Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   678 / 679
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 13:56 /

Ez nem így van, az ott légijárművek által használható gurulóút (mellesleg tudtommal csak az olyat nevezik gurulóútnak), de általában a kiszolgáló járművek is kézenfekvő módon ezeken közlekednek.
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:59
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Csü, 17:17 /

Én csak a tèrkepet néztem és azon az az ut joval keskenyebb mint a repülögepek
Itt a térkép a repülôgép a kép bal also sarkábol jött s kb féluton a balesethez landolt. A tüzolto auto balrol srégen jött az épületek felé.

IMG_8409.jpeg

(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 18:50 /

A pilóták nem tehettek semmit. Ez a légi irányítás hibája. Egy leszálló repülőgép nem vehette észre időben a tűzoltó autót. A tűzoltó sem feltétlenül láthatta a repülő gépet.
(#) Massawa válasza zolika60 hozzászólására (») Csü, 19:35 /

Igy van és erröl beszéltünk tegnap, hogy a katasztrofa egy láncreakcio eredménye sok gyenge szemmel. És ez a tragédia, hogy egy olyan fejlett országban, mint az USA, ilyen hibák elöfordulnak és nem is tul ritkán. Hiába a HiTech, ha az embereken a végtelenségig sporolnak és a végletekbe hajtják a dolgozokat. Különben hogyan fordulhat elö, hogy egy ilyen fontos reptéren csupán 2 ember van a toronyban, holott az elöirások szerint egy harmadiknak is lennie kellett volna stb.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 7:25 /

Itt an egy nagyon részletes - de nem hivatalos - elemzés a történtekröl, többek között arrol is, hogy mekkora hiba, ha nem 90 fokos szögben keresztezik az utak a runwayt.

LaGuardia
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 8:16 /

Laikusként továbbra sem értem, hogy pl. miért van a leszállópályák végén betonfal, autópálya, iskola, benzinkút, lakónegyed...stb. ahogy ez az elmúlt évek baleseteinél kiderült.
Persze vannak extrém helyek, ahova beerőltettek egy repteret, de jellemzően ott vagy nem akkora a forgalom, vagy jobban vigyáznak, illetve van ahova külön vizsga kell, hogy leszállhassanak.
De egy ilyen drága mulatságnál, mint a repülés...miért van szintbeli keresztezése a földi járműveknek és a kifutóknak?
Vagy miért nincs egy műholdas kapcsolattal rendelkező kommunikációs eszköz vészhelyzetre, hogy ne kelljen tizenéve feleslegesen keresni egy komplett repülőgépet?
Vagy miért nincs egy úszó bója, ami automatikusan kilökődik a farokrészből ilyen esetekre, és tartalmazza az összes kinyerhető infót az utolsó pillanatokról?
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Szo, 8:42 /

Ennek több az oka mint amennyi választ tudnánk adni. A kapitalizmusban még a legdrágább legluxusabb dolgokon is sporolni kell, annak minden ( ritkán vállalt) következményeivel. (Ha jol tudom a koreai repülötér igazgatoja felkötotte magát, mert az ö aláirása is szerepelt azon az engedélyen amivel az az épület odakerült a pálya végébe. De ez talán csak a távol keleten fordulhat elö - más társadalom, mas kultura.
Nyugaton ilyesmi szinte kizárt és az ügyvédek hadai fogják kimosni a pácbol még a legnagyobb gazembert is (föleg az USAban). Söt az sincs kizárva, hogy még az NTSB .embereit is megkörnyékezik ha valami tul feketén ěs fehéren áll a zárodokumentumban. Lásd az Air India balhéját a 2 primitiv ( szinte szégyenletes) kapcsoloval.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Szo, 9:41 /

Idézet:
„Laikusként továbbra sem értem, hogy pl. miért van a leszállópályák végén betonfal, autópálya, iskola, benzinkút, lakónegyed...stb. ahogy ez az elmúlt évek baleseteinél kiderült.”

Azért, mert amikor elkezdték, még nem volt ott semmi.
Mostan meg körbeépítették. Ferihegyen is ez van, megvették olcsón a telket, ahová amúgy nem is lehetett volna lakóházat építeni, most meg megy a nyivákolás hogy zavarja őket a zaj.
Idézet:
„illetve van ahova külön vizsga kell, hogy leszállhassanak.”

Ez így van.
Idézet:
„De egy ilyen drága mulatságnál, mint a repülés...miért van szintbeli keresztezése a földi járműveknek és a kifutóknak?”

Végülis, simán át tudja ugrani.
Idézet:
„Vagy miért nincs egy úszó bója, ami automatikusan kilökődik a farokrészből ilyen esetekre,”

Van az, csak nem úgy.
Idézet:
„A modern vészhelyzeti jeladók több módon is aktiválódhatnak és kommunikálhatnak:
Automatikus aktiválás: A legtöbb ELT tartalmaz egy úgynevezett G-kapcsolót, amely erős fizikai behatásra (például becsapódásra) magától bekapcsol.
Manuális indítás: A pilóták a pilótafülkéből vagy magán az eszközön lévő kapcsolóval is aktiválhatják, ha vészhelyzetet észlelnek.
Frekvenciák:
406 MHz: A modern szabvány. Digitális jelet küld műholdakon (COSPAS-SARSAT rendszer) keresztül, amely tartalmazza a gép azonosítóját és gyakran a GPS-koordinátáit is.
121,5 MHz: Egy régebbi, analóg frekvencia, amelyet ma már főként a mentőegységek közelkörzeti iránykeresésére (homing) használnak.”

Idézet:
„és tartalmazza az összes kinyerhető infót az utolsó pillanatokról?”

A fekete doboz narancs színű.
Az autókon is lehetne, de még sincsen.
Én örülnék neki.
Eredeti kérdésre visszautalva:
Idézet:
„A "gyorsguruló" (angolul rapid-exit taxiway vagy high-speed taxiway) a repülőterek azon speciális gurulóútja, amely lehetővé teszi a repülőgépek számára, hogy a leszállás után nagyobb sebességgel hagyják el a futópályát. Ez növeli a pálya kapacitását, mivel a gépek hamarabb felszabadítják azt a következő érkező vagy induló járat számára.”

Felszállásra is igaz. Igazándiból régen az volt a szokás, hogy kiblattyogott a gép a felszállóra, beállt az irányba (csak úgy mondom, hogy derékszög és szlalom nem repülőbarát), megállt, gondolkozott valamennyit. Elkezdte túráztatni a motorokat (kinek mennyi van), mindkét lábbal rálépett gázra , amikor eléggé visítottak, akkor kiengedte a kéziféket.
Mostanság az menő, hogy kigurul, srégan ráfordul, beszúrja a gázt, és már repülünk is...
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 10:18 /

Idézet:
„Azért, mert amikor elkezdték, még nem volt ott semmi.”

Ez nem válasz. A repülőgépek sem propelleresek már. Elvileg mindent megtesznek a modernizálás és a biztonság érdekében, gyakorlatilag meg olyan hibák vannak, amik csoda, hogy nem szúrják ki a szemük.
Idézet:
„Mostan meg körbeépítették. Ferihegyen is ez van, megvették olcsón a telket, ahová amúgy nem is lehetett volna lakóházat építeni, most meg megy a nyivákolás hogy zavarja őket a zaj.”

Ja, akkor ennyi? Körbeépítették, hát így marad... Vagy, hopp, hát ez a betonfal? Tegnap még nem volt itt... Tényleg?
Idézet:
„Végülis, simán át tudja ugrani.”

Nem, nem írtam ilyet, ez elég buta gondolat tőled. Ennél bonyolultabb építészeti megoldások is voltak már a világtörténelemben...mondjuk, esetleg a föld alá építeni az "autós" szervízutakat...sosem akadályozná a repülőket. Sok pénzbe kerül? Igen. Meg lehet csinálni? Több, mint valószínű, hogy igen. Esetleg lehetne kötelezni erre a leendő repterek építőit és némi időcsúszással a jelenlegieket is. Lennének erre egyébként más megoldások, ha használnák? Igen. Használták? Nem. Valahogyan ki kell kényszeríteni, ha nem megy másként. De a jelenlegi megoldás laikusként is látszik, hogy khmmm...rossz. Be fogják zárni ezt a repteret a baleset miatt legalább egy rövid időre, megtorlásként? Nem...mert túl sok minden függ tőle...nem lehet. Szép világ... Ahogy a repülőgép elindul, felszáll, onnantól a pilóták ki vannak szolgáltatva a saját tudásuknak, az aktuális állapotuknak, a repülőgép állapotának, az időjárásnak, a többi repülő eszköznek és a földi irányító rendszernek, nomeg a jószerencsének.
Idézet:
„A fekete doboz narancs színű.
Az autókon is lehetne, de még sincsen.
Én örülnék neki.”

Az autó más tészta, nem vész el a dzsungelben, a hegyekben, a tenger mélyén, és nem utazik rajta több száz ember. Ide talán egy picit több kell, mint egy többszereplős környezetben, kiépített útrendszeren közlekedő autónál. Abszolút nincsenek egy pályán semmiben. Ettől függetlenül a fedélzeti rögzítők, illetve a beépített GPS-es rendszerek már néha most is több adatot tudnak utólag visszaadni, mint egy sok milliárd $-os repülőgép esetén, ami elég aggasztó.
A fekete doboz akkor ad infót, ha megtalálják. Ez elég sokszor nem sikerül, főleg, ha gép nyomára sem akadnak. Mégis mekkora műszaki bravúr kéne egy zuhanáskori utolsó adatküldésre, egy minden körülmények között elérhető rendszeren, ami jelenleg leginkább a műholdas kapcsolat? Vagy egy automatikusan kilökődő bójára, aminek lenne némi flash memóriája az utolsó létfontosságú adatokkal? Nem kell annyira ellenállónak lennie, mint a fekete doboznak, mert nem csapódna be vele együtt. Kis ejtőernyő, és bója, tehát nem süllyed el. Onnantól időszakosan rövid rádiós jelzések, hogy hetekig bírja az akku és egy-egy műholdas pozíció küldés. Oké, ez is megsérülhet, meg lehet olyan pozícióban, helyen, ahol nem működne rajta minden, illetve véges az energia benne, de mégis mennyivel előrébb lehetnének. A lezuhant repülőgépek keresése is irdatlan pénz, meg persze a pereskedés, kártérítés is. Annak idején is felvetettem ezt, rá nem sokra megjelent egy ilyen ötlet terve a repülésbiztonság részéről, azóta sem hallottam róla. Ez nem kerülne milliárdokba azért... 2026 van, tényleg ne már...
A hozzászólás módosítva: Szo, 10:22
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Szo, 10:49 /

Sajnos több ellenérdek is van. Az “eltünt” repülögépek jelentös többsége azért tünt el, mert valaki el akarta tüntetni, azok ellen meg a szenteltviz sem segit.
S látod a müholdas hálozat is csak egy magánszemély. (E.Musk) jovoltábol jött létre, egyetlen társadalom sem jutott el odáig, hogy ezt megfogalmazza, söt mindenféle kizárolagos jogokat fogalmaztak meg amik eleve kizárnak egy ilyen nemzetközi megfigyelö hálozatot. Persze amikor haszonrol van szo, egyböl kisajátitják a privát hálozatot lásd a háborut a szomszédban.
(#) erbe hozzászólása Szo, 18:57 /

Legyőzhetetlen

A legyőzhetetlen
Elkészült az első. Ma esti RTL híradó vége felé. Biztos sokan olvasták a könyvet. Sok apró egységből szerveződő intelligenciával rendelkező "lény" száll szembe az emberrel. Akkor még majdnem sikeresen. Na de majd!
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Szo, 19:38 /

Itt van a polcon.
Kárpótlásul kaptam volt kollégámtól, mert A macskányt nem adja vissza.
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:39
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 21:10 /

Majdnem gyerek voltam még, mikor olvastam. Keresgéltem, de még nem találtam azt az előlapot a kiadások között, amit olvastam. Valamikor a 70-es évekből. Ami ideteszi:
Idézet:
„Ez volt az egyik első regény, amely felvetette azt az ötletet, hogy évmilliók során kifejlődhet az értelmes élet szervetlen változata is. A nem élő anyag evolúciója nyomán létrejövő mikro-robotok (mai kifejezéssel: nanorobotok) mesterséges intelligenciaként viselkedhetnek.

A Regis III. sivatagjában létező rovarszerű robotok jelentős akadályt jelentettek az emberiség diadalmas katonai és űrtechnológiájának. A több millió éves evolúció nyomán kifejlődő géplegyek rajai képessé váltak legyőzni minden ellenfelet. Rohán navigátor megkérdőjelezte az emberiség helyét ezen a bolygón, úgy vélte, hogy az univerzum nem minden része az emberi fajé.”

A TV híradóban szereplő robot, amit akár ketté lehet vágni, de továbbmegy és összekapcsolódhat társaival. Hasonló formációt ír le a regényben, csupán többmilliós repülő felhőben. Mint ahogy sok más fantasztikus író víziója, Jókai, Verne, Fekete Gyula, stb. megvalósult, ez is egyfajta kezdet.
(#) Inhouse válasza erbe hozzászólására (») Vas, 9:35 /

Azért értelmes szerves lét nélkül nem fejlődik ki semmi szervetlen intelligencia.
(#) erbe válasza Inhouse hozzászólására (») Vas, 9:47 /

Ezt nem tudjuk, amíg nem találkozunk vele. Eddigi szövegelésemből a lényeg a formai és működésbeli hasonlóság a regénybeli "legyek" és a robot között. Az, hogy repülni tudnak. lényegtelen.
Jó lenne valami bemutatható példa, de a híradóban bemutatotton kívül nem látom sehol.
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Vas, 11:41 /

Ahogy erbe is írta, ezt nem tudhatjuk biztosan, másrészt egy (sci-fi) könyvben minden lehetséges. Harmadrészt a "szerves" élet csak nálunk egy bizonyos kategória.
(#) nagym6 válasza erbe hozzászólására (») Vas, 13:23 /

Szerintem a szervetlen evolúció eredménye a szerves anyag. Kérdés, hogy hol a határ közöttük.
(#) Inhouse válasza erbe hozzászólására (») Vas, 19:43 /

Egyelőre úgy néz ki, hogy mi tudunk összerakni az értelmünkkel "gondolkodó" robotot, programot, stb. A sci-fi persze más, ott mindent lehet.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Vas, 20:45 / 2

Már ebböl is látni, hogy vannak értelmes földöntuli civilizáciok, mert nem akarják felvenni a kapcsolatot velünk.,

(#) 24bitponthu válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 5:31 /

Kérdezz meg egy veled szemben közlekedő embertarsadat : mennyit mutatsz az mikor kinyitod az összes ujjad?
Azt fogja mondani nagy részük hogy " tíz "
Ha csak félig behajtod az ujjaidat kb 65 ezerig tudsz elszámolni .
A csimpik 2,4 milliárdig úgyhogy ők az evolúció következő győztesei...
A hozzászólás módosítva: Hé, 5:32
(#) lazsi válasza 24bitponthu hozzászólására (») Hé, 8:09 /

Idézet:
„Ha csak félig behajtod az ujjaidat kb 65 ezerig tudsz elszámolni .”

A férfiak 131 ezerig...
(#) veroka válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 13:21 /

A könyvben is egy régi, értelmes civilizáció építette meg a saját magát reprodukálni képes, és hálózatokba kapcsolódó robotokat. Amik aztán ezeket a képességeket egy sajátos, evolúcióra hasonlító folyamatban használták fel, aminek a végén csak a legyek maradtak "életben" mert sok millió primitív ám összehangolt egyeddel rendelkeztek.
(#) somitomi válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 13:48 /

Idézet:
„Nem, nem írtam ilyet, ez elég buta gondolat tőled. Ennél bonyolultabb építészeti megoldások is voltak már a világtörténelemben...mondjuk, esetleg a föld alá építeni az "autós" szervízutakat...sosem akadályozná a repülőket. Sok pénzbe kerül? Igen. Meg lehet csinálni? Több, mint valószínű, hogy igen.”

De minek? Akkor is lesznek a pályát szintben keresztező gurulóutak a légijárművek miatt, azok esetében ugyanúgy biztosítani kell, hogy ne egy le- vagy felszálló gép útjában menjenek át. Akkor meg ugyanez a megoldás a földi járművek esetében is alkalmazható. A probléma nem itt van, hanem a légiirányításnál, ezzel kapcsolatban viszont (amennyire most láthatóak az okok) az ottani szakma tudtommal már egy ideje kongatja a vészharangot.
Idézet:
„Ahogy a repülőgép elindul, felszáll, onnantól a pilóták ki vannak szolgáltatva a saját tudásuknak, az aktuális állapotuknak, a repülőgép állapotának, az időjárásnak, a többi repülő eszköznek és a földi irányító rendszernek, nomeg a jószerencsének.”

Ez nem szép új világ, a hőskorban ezerszer inkább a pilóta tudásának, a repülőgépnek és a jószerencsének volt kiszolgáltatva az, aki repülőre szállt. A szép új világ pont az, hogy ennek ellenére ma a repülés az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód.
(#) erbe válasza 24bitponthu hozzászólására (») Hé, 15:36 /

Ezt az ember úgyse képes felfogni, mert nem érti, ahogy számol a csimpánz. No meg úgyse tudnak addig számolni.
Idézet:
„mennyit mutatsz az mikor kinyitod az összes ujjad?”

Csak asztalost, ácsot és hasonló szakmák gyakorlóit ne kérj meg ilyesmire!
(#) proba válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 15:48 /

Én egy ujjamat kinyujtva, elég bonyolult műveletet el tudok mutogatni a számítógépnek. Ha többet nyujtok ki, akkor gyorsabban...
(#) lazsi válasza proba hozzászólására (») Hé, 15:54 / 4

A számítógép bináris logikát használ, ezért én két ujjal szoktam gépelni...
(#) erbe válasza lazsi hozzászólására (») Hé, 20:41 /

Az már sok, mert nulla és egyet tud értelmezni.
(#) Lacika válasza erbe hozzászólására (») Hé, 20:59 /

Azért lesz probléma 2038. január 19-én 03:14:07 UTC után, ha egy előjeles (signed) 32 bites egész számot használnak ennek a dátumnak a tárolására.
(#) proba válasza Lacika hozzászólására (») Hé, 21:12 /

A 2000-es éveket is túlélte az emberiség. Bár lassan annyira a gépektől függünk, hogy nem szőkés vicc lesz a fejhallgatóban hallható belégzés .. kilégzés mint létfentartó funkció.
(#) bbb válasza Lacika hozzászólására (») Hé, 21:30 /

Ha jól rémlik, valami tízegynéhány éve kezdték el a kernelekben és fájlrendszerekben patchelni 64bitesre...
Következő: »»   678 / 679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem