Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA 2822M
Sziasztok!
Eszembe jutott egy hajmeresztő ötlet. Egy TDA 2822M IC-vel + Tip 29-30 tranyópárral csinálok egy tápáramvezérelt erősítőt. Nem azért csinálom, hogy nagyon jó minőségü erősítőt kapjak, csak a kisérletezés kedvéért akarom megépíteni. Egy csatornáját kívánom felhasználni és azért erre az IC-re esett a választás mert ilyen van és elég kicsi feszültséggel üzemel. Ki mit gondol? Szerintetek működhet az ötletem?
Itt az IC adatai.
Szerintetek a Tip 29-30 megfelel ehhez az ic-hez?
A pirossal bekarikázott részt akarom hozzáadni a 2822-eshez.
Az ötlet biztosan müködik,próbáltam már hasonlót,egy magnó végfok icjével,de a tda2822m-et nem tartom valami jónak.
Az r10 r11 ellenállás azonban nagyobb kell hogy legyen mint az eredeti kapcsolásban (ott 2.2ohm).mert különben a végtranzisztorpár nem csinál semmit. Ezt egyébként tda7294gyel és bd249-250 tranzisztorokkal is megcsináltam,így 2ohmos hangszórót is rá lehet ötni.
Szia!
A tranzisztorok éppen megfelelnek, de feleslegesek! Tényleg csak a kísérlet kedvéért érdemes összerakni! Ne feledd ez az IC kis feszültségeken érzi jól magát(3-9V), így a kivehető teljesítmény is kicsi lesz. Csak az egyik csatornát tudod használni a tápáramvezérlés miatt, ráadásul a másik végfok zaja a tápon keresztül növelheti az erősítő zaját!
Hali!
Nekem volna egy talán neked megfelelő kapcsim. Skubizd meg
Tetszik a kapcsolás kb hány watt a kapacitása?
Szia!
Hibás a rajz!! Így jó! 9V-ról 4 ohmra kb. 2W Bár így szerintem romlik a minőség!
Húú tényleg!
Kössz a gyors javítást! amúgy olyan 2W körül mozog a teljesítménye én már összeraktam BD 139 és BD 140-es párokkal, csak a topic miat meg amúgy is unatkoztam jah én nem sajnálom a kis cuccot 12Volton nyomatom 4ohm-on. A minőség meg romlik de nem hallatszik rajta.
Ez így nagyon gyenge minőség tekintetében. A két tranzisztor összekötésével nulla bázisfeszültség lesz a tranzisztorokon munkapontban, nem lesz munkaponti áram, a keresztezési torzítás előfeszítés nélkül az egekben lesz. Ez így pocsék hangot ad, pláne alacsony hangerőnél. A tápkörös megoldás, nagyobb előtétellenállásokkal használható. Az az ellenállás állítja be, hogy a tranzisztoros rásegítés mekkora IC felé elfolyó áramnál szólaljon meg. Ez sem egy ász minőségben, de inkább a csekély nemlinearitás, mint az elveszett keresztezési torzítás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |