Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Megszakitásra Zárás

Témaindító: Csaba09, idő: Okt 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Csaba09 hozzászólása Okt 27, 2008 /

Hali
Lenne egy kis problémám amit nem tudok megoldani.
Van egy áramkör ami 1-2v-ol üzemel és ennek a megszakításakor szeretnék egy 12V-os relét mozgásra birni 5V tápfeszültségről akár egy két pillanatra.
Vagyis azt szeretném elérni hogy az áramkör megszakadásának hatására egy másik áramkör zárodjon ami a relét hozza müködésbe. Ic nélkül.Elég egyszerünek hangzik bár nekem nem megy.
(#) moltam válasza Csaba09 hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Szerintem a relének a behúzva maradáshoz elég az 5V csak a behúzáshoz kell egy kicsit több feszültség.Amugy niféle áramkörökről van szó?
(#) Csaba09 válasza moltam hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Távirányító van szó és
nem szeretném terhelni ezzel a vevőegységet hogy állandoan be legyen húzva.

Amugy nem nagyon értem mit akarsz.Lehetne egy chargeover relé sorbakötve az egyik áramkörrel és ha azon nem folyik át áram akkor a relé kiened és bekapcsol egy másik fogyasztót.
(#) spikk válasza Csaba09 hozzászólására (») Okt 27, 2008 / 4

Van egy erre szerintem alkalmas az alapkapcsolások között. Klikk!
Ez is fogyaszt, de nem annyit, mint egy relé.
(#) Csaba09 válasza spikk hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Köszi a segítséget értem már hogy kéne.

De ha relét akarsz kapcsolgatni az ott lévő led helyett akkor nem bisztos ,hogy elbirja a relé áramát a bc182.
(#) Csaba09 válasza moltam hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Csak egy pillanatra kell hogy behúzzon és nem BC182-el akarom megoldani.Amit kapok Záró "jelet" azt egy ujabb tranyoval erősítem fel,és arra megy majd a Condi is
(#) Georgee válasza Csaba09 hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

bőven jó oda a BC 182!!! én is azzal használom
(#) spikk válasza Csaba09 hozzászólására (») Okt 27, 2008 /

Lehet, hogy valami Móricka rajzot érdemes lenne feltenned, hogy hogy is nézne ki a dolog.
Én ezt az eddigiek alapján nem tudom fejben összerakni...
A BC182-t ki is cserélheted, nem kell, hogy a jelét egy másik, erősebb tranzisztor kapcsolására használd.
De ennek is el kell bírnia egy kisebb relét, nekem van egy 240 V AC/10 A-es relém, annak 55 mA a tekercsárama. Igaz, az 12 V-os.
Csak kérdés, hogy mennyire kell a relé? Nem elég tranzisztorral kapcsolni?

OFF
Ja, kösz a pontot
Még egy ja... Használd a keresőt és az oldal egyéb szolgáltatásait, vannak alapkacsolások, elméleti alapismeretek, mindenféle cikkek, bonyolultabb kapcsolások, katalógus, lexikon, stb. A fenti Fórum link pedig tematikusan csoportosítva tartalmazza a topikokat. Érdemes onnan is megnézni.
Meg ha ilyen nem bonyolult kérdésed van, az mehet a kezdő kérdésekbe, de ha ott olvasgatsz, egy csomó hasonló kérdésre választ is találsz. Sokszor nem is egyet. Ha nem kérdezünk feleslegesen, akkor annyival kevesebbet kell elolvasni másoknak. (Meg nem fognak ránk szólni a moderátorok sem.
ON
(#) Csaba09 válasza spikk hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Ok hamarosan felrakok rajzot is de nemhiszem hogy ma vagy holnap.
a probléma az hogy 5V-al szeretném behúzni a 12V relét és azért akartam valami "külön" áramkört neki mert vala milyen már nemtomilyen váltókondenzátorkapcsolás született meg a fejemben.De még ezen agyalok.
Nézegetem én a kapcsolásokat sőt elég sokszor is szoktam 1-2 dolgot meg is csináltam a fórumkeresőt is használtam de azt se tudtam mit keresek.
Ja és nincs jelen egy Bc182 valami olyat teszek be amit találok valszeg SC1518.
(#) Csaba09 hozzászólása Nov 16, 2008 /

Csináltam egy rajzot nem profi de a lényeg kivehető szerintem.5V helyett felhoztam 12re kis változás.
Már csak arra vagyok kíváncsi hogy így fog e működni meg arra hogy milyen ellenállást tegyek be mert nem tom menyi A-vesznek fel az ilyen áramkörök?? Pl: egy IC menyit számoljak álltalába? Van pár C1815 GR 9A feliratú tranzisztorom ez jó lesz?Tudom más a lábkiosztása de nem zavar.Rajz
(#) spikk válasza Csaba09 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

A jel feliratú dolog, az pontosan mi is lenne?
Az ellenállások kiszámításához most fáradt vagyok. Számítsd ki, hogy 4,5 V-on mennyi áram folyik utána számold ki, hogy ahhoz a 12 V-on mekkora ellenállás kell.
De milyen IC fogyasztása érdekel? Az adatlapjában nem szerepel?
Az említett pár tranyód szerintem 2SC1815-GR lehet, az 150mA-t bír és 400 mW-os. A BC182 az 200 mA, de csak 300 mW.
(Ha a táblázat, amit találtam, jó.)
A 400 mW az 12V-on kb. 33 mA-re elég.
Ez a felfedezésem a korábbi kijelentésemet, mely szerint a BC182 elég kell legyen egy relé behúzásához, kicsit megingatja, mert a max. teljesítményt nem vettem figyelembe. De ha kis időre kell meghúznia a relét, akkor nem lesz ideje túlmelegedni. Persze ettől nem szép dolog ilyet csinálni, szerintem vagy eleve nagyobb tranzisztort használj, vagy csinálj belőle Darlingtont egy másik, nagyobb tranzisztorral.
(#) Csaba09 válasza spikk hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

A jel feliratu izé az egy 433Mhz vevőegység egy Dekóderel kombinálva ami 5V üzemel a poti meg azért oda hogy 12V-ot 5-re vigyem le viszont az abból kijövő vezérlő szál pedig állandóan zárva van és mikor jelet kap akkor megszakít.Az ellenállás helyére meg majd teszek egy potit és majd beállítom.
(#) spikk válasza Csaba09 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Lehet, hogy a poti helyett érdemes lenne egy stabilizátort betenned, az csinál neked 5V-ot, az ellenállással az a gond lehet, hogy terhelésfüggően változik a rajta eső feszültség.
Ha jól értem, akkor a vevő és a dekóder lesz a kapcsoló helyett, az a potis/stabilizátoros ág meg a tápja miatt kell. A rajzon nem fedeztem fel, hogy az a táp.
Az úgy gondolom jó, ahhoz nem értek, hogy hogy kell megszakítani a vevővel, de biztos lehet, mert ugye szoktak vele ki-be kapcsolni dolgokat.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem