Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » érintés nélküli kapcsolás konyhapulthoz
Lapozás: OK   1 / 2
(#) HuMann hozzászólása Okt 14, 2008 /

Sziasztok!

A segítségetekre lenne szükségem!
Egyik régebbi lakásomban praktikusan úgy volt megoldva a konyhapultba szerelt halogén világítás kapcsolása, hogy elég volt a kezemet a "kapcsoló" elé tenni (kis kerek valami amin két led szerű PIR? fotocella? volt) és erre bekapcsoltak a lámpák, ha késöbb ismét alá tettem a kezem erre kikapcsoltak. Van valakinek ötlete mi lehetett ez és hol tudok ilyet beszerezni? Sajnos egyetlen villanyszerelő sem ismeri a megoldást!

Válaszotokat előre köszönöm!
(#) szamóca válasza HuMann hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Alapból én azt mondanám, hogy egy fotoreflexiós szenzor, és egy Skori féle nyomókapcsoló elegyéből megoldható.
Üdv.
(#) HuMann válasza szamóca hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Tökéletesen hangzik ! Nálam anno a felső szekrény alján csak egy durván 20Ft nagyságú kerek valami volt látható két dióda szerüséggel(gondolom ez lehetet a foto....)Bevallom fogalmam sincs mik ezek amiket leírtál illetve arról sincs hogy hol és mennyiért tudom öket beszerezni .
Tudnál esetleg ebben is segíteni?
Igényel a kivitelezés különösebb elektronikai ismereteket, vagy egy "átlag" villanyász is boldogul vele?

Üdv.
(#) szamóca válasza HuMann hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Egy vilszer simán kell hogy tudja. (bár ezt inkább villanyszerelője válogatja )
Nekem ilyen van a borotválkozó szekrényre szerelve, ez kapcsolja a világítást.
Sajna olyan compack, berendezés orientált méretben fellelhetőt, mint amiről te írsz én nem tudok. (talán az illemhelyeken a kagylóöblítésnél használnak ilyet)
Elég húzós ára van egy fotoreflektív szenzornak ha boltban veszed, de apróhirdetésekben viszonylag olcsón lehet hozzájutni. Ehhez kell még egy >12V tápegység. (ezt akár boltban is megveheted dugasztáp formában)
És a itt található kapcsolás, ahol a nyomógombot egy relé helyettesíti.
Vagy vársz egy kicsit, és talán valaki feldob egy opto flip-flop-os olcsó megoldást .
Üdv!
(#) _JANI_ válasza HuMann hozzászólására (») Okt 29, 2008 /

A kérdés már csak az, hogy építni akarsz eggyet,
vagy inkább egy gyári kész megoldást keresel!
(#) szamóca válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 29, 2008 /

Nem hiszem hogy még érdekli a téma a kérdezőt, de szerintem inkább készen szeretne egy ilyet venni. :yes:
(#) _JANI_ válasza szamóca hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Valahogy énis igy érzem...
(#) HuMann válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Az az igazság, hogy németországi lakásomban volt így megoldva a világítás és fogalmam sem volt, hogy ez egy bonyolult valmi és itthon nem lehet hozzá jutni.Nem vagyok a mikroelektronikában túl jártas így ha tudtokegy nem túl drága kész megoldást az lenne természetesen a legjobb, de ha filérekért össze lehet forrasztani és kapok hozzá egy rajzot az sem akadály.
Az előző megoldás leírását elküldtem a villanyászomnak, de eddig semmi reakciót nem kaptam tőle, bár állítólag már ő is látott, hallott ilyesmiről(lehet hogy csak hallot olyanról aki már látott olyat aki hallott róla
Szóval a halogénjeim még mindíg egy fali kapcsolóval működnek így változatlanul minden 5letet szívesen veszek.
(#) szamóca válasza HuMann hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Ha esetleg az segít, fotoreflexiós szenzorom van. Ha érdekel, keress meg privátba.
Üdv.
(#) mgy válasza HuMann hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Tárgyreflexiós fotoszenzor ( a képen lévő narancsárga IMF gyártmányú) ára üti a 10-est.
Hozzá táp, meg relé, meg időzítő, plusz szerelés, így elég költséges.

2000 körül lehet kapni 150 W-os halogént hozzáépített PIR érzékelővel.
( külön a PIR drágább).

Amennyiben a konyha "dizájnjába" nem fér bele a halogén fényszóró, leszereled és tetszőleges lámpatest kötsz helyére.

(#) HuMann válasza mgy hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

bevallom őszintén 10ezerért inkább kapcsolgatom :bummafejbe:
a 150w halogénnél ugye nem a kültéri refire gondolsz az öklömnyi sensorral mert az valóban nem igazán passzol a konyha "dizájnjába"?? (innye de jól mutat ez a szó úgy igazi madzsarul)
Ami anno a pult alatt látható volt - ez elé kellett tenni a kezet - az egy lapos kb 10Ft-os méretű valmi, rajta 2 db LED szerűséggel

Üdv.
(#) mgy válasza HuMann hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Ezek a 10 Ft méretű két LED-es akármik a WC-k piszuárjában is láthatók. Működésük ua. mint írtam. Áruk szintén 10 felett van.
(#) HuMann válasza mgy hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Akkor most mi lesz? Egyszer ugorjak be egy 100Ft-ért valahova szereljem le l az érzékelőt + tartozóekait és otthon mosogassak a pissoireban? :eek2:
Félre a tréfával!
Arra nem válaszoltál, hogy mire gondoltál a lámpánál, bár az is ha jól gondolom mindíg csak BE kapcsol ki pedig nem.Ennek pedig jó szerivel egy mozdulatra be egyre pedig ki kellene kapcscolnia.
(#) hermann_z válasza HuMann hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Esetleg egy infra kapu, kb 4-5cm tavolságban egymastol, ami közé a kezeddel be tudsz nyulni megszakitani a lathatatlan fenysugarat, erre egy bistabil egy relen, vagy triakon keresztul bekapcsolja , majd a kovetkezo megszakitáskor kikapcsolja a világitást.
Viszonylag olcson meglehet csinálni, viszont egy dugasztáp fogyasztásával (3-5W) számolni kell.
Ha tetszik ill. erdekel a terv, akkor jelentkezZ magánban.
Udv:Hmann
(#) pittyu válasza hermann_z hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Ha lehet, én is szeretném látni a kapcsi rajzot. :yes:
(#) Sebi válasza mgy hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Igen, azok drágák, mert viszonylag nagy távolságra működnek... De létezik olyan optó(kocka), amiben az IR LED és a fototranyó egymás mellett vannak, kb 15fokos ferdeséggel. egy adott 3...4cm távolságban elétett tárgyról képes a visszavert jelet látni. Persze kell valami mod.10...30kHz-el, vevőoldalon szűrő, stb. - úgy mint az infrasorompónál.
Ha nincs ilyen elérhető helyen, akkor egy darab textilbakelitbe vagy danamidba ferdén befúrva két lyukat, különálló LED és fotodióda is működik.
(#) pittyu válasza Sebi hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Hali. Van egy igen jó rajz NE 567 es IC vel . Előállitja az infra led frekijét és ha ugyanaz tükröződik vissza bemenetére ( behúzási tartomány ),akkor ad kimenő jelet.Holnap megkeresem és berakom a rajzot.
(#) mgy válasza HuMann hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Én a legegyszerűbb készen megvehetőre gondoltam.
Magamnak azzal a PIR-rel csinálnám meg.
Beállítanám 5 percre az időzítést, és ha 5 percig nincs a konyhában senki, akkor kikapcsol.

A többiek által írt infrás megoldások jók.
Ezer dologgal el lehet variálni és próbálkozni.

Igaz, ha 3 cm-re kell tartanom a kezem, akkor egy kapcsolót is kapcsolhatok.
(#) HuMann válasza mgy hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Nagyon köszönöm Nektek a sok hasznos infót ( még ha némelyiket nem is értem teljesen:confused. Az érintés nélküli kapcsolás természetesen egy "geg", de akkor pl. különösen hasznos, ha éppen tiszta ... a kezed és kapcsoló nyomogatása nélkül tudsz egy kis plusz fény csinálni a konyhapult alá.
(#) HuMann válasza pittyu hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Supper!Előre isis köszönöm!
(#) hermann_z válasza pittyu hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Én is erre gondoltam .
Köszi.
(#) pittyu válasza HuMann hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Kellett nekem megigérni. Ma reggel fél héttől megjártam pestet, becsöveztem a bátyám fürdőszobáját , és keressem elő a rajzot(szivesen teszem ,ha segithetek ).
Ezt a kis kapcsolást megcsináltam már fénysorompónak, és egymás mellé szögalatt tett érzékelőkkel is (visszaverődésre)jól működik. 555 ös IC vel jel nyújtást, vagy 4013 al ki be kapcsolást lehet létrehozni.A fatáziád szab határt.A lényeg, hogy kisugárzott saját frekijét fogadja csak el.
(#) HuMann válasza hermann_z hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Azt hiszem a te megoldásodból mindent értek ráadásul úgy hangzik, mint ahogy anno az enyém müködött
Priviben kérném a leírást!
Még egyszer nagyon köszönöm az összes segítő hozzászólást. :kalap:
(#) szamóca válasza HuMann hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Azért ez nem lesz egyszerű. ezt el kell valakivel készíttetned. És ez még csak az érzékelő része a dolognak.
(#) niedziela válasza HuMann hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Jóval egyszerűbb lenne ha fognál egy opto szenzort és ahhoz készítenél egy relay meghajtó áramkört.
(#) szamóca válasza niedziela hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Ezt már mondtam a legelején, de drága.
(#) szamóca válasza HuMann hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

De mi lenne ha alternatívaként, egyszerűen vennél egy érintőlapos kontállux fali kapcsolót? Az igaz hogy meg kell érintened, de még a fényerőt is szabályozza. Csak be kell süllyesztened a szekrénybe egy körkivágóval.
(#) niedziela válasza szamóca hozzászólására (») Nov 4, 2008 / 4

Akkor fogj egy infra vevőt (valami mobilból) aztán tegyél mellé egy ledet. Az infra vevőre egy opamp + flip-flop + tranzisztor meghajt x dolgot...relé...stb.

Vannak fototranzisztorok is.....

Ha a relét nem számolom akkor talán 600Ft ha számolom a relét is akkor max1800Ft.

Üdv!
(#) _JANI_ válasza szamóca hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Köszönöm a rajzot szamóca!

Ez a rajz jónak tünik. Csak ki kell egészíteni egy 4013-as D-Tárral. Ennek az IC-nek az lesz a feladata hogy a BE-KI állásokat elválassza egymástól. Úgy mint a mellékhelység vil. kapcs.nál. Csak itt OPTIKAI "mikrokapcsoló" adja a jelet. [off] De ezt már elöttem is javasolták!!!
(#) szamóca válasza niedziela hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

OK. Csak az enyém már kész van, és működik 4 éve.
HuMan-nak kellene valamit összehozni, ami olcsó, és nem kell nagy szakismeret hozzá. Én még mindig a javasolt Skori féle nyomógombos ki-be kapcsolás, és az előző optokapu kombinációja mellet döntenék, ha nem lenne fotoreflexiv szenzorom. Csak az a baj hogy neki valami kész cuccosokból kellene összehozni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem