Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Időmérő építése medencébe
Hello.
Én tulajdonképpen délutánjaimat versenyúszással tengetem, és arra gondoltam, hogy kéne valami olyan szerkezetet eszkábálni, mint ami a versenyeken méri az időt. A méréssel nincs is baj - fogok egy stoppert adok neki tranzisztort, meg gombot és kész is. A baj ott van hogy a víz alatti mérő hogyan működjön úgy, hogy a víz ne tegyen kárt benne, és lehetőleg ne panel legyen, mert az nagy. Én optikai kapura gondoltam, de ha az ember benyúl akkor az ugye nagy területere történhet, tehát több led és több optoérzékelő kell, amiket AND-el összekötnék, majd invertálnám, így a stopper másik végére kötve megállítaná a stoppert. A kérdésem az, hogy nektek erről mi a véleményetek, hogy a környező fény mennyire zavarhatja a kaput (a víz nem fogja szerintem + átlátszó plexicsőben lesz) esetleg arra is várok ötletet, hogy hogyan lehetne az indítást távírányítva megoldani, és hogyan lehetne olyan kürthangot csinálni, amilyennel a versenyen indítanak. Ui: Attól félek hogy ha pillangónál esetleg valakit megelőznek a hullámok akkor a vízfelszín alól kikerülhet az opto-k fele és akkor az megállítja a stoppert ahogy a vizen törik a ledek fénye.
itt egy rajz hogyan gondolom
Tegyél infra érzékelőt a medence két szélére úgy hogy
az utolsó karcsapással beleérj a vonalába (lehet venni 7m-es távot tudó típust is kb5000ft 1pár)
38kHz n villogtatott ir ledek és szűrős ir diódával meg lehet oldani.Vagy villogtatott piacos laser pointer és fotodióda meg szűrő áramkör.
Nos ezekkel csak annyi a baj, hogy beérkezni nem egy meghatározott vonalra fog a kezem, mert nem mindegy hogy kijön a tempó, vagy alulról kell visszanyúlni, esetleg valamiért máshová kerül a kezem.
A pointerek drágák, és mivel a kapu két fele a két rúd független akar lenni, és a pointer meg egy sugarat bocsájt ki, minden akalommal ontosan be kéne kalibrálni, hogy a lézersugarak az érzékelőkre essenek. Ennek szétszedhetőnek, és pillanatok alatt felrakhatónak kéne lennie. Milyen az a szűrős ir dióda? ir-t nem nyeli el a víz/üveg/plexi valamelyike?
Hestoren lehet kapni.
Csak akkor ad jelet az out lábán ha 38kHz s villogó ir fényt érzékel.Ezzel teljesen kiszoritja a zavaró fényforrásokat pl a napot.
Hogy lássátok mi a probléma:
Minél nagyobb a fégy hullámhossza annál előbb nyeli el a víz, így a cirka 1000nm-es infra hullámok az első 50cm-en sem jutnak túl. Az uv nem jó a szemnek, így marad a kék vagy zöld fény amit a víz még egészen jól megtűr. Itt a baj, mert a legtöbb fototranzisztor 1100 és 700nm közt dolgozik, de a kék-zöld 490-550nm közé esik. Mázlimra találtam olyan tranyót, ami úgytűnik bár rosszul, de veszi ezt a tartományt is, ennek azonban csak 2 lába van. Hogyan lehetne olyan szűrőt csinálni, ami ezzel is működik. 2. hogyan lehetne megoldani, hogy ne kelljen minden tranyóhoz külön szűrő, mert a cuccba vagy 10-20 kéne. Üdv
Mit szólnál egy érintőkapcsolós megoldáshoz, nézz szét itt:
Link Ekkor ugyan "be kell érni" a medence végéhez, de akár mobil eszközökkel is elképzelhető, a medence falára ragasztva. A víz alatti működésűeknek viszont jobban utána kell nézni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |