Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Isolar SMH-II-7kÜdv! Tudja e valaki, vagy van e tippetek, hogy a címben szereplő invertert,RS232 porton keresztül milyen PC szoftverrel lehet vezérelni, beállításait elérni és módosítani?
Szia !
Vagy a WatchPower, vagy a MultiSIBControl nak mennie kéne vele. Nekem az utóbbi szimpatikusabb. A hozzászólás módosítva: Sze, 14:59
Ha a fenti programokkal megy az inverterd akkor Home Assistant alá ezzel is menni fog:
Solar2MQTT solar2mqtt Én ezt használom az easun inverteremhez, tökéletes.
WatchPower-nek milyen jelszót kell megadni?
Úgy néz ki, kábelt kell csinálnom, mert amit a WiFi -hez adtak, avval nem látja...
12345678 talán és administrator ha jól rémlik. De szerintem ez a jobb: MultiSIBControl.
Bár mindkettőhöz kell a kábel
Az administrator-t elfogadja...
Közben kimértem a kábel bekötést is, és elvileg az is jó, de kapcsolódni mégsem akar. ![]() Próbáltam a WatchPower és a SolarPovert is, egyik sem kapcsolódik. A MultiSIBControl meg nem megy a Win7Tiny verzión. A Solar2MQTT úgy látom valami ESP -s, az egyenlőre így kiesett... A hozzászólás módosítva: Sze, 18:12
Milyen soros portod van. Valós, alaplapi, vagy USB - Rs232 átalakító? Mert ha az utóbbi akkor nagyon nem mindegy, hogy az milyen. Én jó pár átalakítót kipróbáltam hozzá, és az ATEN gyártmányú vált be. Ott tényleg megvolt a 12V
Még azt is jó lenne tudni hogy utp csatlakozó van az inverteren a soros portnak, vagy Rs232? Ha utp akkor jól kötötted be?
Normál COM port, alaplapi. Direkt erre bányásztam elő egy régi deszkát, ami rajtam maradt.
Gondoltam na erre pont jó lesz, errefel nem megy. Ui.: RJ45 csatlakozós. Az eredeti kábelt próbáltam, azzal a WiFi megy. Arra írtam, hogy jó a bekötése is, kimértem. A hozzászólás módosítva: Sze, 18:52
Így kötötted be? :Bővebben: Link
Ez biztos jó, más easun inverterrel is jó volt. Az enyémen normál Rs232 van.
Esetleg még Rx Tx cserét lehetne megprobálni.
Pontosan úgy van ahogyan mondod, de miért nekem magyarázod?
Mert a hozzászólásodból (válasz nekem)
"Soros mindkettő." arra lehet követketetni, hogy szerinted egymással kompatibilisek.
A két szavas hozzászólásodból arra lehet követketetni, hogy szerinted egymással kompatibilisek az RS485-ös és RS232-es vonalak. Merthogy semmi kiegészítést nem írtál hozzá, csak annyit, hogy mindkettő soros kommunikáció. Ami igaz, csak itt arra keressük a választ (én is ebbe a kérdéskörbe kapcsolódtam be), miért nem működik.
Mindkettő van rajta, egy RJ45 csatlakozóra kivezetve. Az RS232 -őt használja a WiFi eszköz, és azon keresztül a DessMonitor működik is. Tehát van RS232 kapcsolat, és mint említettem, a WiFi eszközhöz adott kábel a kézikönyvben található RS232 lábakra van kötve. Ezért is kezdtem ezzel a próbát. RS485 - RS232 átalakítóm meg nincs, hogy azt kipróbáljam. Egyébként a WiFi nyilván le van húzva, mikor a PC -re kötöm az invertert, még mielőtt rákérdezne valaki.
Következő lépésben előszedek valami terminál programot, és ránézek a soros portra, hogy van e valami aktivitás egyáltalán. De mivel az inverter a pincében van, így ide oda járkálok, tehát kissé lassú a folyamat. Ez is már csak holnapra marad, majd jelentkezem még.
Annyit vitatnék ebben a képben, hogy a felső ábra csak TTL szintű jelet ábrázol.
A valódi RS232 szintén szimmetrikus (pozitív és negatív) feszültséget használ a GND -hez képest és invertált a logikája is. Tehát HIGH (1) állapot = -12V, a LOW (0) állapot = +12V. A hozzászólás módosítva: Sze, 22:07
Mivel a kommunikációs panelt kivettem és vissza fejtettem, így egyértelmű a lábak bekötése.
Rx és Tx a PC és inverter közt kereszt kötést valósít meg a WiFi -hez adott gyári kábellel is.
Sajnos így már nem maradt több ötletem. Esetleg még feltenni valahogy (akár egy win7 pro verziót ) a régi lapra és kipróbálni az általam említett progit. Vagy egy bármilyen másik gépen akár egy USB- Rs232 átalakítóval. A Solar2MQTT nek van webes felülete is (nem kell hozzá HA) akár azzal is lehetne próbálkozni, de említetted, hogy ESP-vel nem akarsz most foglalkozni.
Valahogy azért ki kéne zárni, hogy hol bukik el a dolog.
Nos a Serial Port Monitor programmal addig variáltam, hogy azt megtudtam, a készülék 2400bps sebességen üzemel. Parancsot küldve neki, a COM porton keresztül válaszol is. A win eszközkezelőben is beállítottam ezt a sebességet a COM1 portra, biztos ami biztos.
Szóval átmentem a WatchPower -be, és ott is variáltam a port beállításoknál és egyszer sikerült is a kapcsolódás. Lejöttek az adatok, meg az animáció is beindult. Mentem is a paraméter beállításokhoz, amiért ezt az egész mizériát elkezdtem. Próbáltam állítani értékeket, de sajnos azt már nem volt képes, valami hibát jelzett. Persze én bolond azt nem fényképeztem le, mit dobott. De már a hibaüzenet is elég sokáig tartott, mire előjött. A második próbálkozás után meg ki is fagyott a WP. Utána bezártam a programot, és megint elindítottam, viszont ekkor már megint nem volt hajlandó kapcsolódni. Kész agyrém, úgyhogy fel ment a pumpa, és mára abba is hagytam.
Akkor alakul. Megnéztem az enyém 9600bps en megy stabilan régóta. Azért mondtam a másik progit, mert a watchpower nekem is sokszor kifagyott, és csak az újraindítás segített. De akkor már biztos, hogy a bekötés jó.
Én most csak azon csodálkozom, hogy már vagy 10 éve megy ez a napelemes história,
és ez idő alatt még nem jött ki több tucat hasonló monitorozó program win rendszerre. Még mindig ott tartunk, hogy az előlapi 4 gombot kell nyomogatni, meg lépkedni a menük között, mindezt valami gagyi LCD kijelzőn, aminek a kijelzési képessége is erősen korlátozott. Pedig már egy 320x240 pixeles TFT kijelzőn is el lehetne boldogulni, ha lenne rajta normális GUI. Ui.: WP -ből találtam frissebb verziót, holnap még azt kipróbálom. A tiéd gondolom más típus, azért mehet nagyobb sebességen az adatforgalom... A hozzászólás módosítva: Csü, 21:52
Van ezekhez az Easun inverterekhez Android alá valamilyen alkalmazás amit egy kínai weboldalról lehetett letölteni (apk)és wifin keresztül megy. De annyi mindenhez kért hozzáférést, hogy csak egy régi tabletra tettem fel. Azzal mindent is látni lehet és állítani is lehet vele mindent. 192.168.4.1 es wifi a neve , arra kellett csatlakozni, ha jól rémlik. (Az inverteren belül van egy esp modul.) Ha gondolod megkeresem a régi tableten az alkalmazás nevét, de azért nem használtam mert kb az invertertől 5 méterre már nem ment. És csak AP módban működik ,nem megy fel a saját hálózatra. Nem össze keverendő a soros porta dugott wifi modullal, mert az más.
Részben az is járható út lenne, megköszönném.
Ui.: Egyébként fémdobozba bezárva, ráadásul egy komplett zajgenerátor mellé, ne is csodálkozz, hogy csak 5m a hatótávja. Kérdés, vajon mindegyik típusban van e. A hozzászólás módosítva: Pé, 14:50
WifiMonitor a hangzatos neve az alkalmazásnak. Valami qr kód alapján töltöttem le, az inverter használati utasításából . Nem tudom hogy ide fel lehet e tölteni, de ha privátban elküldöd az email címed akkor továbbítom neked.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Utána bezártam a programot, és megint elindítottam, viszont ekkor már megint nem volt hajlandó kapcsolódni. Kész agyrém, úgyhogy fel ment a pumpa, és mára abba is hagytam.