Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   683 / 684
(#) erbe válasza img hozzászólására (») Aug 26, 2026 / 1

Asszonyt nem szabad a gép közelébe engedni, mert az Ali... scriptje akadályozza a tömést. De libát meg fogorvost se. De kocsmában se szabad az Aliról rendelni, mert az egyborúságot is akadályozza.
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Aug 26, 2026 /

Tovább bonyolódik a számítástechnika, ha esetleg valamit örökölnek a sejtek az eredeti "tulajtól" .
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Szept 9, 2026 /

Meg majd minden tartalmat az AI csinál, mi meg simán bámuljuk:
Idézet:
„Robbanás történt egy vízerőműben, két ember súlyosan megsérült”
(#) img válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2026 /

Végre sikerült kivonniuk a vízbű' a Zoxigént?
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Szept 10, 2026 /

Végülis, csak alternatív megnevezés, működésileg sok köze van a vízhez is...
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Szept 10, 2026 / 3

Bocsi, de ti nem ismeritek az ilyen típusú erőművek működését??? Ez a legújabb és legződebb megoldás!
A fizikából ismert tény, hogy a párolgás hőt von el a környezetétől, a kicsapódás pedig hőt ad le.
Itt ez utóbbit hasznosítják: a globális felmelegedés miatt magasabb hőmérsékletű levegő jelentős mennyiségű párát tartalmaz. Kivonják a párát a levegőből, az kondenzálódik és közben hőt (vagyis energiát) ad le.
Normál esetben a lecsapódott vizet öntözésre használják (ezért látható gyakran az ilyen típusú erőművek közelében nagyobb víztározó, mert abból szabályozottan engedik tovább a vizet - ha nálunk lenne ilyen erőmű [lehet, hogy van? ], azt biztosan a Duna mellé telepítenék, mert ott oszlik el a legjobban a begyűjtött víz).
Itt valószínűleg túl sok energiát gyűjtöttek be, amit a rendszer már nem volt képes kezelni, és ezért (a robbanás hatására) a folyamat megfordult. Ahelyett, hogy a párát begyűjtötte volna, a tározó vizét kezdte párologtatni. (Ez látható a képen.)
Egyébkét úgy tudni, hogy a két megsérült ember éppen horgászott a tározóban, a robbanás következtében felborult a csónakjuk és belefulladtak a vízbe - de már jobban vannak...
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2026
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 10, 2026 /

Ez inkább a "művelt" hírszerkesztő "tájékozottságára" példa, aki simán betett egy működő hűtőtorony csoportot egy vízerőműről írt cikk mellé szemléltetésnek.
De mit is várhatunk az ORIGO-tól?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2026
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 10, 2026 / 1

Vagy inkább a "művelt" AI "tájékozottságára" példa, amivel a kép készült mert eddig még nem láttam olyan erőművet, aminek ennyi hűtőtornya lett volna, és ilyen elosztásban: az AI hajlamos a dolgokat túlzásba vinni.
(#) Inhouse hozzászólása Kedd, 8:08 /

Elektronika bűnös felhasználása

Elképesztő emberek vannak...ráadásul annyira azért nem volt hülye, hogy működőre meg ne tudta volna csinálni.
Viszont elég fura az a két panel erre a feladatra...nem mintha lenne erre terv, csak na...
Nem is annyira kézinek tűnik a NYÁK, legalábbis nem a rosszabbik házi féle. Bár az IC-snél elfogyott a fűrészlap, a fele üres...
Relé? Oké, azzal indíthatta a gyújtást.
4 dióda graetz szerűen? Minek? Elemről, vagy akkuról kellett menjen, csak nem vitt oda hosszabbítóval áramot.
Az IC lenne az időzítő? Azt írták, hogy levette a kapuról és már vitte...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:09
(#) img válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 8:48 /

Mennyivel másabb ezt filmen látni tudva, hogy csak film, és mennyivel másabb így, a való életben.

Szerintem a panel üres fele tudatos tervezés eredménye mert (oda esik a relé, a relével ellentétes oldali részre pedig a potméter vagy mi, az a fekete bumszli) a két panel egymással szembefordítva volt összeszerelve, erre utal a kiszakadt piros vezetékek hossza is, ami összekötötte őket. Tkp. ez egy két oldalas nyák, csak fizikailag két, egyoldalas PCB-re építve (gondolom az volt otthon).
(#) Johnycorp válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 8:57 /

Ez a panel eléggé gyárinak tűnik, csak a gagyibb szintből.
Hasonlókat a Ganz csinált.
Két panel, egyiken a táprész (ott a kapacitív táp kondija is) és a relé. A másik meg az időzítő.
Esélyes, hogy ezt túrta otthon és kicsit átalakítva felhazsnálta.
Nem gyártott újat, nem akart a sógorra sokat költeni, meg úgyis csak egy alkalomra kellett neki.
(#) elektrorudi válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 9:09 /

Valóban sok furcsaság van a dologban. Hol van az időzító C tagja? Ha a táp oldalon nem szakadt le teljesen a nagy téglatest alakú kondenzátor, akkor az időzítő C-nek is látszani kellene, legalább nyomokban.
Az elkövető biztosan nem volt itteni fórumtag, mert akkor biztosan PIC-el csinálta volna.
(#) lazsi válasza elektrorudi hozzászólására (») Kedd, 9:12 /

Milyen időzítő?
Ez nem időzített volt, hiszen az elkövető nem tudhatta, hogy mikor veszi a kezébe az áldozat.
(#) szsrobert válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 9:38 /

Elműködés után ilyen állapotban megmaradt? Ha ez valós lenne akkor nyáklappal páncélozni lehetne.
(#) elektrorudi válasza lazsi hozzászólására (») Kedd, 9:48 / 1

Arról az időzítőről beszélek, ami a táska levétele és a bumm közöttti időt meghatározta.
A cikk is megírta, hogy nem a leemelés pillanatában kezdett működni, hanem valamivel később, amikor az áldozat már vitte valahová a szatyrot.
(#) elektrorudi válasza szsrobert hozzászólására (») Kedd, 9:51 /

Azért ez nem egy kézigránát robbanó erejével rendelkezett, mert akkor nem pár heg marad volna az áldozat lábán, hanem konkrétan, nem maradt volna lába.
(#) lazsi válasza elektrorudi hozzászólására (») Kedd, 9:59 /

Mivel te hiányoltad az időzítő C tagját, erre írtam egy megoldást...

Egyébként lehet, hogy nem "később", hanem "adott kitérésű mozdulatra" (billentés, rázkódás, stb...) indult be.
(#) szsrobert válasza elektrorudi hozzászólására (») Kedd, 10:29 / 1

NYÁKIs3 szupertitkos fejlesztés

nyákIs3.jpg

(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Kedd, 13:28 /

Az a része hiányzik, ami indította...vagy félrebeszélt a cikk.
Én is arra gondoltam, hogy valahonnan összebányászta. Az a relé is igen komoly a feladatra, meg a graetz is fura.
Nem hinném, hogy arra figyelt volna, hogy összeboríthassa a 2 NYÁK-ot.
Azok a vezetékek, legalább részben vágva is vannak. Simán lehet, hogy a helyszínelők, vagy a tűzszerészek vágták szét.
Nincs nyoma az akkunak/elemnek, valamiért ezt nem rakták a fotóra. Persze nem tutorialra készült.
Az IC azért kapta az ívet. Van mellette egy kerámia kondi és a fekete az trimmernek néz ki.
Mindenképpen túlgondolta, ha mozdításra indult, elégnek is gondolhatta volna, ahhoz nem kell semmilyen elektronika. Lásd a szomszéd háború hurkolt drótos indítóit a drónok elején.
Ami még cinkes, hogy aktiválta úgy, hogy ő ne akadjon horogra...
De mindenképpen fura, hogy miért kellett elektronika, mondjuk oké, időzítés...
Ha kellett, akkor honnan, miből kaparta össze...
Kellett némi ismeret hozzá, hogy még működött is.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:30
(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 14:02 /

Vagy az "elektronika" csak azért kellett bele, ha esetleg nem nyúl hozzá a célpont, hanem rendőrséget hív, azért legyen okuk óvatoskodni. Elterelés.
(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Kedd, 14:13 /

De akkor miért lenne éppen 2 olyan panel, ami akár kellhetett is működéshez? Lehetett volna egy kijelző darab, vagy egy router NYÁK...ami nem értelmezhető.
Megnézettem a chatgpt-vel és -1-es eredmény, össze vissza beszélt, olyat látott, ami nem volt ott és olyat meg nem, ami ott volt. A végén szembesítettem és állítólag óvatoskodott a téma miatt...mondtam neki, hogy ilyet ne csináljon, ha nem lehet, akkor mondja meg. Egy géptől nem elfogadható, ha kamuzik, nem végződött jól a 2001 Űrodüsszeiában sem.
A végére elszállt és nem is tért magához, számolt vissza, hogy újrapróbálkozás, de semmi. Sőt másik böngészővel az első működésére tett pozitív válasz után a végén feltenni kívánt, a működésével kapcsolatos kérdés/észrevétel kombóval sem lett sikeres a produkció. Azóta is csak annyit ír, hogy ez eltarthat egy ideig... Szép, most bekerült valahova az IP-m?
(#) elektrorudi válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 14:25 /

Idézet:
„... ez eltarthat egy ideig... Szép, most bekerült valahova az IP-m?”

Idő kell hozzá, mire rádtalálnak.
(#) Inhouse válasza elektrorudi hozzászólására (») Kedd, 14:34 /

Szép új világ, ha valós indok nélkül van ilyen...
Azóta tesztelem a chatgpt-t másik böngészőben és akad. Ha 1-2 szavas valamit írok, akkor válaszol, akár szép hosszan is. Ha 1 bővebb mondatot írok, akkor nem válaszol, lehal és eltarthat egy ideig üzenet. Stop, egy szó, és általában van reakció... Aztán megint nem...pfff...ilyet sem láttam még. Még el is ismerte, hogy szerinte sem stimmel valami, de nem tudja mi.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:35
(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 15:11 / 1

Ha a kapudra akasztva találsz egy zacskót, inkább ne nyúlj hozzá... Előtte kérdezd meg az AI-t...
(#) szsrobert válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 16:12 /

John, a ChatGPT már téged és Catherine Brewstert is keresi Sarah Connor mellett.
(#) Tomi111 válasza Johnycorp hozzászólására (») Kedd, 16:39 / 2

Sziasztok!
Nekem azok a panelek ismerősek. EGI-SIGMAT időrelé paneljei. Magyar gyártmány úgy 35 évvel ezelőttről, ha jól emlékszem talán CD 4541 Ic-vel. A relés panel a táp, a másik az időzítő. Volt sokféle változata, elengedés-, meghúzás késleltetés, impulzusadó, tápra induló és külön indítójelre induló( ekkor volt rajta még egy IC a panel üres helyén) . Ma is van itthon működő relé.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:40
(#) img válasza Tomi111 hozzászólására (») Kedd, 16:49 /

Nocsak, eszerint jól gondoltam amit a panel pár tervezéséről és szereléséről írtam.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:50
(#) kaqkk válasza lazsi hozzászólására (») Kedd, 18:11 /

Nekem a póstás hagyott csomagot zacsiban a kapumon (a feleségem munkahelyére volt címezve... )
(#) proba válasza lazsi hozzászólására (») Kedd, 20:30 /

Azt a kérdést azért nem látom sehol, a csomagátvevőnek nem tűnt fel, hogy egy 230V-os hosszabbító bedugott véggel lóg ki a táskából? Bár lehet elemes volt, de akkor jó sok elem kellett hozzá.
(#) kobor26 válasza proba hozzászólására (») Kedd, 21:04 /

Ez egy békebeli ganz időrelé bele,ami össze volt fordítva dobozba rakásnál.Ha jól körülnézek itthon még találnák egy két darabot.(Nem én adtam neki)Az időzítés 0-60mp volt.az indítást szerintem akku vagy elemről oldotta meg,leakasztotta a szatyrot,és indult is.Valahogy a szatyor levételével adott tápot az időzítőnek.Innentől a végeredmény tudjuk.
Következő: »»   683 / 684
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem