Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FBUS kommunikácó

Témaindító: Zed, idő: Szept 24, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Zed hozzászólása Szept 24, 2008 /

Egy ismerősöm megkért, csináljak neki egy SMS riasztót. Én marha elvállaltam.
Ami adott: Nokia telefonok ( egyelőre konkrétan 6150 ), MAX232 alapú illesztő ( http://www.panuworld.net/nuukiaworld/hardware/cables/fbus.htm , annyi különbséggel, hogy én 5V-ról táplálom az IC-t )
Odáig eljutottam, hogy megvan a vas, összekötöttem a telóval. Az Oxygene Phone Manager II program látja és kommunikál vele.
Viszont én nem tudom terminál programmal beizgatni. Bármit küldök neki, nem válaszol, nem csinál semmit.
Néztem portmonitorral a portot, szerinte 115.2 kbaud-al, 8 adatbittel, paritás nélkül, 1 stopbittel megy. És ilyen karaktereket küld ki a program:
UUUUUUUUUUUUUÁ[30][0][16]
Itt nem "AT+..." karaktereket kellene látnom? Mit szúrok el???
(#) bbatka válasza Zed hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

A portmon programra keress rá a Googleba. Azt pont ilyenre találták ki. Egyébként 3 éve nyitottam a topicot Nokia 3210 Mbus kommunikáció címen. Szerintem olvasd végig.
(#) Zed válasza bbatka hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Köszönöm,megnéztem. Neked van anyagod az FBUS-ról? Én kerestem a neten, de hivatalos, részletes leírást nem találtam. A gnokii C-programja nekem semmit sem mond, mivel nem tudok C-ben programozni. Ha van az FBUS-hoz anyagod, elküldenéd nekem?
(#) kobold válasza Zed hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Az ASCII megjelenítést már egyből el is felejtheted
Itt egy nagyon hasznos oldal, hasznos linkekkel. Ennél jobb magyarázatot eddig nem találtam erről.
(#) bbatka válasza Zed hozzászólására (») Szept 24, 2008 / 4

Én inkább MBUS-ra utaztam. Úgy emlékszem a kettő nagyon hasonló. Haloványan emlékszem hogy valami 9. bites küldéssel kínlodtam. Megírtam Basicben a programot (lakásriasztóhoz) és a fejlesztő környezet generált kódot még át kellett javítanom ASM-ben. Elég jól felkommenteztem. Elküldöm neked emailben. Nem akarom hogy mindenki lássa, mert a lakásriasztóm programja. Persze a cél telefonszámot az ki X-eltem a kódban. Annyi van FBUS-nál hogy a 115200Baud alatt nem érdemes próbálkozni, mert a Nokia ennyivel kommunikál. Ekkora sebességnél meg már a kommunikáció bizonytalan.
A következőt javaslom. Az Oxygene Phone Manager programmal küldj egy SMS-t a telefonodra. A Portmon programmal monitorozd. Majd ezt írd meg mikrovezérlőre. Aztán még itt bejön a 9. bites bonyolítás, mert a PIC alapból 8 bites módban használja az USART-ot. Persze lehet hogy akad más mikrovezérlő ami képes a 9. bites küldésre.
Mondom olvasd el a Nokia3210-es topicot. Találsz linkeket is benne.
(#) icserny válasza bbatka hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Idézet:
„Aztán még itt bejön a 9. bites bonyolítás, mert a PIC alapból 8 bites módban használja az USART-ot.”

"Alapból" valóban 8 bites módot használnak, de a 9 bites küldést és fogadást is tudja az olyan "buta" PIC is, mint pl. a PIC16F690.

Egyébként az Olimex-nek van GSM modullal egybeépített fejlesztői kártyája (tehát nem muszáj a Nokia telefonnal szenvedni).
(#) bbatka válasza icserny hozzászólására (») Szept 30, 2008 /

Tudom. De Basic-ból sajnos nem ment. Ezért kellett ASM-be még belejavítani. Már elpostáztam ZED-nek.
Ha azt nézem hogy 1 hónap alatt a 0-ról eljutottam akkor a PIC-kel való SMS küldésig nem is tűnik hosszú időnek. Mostanában többet szuttyogok a fejleszgetéseimmel. Akkor hosszú időnek tünt.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem