Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler relé

Témaindító: Kiss Gábor, idő: Aug 19, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) mószeraranka hozzászólása 11:52 /

bojler majdnem állandó működtetése

Üdv.Végig olvastam a topikt de nem találtam meg a nekem való megoldást.
Volna egy bojler,ami természetesen központilag vezérelt.Mi nem mindég vagyunk a házban,ezért olykor ki kapcsoljuk.De mikor megyünk,akkor viszonylag gyorsan kellene a meleg víz.Tehát azonnal fel kellene kapcsolni.
Nem szeretném direkt hálózatra kötni,mivel ha tovább tartózkodunk ott akkor jó a vezérelt áram,de kell egy módszer amivel bármikor át kapcsolhatom direkt táplálásra.
Azt kellene meg oldani hogy a falon el helyezett egyszerű "lámpakapcsolóval" lehessen kapcsolni.Tehát ha a kapcsoló le van kapcsolva akkor vezérelt áramot kap a bojler,ha fel kapcsolom,akkor pedég azonnal direkt áramot a lakás hálózatáról.
Lényegében egy mágneskapcsoló volna a padláson,ami a "lámpakapcsoló fel kapcsolt állapotában át kapcsolna az állandó feszültségre.Ha pedég le van kapcsolva akkor a vezérelt áramot kapná a bojler.Minden vezeték a padláson fut,van a közelben 2,5-es vezeték is ami bőven el bírná.
Elvileg a mágneskapcsolóhoz kellene kötni a vezérelt kábelét,a bojlertől egy kábelt,és egy állandó feszültségű kábelt.
A kérdésem az volna hogy milyen mágneskapcsoló kellene hozzá?
Köszönöm,s elnézést ha kicsit kusza volt.
(#) Josi777 válasza mószeraranka hozzászólására (») 12:19 /

Egy ilyen jó lehet: mágneskapcsoló
Ezzel a fázist és a nullát is át tudod váltani.
(#) Atis57 válasza mószeraranka hozzászólására (») 14:21 / 1

Szia!

Sajna a műszaki irányvonal teljesen más.
Az Áramszolgáltatók szerint; A bojler fixen toldás nélkül bekötve , vezérelt "B "tarifára.

Ha az ügyfélnek szüksége lenne ,más megoldásra , Akkor a vizcsap elé egy átfolyós vizmelegitővel kell megoldani az" A " nappali tarifás vizmelegitést.

Szóval nem egy mágneskapcsoló ....
(#) kapcsrajz válasza Atis57 hozzászólására (») 14:49 /

Azért ez komolyan érdekelne, hogy hol van leírva, hogy egy boylert nem lehet, akár egy 1-0-2 kapcsolóval,
nappali áramról üzemeltetni. Tudnál adni egy linket az idevonatkozó üzletszabályzatról?
(#) Bakman válasza kapcsrajz hozzászólására (») 16:16 /

Sok hozzászólásban tárgyalva van, itt kezdődik: Bővebben: Link.
(#) kapcsrajz válasza Bakman hozzászólására (») 17:27 /

Ezeket olvastam már, csak akkor nem szóltam hozzá. Nem véletlenül kértem, hogy ez hol van leírva, mert amit mi találtunk, ott az van leírva, hogy csak fixen bekötött berendezés üzemeltethető vezérelt áramról. Pl boyler, hőtárolós kályha. De azt nem tiltják, hogy egy fix kapcsoló fel legyen szerelve. Sőt néhány helyen kifejezetten ajánlják is. Hogy közvetlenül a boyler mellett lehessen áramtalanitani. Ettől még a fix bekötés feltétele teljesűl.
Ez mostanában lett azoknál érdekes, akiknél hmke van, és kikerültek a szaldóból, de van nekik vezérelt áramuk.
De ugye pont emiatt nappal, amikor süt a nap, akkor helyben szeretnék elfogyasztani a megtermelt áramot, és csak át kellene kapcsolni a vízmelegítőt. Csak zárójelben, hogy más esetben, ha nincs hmke és nem elég a melegvíz, árban már nincs olyan nagy különbség.
Tudom, fel kell szerelni még egy boylert, de az jelentős költség is lehet.
(#) SKY válasza mószeraranka hozzászólására (») 18:37 /

Eltekintve attól hogy szabályos-e én alapesetben inkább kézi átkapcsolót használnék, 1-0-2 állásút, így kvázi szervizkapcsolóként is funkcionál.

ABB OT16F4C

Skori megoldása bolondbiztos az 1db installációs mágneskapcsolóval. Feltételezem, hogy rendesen szét van választva az "A" és "B" tarifás mérés és mindkettőn még a bojler előtt van beépítve áramvédő. Ebben az esetben egyszerre kell átkapcsolni a nullákat és a fázisokat is, a 2db NO + 2db NC érintkezős mágneskapcsoló ezt egy lépésben megcsinálja.

Finder 22.74.0.230.1610

Egy vezérlőkör neki mondjuk B4A kismegszakítóval, a 2db NC a "B" tarifára kötve, a ki-be kapcsoló pedig működteti a behúzótekercset és átváltja nappalira.

Ebben az esetben viszont nagyon oda kell figyelni karbantartáskor, hogy éppen melyik áramkörről él a bojler. Mindenképpen ajánlott még egy négypólusú kismegszakítós leválasztás az átkapcsoló után, vagy közvetlenül a bojler mellett egy falra felszerelt tokozott szervizkapcsoló.
A hozzászólás módosítva: 18:41
(#) Bakman válasza kapcsrajz hozzászólására (») 18:37 /

A bojler mellett lehessen áramtalanítani és az átkapcoslás a vezérelt és a fix között érzek némi különbséget.

Az meg, hogy nem tud mit kezdeni adott háztartás a megtemelt energiával, kb. lényegtelen a kérdés szempontjából.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem