Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kurblis LED-es kézilámpa

Témaindító: Janaboy, idő: Okt 26, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Janaboy hozzászólása Okt 26, 2008 /

Hali!

Remélem, hogy nem volt még ilyen téma és nem fölöslegesen nyitottam újként!
A kérdésem az, hogy van ilyen kézi kurblis (nem rázós!!) LED-es lámpám, amiről eddig azt hittem, hogy tölti benne a cuccot és úgy működik, de sajna mély csalódás ért, mivel elemes. Persze kikapcsolt állapotban ha kurblizom felvillan a két LED, de kb csak addig, amíg csinálom. Így az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen kondis lehetőség vagy vmi, amivel helyettesíthetném az elemeket és tényleg kurblis lámpaként működjön. Sajna nem vagyok ezekbe annyira otthon, tehát nem tudom, hogy mi az ami így feltölhető és folyamatosan meríti a bekapcsolt LED. Már az is király lenne, ha 10-60 perc között menne, mondjuk egy fél percnyi kurblizással!

Remélem érthető, hogy mit szeretnék és előre is köszi a válaszokat!

üdv
Jana
(#) googa válasza Janaboy hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Elrontottad a címet a nagy sietségben. Kérj meg egy modit, hogy javítsa ki Bár így is felfogja az emberi agyunk szerencsére, van aki észre sem veszi.
(#) zenetom válasza Janaboy hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Szia!
Az elemet töltené? Mert ha igen, akkor szerintem rakjál bele akkumulátort az elem helyére!
Amilyen elem van benne, olyan akksit keress (pl. AA), minnél nagyobb az AH vagy mAH, annál tovább bírja.
(#) googa válasza Janaboy hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Idézet:
„van-e valamilyen kondis lehetőség”
Van. Lemész a kondiba és gyúrsz, mint állat.
Bocs, de ezt nem hagyhattam ki.
Az akku lesz a jó megoldás szerintem is.

Igen, igen. Elnézést. Kérek egy moderátort, hogy legyen szíves és javítsa már ki a topicot! Köszönöm!

Az akkus megoldással az a baj, hogy három 3 elég vékony gombelem van benne, amiből nem létezik akku! Sajnos a hely is elég kicsi ahhoz, hogy betegyek bármilyen akkut. Így sajnos ez az út szerintem nem járható!

L1131
+BUTTONCELL

Ez van most benne. Igazából nem egyértelmű, hogy akku vagy elem...
(#) xPee válasza Janaboy hozzászólására (») Okt 26, 2008 /

Ha jol ertem, mindenaron az eredeti dobozba akarod beepiteni az akkut.A legnagyobb problema az lessz hogy a NiCd akkuk nem birjak az "osszevissza" toltest.Ajanlom figyelmedbe a siemens telefonok bizonyos tipusait, amelyekben eleg kicsi li-ion aku van.Igan ezeknek is erdemeg kihuzni csatlakozot hogy neha az ember 100%osra toltse.Szerintem vagy ultesd az a ledet es a "dimanot" egy nagyobb testu lampaba vagy az egy mas lampat szerelj fel ni-cd akukkal.Igy elkerulod a kurblizassal jaro macerat.
(#) zolee1209 válasza Janaboy hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Szia! Nem tudom, milyen apró a ketyeréd, de ha nincs lehetőség akkumulátor behelyezésre, akkor próbáldd meg háttértár- kondival. Nem olcsó, és nem is bírja majd 60 percig. De egy lehetséges megoldásnak ez is jó. Amire gondoltam
(#) ill5 hozzászólása Okt 27, 2008 /

szia
remélem tudsz segiteni, én csak most keztem el foglalkozni az ilyenekel, de nagyon érdekel. Az lennre a lényeg hogy a kapcsolásirajzot feltudnáde teni, hogy amig saját dolgokat nem tok csinálni adig a másolásal gyakoroljak, elvégre vhol el kell kezdeni előre is köszi
(#) MolnarG válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Ugyanez a kondi a Lomex-nél negyedannyiba kerül.
(#) zolee1209 válasza MolnarG hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Én a HQ-vidot- néztem meg, nem mondtam, hogy máshol nem olcsóbb...
(#) zolee1209 válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Kicsit számoltam, bár lehet, hogy helytelenül...
Az 1F-os kondit véve alapul: a kondi energiája 0.5xCxU^
Ezt behelyettesítve (1 farad és 5 volt) 12.5As-ot kapunk. Ha ezt terheljük a LED-del (én 30mA- rel számoltam, mert nem írták, a lámpában hány LED van?!) akkor körülbelül 7 percig fog világítani a LED. Ha téves a számítási mód,akkor kérlek javítsatok ki, mert nem vagyok benne teljesen biztos,hogy ez így jó?!
(#) Janaboy válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Szia!

A legelső hozzászólásomban írtam, hogy két ledes Amugy 3 db gombelem hajtotta eddig..
Érdekel mindenképpen a megoldásod. Persze azzal együtt, hogy ezt pontosan hogy is kell kivitelezni, mert én ehhez annyira sajna nem értek!

Köszi a válaszodat!
üdv
Jana
(#) xPee válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Tudod mekkora 1FARAD os kondi?Ha tenylegesen 1FARAD.Es most nem azokra az autoerositokhoz gyartott "1-2FARAD"-os kondira gondolok amik szep szinesek meg kijelzoje van meg csillivilli.
(#) zolee1209 válasza xPee hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Nézd meg a linket, amit csatoltam, ott látod, mekkora az a kondi!
(#) zolee1209 válasza Janaboy hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Ne haragudj, e felett elsiklottam! A lámpa belsejében van valami elektronika? Vagy csak a kurbli hajtotta "dinamó", az elemek, illetve a rájuk kötött LED-ek? A LED-ek sorba, vagy párhuzamosan vannak kötve? (bár valószínűleg sorba, ha 3 gombelem volt benne?!) Ha nincsen semmi sem benne, akkor a következő elképzelésem van: A három gombelem 1,5V-ot szolgáltat egyenként, vagyis összesen 4,5V-ot. Meg kellene mérned, hogyha tekered a kart, mekkora feszültség van a kimenetén. Ha ez nem magasabb 5V-nál, akkor polaritás helyesen rá lehet kötni a kondira. A kondira tennék fordított polaritással egy diódát az esetleges induktív feszültségtüskék ellen. És erre ugyanúgy rákötöd a LED-eket, ahogyan voltak. Ha két LED van benne és sorba vannak kötve (ugyanúgy 30mA-rel terhel) akkor a világítási idő nem változik, mint amit feljebb kiszámoltam.
(#) tams válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

szia,
ne felejtsd el, hogy a lednek van nyitófeszültsége, nem az utolsó cseppig tudod kisütni a leddel!!!
(#) tams válasza xPee hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Ebben az esetben az 1F kapacitás nem arra szolgál hogy nagyon nagy áramlöketeket adjon, hanem arra, hogy pl a mikrokontrollerek ne veszítsék el a memóriájukban tárolt adatot, amig elemet cserélsz a készülékben. Így tehát a nagyságuk panelre forrasztható, gombelem nagyságrendű.
(#) tams válasza tams hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

ráadásul feltétlezem nem is 5 voltos kondenzátor van a kocsikban, hanem legalább 15V-os. A tárolt energia pedig a feszültséggel négyzetesen nő. vagyis nem 3x-os, hanem 9 szeres.
(#) Hun15 hozzászólása Nov 3, 2014 /

Sziasztok!

Nem tudja valaki hol lehet venni Philips 5.5V 1A 15W HPR 36-os halogén izzót kézilámpába?

És 18V 15,20 vagy 25w-os H3-as izzót kézilámpába?

Előre is köszönöm!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem