 2025 /

Szijja rendben?
(#) zolika60 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 12, 2025 /

Az is lehet, hogy mindkét fordulat lassabb a kelleténél, de ez 33-on jobban észrevehető. A meghajtást kell vizsgálni, a szíjat, vagy görgőt, ami épp van benne. Valamint a tányér csapágyazását, meg a motorét is.
(#) CHZ válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 12, 2025 /

Szia!
Mar az sem ok, hogy a potikat maximumra kell tekerni.
Rajzot keress hozza, sokat segithet. Letoltheto mobil aplikacio amivel pontosan merheto a fordulat, tanyerra helyezett teloval.
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Dec 13, 2025 /

Ez egy Schnider Midi 2500RC nevű mini-hifi torony, amiben le volt szakadva a szíj, nos a leszakadt szíj, és a tányér külső, belső kerületének mérése után arra jutottam hogy a szíj 127-128mm-es lehetett. Megnéztem az alapméreteket, 128.-tól indul a legtöbb, de van 124,126, és minden is fellelhető. Könnyen lehet akkor hogy rosszat vettem hozzá (diameter 128mm). Valaki már ezzel is mókolt, mert amikor levettem a tányérfogó kis zegergyűrűt, a műanyagtányér alig akart lejönni a belekövesedett műszerolaj miatt, legalább is az illata alapján az volt, pedig ott nincs csapágy, csak a tányér forog a nútjában. Ezt letakarítottam. A régi szíjat meg még akkor megpróbáltam összeragasztani, ami csapnivaló eredményt adott, lassú volt mindkét lemez, ráadásul berezonáltatta a tányért is néha.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2025
(#) küzmös Gergely hozzászólása Szo, 13:48 /

lemezjátszó tányér

Sziasztok! BÚÉK mindenkinek. Olyan kérdéssel jöttem volna ide, hogy mitől lehet az hogy a lemezjátszó tányér "berezonál", mintha nem lenne egyensúlyban, vagy a tengely, esetleg motor tengely? Nincs összekenve, de meg is takarítottam.. Olyan mintha ki kéne centirozni.. de ez egy könnyű műanyag tányér. Úgy rezonál, belibeg, mintha így lenne kitalálva.
(#) elektrorudi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szo, 15:48 / 2

Szia!
Lehet, hogy éppen a bőséges kenés hiányzik neki. Akkor tud valami rezonálni, ha van rá elég hely. Azaz, ki van kopva a tengely és/vagy a persely. Ez lehet a tányérnál is és a motornál is. Távgyógyítással, nem lehet behatárolni, hogy melyik a főbűnös. Normális esetben, a kenést fínom műszerolajjal szoktuk végezni. Ha viszont nagyon nagy a hézag a tengely és persely között, akkor a műszerolaj, halottnak a csók. Próbálj valami sűrűbb olajat használni. Ha nem jön be, akkor még mindig letudod mosni.
De ilyen minőségű készüléktől (műanyag tányér), ne várj csodát.
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szo, 16:27 / 1

Szia!
A műszerolaj nem jó, oda speciális kenőanyag kell, pl ez:
https://www.aura-hifi.shop/produkt/dynavox-lageroel-phono-80-22ml/?...VUOyMo
Rendelhető innen is, bár itt tévesen pick-up tisztítóolajnak írják.
https://www.emag.hu/dynavox-phono-80-pick-up-tisztitoolaj-dyna16016...XSBBM/
Ég és föld a különbség kenésben a műszerolajhoz képest, ezek speciális kenőanyagok.
Például karlifthez is nagyon sűrű, a méznél is sűrűbb anyag kell hogy szépen ereszkedjen, én régebben ezt vettem:
https://jakomodell.hu/szilikon-olaj-tornado-500-000-cst?srsltid=Afm...B6DYnj
Ez olyan hogy ha beledugsz egy gombostűt megáll benne, viszont ahol kell ott szépen teszi a dolgát. Nem olcsó egyik sem.
(#) küzmös Gergely válasza elektrorudi hozzászólására (») Szo, 22:13 /

Hú emberek, köszönöm szépen a segítséget. Műszerolajat nagyon folyósnak vélem én is, de találtam egy kis 15W40.-et a garázsban. Na az mézesebb jellegű. Ki akartam próbálni. Igazatok volt, a tányértartó tengelyt, és a kis tányért is finoman megkentem vele, amiben forog.. olyan "simába" vágta magát, meg se libben, se rezzen, csak szépen pörög. Ez amúgy ugyanaz a kütyü , amiről már kérdeztem fent, hogy a kislemezt (fülre) jól, míg a nagyot lassan játssza. 128mm-es szíj van rajta. Gondolkoztam most hogy fordulatszámot hogy lehetne növelni.. most vagy picit nagyobb feszültséget adok a motornak (macerás, és lehet nem is tolerálja), vagy a lemezforgató tányér kerületét csökkentem (nem lehetséges, műanyagot biztos nem fogok esztergálni), amit viszont büntetlenül, és szemtelenül egyszerűen tudok az a motor tengely átmérőjének növelése. Nos.. szigetelőszalag jó barát volt. Egy rétegben jó, két rétegben már sok!
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Vas, 8:19 /

Pedig annak jónak kell lenni a gyári paraméterekkel szigetelőszalag nélkül is, más lesz ott a gond.
Először is ellenőrizd amit már előttem is ajánlottak, mobilos applikációval meg lehet nézni a pontos fordulatszámot.
https://www.youtube.com/shorts/zZJp8nKD-wk
A szíj nem nagyon feszes? Az is okozhat lassulást ha terheli a motort, gondolom nem túl izmos motorja van.
Érdekes lenne látni hogy van megoldva a 33/45 váltás, 1-2 kép segítene, van hogy mechanikusan oldják meg, esetedben elmondás alapján erre tippelek bár csodálkoznék rajta, és van hogy elektronikával állítják be a két fordulatszámot, ebből is van többféle megoldás. Olcsóbb készülékeknél a kis motorban lehet elektronika. Itt egy ilyen, nálad is szerintem ez lesz:
https://www.joom.com/hu/products/5fc44b9d8905e3010729340e?currency=...PD_BwE
(#) küzmös Gergely válasza tiko77 hozzászólására (») Vas, 11:12 /

A szíjat nem érzékelem feszesnek, ez az a fajta kis műanyag tányér ahol két "lyuk" nagyban megkönnyíti a felhelyezést, simán ráakasztom a tengelyre, nem kell szinte húzni, feszíteni se, épp csak egy nagyon kicsit. A többihez képest legalább is, amiket életemben feltettem. Ez az applikáció nagyon érdekes, megnézem majd hogy mit mutat. a 33/45-ös váltás mechanikus, fröccsöntött fehér műanyag "tilitoli" karok a két állás tekintetében.. A hátáról már nem készítettem képet, de valóban azt is láttam hogy a motor hátára van erősítve egy kerek kis nyáklap, amin van a két kis fordulatszám szabályozó potenciométer.
(#) elektrorudi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Vas, 12:53 /

Nem is lehet olyan rossz ez a lemezjátszó. A '80-as, '90-es években, az országban kapható minden nyugati (japán) lemezjátszó ilyen műanyag volt. Legfeljebb nem fekete színben, hanem ezüstszínűre festve. A műanyag (akril) tányért a mai napig használják. Jó, jó, nem ilyen fröccsöntött formában, hanem 5-6 centi vastagságban.
Ha láttad a potikat, akkor miért szigszalaggal próbálkozol? A potikkal nem lehet beállítani a j sebességet?
(#) CHZ válasza elektrorudi hozzászólására (») Vas, 13:14 / 2

Idézet:
„Nem is lehet olyan rossz ez a lemezjátszó. A '80-as, '90-es években, az országban kapható minden nyugati (japán) lemezjátszó ilyen műanyag volt.”

Műanyag stimmel (tojáshéj doboz), de ennyire gyenge kivitel csak vacak, egybeépített fi-fi tornyok tartozéka volt, kerámia hangszedővel. AKAI, TAYA, PIONEER, stb, mind igényesebb volt, jobb kar, jobb hangszedő és egyéb...
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Vas, 14:52 /

Akkor a szíj rendben, a kis potikkal meg az applikáció segítségével egész pontosan be fogod tudni állítani a fordulatszámokat. Ha szerencséd van a potméterek mellé odaírták hogy melyik a 33 és a 45. Ha a poti szabályoz de nem lehet beállítani a kívánt fordulatot akkor lehet gyanakodni az áramkörben a kis elkókra de csak akkor érdemes hozzányúlni ha tényleg gond lenne, szerintem jó lesz az.
(#) tiko77 válasza CHZ hozzászólására (») Vas, 15:13 /

Én egy Akai AP-D33-at hallgatok, annak is "tojáshéj" a háza viszont a többi része korrekt. Teljesen felújítottam, motorcsapágy és a mechanika új kenőanyagokat kapott, a karlift is újra lett kenve. A kar csapágyazásán kicsit állítani kellett mert már eléggé kotyogott, az elmúlt közel 40 év érezhető volt rajta amikor hozzám került. Most egy műszer, Audio-Technica AT-VM95E hangszedő került bele.
Szóval egy igényes házban is becsülettel elmenne a többi része, egyetlen hátrány a műanyag ház, bár az én igényeimnek még az is bőven megfelel. Egy dolog viszont van, sajnos sokról letörik az ellensúly, már nem egyet láttam így hirdetve. Ez valami típusgyengesége lehet a karnak, az enyém szerencsére még bírja.
(#) CHZ válasza tiko77 hozzászólására (») Vas, 16:48 /

Merev felfüggesztés, műanyag doboza miatt nehéz jól elhelyezni, de nem lehetetlen. Akusztikus visszahatásra ezért érzékeny, ha sikerül nem fog csalódást okozni.
(#) tiko77 válasza CHZ hozzászólására (») Vas, 17:46 /

Ez sajnos igaz, nekem a gyári Videoton hi-fi állvány tetején van, mivel viszonylag halkan vagy fejhallgatóval hallgatok zenét így esetemben nincs hallható akusztikus visszahatás. Vékony parafa lapon gondolkodtam már de még nem jutottam el a beszerzésig. Talán ami kicsit zavaró hogy a plexi fedél lecsukása "belerondít" a zenébe ha nem vagyok elég óvatos de ezen sajnos semmi nem segít.
A manapság gyártott lemezjátszók vagy olcsók és gagyik, vagy ami igényes az szinte megfizethetetlen, a köztes valahogy hiányzik. Kispénzű de igényességre törekvő zenehallgatóknak marad a régi lejátszók feltámasztása, itt-ott kompromisszummal de bátran mondhatom megéri, koruk ellenére ma is van létjogosultságuk. Nekem sem okozott csalódást.
(#) mek-elek válasza tiko77 hozzászólására (») Vas, 19:11 /

Idézet:
„vagy ami igényes az szinte megfizethetetlen,”

Mint minden ez is relatív... Nekem 78-óta NC440 van Shure M95ED-vel.
NC440-ez 20.000-ért láttam a jó fogás-on. Ez egy nehéz tányéros készülék. Szerintem bírnál a karbantartásával.
Ahogy írod (leszámítva a mai stúdiómunkákat) a lemezjátszók minősége hangzásban ma is páratlan. Nem beszélve a lemezezés koreográfiájáról... Sokkal emberségesebb zenehallgatást biztosít, mint digitális társai. Ha jó rendszere van az embernek hozzá, csodás vele zenét hallgatni.
(#) segítő válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 20:11 /

Elég sok analóg lemezjátszóm volt anno. NC440 is. Ami nagyon profi volt benne a hangkar csapágy és lift, valamint a tányércsapágy. Szerintem inkább közepes súlyú a tányérja, mint nehéz.
A többi része kuka-szerintem.
A jobb Tesla lemezjátszók próbáltak túlélni, mindenféle LENCO neveken. Nem sok sikerrel. (HFM)
Akkor átmentem (Cseh)szlovákiába, és vettem egy NC500 lemezjátszót olcsón. Később ez volt a PRO-JECT belépő szintű lemezjátszója, PRO-JECT 0.5 néven.
Ugyanaz a hangkar csapágy és lift, valamint a tányércsapágy. Ilyenre kell vadászni.
Kb. ez lenne az alap, de a -HFM véleményével ellentétben- szerintem a hangszedő a legfontosabb egy alapfokú lemezjátszóban.
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:18
(#) küzmös Gergely válasza elektrorudi hozzászólására (») Vas, 20:24 /

A helyzet az az volt hogy a nagylemez (33) lassúnak tűnt, a potméter maximális állásában is, míg a kislemez (45) a potméter max. állásában, ütközésénél "fülre" jó volt. Ezért akartam valamilyen úton módon picit "sebességet növelni". Igen, a kis nyákon oda van írva, viszont a műanyag házra már nem, de egy fehér filccel lehet pótlom eme hiányosságot, mert el lehet vele szórakozni, ha belezavarodik, azaz elfelejti az ember. A szíjat tolómérővel nézegettem, tányér belső, külső átmérő.. távolságok.. 127mm.. (128mm volt az Alin. a legkisebb, 540Ft "ákciósan". Hááát nem tudom.. az sem kizárt hogy mellélőttem vele.) Egy elektro boltban is voltam, ott egy 5800Ft.-os 126mm.-es szíjat akartak adni, azzal a felkiáltással hogy "jó lesz az, az se jó ha nagyon laza.. " Annyit viszont meg a gazdája nem akart beleinvesztálni. Mivel az egész mini torony nem volt annyi, mint a szíj lett volna.
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Vas, 21:04 /

Hát nem semmi 5800Ft, itt olcsóbb.
https://arwill.hu/termekek/audio-video-tv-alkatreszek/meghajto-szij...90007/
Ha nem feszül nagyon a szíj és csúszni sem csúszik akkor jó. Végül sikerült beállítani a 33 és 45 -ös fordulatot?
(#) tiko77 válasza segítő hozzászólására (») Vas, 21:23 /

Azért a 440 sem tűnik rossznak, a készülékház felépítése irigylésre méltóan masszív az AP-D33 -hoz képest.
(#) tiko77 válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 21:36 /

Igen, én a jelenleg gyártottakra gondoltam. Az új, jó minőségű lemezjátszók szerintem piszok drágák, nem nagyon találni árban belépő szintet, na igen, itt jön hogy mi a belépő szint. Ha mondjuk az NC440 annyi amennyit írtál, nem kérdés hogy mit választanék ha most keresnék lemezjátszót. Ennyiért újban jó indulattal viccet sem találni.
https://www.muziker.hu/legjobb-lemezjatszok?gad_source=1&gad_ca..._D_BwE
Következő: »»   91 / 92
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem