Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 135.6 kHz-es HGA22 vevő

Témaindító: zenetom, idő: Dec 31, 2025
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 8
(#) zenetom hozzászólása Dec 31, 2025 / 1

Sziasztok!

Ez a topic azért jött létre, mert már régóta a GPS Time Server topikban gyűlnek a HGA22 vevővel kapcsolatos hozzászólások, aminek ugyebár nem sok köze van a GPS-hez. Ugyanis ez a híres Lakihegyi adótorony által sugárzott 135.6 kHz-es FSK modulált jel.
Ez az adótorony mivel itt van hazánkban, jó eséllyel biztosabban fogható, mint a DCF77 jelű adó. És itt meg is érkeztünk a lényeghez: időszinkron. Wikipédiás cikkből bemásolva:
Idézet:
„Fő üzemben 135,6 kHz-en HGA22 jelzéssel a német DCF77-hez hasonló időszinkron jeleket sugároz,[2] 100 kW teljesítménnyel, amit az áramszolgáltatók az éjszakai-nappali ellátás közti váltásra, és a közvilágítás kapcsolására használnak fel.”

Tehát ebben a topicban szednénk össze azokat az információkat, amik szükségesek ennek a jelnek a vételéhez, feldolgozásához.

Ja és BÚÉK!
(#) Skori válasza zenetom hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Az a baj, hogy a lakihegyi adó jele csak hasonló a DCF77 jelhez, de nem kompatibilis azzal. Volt itthon ilyen gyári rádióvezérelt órám, de nagyon megbízhatatlan volt. Próbáltam áthangolni 135,6KHz-re, szépen vette is jelet, de dekódolni nem tudta. Manapság meg mindenkinek van otthon wifi-s internet, így jóval egyszerűbb pl. egy ESP modullal az internetről lekérdezni az időt.

De valószínűleg nem túl nehéz venni a lakihegyi adást sem, és dekódolni valamilyen MCU-val.

Ugyanakkor elgondolkoznék azon is hogy az internet elérés, vagy a lakihegyi adás a megbízhatóbb. Azt meg csak úgy megsúgom, hogy a lakihegyi 135,6KHz-es adóhoz is interneten keresztül jut el a "műsor" amit kisugároz.... Amikor telepítették akkor konkrétan egy ADSL modemen keresztül - de lehet, hogy ez azóta változott...
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2025
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

A dekódolás a legkisebb gond, azt megírom bármire, akár FSK-ból közvetlenül. A jel vétele a nagyobb kihívás, hogy meglegyen a 135.6 kHz.
(#) Skori válasza zenetom hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Abban a rádióban amivel kísérleteztem, egy 5...6cm hosszú ferrit rúdon volt egy tekercs. Megmértem induktivitásmérővel, kiszámoltam hozzá a kondit 135,6kHz-re. Tettem rá a kiszámoltnak megfelelő kondenzátort, és meg is jelent a jel a rezgőkörön. Kb. 18....20km-re lehetek a lakihegyi toronytól, itt még akkora jel volt a rezgőkörön, hogy mindenféle erősítő nélkül szépen meg tudtam nézni oszcilloszkóppal. A 135kHz erősítésére sokféle olcsó opamp alkalmas (de 1...2 FETből és/vagy BJTből egy diszkrét erősítő is jó lehet). Az AGC egy jfettel megoldható az opamp áramkörében. FSK demodulátornak a szintén filléres, CMOS, CD 4046 is jó lehet. Utána esetleg egy komparátor, és mehet is a jel az MCU-ba... Legalábbis én ilyesmivel próbálkoznék. De lehet, hogy ennél primitívebb vevőáramkör is teljesen jó (pl. visszacsatolt audion, szupreg, vagy reflex vevő).
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2025
(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Ez valamilyen digitális szoftver rádió, vagy hangkártyára lekeverős cucc-ról készített kép?

Van 2db ilyen USB-s DVB-T / DVB-C vevőm, az egyiket muterom használja rendeltetésszerűen, a másikból lehetne ilyen szoftver rádiót készíteni, de még nem volt energiám kísérletezni ezzel. Esetleg ilyesmit használsz?
(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Dec 31, 2025 /

Így már értem, ez neten elérhető TCP/IP-vel megosztott vevő. Először azt hittem saját hardver. Amikor nézegettem (sok éve) ilyesmit, akkor ott akadt el a dolog, hogy másik drivert kellett volna feltenni a digitális szoftverrádióhoz, és nem lehet egyszerre fent a DVB-T vételhez használható driverrel. Tehát választani kellett, hogy a TV menjen vagy a rádió. Emlékeim szerint maga a hardver nagyon széles sávban képes a vételre, de nem tudom hogy lemegy-e a hosszúhullámú tartományba is (valószínűleg nem).
(#) Feri007 válasza Skori hozzászólására (») Jan 1, 2026 / 2

Az RTL-SDR, tehát a RTL2832U chip alapsávi bemenete gyakorlatilag DC-ig le tud menni.
Tehát hosszúhullámot venni teljesen jó. Amúgy a HGA22 kísérleteimet így végeztem:
Egy 135.6kHz-re hangolt rezgőkör/ferritantenna, egy JFET elválasztás, és kapacitívan csatolva ment az RTL chip alapsávi bemenetére. (csak az van neki, a TV vevő stick-ben van előtte egy keverő is)
Az RTL vett jelét GNUradio fogadta, ahol egyszerűen lehet FSK demodulációt csinálni.
Így fejtettük meg kissi régi harcostársammal az időjeleket, a GPS Time server topicban fellelhető az eredmény. Ugyanitt vevő építési tanácsok/tapasztalatok is találhatók.
Talán még annyit, hogy valóban, venni az adót elég lehet egy egyszerű vevő, valahogy talán még az FSK is hallható lesz. De ha stabil, pl. órához használható vevő építés a cél, akkor kvarcpontos hangolás (le)keverés kell.
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

Na igen, első körben én is így akarom.
Viszont hogy ne legyen helyhez kötve az eszköz, kéne AGC, mert ha távolodunk az adótól csökken a jelerősség, és fordítva. Jól gondolom?
(#) Skori válasza zenetom hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

Igen, a korrekt megoldás az AGC lenne, bár FSK (hasonlóan az FM-hez) kezelhető úgy is, hogy fixen nagy az erősítés, és kit érdekel ha kissé túlvezérli a fokozatokat. Az amplitudó limitálása miatt nem vész el információ.
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

Ja tényleg.
Jövőhéten lesz elvileg ferritrudam, arra tekerek ilyet: Bővebben: Link, ez gondolom jó lesz (?).
(#) Skori válasza zenetom hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

Szerintem jó lesz, bár régi vevőkben vékony litzét, vagy zománc-selyem szigetelésű huzalt használtak. Ugyanakkor ennek inkább rövidhullámon van jelentősége.
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

Hogy valami konkrétum is legyen antenna ügyben, fogtam egy bontott ferritet.
Átmérő 10 mm, hosszúság 81 mm.
Két tekercse van, az egyik 40 uH, a másik 600 uH (nagyságrendileg hihető).
Szerintem középhullámra való.
Érdemes megfigyelni, hogy a tekercs nem a közepén van.
136 kHz-re véleményem szerint nem kell lizte huzal.

Ugyanakkor nem feltétlenül kell ragaszkodni a ferrit antennához, régen sem azt használták.
Zseb és táskarádióknál méret miatt kezdték el alkalmazni, mint kompromisszum a magas (tető)antenna helyett (mellett).
Igazán hosszúhullámon még most is használják a "long wire" antennát a katonák, például a tengeralattjárókkal történő kapcsolattartásra van 8,3 km hosszú is, amit repülőgépről engednek ki.
(#) zenetom válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

A ferritantenna azért indokolt, mert különben batár nagy lenne. Vagy legalábbis bármilyen más antenna jóval nagyobb lenne mint egy pl. 8 cm-es ferritrúd (?).
(#) Feri007 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

Szia,
Sokmindenről beszélhetünk a témában, de - azt hiszem- hogy egy kompakt
vevőről érdemes gondolkozni. Tehát nem az a lényeg, hogyan tudjuk fogni, "hallgatni", hanem egy stabil, fixen hangolt vevőre gondolok. De mindenki azt épít, amit szeretne
Antenna: azért a ferritantenna a célszerű, mert kicsi, nem kell telepíteni, hordozható, és rezgőkör révén egy előszelekciót biztosít, ami a zajos környezetben elég fontos. Mo-on elég kell, hogy legyen.
Direkt A/D konverizió lehet - valószínű 8 bit elég-, de kell egy külön gép/erős processzor hozzá a jelfeldolgozáshoz.
HF tartományba lekeverve a jelet, és erősítve, kellemesebb mintavételi freki adódik. Viszont digitális szűrő kell mindkét esetben. Ha valaki ebben jó, csinálja! És még kell a demoduláció, az könnyen megoldható mikrokontrollerrel.
A TCA440-nel épített vevőmnek 2 problémája van: nincs tényleges KF szűrője. Egy egyszerű LC kör elég lehet. A másik az, hogy a TCA440 mára teljesen elavult, értsd: drága/beszerezhetetlen, és ehhez képest elég gyenge.
(#) zenetom válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

Szia,
Én most ezen agyalok:
Ferritrudas LC --> JFET --> MC1496 --> RC LPF --> OPA (komparátor) --> CD4046 -> MCU.
Az MC1496-hoz kell még egy mondjuk 134 kHz-es tűpontos oszci, hogy lekeverjük a jelet. Mert a +-170Hz-es különbség nagyon messzi van a 135 kHz-től. Szóval így akkor lenne egy 1.6 kHz-es jelünk, amihez képest a +-170 Hz (hisz a löket nem változik) már nevetve detektálható.
Szóval lesz egy 1.6 kHz-es FSK 170 Hz-es lökettel, amit a biztonság kedvéért még megszűrünk, és a CD4046-al demoduláljuk. Aztán azt már csak dekódolni kell bármilyen mcu-val.
De azért abban erősítsen valaki meg, hogy a löket ilyenkor nem változik (mármint a lekeverésnél).
(#) zenetom válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 1, 2026 /

Szuper
A keveréshez szükséges fix frekit kvarc + valami filléres PIC-el csinálnám. Úgyis négyszög kell oda és mivel programból állítom be, akármennyire megadhatom.
(Amit írtál MHz-et, az gondolom kHz akart lenni).
(#) zenetom válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

Ó na erre nem is gondoltam. Hát nem hiába na, rádiós témában nem vagyok otthon.
Ezt a Si5351A IC-t nem ismerem, ha jól látom I2C-n kell bekonfigolni. Szóval nem kell semmi varázslat, megmondom neki I2C-n a tutit és megvan a tűpontos fix jel?
Nyilván kell egy mcu hozzá, de ez nem gond.

Szerk.:
Idézet:
„Különben abból is négyszögjel jön ki. Láttad már a spektrumát?”

Mármint a 4 szögnek? Igen, hát tanultuk is, de poénból pont tegnap(előtt) néztem rá FFT-n a szkóppal az 1 kHz-es kalibráló 4szögre. Szép sorban ott voltak az összetevők.
Aztán desmos.com-on el is játszottam hány felharmonikus kell hogy szép 4szöget kapjak (lásd kép).
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2026

sine.jpg

(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

Nem értem minek kell extra pontos oszcillátor, meg különleges vevő, stb.. Olyan alacsony az adatsebesség, hogy valószínűleg a leggagyibb vevővel is simán vehető, demodulálható, majd dekódolható egy MCU-val. A DCF77 vevőket mindenestül, is ilyen egychip-es "nyák pacniban" megoldják. 135,6kHz-en is egy sima alacsony bitsebességű FSK moduláció van, szinte biztos, hogy még a legolcsóbb 4046-os PLL-el is jól lehet demodulálni, közvetlenül ezen a frekin is.
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

Én úgy gondolom, hogy a relatíve kicsi, 170 Hz-es löket miatt.
(#) Feri007 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

Egyébként, van profi megoldás a vevőre. RE6032 IC.
Régebben lehetett tőlük venni, most nem látom a lehetőséget. Nem volt olcsó, de végtelen egyszerű megoldás. Ha valaki találna beszerzési forrást...
Persze, a hobbielektronikának az is része, hogy nem boltból veszed a megoldást, hanem magad találod ki, és építed meg.
(#) Feri007 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

A vevőhoz a Carson-formula szerint BW=2(löket+modulációs sebesség) , 740Hz sávszélességű szűrőre van szükség, minőségi vétel igénye esetén. Ami azért elég kemény. Lehet, persze, enyhíteni az igényeken, de akkor csúszunk bele a bóvliba.
(#) Skori válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

Pár gyári DCF-es órába belenéztem már, szinte semmi nem volt benne. Quartz / kerámia szűrő biztosan nem. A ferriten rajta a tekercs, ráragasztva, párhuzamosan rajta a kondi, innen egy csavart érpár megy a panelre. A panelen egy fekete pacni, erre csatlakozik a ferriten levő rezgőkör, egy apró óra kvarc (32768Hz), egy kondi a tápon, pár nyomógomb, meg a kijelző is. Emlékeim szerint más nem volt a panelen. Nyilván lehet, hogy az egyszerűsége is szerepet játszott abban, hogy nem volt túl megbízható a vétel, de az is lehet, hogy a nagy távolság volt a fő probléma. A lakihegyi adó szerintem eléggé lefedi az egész országot, a vétele szerintem magyarországon mindenhol megoldható. Az általad berakott spektrogrammok sem úgy néznek ki, mintha alig lehetne kihámozni a sok egyéb zajból az adást.
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

Igen, de a DCF77 az AM. Bár annak is meg vannak a hátrányai, mondom ezt én aki alig ért az RF-hez.
(#) Feri007 válasza Skori hozzászólására (») Jan 2, 2026 /

Az "óra-kvarc", amit említesz, a DCF77 vevőkben, az 77.5kHz-es, ami egy keskenysávú szűrőt valósít meg, ahogy tki kolléga írta.
Az általam említett RE6032 IC, amihez valóban 32.768kHz-es órakvarc szükséges. ( DCF49 Mainflingen, DCF39 Burg, HGA22 Lakihegy adókat tudja.) Itt digitális szűrő van az IC-ben.
Lehet próbálkozni keskenysávú szűrő nélkül, kb. addig lehet jutni, ameddig én is eljutottam ,
Sztem, saccra, Lakihegy 100km-es körzetéhez 1db LC szűrő elég, Mo teljes területéhez pedig 3 hangolt LC kör. (Annyira lelkes nem voltam, hogy ezeket elkészítsem.) Vagy digitális szűrőt kell csinálni. Nem értek hozzá, ha beleásnám magam, biztos sikerülne, de megintcsak nem vagyok annyira lelkes.
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Na nem bírtam magammal, délután összedobtam egy keretantennát amíg nem érkezik meg a ferritrúd, játszásból.
Gemini-től kértem segítséget hogy számolja ki az antenna és kör értékeit, és ezekből, meg amik itthon voltak alkatrészek próbáltam kihozni a legtöbbet.
-42dBV-t sikerült kihozni, ami elég karcsú, annak fényében hogy valami zavar jön 100kHz-en (meg ahogy látom a többszörösein) -62dBV-al.
Igazából most kezdek ismerkedni a rádiós témákkal ilyen közelségben, szóval ezek az első ilyen analóg RF lépéseim a témában.
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Na mint kiderült, a 100kHz meg a többszöröse a PC-től jön.
(#) zenetom válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Köszi!
Ezt csak úgy kísérletezgetésképp csináltam. A keret (vagyis négyszög) oldalai 50cm, és 12 menet 0.2mm-es lakkozott rézhuzal van rátekerve egymástól 3mm távolságra, ilyesmi elrendezésben: Bővebben: Link.
Mivel nem volt otthon JFET-em, ezért egy BS170-et raktam be, a rajzon lévő kapcsolásban.
A kondi pontos értéke nem is tudom már mennyi, de valahol 7nF körül van. Oda kéne egy forgó/trimmer kondi, belőni a pontos rezonanciát, de az meg főleg nincs, próbálgatni kellett diszkrét értékekkel. Szóval simán lehet hogy a rezonanciafreki közelébe se vagyok.
Arra gondoltam, hogy a FET csere után rakok még egy LC körös JFET-et, valahogy úgy, hogy a JFET Drain - táp pontja közé rakok egy párhuzamos LC kört a 135kHz-re hangolva. És akkor az impedancia leválasztás után lesz egy erősítés is.
Meg kipróbálom, hogy 4066-os IC-vel összekeverem ezt meg egy pl. fix 134kHz-es jelet, aztán arra egy (vagyis több) szűrő.
Szóval ez részemről még csak kísérletezgetés, mintsem komoly tervezés. Majd aztán levonom a konklúziókat, és nekiállok valami komolyabb verziónak.
Szerk.: most nézem, az a C14 jelű 100 nF kondi megtévesztő lehet, de az csak a tápot szűri.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2026
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

R24 és R23 is felesleges, mert a tekercs(antenna) kisöntöli.
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Nem az ellenállások feleslegsek, hanem a soros csatolókondi hiányzik... de tény hogy így ahogy a rajzon van nem igazán működne, mert a BS170 növekményes FET tipus.

Viszont ha földelt-source kapcsolásban működne, akkor nem csak áramot erősítene, hanem feszültséget is.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2026
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Hú igazatok van, a rajzon nincs rajta az antenna és FET Gate közti csatoló kondi, de a valóságban igen.
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem