Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Lapozás: OK   1 / 62
(#) zolee1209 hozzászólása Dec 18, 2008 /
 
Sziasztok!

Régebb óta foglalkoztat fémeknek a beolvasztása. Rátaláltam az indukciós hevítésre és nekem nagyon megtetszett! Google és Youtube sokat segített az elkezdéshez. Továbbá rátaláltam ERRE a kapcsolásra, melyet el is kezdtem megépíteni. Egyenlőre csak a kis áramú PWM körrel tudtam foglalkozni, de amint hazaérek tudom folytatni a teljesítményfokozatot is. És végső soron a munka-tekercs, ami még hátra van. Erről az OFF-topic-ban kezdtem el érdeklődni, hogyan is lehetne elkészíteni, végül úgy döntöttem, nyitok egy új topic-ot ennek a szerkezetnek! Köszönöm Vicsys-nek a bátorítást!

Szóval az OFF-topicban felmerült problémára esetleg további ötleteket írhattok, ha van valami elgondolásotok!

A leendő után- építőknek is támaszt nyújt(hat) majd a téma, szóval aki ilyesmit épít, épített, a tapasztalatait nyugodtan leírhatja ide!
Remélem minden fontosat leírtam a témanyitó hozzászólásban!
(#) mex válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Komoly projekt... Ha van jártasságod a kapcsolóüzemű tápok területén akkor jó esélyed van a sikerre. A T2 és a T3 kivitelén nagyon sok minden múlik. Sajnos én nem találtam meg a tekercselési adatokat.
(#) feki00 hozzászólása Dec 18, 2008 /
 
Szia

Engem is érdekel, inkább azt írom hogy elvarázsol az indukciós hevítés. Azonban még nem terveztem hogy gyakolatba is megvalósítom a dolgot, egyenlőre csak az információk elraktározását végzem

Két link ami hasznos lehet a kollégáknak:
Ritkábban: Link
Ritkábban: Link
(#) zolee1209 válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Megfordultam már a kapcsolóüzem világában, kisebb, nagyobb sikerekkel, majd elválik. Van otthon néhány darab IRFZ48-am, majd valami kisebb tápról próbálkozom először. A TC4429 és TC4420 IC- ket a Chip**d-nél tudtam beszerezni!
(#) zolee1209 válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2008 / 1
 
Ami még érdekes, hogy a panelról készült képeken sem látszik igazán a T2-es trafó... Van egy ferrit gyűrű piros/fehér vezetékkel megtekerve, de annak mintha csak két furata lenne, nem több. Erre még megoldást kell találnom, hogyan is lehet a megépített verzióban?!
(#) edgar válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Hat ez egy szep terv.
Ismerem, hogy mirol van szo mert van egy konyvem amely az indukcios edzessel talan meg az olvasztassal is tewle szamitassal.
Igaz regi kiadas de a technika ugyan az (csoves /generator).
Ahogyan en emlekszem (de megnezem amint haza erek) a munka tekercs ureges volt es hutottek vizzel.
Te miket olvasztasz?
Ilkyen kis teljesitmeny jo lkenne a nemesfemek olvasztasara.
Mert ebben az esetben kell egy grafit tegely amiben olvasztasz.
Onna tudom, hogy egy par regi kollagam ilyen keszulekeket gyartanak (20 eve legalabb) de nagy teljesitmenyueket gyaraknam vagy egyebb megrendelonek.
Valmikor en is kaccsingattam egy ilyen keszulek fele.

(#) zolee1209 válasza edgar hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Nos az, hogy miben olvasztok, azt még nem tudom pontosan, én kerámiára gondoltam. Abból ugyanis tudok készíttetni megfelelő alakút, ha kell. Én is láttam csöves hevítőt, az mintha MHz-en járt volna, bár erre nem emlékszem pontosan. A munkatekercs rézcsőből lesz, ha esetleg szükséges lenne a tekercs hűtése, de ez még távoli munka!
(#) pokot válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
a kapcsrajz alatti linken van még néhány kapcsrajz, ott van irva némi adat a trafók elkészítéséhez.
(#) edgar válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Kozben megkerestem a cimet:
Bővebben: Link
(#) feki00 válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Ha érdekel tudok csöves hevítőről képet feltenni. Mármint a kapcsolási rajzról.
(#) zolee1209 válasza feki00 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Szerintem nem kérdés, hogy érdekel-e... Naná!
(#) mex válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Mindenesetre érdemes lenne lágyinditóval is ellátni a cuccot,mert igencsak megrántja a hálózatot a puffer.
(#) Moderátor hozzászólása zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008
 
Cím javítva, egy nyelven is értjük.
(#) zolee1209 válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Az áramlökésre a PC tápokban is használt soros ellenállásra gondoltam. Itt gyorsan meg is kérdezném, annak mi a neve, mert nem egy sima ellenállás, az biztos. A panelon NTC-nek van írva, de szerintem varisztor. NTC-ből nincsen 3-5W-os teljesítményű, varisztorból meg szintúgy, legalábbis ahol kerestem, nem volt feltüntetve A kimeneti teljesítményt pedig két potival lehet szabályozni, ha minimum állásban van, akkor szerintem nem kell több, de egy két ellenállás, kondi, meg relé nem dob sokat, szóval lehet, hogy az is lesz benne!
(#) zolee1209 válasza (») Dec 18, 2008 /
 
[off]Csak azért írtam angolul is, mert neten inkább azon a néven lehet róla több infót találni, én is mindkét nyelven kerestem itt, mielőtt megnyitottam a témát.
(#) feki00 válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Íme.
Nem volt kedvem fotosoppot feltenni és kiegyenesíteni meg kontraszttal szórakozni ezért csak kicsinyíteni meg nyírbálni tudtam paintel.

Használjátok egészséggel [:
(#) kobold válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Semmi gond, a neten jellemzően minden angolul van, mi ettől függetlenül magyar fórum szeretnénk maradni
(#) zolee1209 válasza kobold hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Megértem :yes:
(#) zolee1209 válasza feki00 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Köszönöm, ezt a rajzot láttam valahol. Kár, hogy nem nagyon részletes a leírás. :no: A 27MHz-re meg tényleg nem árt az adóengedély, az pedig megint csak nincs!
Köszönöm a fáradozásod!
(#) Collector válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Miért kéne adóengedély? Ha 500kHz-en menne a hevítő, akkor arra már nem kéne akkor?
Nem kell egyik esetben sem, nem nyitott rezgőkörről van szó. Sok esetben csővel célszerű megoldani a hevítőt, ha találsz esetleg egy néhány kW-osat, akkor már a probléma meg is van oldva. Egy 1kW-os nekem is jól jönne mondjuk.
(#) zolee1209 válasza Collector hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Láttam, hogy jártas vagy a nagyfrekvenciás dolgokban, így lenne egy kérdésem: Mitől előnyösebb a cső erre a funkcióra?
(#) Collector válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Általában ha egy ilyen nagyteljesítményű rezgőkört kell működtetni, akkor a félvezetők elég korlátosak frekvenciában. Persze lehet FET-ekből is készíteni, de több kW-ra elég maceráns. De egy átlagos adócsővel 50-100MHz sem okoz problémát. Egyedül arra kell figyelni, hogy megfelelő hűtést kapjon. A félvezetőket sokkal könyebb kinyírni, mint egy elektroncsövet. A freki meg nagyban függ, mire is kell. Pl. rézcsövek forrasztásához igen nagy frekvencia kell, míg vashoz, és ferromágneses anyagohoz, ahol nemcsak 1 zárt menetként, de még vasmagként is viselkedik az olvasztandó anyag, örvényáramú veszteség is lesz, így sokkal gyorsabban melegszik, elég a kissebb frekvencia. Ezért célszerű otthonra elektroncsöves megoldás. De ha van már komplett fet-es vagy IGBT-s hevítő, rajzzal együtt, azon is el lehet gondolkodni.
(#) zolee1209 válasza Collector hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Azt végülis megtaláltam már, az első hozzászólásomban olvasható.
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Mondjuk egy ilyennel lehetne...
Egy olasz gyártmányú fogtechnikai hevitőbe kellett volna,de égen-földön nem akadtam cseredarabra.

T150-1.jpg
    
(#) Vacok válasza zolee1209 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Szia!
A csőbe szappanos vizet tegyél, azt fagyaszd le, és úgy hajlítsd meg, az nem törik el, így nem lesz szögletes a csöved, és még hajlítani is könnyebb mint ha csak sima jég lenne benn.
(#) Collector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Igen, térerő mindenképpen kialakul a környezetében, de eddig ilyesmivel pl. a kábeltv-t sem sikerült megzavarni itthon. Ellentétben a teslával, olyankor megszűnik a kábeltv is
(#) kendre256 válasza Collector hozzászólására (») Dec 18, 2008 / 1
 
Szerintem sem adóengedély kell hozzá, hanem be kell vizsgáltatni (néhány százezerért) egy akreditált laboratóriumban, és ha teljesíti az összes EMC előírást, akkor lehet használni.
(Házi kohót sem lehet csak úgy csinálni, ahhoz is kell környezetvédelmi engedély, nehogy az üzemeltetőnek eszébe jusson mondjuk használt gumiabronccsal tüzelni benne. Egy ilyen indukciós cucc rádiófrekvenciás "szennyezést" tud, de nem is akármilyet kibocsátani, egy fél város kábeltévéjét, rádióját tudja hazavágni, ha úgy sikerült megcsinálni.)
(#) Collector válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Hát elég kicsi lehet az a város, ahol egy néhány kW-os indukciós hevítő ekkora bajt okozna, főleg ha terhelve is van . Max, ha visszaköti az illető a kábeltvre.
Sokminden illegális, az is, ha van otthon higanyod külön, vagy ha van kálium permanganátod. Sőt, elég lenne csak ránézni egy átlag ember merevlemezére a számítógépén, rögtön lenne több száz ezer forintos bírság..
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Sőt:ha nem is ismered a vonatkozó hatályos jogszabályt,ez nem mentesit a megszegésének következménye alól. Rá is húzzák sokmindenre.
(#) Collector válasza mex hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Persze, ez a sok hülyeség arra van kitalálva, hogyha valakit szivatni akarnak, legyen olyan, ami miatt 'törvényesen' elítélik. Amúgy haszontalanok. Na meg hogy az embernek véletlenül se legyen kedve ennyi marhaságot olvasni, inkább el sem olvassa ezeket.
Következő: »»   1 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem