Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv
Olyan áramkört szeretnék készíteni mint a mechanikus csengők, csak elektronikusan, és ha lehetne akkor a ki-be kapcsolás frekvenciáját lehessen szabályozni potméterrel v vhogy. Ilyet hogy lehet megoldani? 555-tel? Anélkül is megoldható? Ez a rezgőkör nem? Ha lenne kapcsolási rajz is azt megköszönném. Köszi ![]()
Sima 555 Astabil módon nem ezt kapom?
Rákötöm egy PNP tranzira, dióda rá és csókolom nem? Esetleg egy potméter a változtatható frekvencia miatt??? ![]()
Haver, Te nagyon laza vagy, de nem értelek. Ha igy kened-vágod, akor biztosan igazad van...
Sorry
![]() Nemtom h működik e, azért kérdek vmi okosabbat. Itt néztem http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/idozitok_epitese_555-el.html?...%3E%3E az astabil kapcsolási módot. Ugye ott az ellenállások és a kondik változtatásával lehet a kapcsolási időt változtatni. Ha egyik ellenállás helyére (vagy minkettőre) potmétert teszek akkor az ellenállással tudom változtatni a kapcsolási időt. Ha az 555 outjára kötök egy PNP tranzisztort akkor az amikor jelet kap zár, amikor nem nem. Gondolom akkor helyes amit gondoltam. Ez a villogó ledes megoldás az 555-ös cikkben, csak potméterekkel.
Sry
![]() Csak Medve válaszára néztem meg az 555-öt ![]() Sztem pont jár érte. Thx
De érdekelne hogy megoldható e 555 nélkül is? Milyen módszerrel lehetne az 555-öt kiváltani?
Ha erre vki tudna válszaszt? Köszi
Amiről még nem esett szó:konkrét feladat megoldására kell,vagy csak kiváncsiság. Ha az előbbi akkor kellenének a tápfesz,frekvencia,terhelhetőség,és a működtetni szánt alkatrész adata.
Konkrét feladatra.
Egy léptetőmotort szeretnék meghajtani egy H-híddal (illetve 2vel, hacsak nem lehet átalakítani a egy H hidat úgy hogy meglehessen vele hajtani egy bipoláris floppy léptetőmotort). Így másik módszerrel is lehet léptetőmotort hajtani. Ez egy bonyolultabb, komlexebb dologhoz lenne a meghajtás. Most kezdtem az elektronikát és tanulásképp egy komplexebb, több egyszerűbb kapcsolásból álló egységet építek. Ez léptetné a motort adott időnként előre. ![]() Jah adatok: Ugye motor, asszem 5V-os (ugye floppy), nem kell sok 100-1000Hz freki (100-1000lépés/sec). Tehát egy H hidat látna el + és - jellel.
Szerintem ha nem akarsz spec vezérlővel bonyolódni akkor a legjobb választás az 555. Amúgy a H-hid kapcsolása kész?
-Lehet, hogy sok lesz az 1kHz egy léptetőmotornak...
-Ha tranzisztorokkal akarod akkor itt egy cikk a működésről konkrét példa pedig itt van. (De kérdezd még meg öreg barátunkat, Ő sokat segít.) A frekvencia a kondenzátorokkal és a két középső ellenállással változtatható. Hátránya, hogy a frekvencia módosításához a kettőt egyszerre kell változtatni, bár ezen lehet segíteni valamelyest. Előnye, hogy sokkal magasabb frekvenciákig el lehet menni vele, mint egy 555-tel. De ez most nem lényeges. Én inkább az 555-ös kapcsolást ajánlom errre a célra. Én is azzal csináltam. (köszi a pontot) Ui.: Bővebben: Link
OH! Köszi
![]() ![]() Ez a legutóbbi link amire vártam ![]() Nemhiába kaptad a pontot ![]() Nem kell neki 1KHz csak a fejlesztésekre is gondoltam, meg ha ilyet tudok már akkor már több dolgot is meg lehet vele oldani. Végre egy PIC meg IC nélküli megoldás. Mivel még nem értek a PIC-hez mindig olyan megoldást keresek amit a klasszikus alkatrészekkel meg lehet oldani, de a mostani 2 projektemhemből egyikhez mindenképp kell PIC.
Kicsit OFF de ha kell csinálok egy új topikot neki, nemtom hova lehetne ilyen kérdést írni,de:
Léptetőkapcsolót hogyan lehet csinálni elektronikusan? pl: Egy áramkör irányít 3db motort, de nem egyszerre. Első motor végrehajtja feladatát, majd átvált egy másik áramkörre és a második motort hajtja meg stb... Ilyenre gondoltam mint ami a képen csak elektornikus módon, milyen módon oldható meg. Köszi ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |