Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Söt volt egy késöbbi játék is a 60-s években ahol egy kis atomerömü volt, amiben füteni kellett, s vigyázni, hogy ne robbanjon fel. Már pontosan nem emlékszem az akkori barátomnak hozta az apja Amerikábol. Kétszer vagy hátomszor volt szerencsém játszani is vele, de már nem emlékszem pontosan hogyan müködött. Igaz akkoriban alig volt ilyesmiröl fogalma a gyerekeknek, csak nagy keserven kibogoztuk az angol leirást és üzembe helyeztük az erömüvet.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2026
És nem ez volt az egyetlen készlet. Volt két másik is ami rádioaktiv anyagokat tartalmazott.
Atomic Energy Lab és Porter Atomic Energy Kit Bővebben: Link És ott volt még Ford Nucleon koncepcióautó atom meghajtással. Ami szerencsére csak egy modellig jutott. De régen vezettem már mozdonytNagyon régen vezettem már mozdonyt, de hirtelen kedvem támadt hozzá.![]() Szervizmacskával trolibuszt is sok éve.
Talán a Marie Curie-ról szóló filmben szerepelt a radonnal dúsított szájfény, mint a kor legdivatosabb szépészeti eszköze. Akkor gondolkodtam, a mai világban mi az ami 50-70 év múlva ugyan ilyen borzongást fog kiváltani az akkori emberekben.
Nemcsak szájfény, sok más kozmetikai kencefice, és erősítő italok is voltak amik először jó érzés hatást adtak. Ezeket nem élték túl a fogyasztók.
Igen, mint gyerek, én is hasonlóval játszom itt Pakson!
Igazi gyerekjátékok!
Gyalogsági akna, atomerőmű, töltött pisztoly, villamosszék...
A villamosszék felnőtt játék. A kisebb fajta a gyerekjáték. Azaz az elektromos kis ülés.
Mi a baj a villamosszékkel?
Egy hete én is leültem egy villamosszékre... Mondjuk kicsit kényelmetlen volt, amikor leült mellém valaki és össze kellett húznom magamat...
Úgy 20-30 éve tartottam egy labort, ahol a hallgatóknak a Pax nevű programot kellett használni, ami egy reaktorblokk-szimulátor volt.
Emlékeim szerint qbasic-ben készült és DOS alatt futott - valahol talán még megvan. Mindig elmondtam nekik, hogy a program neve (Pax) és egy nagyon hasonló nevű magyar város közötti hasonlóság pusztán a véletlen műve... Pedig nem...
Ott tudjátok mit csináltok. Csak el ne durrantsátok, sok pénzbe volt.
Dehogy durrantjuk el!
Örülünk, hogy működik....
Terjedelmes valaki lehetett, ha össze kellett húznod magad.
ferrites tárA Gigaton topikba nem akartam off-olni, kezembe került egy régi relikviám, kicsit leharcplt állapotban van, de sokan nem láttak még ilyet. Az első munkahelyemen kidobásra itélt ferrites tár "imakönyv" egy oldala. Csatoltam képet micsoda csoda volt ez annak idején.Egy ferrit karika átmérője 0,8mm. 1984 es évről beszélünk a BHG számítóközpontban dolgoztam karbantartóként. Amikor a klímatizált hőmérséklet 0,5C fokkal a 21c főlé emelkedett, az R20 már elkezdett hibázni, folyamatosak "KRI" hibák jöttek, ez többek között paritáshibát jelentett. Ebben az évben még volt használható állapotú MINSZK-15M is a gyárban, néha az is bekapcsolásra került. Érdekes néhány év volt, ic szinten kellett paneleket javítani. Nwem volt benne nagybonyolultságú áramkör.
Élesebb képen még a lényeg is látszódik: Bővebben: Link
Évekig őrizgettem pár ilyet a padláson de sajnos lomtalanítás áldozatává váltak ....
Én 84-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen dolgoztam, egy R22-es mellett mint karbantartó. Abban is ilyen memória volt, egy háromajtós "ruhásszekrényben". 500Kilobájt. Amikor 87 körül felbővítették 1Megára az már csak egy kártya volt a szekrény sarkában.
Mnyugger fórumtársunk jóvoltából
hozzájutottam egy 4x12x8 bites példányhoz.Békéscsabán megtekinthető a találkozón.
Van azért korábbi ferritgyűrűs memóriakártya is, ez Ampex gyártmányú, a néhai Tatabányai Szénbányák Vállalat számítógép központjában üzemelő (1976-tól dolgoztam ott) DATA-SAAB 64kB kapacítású számítógépéből
![]() (Őrizgetem +30 éve) TJ. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2026
Hasonlot a bolgár számitogépekben láttam. Viszont volt népi szerecsém egy Ampex számitogéphez is, amit 16 kis kapcsoloval meg ha jol emlékszem 2 nyomogombbal lehetett bájtonként programozni….
Az ETCS-el kapcsolatos hírt elindító felhasználó saját kérésére az indító hozzászólás és az ahhoz kapcsolódó válaszok törlésre kerültek.
Azt szeretnénk kérni, hogy akár igaz / akár nem igaz hír terjesztődött és ez bebizonyosodott, akkor se ugorjatok egymásnak. Segítsétek egymást a források megtalálásában, mellékelt oldalak / PDF-ek értelmezésében, és döntsenek a tények. Köszönjük! Agfalux vaku, Maxell elemLomipiacon láttam egy régi Agfalux vakut. Szinte könyörgött, hogy vigyem haza magammal. Megszántam, de itthon Béka mester nyomdokait követve jól szétszedtem. No jo, kipattintottam az elemfedelet. És lássatok csodát, a radiomuseum szerint 50 éves 22,5 voltos elemen még mindig 14,7 V-ot lehet mérni.Milyen szalicilt használtak hozzá a japánok? A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2026
Elemek gyártásánál legfontosabb szempont a minél tisztább alapanyagok használata. Mint a félvezetőknél. Minél kevesebb oda nem illő atom legyen az alapanyagban. Persze minél tisztább, annál drágább. Ebből következik, hogy a mai, agyonreklámozott "neves" (nyuszi, stb) elemek ugyanolyan gyorsan kimúlnak, mint a legolcsóbb hipermarketes bóvlik.
A távirányítókban az eredeti névtelen, soha nem látott márkájúak meg 10-20 évig működnek. Dünnyögő autóIgazából nem elektromos, de ki tudhatta előre?Dízeles autómban kettős tömegű kuplungot cseréltek. Utána jelentezett egy furcsaság. Leálláskor mindig is volt rövid sípolós búgás, amit valamelyik PWM meghajtású motor adhatott ki. Az említett csere után jóval hangosabb és sokkal hosszabb búgás hallatszott, sípolás nélkül. Mondtam a szerelőnek, nem tudott rá mit mondani. Nemrég új akkut raktam bele. Odaállt mellém az egyik arra sétáló szomszéd. Nem sokkal előtte állítottam le az autót, de akkor elmaradt ez a dünnyögés. Kiveszem az akkut, még segített is a szomszéd, mert nem egyszerű. Leteszem a földre, emelném a másikat, megszólal a búgás. ??? Nézegetjük, mi a fene lehet, hiszen áram nincs benne. Egyetlen lehetőség: Nagynyomású befecskendezős. Az üzemanyagszivattyú feltölthet egy puffertartályt bizonyos előnyomásra. Jó esetben leállás után a szelep ezt megtarthatja. Ha nem zár rendesen, megindulhat visszafelé az üzemanyag, közben valamit rezonanciába hoz vagy pörget. De talán a hozzáértők szakszerűbb magyarázatot is adnak.
Az első OLED kijelzős mobiltelefonokThe History of Phones With OLED Screens!KreatívkodásNem találtam jobb helyet és semmi köze az elektronikához de amikor az ember micsodája tele van a korrózió miatt megsemmisült alkatrészek miatt akkor előjön a kreativitás. A mosogató csap alatt szétrohadt az alátét elem. Mit tegyen az ember a helyére ami nem megy tönkre? Hát bakelitet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Pedig nem... 

hozzájutottam egy 

A távirányítókban az eredeti névtelen, soha nem látott márkájúak meg 10-20 évig működnek.