Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM tetőtéri antenna építése
Lapozás: OK   1 / 12
(#) rigidus hozzászólása Okt 8, 2008 /
 
Sziasztok,

Nem regiben vettem egy 3G modemet es egy elofizetest a jelenlegi ADSL-em helyere mivel a helyi vezetekes vonal eleg gagyi, valamint az uzemeltetok is elhanyagoljak a karbantartasat es boviteset igy a sebessege az nagyjabol 64-256kb/s kozott ingazik - az utobbit egyebkent csak hajnali idoszakban eri el. Ez a sebesseg mai videomegosztos es webkameras online munkahoz mar hasznalhatatlan.

Ugyan az 3G-nek sebessegevel elegedett vagyok, de a valaszido az a legkozelibb szerverekrol is (pl. szlgaltato DNS szervere) nagyobb mint 100ms ami enyhen szolva siralmas. OpenDNS-t pl. nem tudok vele hasznalni mert mire (1) elkuldene, (2) kikeresne a domain adatbazisbol a kert IP cimet (pl. bongeszesnel) es (3) visszaterne vele addigra letelik a turelmi ido es hibaval ter vissza (jo tudom, lehet allitani a DNS resolver timeout-on, de ez nem preciz megoldas) VOIP-nel meg neha masodpercek telnek el mire a hangom odaer meg a valasz vissza. Tisztara olyan mint valami TV-s muholdas kozvetitesnel...

Nezegettem 3G erositoket es amiket eddig lattam azoknak egyike sem illeszkedik az en igenyeimhez. A normalisabbak egyreszt dragak, masfelol pedig ugy szeretnem megoldani a dolgot, hogy a modemet a lakasban learnyekolnam mivel folyamatosan, 0-24 oran at uzemelne es nem egeszseges.

Szoval elhataroztam, hogy epitek egy jelerositot amit a padlason helyeznek el az antennaval egyut es a fenti szolgaltatasokat tamogatna, melyek kozul elsosorban a 3G es HSDPA erdekelne. (A masik ketto csak akkor ha nem kell kulon foglalkoznom veluk.)

Mivel RF temaban teljesen kezdo vagyok nemi utmutatora lenne szuksegem, hogy egyaltalan, hogyan aljak neki ilyesminek igy az alabbi kerdeseimmel fordulnek a Tisztelt Forumozotarsakhoz:

1. Hogy kezdjem el?

2. Kell-e kulon-kulon foglalkoznom a fenti szolgaltatasok eltero frekvenciaival a tervezesnel vagy csak egy szeles frekvenciatartomanyt fedjek le vele? (gondolom adasnal nem hatrany ha nem zavarok be mas frekvenciakat)

3. Mekkora kimenoteljesitmenyre lenne szukseg? A terero az kb. 40-60% kozott ingazik.

4. Kell-e hozza kulon engedely?

5. A szkopom mar nem mer ebben a tartomanyban, neki merjek allni anelkul? (abban az esetben ha netan volna mar vkinek megepitett peldanya es rajza hozza)

6. Csak ugy kozben eszembejutott: kell-e nekem egyaltalan foglalkoznom a veteli jel erositesevel is ha a jel a tetoterbol az RF kabelen keresztul kozvetlenul a modembe megy be?

A fentieken kivul termeszetesen szivesen vennek minden epito jellegu tanacsot es hozzaszolast melyeket elore is koszonok.

Rigidus
(#) soda válasza rigidus hozzászólására (») Okt 8, 2008 / 4
 
Szia!

Ez házilag nagy falat.. nagyon nagy falat.. Egyrészt ezen a frekin megfelelő műszerezettség (spektrumanalizátor, stb) nélkül kb. a tűt a szénakazalban lenne a helyes beállítás.. ezen felül zavarna mindent, ha nem pontosan állítod be.. Továbbá engedély nélkül tilos ilyet üzemeltetni.. Nemrég volt példa, hogy egy hazai cég GSM repeatereket hozott be, és árulta.. Az még semmi, hogy irrgalmatlan büntetést kapott, de valami nagyon szűkös határidővel vissza is vetették vele az őszeset.. (azt is, amiről nem volt adott esetben csak blokk.. (ellenőrizték a raktárkészletet, stb..)

a másik baj, ha belegodolsz, hogy az adás/vétel irányt mivel választanád szét? spec nem tudok olyan helyet, ahol kishazánkban be lehetne szerezni szűrőket.. az erősítő elemeket még talán..

Én a helyedben a ló másik oldaláról közelíteném meg a nyerget Kellene Neked nagy nyereségű antenna, és az egész modemes miskulanciát felpakolni a padlásra, és a PC interface-t hozni csak le.. ami lehet USB, vagy ethernet, vagy akármi.. (nem tudom, milyen modemed van..)

antennát csinálni milliószor egyszerűbb, és ahhoz nem kell engedély... Google a Te barátod.. sok antenna rajz van... Gondolj bele.. egy 6-8dB-s antenna ami azért nem egy nagy kihívás már mekkora tartalékot jelent a modemednek...

csatikat, stb kapsz a gigatechniknél.. Bővebben: Link
(#) rigidus válasza soda hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Szia, koszi szepen a valaszt, meggyoztel. Azt hiszem akkor kizarolag antennaepites mellett maradok.

Kutakodtam a temaban es talaltam egy segedprogramot Yagi antennas szamolashoz, valamint elgondolkodtam azon amit mondtal, hogy minel kozelebb legyen az antennahoz es szivem szerint a modemet kozvetlenul az antennara szerelt vizhatlan muszerdobozban helyeznem el. Onnan az USB menne be egy kb. 10 eves laptopba ami a natbox szerepet toltene be es abbol egy ethernet jonne le a padlasrol a tobbi gephez. (Ez utobbi mar sima ugy mivel kozvetlenul a szakteruletemhez tartozik.)

Egyebkent a padlason hevero TV-s yagimnak az atalakitasa lenne ez, de mivel sajnos a direktorok azok tul rovidek mas nem is maradna belole mint a mesztelen alu cso amihez eppen most nezem a hianyzo alkatreszeket.

Lenne ezzel kapcsolatban nehany kerdesem:

1. A tererom az a mert egysegeket tekintve 40-60% kozott valtozik es kb. 19 dB-re jonne ki az antenna azokkal a parameterekkel amikkel szamoltam. Elegendo lesz ez, hogy a maximumot elerjem vele?

2. Elegendo lesz a padlason elhelyeznem az antennat, vagy fontos lenne kitenni a haz oldalara/tetejere? (Angliai viszonylatban a modemnek nem gond a kulteri teli-nyari uzem mivel erre fele nincsen hoseg es fagy)

A mellekletben az epitendo antenna parametereit csatoltam.

Koszi ismetelten.

yagi.txt
    
(#) gozi válasza rigidus hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
A jelszint növelésével sajnos nem javul számottevően a ping. A technológia miatt a hálózat terheltségétől függően 80-100ms körül van (de inkább több...), ez alá HSDPA/HSUPA hálózaton nem igazán tudsz menni.

Egyébként egy jó kültéri, megfelelően méretezett irányított antenna nagyon sokat javíthat a vételi gondokon. Egy jobb fajta, durván 5-10e Ft körül már megvehető. Arra érdemes figyelni, hogy a kábel ne legyen túlságosan hosszú.
Link

Amúgy léteznek ilyen erősítők is, de ilyet építeni házi körülmények között elég nehézkes, főleg megfelelő műszerezettség hiányában. Rengeteg gond lehet: akaratlanul zavarsz más frekiket vagy interferenciát okozol és ezzel akár a környéken más vételét is tönkreteszed.
(#) soda válasza rigidus hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Szia!

Mindenképp a legrövidebb tápvonalhosszra törekedj... Megnézed erre a frekire a legjobb koaxoknak is brutális csillapítása van..

Hogy a yagid elég lesz, avagy kevésbé a max jelszinthez, azt nem lehet így megmondani.. Tudni kellene, hogy valójában miből számítja a modem ezt a %-os értéket.. nem csak a jelszint számít..

Yagi-t beteheted egy parabola fókuszába, és az még tesz rá egy lapáttal.. nem is kis lapátttal..

2,1Ghz nincs messze a 2,4 Ghz-től, nyugodtan nézelődhetsz HomeMade Wi-Fi antennás körökben, és amit ott látsz értelemszerűen átszámítva alkalmazhatod nyugodtan.. meg fogsz lepődni, mire képes egy nagyon jó antenna..

arra mindenképp figyelj, hogy az antenna rendesen védve legyen a párától, nedvességtől, mert gyárilag a modemed antennája (beépített? vagy külső?) nem hinném hogy fel van készítve szélsőséges SWR értékekre, pláne ha beépített antennád van...
(#) fano válasza rigidus hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Sziasztok!
Sajnos a ping tényleg hm... 100ms alatti még nem volt. Érdekes, mert voipot használok én is a Huawei E220 modemmel, ritkán volt visszhangos (tán egyszer?). A gyenge térerőn 110cm-es parabolával és homemade biquad antennával javítottam. Bárcsak nekem is 40% lenne antenna nélkül a térerő! Mert parabola nélkül 0!
Nekem nagy fejlődés a GPRS-hez képest
Az antenna leírása:Bővebben: Link
Annyi a különbség, hogy nyákot használtam a drótháló helyett Lásd a képen. A parabolának értelemszerűen a torony felé kell állnia és lefele "bólintani". Nem kis játék volt beállítani egyedül!
(#) rigidus válasza soda hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
> Mindenképp a legrövidebb tápvonalhosszra törekedj... Megnézed erre a frekire a legjobb koaxoknak is brutális csillapítása van..

Igen, eppen emiatt gondoltam, hogy kozvetlenul az antennan lesz a modem.

> Hogy a yagid elég lesz, avagy kevésbé a max jelszinthez, azt nem lehet így megmondani.. Tudni kellene, hogy valójában miből számítja a modem ezt a %-os értéket.. nem csak a jelszint számít..

Bluetooth-nal azt tudom, hogy a legkisebb jelszintvaltozas is oriasit lok a valaszidon, gondolom ez itt is dominans tenyezo lesz. Bar a tavolsag itt nem nehany meter es erosebb a kimenoteljesitmeny is, ugyhogy nem lepne meg ha itt nem lenne ennyire latvanyos a valtozas. A masik ami befolyasolja az a masik oldal terheltsege, hogy mikor kap a masik modem szabad idoszeletet a valaszra. Nezegettem kulonbozo napszakokban es kb. a felere/harmadara esik vissza ejszakai idopontokban, ami jelenleg olyan 100-150 volt kozeli szerverekrol merve. En tovabbra is optimista vagyok es azt gyanitom, hogy az antenna ezen sokat fog javitani.

> Yagi-t beteheted egy parabola fókuszába, és az még tesz rá egy lapáttal.. nem is kis lapátttal..

Na ez teljesen uj volt, ha szukseges lesz ra akkor kesobb visszaterhetnenk erre.

> 2,1Ghz nincs messze a 2,4 Ghz-től, nyugodtan nézelődhetsz HomeMade Wi-Fi antennás körökben, és amit ott látsz értelemszerűen átszámítva alkalmazhatod nyugodtan.. meg fogsz lepődni, mire képes egy nagyon jó antenna..

Na jo, most mar teljesen felcsigaztal...

Bar azt hiszem egyelore maradok a hazi keszitesu dolgoknal. Ha ez nem jonne ossze akkor veszek egyet.

> arra mindenképp figyelj, hogy az antenna rendesen védve legyen a párától, nedvességtől, mert gyárilag a modemed antennája (beépített? vagy külső?) nem hinném hogy fel van készítve szélsőséges SWR értékekre, pláne ha beépített antennád van...

Belso antennaja van a modemnek es egy csatlakozoja a kulteri fele. Ha kint lesz, esot boven fog kapni mivel ez elegge csapadekos resze ez Anglianak. Hideggel-meleggel nem lesz gond. A modem pedig vizhatlan muszerdobozban lesz amit ha telen nagyon kell futeni is tudok belul.

Amugy mit ertessz az alatt, hogy "szelsoseges SWR ertekek"?
(#) rigidus válasza fano hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Koszi Neked is, ill. koszi a kepeket is. Ehhez is elvileg meg van mindenem, bar a yaginak mar nekialltam. Valszeg ennek is hasznat fogom venni mivel ez mobilabb, igy ha eppen a prerin lennek meg vihetem is magammal. (na persze tukor nelkul )
(#) fano válasza rigidus hozzászólására (») Okt 8, 2008 1 /
 
Nincs mit! Hát a minőség...az időmből ennyi tellet. De működik Tovább tartott beállítani, mint megépíteni.
(#) kendre256 válasza soda hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
"Yagi-t beteheted egy parabola fókuszába, és az még tesz rá egy lapáttal.. nem is kis lapátttal."
Ez csak akkor igaz, ha a yagi kis nyereségű, és betéve a parabola fókuszába (ha befér egyáltalán), pont akkora a nyílásszöge, hogy pontosan "bevilágítja" a parabola teljes felületét. Ekkor növelhet a parabola a yagi nyereségén.
Ha az antenna nagy nyereségű, akkor valószínűleg nem is fog beférni a fókuszba (előre kilóg), és nem sugározza be a parabola teljes felületét. Ekkor nem növekszik a nyereség (lehet, hogy még csökken is), csak a sugárzási irány fordul meg.
Szerintem venni kell egy Carant GSM antennát, és feltenni a tetőn kívülre.
(#) Doky586 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Idézet:
„Szerintem venni kell egy Carant GSM antennát, és feltenni a tetőn kívülre.”

Na ez aztán semmit se használna..
A GSM az 900 MHz, illetve 1800 MHz (DCS)
Az UMTS (azaz a HSDPA) 2100 MHz -en megy..

Szóval a gozi által belinkelt antennák közt is kevés az alkalmas ehez (>9khuf).
A kábelhossz valóban kritikus. Nem véletlen hogy a szolgáltatók se használnak csak néhány tucat métert a 7/8" (2,2cm) átmérőjű kábelből, sőt sok helyen látni 1,5/8" (4,1cm) átmárőjű coaxokat..
A Gigatechniknél beszerezhető legdrágább coax sem ér ezek közelébe, átmérőjük csak 1cm, de veszteségük 23dB/100m ellentétben a 7/8"-osnak csak 6dB ezen frekin (azaz 50x kevesebb a csillapításuk). Lehet hogy az antennanyereséget megeszi a kábel, és még kevesebb lesz a jelszint mintha semmit se csináltál volna..
Amúgy az USB kábel hossza is max. 5m... (sebességromlással esetleg ~10m..?)
(#) kendre256 válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
"„Szerintem venni kell egy Carant GSM antennát, és feltenni a tetőn kívülre.”
Na ez aztán semmit se használna..
A GSM az 900 MHz, illetve 1800 MHz (DCS)
Az UMTS (azaz a HSDPA) 2100 MHz -en megy.."

Igazad van, a GSM nem UMTS, de szerintem az átlagos felhasználóknak ez mindegy.

Viszont a Carantnak van UMTS-re antennája, ez:
UMTS antenna doksi

A lehető legrövidebb kábelt kell rá tenni, mert ez az antenna csak 10,5 dBi nyereségű.
(#) fano válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Próbáltam a biquad-ot (amit "építettem") GPRS-en (1800MHz), katasztrófa. Szerintem a GSM yagi sem működne, mert nem 2100MHz-re van hangolva. Az átlagos felhasználónak sem mindegy! Az UMTS antenna jó. Csak nagy. És drága. H155-öt használok, kb 15m-t.
-95 és -101 dBm közötti érték adódik. Kb. 10 km légvonalban a torony tőlem. Elégedett vagyok :yes:
Szokott lenni ilyen is: Bővebben: Link Most csúcs van, csak ennyi: Bővebben: Link

dBm.JPG
    
(#) kendre256 válasza fano hozzászólására (») Okt 9, 2008 /
 
Ilyen kábelhosszra én már a H500-at használtam volna, azzal 15 m hosszon a H155-höz képest lehetne kb. 3 dB-t nyerni. 3 dB nem sok, de ha a határon van a jel/zaj viszony, sokat számíthat. Nem ismerem az UMTS jelszintjeit, hogy mekkora jel/zaj viszony elég a jó bithibaarányhoz, de nagyobb jelnél nagyobb a tartalék, az meg nem árt.
(A GSM yagi (900 MHz-es) természetesen nem lenne jó, nem voltam elég precíz, nem különböztettem meg a mobilsávokat.)
(#) rigidus hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
Sziasztok,

Sajnos nem sok idom volt, hogy foglalkozzak a temaval, igy mostansag jutottam el odaig, hogy a direktorok es a reflektor le lett vagva meretre valamint a gerinc is meretkeszen all. Termeszetesen a fentebb altalam csatolt parameterek alapjan epitem meg az egeszet amit egy program segitsegevel generaltam.

http://vk5dj.mountgambier.org/Yagi/Yagi.html

Vizualisan hasonlo lesz a vegtermek mint ami csatolt kepen lathato. Az elteres a frekvencia (2.4GHz helyett 2.1GHz), terbeli parameteriben nehany millimeter, valamint az enyem 30 db direktorral keszul.

Meg mielott az elemek felfogatasanak nekiallnek lenne nehany ezzel, ill. a tovabbiakkal kapcsolatos kerdesem:

1. Reflektornak eleg lesz az egy darab vagy minel tobb van beloluk annal jobb?

2. Dipolnak felajanlja az egyenes es hajlitott valtozatot. Erdemes a hajlitottal bajlodni?

3. Amikor a programban meghataroztam a nyersanyag parametereit volt egy olyan lehetoseg, hogy kivalasszam, hogy a gerincre szigetelten vagy femes kapcsolattal kerulnek majd fel az elemek. Ez mit befolyasol, ill. melyik a jobb?

4. A gerinc cso egy kisse hajlekony (rugalmas) nem lesz vele gond ezen a frekvencian ha par millimeter torzulat akad benne itt-ott?

5. Valamikor a tavoli jovoben majd szandekomban all koltozni. Arra gondoltam, hogy ha mar nekialltam a akkor normalisan megcsinalom es teszek ra valamit amivel a jelszint erosseget lehet csillapitani. Lehet, hogy hulyeseget kerdezek, ugyhogy a keresem az lenne, hogy ne kovezzetek meg erte - ha bekotok egy precizios csigas potmetert sorba a dipollal (pl. 100ohm-os) az jo lesz erre a celra?

6. A multkoriban kerdeztem mar de nem erkezett ra valasz igy megkerdeznem ujbol, hatha valaki ezuttal tud ra valaszt adni, hogy a csapadek az milyen problemat okoz es hogyan? Valaki fentebb emlitest tett rola, hogy nem artana eso ellen szigetelni.

7. Ha siman a padlason telepitem nem a hazteton ez mekkora jelveszveseget okozhat? Jelen pillanatban a lakason belul -67dBm.

A valaszokat, segito hozzaszolasokat ismetelten koszonom.
(#) kendre256 válasza rigidus hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Hát, ez már majdnem regény...(Szoktam ilyen hosszan én is írni)
1., Minél több, annál jobb
2., A hurokdipól 240 Ohm impedanciájú, a nyitott 60 körül van, de a közeli direktorok ezen változtatnak. Mindkettő szimmetrikus, ezt kell az 50 Ohm aszimmetrikus kábelhez illeszteni valamilyen módon. Ha nincs illesztve, akkora csillapítás lehet, ami felemészti az antenna nyereségének jó részét.
3., Alacsonyabb frekvenciáknál mindegy, ekkora frekin már minden számít, csináld úgy, ahogy a programban választottad.
4., Lehetőleg legyen egyenes a gerinc, egyébként csökken a nyereség. (Mellesleg minden pontatlanság a nyereséget csökkenti )
5., Nagyfrekvencián a helikális potencimétert felejtsd el!
(Mellesleg semmi értelme a jelet csökkenteni, az a jó, ha minél nagyobb. Elvileg létezik erre koaxiális potenciométer, ha árulnak még olyat egyáltalán...)
6., A csapadék el tudja hangolni az antennát, ha olyan helyre kerül. Ha meg hó, jég fagy rá, az meg még jobban.
7., Padláson belül nagyon sokat csökkenhet a jel, függően a tető anyagától, meg a tetőn lévő víztől, hótól, jégtől. A csökkenés akár a teljes antennanyereséget is "elfogyaszthatja". Antennának tetőn kívül van a helye!
(#) Doky586 válasza rigidus hozzászólására (») Okt 31, 2008 /
 
3. inkább fémes kapcsolatot válassz, ha nem műanyag-rúdból lesz a gerince.. (a fa felejtős, a szigetelőgyűrűket meg nehéz megvalósítani)
5. semmilyen potméter nem megfelelő. Az antennát forgasd el inkább, vagy csökkentsd az elemszámát.
6. a coax-kábel nagyon érzékeny a beázásra. Ha víz kerül bele, akkor nagyon csillapítani fog, gyakorlatilag kukázható lesz.
(#) gyulank hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Nekem egy Pannonos HUAWEI E1752 HSPA USB modemem van. Beépített antennával.

EDGE hálózatot talál általában teljes térerővel, diagnosztikában -77dBm-t ír ki, de mégis a letöltési sebesség általában 0-5 kbps nem KBps.
Ritkán felmegy 200-ra, de az nagyon ritka.. Tudom, hogy minimum 8-nak kéne lenni, de ez van.
Nem tudom, hogy a modem rossz-e, bár eddig úgy gondoltam, és szervízbe volt, de mint a képen is látszik, nem változott. Azt mondták, hogy működött, szoftverfrissítést raktak rá... Bár még mindig elég hihetetlen, és érthetetlen értékeket ír ki... Csatoltam a képet...

A tőlünk kb 23 km-re lévő városhoz pedig nagysebességű lefedettséget jelöl a Pannon.

Lehetséges a beépített antennás modemhez csatlakoztatni USB-n külső antennát?

Ha igen, hogy?

Ha lenne külső antennám, lehetséges, hogy csatlakozni tudnék mondjuk a 3GP-re, vagy a HSDPA-ra?

pannon.png
    
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Üdv!
Kissé zavaros az írásod.
Idézet:
„Ha lenne külső antennám, lehetséges, hogy csatlakozni tudnék mondjuk a 3GP-re, vagy a HSDPA-ra?”

A 3GP az egy mobiltelefonos video tömörítési eljárás. Ha 3G -re (UMTS), vagy 3.5G (UMTS-HSDPA) -ra gondoltál, akkor egy 2100 MHz -re méretezett antennával csatlakozhatnál a szélessávú hálózatra. Ennek azonban kicsi az esélye, a viszonylag nagy távolság miatt, amit még a domborzati, és beépítettségi viszonyok tovább ronthatnak.
Általában a 3G -s vétel kb. 10 km után még tiszta rálátás esetén is bizonytalan.
USB-n külső antennát csatlakoztatni nem lehet, az a csatlakozó fellület a modem, és a számítógép összekötésére való.
Ha antennát akarsz csatlakoztatni az adapteredhez, akkor olyat kell válaszani, amelynek van külső antennacsatlakozója. Utólag ilyet beépíteni nagyon nehéz, általában nem is megoldható.
Ha egyébként GSM által jól ellátott területen vagy (ez tűnik ki a -77 dBm -ből) akkor mindenképpen rendelkezésedre áll a 128/64 kb/s (16/8 kB/s) GPRS maximális sebesség, ha a forgalom, és a vételi helyen kialakuló reflexiós környezet engedi, de lehet, hogy elérhető a 384/128 kb/s (48/16 kB/s) max sebességű EDGE hálózat, melyről az EDGE ellátottsági térképről tájékozódhatsz.
A nagy sebesség ingadozás azt jelzi, hogy a modemed nincs túl jó helyen, reflexiós környezetben van, azért van viszonylag hosszú USB kábelen, hogy meg lehessen keresni vele a legjobb vételi helyet, ablak közelében, lehetőleg nyílt kilátással a legközelebbi bázisállomás felé.
(#) gyulank hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Elnézést!
Tényleg nem 3GP-re gondoltam..
Viszont a letöltési sebességnek sokkal nagyobbnak kéne lenni, mint a feltöltésinek...

Itt a link a modemről:
Bővebben: Link
Ezen nincs kábel... ezért kérdeztem, hogy valamilyen módon a 2 eszközt 1 közös porton lehetne-e egyesíteni, hogy a jel eljusson a modemhez, mivel USB-s, azon...
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Üdv!
Elnézést de nem néztem utánna eléggé.
Az USB re tehetsz hosszabbítót. Az, hogy mit tud a modem, az csak szükséges, de nem elégséges feltétel. A sebességet befolyásolja a hálózat kiépítettsége, ami a lakóhelyeden elérhető, (ezt jelentősen leronthatod helytelen telepítéssel), és az előfizetésed is.
Ezen a modemen nincs külső antennacsatlakozó, ezért írtam az előzőkben, hogy szinte egyetlen lehetőséged, hogy egy USB -s hosszabbíto kábelre teszed az adaptert, és megkeresed a legjobb helyét.
Az összes ilyen jellegű internet hozzáférés ADSL jellegű, de a sebességet erősen befolyásolja az átviteli út forgalmi terheltsége és ez a letöltési sebességen látszik legjobban.
(#) gyulank hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Ha semmiképp sem megoldható USB-n keresztül. Közvetve, pl. pár menet a modem köré, és a tekercs két vége a koaxhoz csatlakozna, át lehet adni a külső antenna jelét, a beépített antennának?
(#) gyulank hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Az EDGE térerő teljes szokott lenni, szóval gondolom külső antennával sem lenne gyorsabb...
A külső antennától ezért azt várnám, hogy az EDGE-től gyorsabb hálózathoz is talál térerőt, és akkor talán nagyobb sebességre is lehetne csatlakozni...
(#) ferzoo hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Egyáltalán nem biztos hogy jobb lesz a helyzet külső antennával.A fent leírt Huawei modemmel és Pannon net kártyával rendelkezem én is.
Most Nokia E51 el netezem edge hálózatot tudok csak elérni,kb 2órája.Ha átteszem a Huawei modemba a karit ugyanez a helyzet.
Azt tudni kell hogy 1,5km re van a torony tőlem és UMTS,+HSDPA 3,5G rendszer 1,5éve ki van építve.
A térerő 4es és max.közelében van,alig változik.
De volt már olyan hogy kimentem a gátra toronytól 9km re és E51es telóval neteztem 3,5G hálózaton 1es térerő mellet.
Nos az hogy a Hsdpa hálózat nem elérhető,álltalában és tapasztalat is ezt mutatja,nem a térerő hiánya hanem a hálózat túlterheltsége okozza.Vagyis sokan vannak rajta,lásd hétvége iskolaszünet,net függök.
Emiatt a modem/E51 Hsdpa készülék automatikusan átkapcsol az Edge-re,aminek a sebessége 238kb/s max.a Pannon szerint.A segédprogim szerint 20KB/s-25KB/s-28,5KB/s közt változik helyzetemtől függetlenül.
Az adatátviteli sebesség tehát nem elsősorban a vett jel erősségétől függ,hanem az elérhető hálózattól,annak biztos kapcsolódásától,és a hálózat leterheltségétől is nem utolsósorban.
Késő éjszaka munkanapokon,vagy kora reggel szinte mindig elérhető a 3,5G hálózat.
(#) ferzoo válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Tehát ha min.térerőnél talál a modemed Hsdpa hálózatot akkor 1,6-3,2Mbit/s ra is felmegy az átviteli sebesség.
Ilyenkor videokat vagy bármit le tudok tölteni,amikor kell.
(#) gyulank hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Az EDGE is átjátszóról jön, és mivel a modem közvetlenül a gépbe van dugva, és asztali gépem van, nem igazán tudok végigpásztázni odakint sem, hogy a tetőn van-e gyenge 3G, vagy HSDPA.

Ezekszerint gyenge térerő is elég lenne a sebesség növeléséhez, ha gyorsabb hálózatot találna...

Ezért gondoltam az antennára, mert azzal talán lehetne gyenge 3G/HSDPA térerőt találni...

Viszont csak kültéren, mert kő/téglafal vagy cserép sokat szigetelhet...

USB hosszabbító kizárva, mert túl hosszú kéne, és drága is. A modemről nem is beszélve... Nem kültérre találták ki...

Szóval, ha jól látom a dolgot az az egyetlen lehetőségem, ha találok EDGE-től gyorsabb hálózati térerőt, amit csak antennával, vagy lehet, hogy azzal sem tudok. És még utána valahogy át kell adni a beépített antennának is...
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szia!
Neked valami ilyen megoldás lenne jó. Antenna+modem együtt.Bővebben: Link
(#) gyulank hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Köszönöm a linket, de nincs rá pénzem.
A Pannon nem cserél modemet, tehát valami olcsó, házi megoldásra van szükségem!
Amihez nem kell szétszednem a modemet, mert ugye akkor elvész a garancia...
----------------------------------------------------------------------
Nézegettem az antennákat, de nem jöttem rá, hogy melyik a leg6ékonyabb.

Talán a HELIX, ami 2 1forma, de ellentétes menetirányú antenna összekapcsolásával képes polarizált hullámok vételére is, és így a talpponti ellenállása is lecsökken 60-75 ohmra...

A másik, amit használtam TV vételére,(az előzőről csak olvastam) a SWAN antenna.
Ez kicsi, könnyű volt, és olyan képet adott, mint 1 nagy, kétreflektoros antenna.
Sajnos ez utóbbiról nem találtam semmit.
Egy régi Ezermesterben volt, de nem volt számítási adat, csak kész méretek... pl a 60-as csatornára(786MHz) már nem volt adat.

Ezeket azért írtam le, mert fentebb YAGI antenna is volt, ami szerintem a 1/4 hullámú dipólok miatt volt elterjedt, de nem biztos, hogy annak van a legjobb teljesítménye...
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Van padlásod? Oda el lehetne helyezni a modemet, egy aktív USB-kábellel pedig hozzákötni a géphez.Bővebben: Link
(#) kadarist hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Egy tésztaszűrő-reflektorfallal kiegészítve biztos a vétel.Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem