Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1214 / 1214
(#) bitmixer hozzászólása Aug 25, 2026 /

Milyen saru ez?

Sziasztok!
Tanácstalan vagyok, és a ChatGPT sem volt biztos a dolgában a képeken szereplő saru dolgában. Speckó szerint 35 mm2-es, de a belső átmérő 9,6 mm, ami nagyon soknak tűnik, 50 mm2-hez is elég lenne. Szerintetek hol az igazság? Egyébként csak préselhető, vagy forrasztható ez a fajta?
Ha csak krimpelhető, tudna valaki segíteni nekem 8 db felpréselésében Bp.17. közelében?
kösz, üdv!
(#) Bakman válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 25, 2026 /

Préselni kell, hozzá való szerszámmal. Az megfelelően össze tudja nyomni. Pl.: Bővebben: Link.
(#) pipi válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 25, 2026 /

(#) bitmixer válasza pipi hozzászólására (») Aug 25, 2026 /

Én úgy látom ez 6 mm-es, de a lényeg, hogy van ott 8-as is, ami tényleg hasonlít.
(#) uniman válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 25, 2026 /

(#) FerencziJ válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 25, 2026 / 1

Üdv!

Tanuló koromban "olvasztott ónba mártva" forrasztottuk.
(#) még1MbR válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 26, 2026 /

Szia Gyuri!
Írtam privátban.

Miki
(#) erbe válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 28, 2026 /

Idézet:
„Névleges keresztmetszet: 25 -70 mm²”

Megoldás a jellemzők között.
(#) bitmixer válasza erbe hozzászólására (») Aug 28, 2026 /

A kérdés (és a kép is) egy konkrét, névlegesen 35 mm2-es saruról szólt, nem az egész családjáról!
(#) bitmixer válasza FerencziJ hozzászólására (») Aug 28, 2026 /

Szerintem az sem rossz, de nyűgös manapság ónfürdőt találni. Talán ezért javasolja mindenki a krimpelést.
(#) Bakman válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 28, 2026 /

Azért javasolja mindenki a krimpelést, mert az ilyen forrasztás egy khm dolog, amit hivatalos helyen sehol nem fogadnak el. Mintha ebben a fórumban olvastam volna olyasmit, hogy a világ energiaellátása préselt sarukon keresztül van megoldva. Talán nem véleltlenül.
(#) FerencziJ válasza bitmixer hozzászólására (») Aug 28, 2026 / 1

Valóban nyűgös, mi akkor ipari körülmények között végeztük, a feltételek adottak voltak. Alkoholban oldott fenyőgyanta folyatószerként, és az olvasztott ón "üst".
(#) Tomi111 válasza FerencziJ hozzászólására (») Vas, 21:42 / 4

Szia! Most olvastam a témát. Én épp a minap használtam az bemártós módszert. Házi körülmények között. Csatoltam képeket. Forrasztás előtt azért rányomtam a képen látható fogóval. 2db 10-es vezetéket tettem a sarukba. Satuba fogtam a kis tartály nyelét, mellé a gázlámpa és 5 perc múlva mártható.
Üdv! Tomi
A hozzászólás módosítva: Vas, 21:44
(#) Epu2 válasza Tomi111 hozzászólására (») Hé, 10:31 / 1

Házi szinten 50 éve használom, bádogos cinnel. Néha konzervdobozt kell cserélnem.
(#) erbe válasza bitmixer hozzászólására (») Hé, 21:27 /

Nem is családról van szó. Az a méret ekkora tartományt fog be.
(#) erbe válasza bitmixer hozzászólására (») Hé, 21:29 /

Amikor szükségem volt rá (gyakran forrasztottam vastagabb kábeleket), készítettem magamnak ónfürdőt. Bár egyre ritkábban van szükségem rá, úgy 10 évenként előveszem.
(#) FerencziJ válasza Tomi111 hozzászólására (») Hé, 21:46 /

Úgy emlékszem, mi rezsón melegítettük valami edényben, néha lehúztuk a felszínéről az eloxidálódott ónt és az elszenesedett gyantát.
(#) elektroncso válasza erbe hozzászólására (») Hé, 22:24 /

Persze csak, éppen három eltérő értípusnál. Extra hajlékony, sima sodrott és tömör. Ezeknek a tényleges fizikai átmérője (nem a keresztmetszete) nagyon eltér ezért e széles keresztmetszet tartomány. Múltkor kolléga is meg volt lepődve, hogy az extra hajlékony 6mm2 rézdrótra nem ment rá a 6-os saru.
A hozzászólás módosítva: Hé, 22:24
(#) bitmixer válasza elektroncso hozzászólására (») Kedd, 9:20 / 1

Kezdem érteni. Ezek szerint jól meg kell néznem, hogy 25-ös vagy 35-ös hegesztőkábel (ami tudtommal finom szálú), melyik saruba fér bele. Lehet, hogy a névlegs 25-ösbe nem
(#) elektroncso válasza bitmixer hozzászólására (») Kedd, 21:19 /

Igen jól meg kell nézni, a komolyabb gyártók megadják a saru adatlapjában hogy mely típusú vezetékből mekkora fér bele. Az eltérést amúgy értelemszerűen az okozza hogy a tömör drótban nincs "légtér" míg az extra hajlékonyban a sok elemi szál között tetemes levegő van, lévén a kör keresztmetszetű elemi szálak helykitöltési tényezője a legrosszabb. Nagyobb keresztmetszeteknél ezért gyakran már háromszög vagy ötszög alakú szálakkal készül a drót.
Illetve préselésnél mindig a gyártó által ajánlott vagy azzal biztosan egyenértékű présszerszámot kell használni már csak azért is mert amit itt most nézünk lemezsaru és (az amúgy általam jobban preferált) csősaru azonos keresztmetszet esetén is más présfogót kíván mert a falvastagságok eltérnek. Ugyan ez igaz az alu sarukra is (lásd melléklet).

pres.jpg

Következő: »»   1214 / 1214
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem