Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Virtuális tárgy a valóságban
Lapozás: OK   1 / 1
(#) L_Maqvus hozzászólása Nov 9, 2008 /

Sziasztok!

A cim kicsit szokatlan így megmagyarázom. Ultrahang segítségével lehetséges a levegőben felületeket létrehozni amikhez hozzáérünk úgy érezzük mintha lenne ott valami. Kérdésem az hogy lehene e hasonlot otthon létrehozni? Elviekben piezo hangszórokkal, és mikrovezérlőkkel lehetséges.

Ötletek valakinek?

Forrás: Bővebben: Link

Üdv Maqvus
(#) moltam válasza L_Maqvus hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

Lehet kapni ultrahang adót és vevőt azzal kéne próbálkozni.AZ uC hez nem értek hacsak nem lehet parsicben elkésziteni a progit.

Köszönöm nem is figyeltem hogy bennemaradt....

Én úgy gondolkoztam ezen hogy több piezó hangszorót használni, ha 2 ultrhang hullám találkozik akkor ott elvileg ez a hatás figyelhető meg. Legalábbis ezt vettem ki a cikkből. Nahmost, az ultrahang frekveciája mindegy? Illetve a bezárt szögük is? Mert ha ezek igen akor megoldható hamar a kérdés.
(#) moltam válasza L_Maqvus hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

Ha jól látom abba a korongba sok ultrahang adó van összezsufolva Gondolom akkor felul is van egy ilyen korong.Ilyet még sohasem próbáltam Ki kéne próbálni 2 4 adós koronggal.Ha ez megy akkor több adót használni,mindegyik adót kulön hajtani és amelyiknek nagyobb az ampitudója(csak tipp)azt erősebb nyomásnak érzékeli a bőr.A kitalálójának

Felül nincs semmi, csak aluról jönnek az ultrahang jelek Azért kiváncsi lennék hogyha a "megemerevített" pontot egy UV lézerrel megvilágitani (odaókuszáli) mi történne. lehet világító pontunk is lenne
(#) bbalazs_ hozzászólása Nov 9, 2008 /

Szerintem eloszor hozz letre egy fix pontot a terben, hogy ellenorizd a dolog mukodokepesseget.
Az ultrahang, mint olyan, nem egy fix dolog.
Mekkora a frekije, mekkora az amplitudoja?
Milyen fazisban kell talalkozniuk (ha tobb, mint 2, akkor meg bonyolultabb), hogy tapintasnak erezd?

(#) L_Maqvus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

"A japán tudósok eljárása azon alapul, hogy több ultrahang-hullám metszéspontja találkozhat a levegőben, amelyet tapintva olyan érzésünk támadhat, mintha egy szilárd tárgyat érintenénk meg. A felhasználó kézmozgását kamerák segítségével követik és a kézmozgást a projekciós ponthoz igazítják, így a virtuális objektumot bárki valódiként éli meg"

Ergo lehet hogy 1 pontot mozgat össze vissza. Ultrahang metszéspontja, de a frekvenciát nem írják meg az amplitudot meg egyebeket, gondolom az amplitudónak azonosnak kell lenne, Csak a terjedés irányának kell másmiennek lennie. És müködik mert videót mutatak róla.
(#) Báddzsó válasza L_Maqvus hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

ha jól veszem ki a piezo akkor csinál nyomóerőt mikor a kéz a tárgyat érintené. Tehát nem egy pontot csinál a levegőben, hanem csak egy felfele ható erőt, csak éppen akkor kapcsolja be mikor odaér a kezünk a tárgy felületéhez. Tehát nem lehet rárakni semmit mert "elfújja fel" persze ha gyors a kamera akkor rezegteti egy helyen a levegőben nem?

Valahogy így működhet. DE még sok minden kérdéses, dde ezt a fenti hozzászólásomban kirészleteztem
(#) spikk válasza L_Maqvus hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

A terjedési irányt nem annyira tudod befolyásolni, minden irányba terjed a hang, miután a hardvert elhagyta. (Egy kísérlet: 2 részes medence vízzel, a két rész elválasztva egy fallal, amin egy kis lyuk (függőleges rés) van, a bal oldalon keltett hullám csak a lyukon tud átmenni, a lyuk jobb oldalán 180°-os szögben terjed tovább, mintha onnan indulna.)
Az amplitúdó nem kell, hogy egyforma legyen. Amikor és ahol interferencia lép fel, ott összeadódik (előjelhelyesen). Persze használható arra, hogy erősebb/gyengébb, de ez nem a v1-ben tervezendő.
A frekvencia pedig szerintem nem egyforma, gondolom kerestek olyan frekiket, amik közül kevés helyen interferál sok hullám az adott térrészben.

Szia! Ez biztos ígyvan? Mert egy picit elhajol (elhajlás jelensége) de nem 180 fokos szögben terjed tova...
(#) El_Pinyo válasza L_Maqvus hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

Szia!
Az elhajlás (diffrakció) mértéke attól függ, hogy milyen széles az akadály, amibe a hullám ütközik. Ha a rés szélessége jóval kisebb mint a hullámhossz, akkor 180°- os szögben terjed tova.
Üdv
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem