Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Holnap összerakok valmi sorospoti programozót, talán elérek vele valamit.
Idézet: „A bele írt tartalommal nem lehet olyan állapotba kergetni, hogy a típusát, és talán az első 50 byteot ne lehessen kiolvasni rendes programozóval.” Sajnos lehet: Ha a PGC és/vagy PGD lábakat közvetlenül a program elején kimenetnek vagy T1 oszcillátornak állítjuk be és belső oszcillátort alkalmazunk és a MCLR funkciót letiltjuk, a programozó nem tudja felvenni a kapcsolatot a PIC -kel. Idézet: „Holnap összerakok valmi soros poti programozót, talán elérek vele valamit.” Keress hozzá egy jó öreg gépet is. Kb. 20 éve nem működnek megfelelően a soros porti programozók, amik a portról szedik a táp és a programozó feszültséget. Az ok a fogyasztás minimalizálás. A MAX232 (vagy annak utódjai) esetén az RS232 oldali meghajtó feszültség puffer kondenzátorát nem a +5V -ra, hanem a földre kötik, azaz a kimeneten nincs meg a +/-9V. Nem is beszélve a 3.3V -os konverterekről. Külső tápfeszültséges programozót építs.
Ez esetben van valami módszer a pic újraélesztésére? A programról annyit tudok, hogy a belső oszcillátort használja. Van ugyan külső kvarc, de azt írja, hogy azt csak a mérés időalapjának használja.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2024
Nekem is volt égetési bajom, azóta minden programom egy üres rövid várakozással indul.
Keress valakit a közeledben, akinek van PICKit 2 vagy újabb programozója. Pár másodperces történet.
Két módszer van:
- Amit Bakman említett, egy várakozás a port beállítása előtt, - A belső oszcillátoros PIC -ek programozhatók a "Vpp first programming entry" módszerrel. Ehhez az kell, hpgy a programozó kapcsolni tudja a Vdd tápfeszültséget. A PGM lábon észlelt szintátmenet megzavarhatja a HV programozási módot. A "Low Voltage Programming" módban a PGM lábat a PICkit2 AUX lábára kell kötni. Próbálkozni kell. Egyébként a 16F628 esetében volt olyan széria, amivel a PICkit2 -nek meggyűlt a baja.
A hozzászólásban annyi ÉS van, és az írója sem utolsó szinten űzi a mesterséget, hogy nagy valószínűséggel igaza van, még ha mi nem is találkoztunk ezzel az állapottal.
Összeraktam egy külső tápos JDM-et, törlés után felismeri a Pickit2. Próbáltam írni is a JDM-mel, ellenőrzés sikertelen. A program benne van, mert vissza lehet olvasni, de nem fut. Majd keresek valami más hexet, tesztelés céljából, de mára elég volt.
Köszönöm a hozzászólásokat, megoldódott a problémám. Nem az Pickit2 klónommal van baj. A JDM-mel törlés után, PK2-vel másik hex betöltése simán megy, és működik is a pic.
Sziasztok! Hozzájutottam néhány PIC14000-hez, az a kérdésem hogy miként tudnám programozni? Jelenlegi programozók nem támogatják, illetve ami támogatta (pl. Picstart+) annak meg a jelenlegi PC szoftvere nem támogatja. Szerintem ennek van közvetlen utódja (lábkiosztást most ne vegyük figyelembe), tehát arra gondolok hogy ehhez közeli rokon (PIC16cXXX)-ra állítva az égető szoftvert, sikerülhet. Esetleg valami cfg/ini/dev fájlba túrva az apróbb eltéréseket módosítva, (ez utóbbit próbáltam, nem volt hatása).
MPLAB IPE csatlakozási probléma PICKIT3 és PICKIT4 eszközökhözAzzal kezdődött a problémám hogy a 6.05 verziójú MPLAB X ide helyett feltelepítettem az új 6.25 verziójút mert az új PIC32AK szériát ez már támogatja.Probléma a 6.25 verziójú IPE nem látja a PICKIT3-ast. Megoldás feltelepítése a 6.05 verziójúnak, de csak az MPLAB IPE. Megjegyzem teljesen mindegy helyfoglalás szempontjából, mert a két program így is 19 GB-ot foglal el. Na jó. Ezen túl voltam. Ma délelőtt úgy gondoltam hogy a sok évvel ezelőtt vásárolt PICKIT4-et beüzemelem egy PIC32MX320F064H mikrovezérlő égetéssel. A 6.25 verziójú MPLAB IPE -vel szerettem volna, de ráment az egész délelőttöm és nem volt hajlandó csatlakozni a PICKIT4 a PIC32-höz. Kínomban megpróbáltam a 6.05 verziójúval. Az MPLAB IPE 6.05 gondolkodott egy kicsit, letöltött egy új firmware-t és sikeresen égette a HEX-et. Annyira jó lenne, ha nem kellene 10GB-nyi programot telepíteni egy nyavalyás égetés miatt.
A 6.25 már nem támogatja a PICKIT 3-at!
(Hogy a PICKIT4-et támogatja-e azt ne mtudom!)A 6.20-as is vacakolt nálam ... 6.15-öst használom.
Majd utána nézek hogy a PICkit4-es támogatja-e a 6.25-ös. Csak külön a 10GB-nyi sallang nélkül próbáltad már az MPLAB IPE-t feltelepíteni vagy a telepítési fájlokból törölgetni?
A PICkit4 sorsa is kérdéses. Semmi gond ott van a PICkit5, csupán 50eFt+ÁFA.
Nos sikerült a 6.20-as verziójú MPLAB IPE-vel beégetni egy HEX-et a PC32MX320F064H-ba, az újabb 1.6 eszköz packkal. A PIC32AK szériát nem támogatja.
Úgy tűnik hogy az új PIC32AK széria égethető a MPLAB IPE 6.25 verziójával, PICkit4-el. Kipróbálni nem tudom, de a beállításokat elfogadta az MPLAB IPE és sikeresen létre hoztam egy projektet rá az MPLAB X 6.25-ben. Nincs kedvem PICkit5-öt venni.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2025
Újabb próba. PICkit3, MPLAB IPE 6.20, PIC32MX320F064H, 1,6 eszköz pack. Sikeres égetés.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2025
PICkit Basic 11 700 Ft + áfa a ChpCad -nél.
Nyolc bites PIC mikrokontrollerekhez nem a legjobb választás a fórum szerint: Bővebben: Link.
Nézegettem, de már késő most jött meg a csomagom a cégtől.
Debug az áramkörbenSziasztok!Szeretném szinte soronként léptetni a kész áramkört, időnként megállítani és a változókat megnézni egy hibakeresés miatt. De mindig hibás kapcsolatot ad. PicKit3 Programmer-rel programoztam fel a PIC-t, ez jól is működik, a NYÁK-on ott van a PICKIT3 számára az 5 tüske. A környezet MPLAB X IDE v6.15. Ebben mindig kapcsolódási hiba van. Pedig a projekt tulajdonságai közt beállítottam a szimulátor helyett a PICKIT3-t. Majd azt gondoltam, hogy lehet ez a környezet már nem támogatja a 3-as égetőt és letöltöttem az MPLAB X v5.35-t. Itt ugyanez a probléma. Mi lehet a megoldás? Hogyan tudnám a működés közben tesztelni az áramkört? Köszönöm!
Ellenőrizd/válaszd le a prog lábakról és a resetről az egyéb alkatrészeket... Azáramkörödnek legyen rendes tápja, lehet a pickit nem bírja. Az usb kábel se legyen Hosszú.
Sajnos már kész a NYÁK, az elemek be vannak forrasztva. A táp az áramkör saját tápja 3,3 V, a PicKit3 nem ad rá tápot. Az USB kábel kb.60 cm, amit az égetőhöz adtak.
Nem árulsz el semmit, pedig ott lehet a lényeg . Akkor forraszd ki , amik azokon a lábakon vannak.
Az MCLR, PGD és PGC lábakról beszélsz? Azokon semmi nincs, az MCLR lábon van egy 10 kOhmos felhúzó ellenállás.
Szerintem meg valamiféle beállítás problémája kell, hogy legyen az MPLAB-ban. A Watchdog és az LVP OFF-on van. Az MPLAB felismeri a PICKIT3-t, mert felajánlja a debuggolásnál, mégsincs kapcsolat. Amikor az áramkörön van az égető, akkor az áramkörön lévő kijelző megáll, tehát érzékeli, hogy rajta van egy égető. De nem tudom vezérelni a lefutást.
Ezt a hibaüzenetet dobja: Launching
Could not connect to tool hardware: PICkit3PlatformTool, com.microchip.mplab.mdbcore.PICKit3Tool.PICkit3DbgToolManager The debugger could not be started. Terminating debug session. User program finished
Nem. Ez fontos különbség? Arról az USB-ről próbálom, ahonnan tudom égetni is. DE megpróbálom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

(Hogy a PICKIT4-et támogatja-e azt ne mtudom!)