Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   665 / 665
(#) proba válasza Josi777 hozzászólására (») Hé, 17:00 /

Akkor hamarosan olyan lesz, mint a CE. Mindenen szerepelni fog. AI nélkül lassan csak a Mari néni zöldsége lesz, amíg a szomszédot meg nem kérdezi, ugyan az internet mit javasol, mitől lesz olyan tartós mint a bolti.
(#) tki válasza kameleon2 hozzászólására (») Hé, 17:50 /

Már régóta általános, hogy úgy kell problémát megoldani, valamit létrehozni, hogy nincs idő elmélyülni a témá(k)ban, különben éhen halsz.

Egy módszer: van egy problémád, amit meg akarsz oldani. Kell hozzá négy különféle területről információ, referenciák és megoldási módszerek is. Vagy nekiállsz egyesével megkeresni, vagy rábízod egy LLM-re, ami egyetlen pillanat alatt megteszi mindkettőt ráadásul összefüggések alapján szűr és pontosít.

Megvannak a kulcsszavaid a szükséges területekről, megvan a megoldási módszer (nem új, de te nem ismerted vagy nem emlékeztél rá), és megvan az alkalmazása a te konkrét problémádra plusz megkímél egy csomó kulimunkától. Akár mintaadatbázist is készít neked. Ezek után jön az ellenőrzés. Gyanú esetén kérdezni kell, hogy ezt és ezt konkrétan hol láttad? Ez és ez lépésenként hogyan működik?

Vagyis ha ismereteid alapján képes vagy megsejteni őket, már megfoghatod a hibákat. Ha könnyű ellenőrizni az eredményt, már nyertél. Ha nem, akkor is; sok-sok időt - csak nem annyira sokat, mint szeretted volna. Persze ez nem az összes szituáció a világban, valamint a bosszankodás is alapvető.

A szöveges utasításokkal történő kódíratás se nagyon más. A tesztelhetőségen áll vagy bukik minden, akkor lehet automatikus a visszacsatolás és küszöbölhető ki, hogy valaki kénytelen legyen érteni is, hogy mi történik az előállított programon belül. Nem ez az első, amiről születése (vagy inkább: felfutása) idején nehéz elképzelni, mi lehet még belőle.

A szócsavarás amúgy jó volt, nagy rajongója vagyok. : -)
A hozzászólás módosítva: Hé, 17:56
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Hé, 19:00 /

"A szöveges utasításokkal történő kódíratás se nagyon más."

Bocs, itt "önálló kódíratás"-ra gondoltam. Az egész szöveges utasításokról szól, csak az önállóság más szint.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 20:56 / 1

Egy adalék az AI baklövéseinek listájához.:
Csapody Vera
A Google találatai közötti AI generálta szövegben Csapody Vera "Jávorka Sándor és Jávorka Sándor között dolgozott". Amit ugye nehéz elképzelni.
Elmondhatjuk, hogy az AI olyan, mint a jó vadász. Soha nem lő nőstényt, csak bakot.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 21:10 /

Egy ujabb komoly balhé. Az utobbi idöben a drága német kocsik (az utobbi idöben föleg a Porsche) állnak le Oroszországban Ukrajinával határos vidékeken. Ezekben a kocsikban egy GPS követö modul van ami ráadásul a müholdas hálozaton keresztül kommunikál a gyár központjával. Még pontosan nem tudják mi a gond, de nincs kizárva, hogy a GPS jel a háboru miatt meg van zavarva, igy nem egyezik a kocsi helyzete az utobbival, ami a Porsche filozofia szerint lopást jelent, igy a jogos tulajdonosa sem tudja a kocsit elinditani. A szervizek sem tudnak nagyon segiteni, mert ahhoz a kocsit egy más modon kell szinkronizálni a Porsche cloudjával, ami részben szankcio alá esik. ( hivatalosan a szankciok szerint nem lehet 50000 euronál drágább kocsit Oroszországba exportálni, ennek ellenére havonta akár 200 kocsit is el tudank adni orosz tulajdonosnak). Ilyen balhé már elöfordult korábban más német autokkal is ( valoszinü ugyanazt a chipet használták, de ott már találtak megoldást, vagy kiszedték a GPS modult).
(#) img válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 21:28 /

Esetleg Jávorka Sándor a tükörben?
(#) erbe válasza img hozzászólására (») Kedd, 22:03 /

Ez esetben úgy kellene írnia, hogy.:
"-Csapody Verák Jávorka Sándor és Jávorka Sándor között..."
(#) tki válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 23:48 /

Úgy tűnik, ez gyakori. A hiba magyarázatába is rögtön belekerült ugyanaz a hiba: : -) És én is lehagytam két betűt.
(#) cua válasza tki hozzászólására (») Sze, 1:16 /

Ez nem igazi 'hiba'.
Ez a kovetkezo legjobban passzolo token kivalasztasanak a kenyszere. Ezert nem mondja azt a ChatGPT hogy 'nem tudom'.
Van nehany API amin keresztul lehet kovetni a next token kivalasztasanak opcioit. Altalaban a harom legkozelebbi kozul valaszt, aztan jon a kovetkezo, aminek szinten van legalabb ket szomszedja es igy tovabb. Mivel jelen peldaban ugye egy sablont tolt fel (felismert mintat kovet), igy a szabaly szerint kell lennie megfelelo kovetkezo tokennek -> tehat valaszt egyet (jelen esetben az egybol ).

Fontos tisztaban lenni a LLM mukodesenek alapjaival es talan meg fontosabb az antropomorfizalas elkerulese

Amit szemelyesen lattam (token kivalasztas menete) az a kovetkezo kerdesre adott valasz 'forgatokonyvei' voltak:
How would you describe the color blue to someone who has never seen it?
Beallitasoktol fuggoen a kovetkezo modon futott neki:
- It’s the sensation of standing still ...
- It’s the emotional sense of ...
...
- It’s often linked to calm

Mivel valaminek a leirasat kertuk, ezert a legtobb valasz It's the-vel kezdodott, aztan lassan mas-mas next tokent valasztott, attol kezdve pedig teljesen mas valaszt kaptunk.

Ha magyarul kerdezzuk akkor megint teljesen maskepp kezd hozza.
Hogyan jellemeznéd a kék színt valakinek, aki még soha nem látta?
- A kek olyan, mint ...
- A kék hideg hatású szín.
- A kék nem meleg szín.
Lenyegesen kevesebb es kevesbe szofisztikalt kombinaciot kinalt fel.
Ez teljesen ertheto, a magyar nyelv valahol a sor vegen van felhasznaloi ertek vagy epp business szempontjabol. Ezert biztatok mindenkit az angol nyelvu kerdesekre, egyszeruen pontosabb, hasznalhatobb valaszokat ad. (kiveve ha magyar vonatkozasu informaciot kerunk)

Termesztesen a fenti peldak, eseteben lehetnek (sot , biztosan vannak) mas tenyezok, amiket lehet nem is ismerek, mint peldaul foldrajzi (aktualis pozicio), nyelvi es egyeb hasonlo tulajdonsagok amik befolyasoljak a tokenek feldolgozasat.
A hozzászólás módosítva: Sze, 1:17
(#) cua válasza cua hozzászólására (») Sze, 8:41 /

Ezt meg iderakom mert nagyon igaz

Egy CTO gondolatai a napfenyes California-bol:
Idézet:
„So today, people are once again claiming that neural networks will:
· think
· reason
· generalize
· understand
Just like they claimed in the 1980s, and once again, we’re facing the same architectural limits.
Transformer-based LLMs are extraordinary at:
· prediction
· compression
· linguistic style
But they still cannot:
· represent explicit knowledge
· reason about truth
· perform symbolic inference
· build abstractions

They are statistical engines operating without semantics.”

Nagyjabol:
Idézet:
„Ma az emberek ismét azt állítják, hogy a neurális hálók képesek lesznek:
· gondolkodni
· érvelni
· általánosítani
· megérteni
Ugyanúgy, ahogy az 1980-as években is állították, most is ugyanazokkal az architekturális limitekkel szembesülünk.

A transform-based LLM-ek kiválóak:
· előrejelzésben
· tömörítésben
· nyelvi stílusban

Ugyanakkor továbbra sem képesek:
· explicit tudás reprezentálására
· az igazságról való érvelésre
· szimbolikus következtetésre
· absztrakciók felépítésére

Statisztikai gépek, amelyek szemantika nélkül működnek.”

Meg emlekeztetoul: A ‘mesterséges intelligencia’ kifejezést John McCarthy alkotta meg kb az 50-es evek kozepen...
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Sze, 9:41 /

A nejem egy excel távkurzuson vesz részt immár vagy egy honapja. Tegnap éppen az excel meg a chatGPT integrácioja volt soron, csak egyébb munka közben hallgatom az ott elhangzottakat, a szerencsétlen ( MS certifikált) elöado amikor már harmadszor akadt meg a témában, mert a ChatGPT egymás után más-más eredményt hozott ki, le is állitotta az elöadást 20 perc szünetet kérve, majd 20 perc mulva feladta, hogy a kérdést tisztáznia kell a MSszel.
(#) Skori hozzászólása Sze, 9:52 /

chatGPT

Megkérdeztem a chatGPT-t, hogy az e konstans (2,71.....) szerepel-e az excelben mint függvény a PI()-hez hasonlóan?
- Konkrétan így nem, de használhatod helyette az EXP(1) függvényt ami gyakorlatilag e1
- Ok, de nekem régi Excel 2000 magyar verziója van feltelepítve, abban nincs EXP() függvény.
Ezután nem tudott semmi értelemeset mondani azon kívül, hogy írjam be, hogy 2,71....
Kis keresgélés után rájöttem, hogy a magyar verzióban (logikus??) a KITEVŐ() füvvény szerepel, ami lényegében ugyanaz mint az EXP() függvény azaz ex hatványt ad meg.
A hozzászólás módosítva: Sze, 9:52
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Sze, 10:07 /

Egy tegnapi AI csucsteljesitménye a YouTubon. Az elöado ( financminiszter) idegen nyelven nyolcszázezer dollárrol beszélt. A szövegmegjelenitö angolul helyesen 800 000nek irta, az AI fordito meg nemes egyszerüséggel nyolcszáz nullu nulla-t olvasott ( azaz egy nulla hiányzott) és nyolcszázezerröl szo sem volt. Na ha ilyenek fogják összeállitani az üzleti terveket, akkor több millio lesz a levegöben mint a kasszában.
(#) tki válasza cua hozzászólására (») Sze, 15:00 /

Ezt is mondta az illető: "Machines as simple as thermostats can be said to have beliefs, and having beliefs seems to be a characteristic of most machines capable of problem-solving performance.". : -)

Nem ezzel kapcsolatban: fárasztó, ahogy az emberek rohannak félig ismeretlen jelenségekről vagy eszközökről végleges kijelentéseket tenni, hogy lerázzák magukról a mentális terhet, amit az új, a felfedezendő jelent számukra, mert képtelenek kérdéseket nyitva hagyni, azokat számításba venni megismerés közben, a gondolkodásban. Mindenki áldozata a saját mentalitásának, a félelem alapvető és ebben a világban indokolt is, de mégiscsak úgy van, hogy minél intelligensebb valaki (és minél stabilabb érzelmileg), annál több változóval hajlandó és képes együttélni, és ezen a módon általában előrébb is jut, képes és akar tájékozódni.

Ami a számolást és pontatlanságát illeti; mindenki az AGI-t üldözi, de végül a specializált, kisebb modellek valószínűleg sok mindenre hasznosabbak lesznek, bár lehet, hogy már itt is le lett írva.
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Sze, 15:12 / 1

"Megkérdeztem a chatGPT-t, hogy az e konstans (2,71.....) szerepel-e az excelben mint függvény a PI()-hez hasonlóan?"

A ChatGPT nekem is elfeküdt, de a (kínai) Manus.im nem, szóval van még remény, ami a technológiát illeti. : -) A kérdéseidet szó szerint másoltam be mindkettőnek. A második után:

Idézet:
"nekem régi Excel 2000 magyar verziója van feltelepítve, abban nincs EXP() függvény"

Manus Lite
15:06

Értem, a régi szoftververziók és a nyelvi különbségek néha okozhatnak meglepetéseket.

A helyzet az, hogy az EXP() függvény már az Excel legkorábbi verzióiban is létezett, így szinte biztos, hogy az Ön Excel 2000-es verziójában is benne van, csak a magyar felület miatt más néven kell keresni.

A magyar Excelben a függvény neve KITEVŐ. Próbálja meg beírni egy cellába a következőt: =KITEVŐ(1)

Ennek a képletnek vissza kell adnia az "e" konstans értékét (kb. 2,71828). Hasonlóképpen, a =KITEVŐ(2) az "e" a négyzeten értékét fogja kiszámolni.

Ez egy gyakori jelenség a honosított szoftvereknél, ahol a szabványos angol függvényneveket lefordítják.

Mit tehetünk még?
..."”
(#) tki válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 15:25 /

"a ChatGPT egymás után más-más eredményt hozott ki, le is állitotta az elöadást 20 perc szünetet kérve, majd 20 perc mulva feladta, hogy a kérdést tisztáznia kell a MSszel."

Az vicces párbeszéd lehetett. : -) Persze ha túl sokat állít az integráció használhatóságáról az MS, akkor nem árt pöckölni az orrát.
(#) cua válasza tki hozzászólására (») Csü, 6:08 /

Ket kulonbozo szemely En Martin Milani-t ideztem, o nem olyan ismert, de mindenkepp erdekes gondolatai vannak.
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Csü, 7:32 / 1

Ha már viselkedéstudomány, (tanszék úgyis itt van a szomszédban ).
Következő: »»   665 / 665
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem