Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kemence építése házilag
Lapozás: OK   5 / 21
(#) deguss válasza deguss hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Mai nap is próbálkoztam, de nem sikerült megolvasztani egy olyan 50-80ccm-nél több alumíniumot, nem is beszélve arról, hogy így is fél óra kevergetésbe és hőlégfúvós rásegítéssel sikerült csak.
Jelenleg 2 db 600W-os fűtőszálam van, de ez igen kevés.
Hogy lehet utólag beépíteni fűtőszálat, úgy hogy az érintésvédelmileg is biztonságos legyen??? (Tehát valamivel legalább szigetelni kéne.)

Az előzők kerámiacsövecskékben vannak, és plusszban az agyag is szigeteli őket vékonyan, de ha tudnék is szerezni ilyeneket még (már nem kapni ilyen vasalóbetétet), hogyan tapasztom fel a mostani kemencébe? Kiégett agyaghoz nem fog odatapadni a friss?!

Mondjatok valami használhatót, mekkora teljesítményt érdemes megcélozni, és hogyan helyezzem el a fűtőszálakat?

Ugyan is gondolkodtam, hogy a fűtést úgy kéne megcsinálni, hogy a fűtött közeg felülről le legyen zárva egy lemezzel, és csak az üsthöz érhessen. lsd. mellékletek. (1 - ilyen most, 2 - ilyen kéne)

Minden kommentárt szívesen fogadok!


(#) angelero válasza deguss hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Hali!
Nos, elég rég jelentkeztem, azóta letettem a fűtőszálas kemencéről és "építettem" egy kovácsszéntüzelésű rendszert, raketa márkájú szojvet pórszívó légbefúvással.
Csak az a baj vele, hogy kicsit kezelhetetlen, valamint szerintem sok is a hőmennyisége mert még a vörösrezet is megolvasztja (fogy is a szén rendesen ) pedig annak ha jól tudom 1000 fok felett van az olvadáspontja.
Szóval az mire az elgondolástól a megépítésig eljutottam minden elektronikát "kiiktattam"
(#) deguss válasza angelero hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
De mit akarsz olvasztani?
Te is alumíniumot?

Most épp kutakodok a Kanthal fűtőszál után. Ezzel lenne érdemes megpróbálni, de úgy egyből 10kW-al, úgy értesültem Topi barátomtól.
(#) angelero válasza deguss hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Igen azt, de tudok rezet is , Csak az a baj, hogy nehéz a tégelyt rakosgatni, meg könnyen jut kosz a szénből az olvadékba
(#) oldman válasza deguss hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
A gyári hőkezelő kemencénk 2500 W volt és 1100 C fokig ment fel, felfűtési ideje kb 2 óra! Hasznos tere kb. 15x15x30 cm. Jó szigetelés és a lehetőleg minden oldalról fütés a lényeg.

Fűtőszálat "modern" kerámialapos tüzhelyekben láttam. Látszik a feltekert izzó huzal amikor működik. Pont olyan mint gyerekkorom nyitott villanyrezsói, csak fölötte van az üveg kerámia lap. Ehhez talán lehet pótalkatrészként hozzá jutni.
Véleményem szerint a gáz vagy koksz tüzelés jobb teljesítményre képes és csak éget de nem ráz.

Ha valahol hozzá tudsz jutni "Ivlámpa szénhez" amit a régi mozigépekben használtak ívkemencét is építhetsz egy méretes hegesztőtrafóval.
(#) fongab válasza deguss hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Le a kalappal, ez jól néz ki!
Harangot, mikor öntesz?
(#) deguss válasza fongab hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Köszönöm.
Most egy panelfúró, nyákmegmunkáló, gravírozó, multifunktionális, CNC-féle gépezetet építek, mely aluból hivatott készülni.
Sok apró, pár nagyobb alkatrész, mely idő és energia.
Kisebb mennyiséget még meg-megovasztottam ezzel a pár száz Wattal, de alig vártam ki. 2 órába tellett mire egyátalán megolvadt valami.
Most Kanthal huzal után nézek, és ezt építem be. Sokkal magasabb hőmérsékleten izzik, mint a rendes vasalóbetét, hisz ez nem is erre lett tervezve, még akkor is, ha 10-et tennék bele.

Úgy számoltam, hogy az 1 mm átmérőjű Kanthal huzal (2,8 Ohm/m) 230V-ra 3000W teljesítményhez 6,3 méter kell. Ezt feltekercselve talán sikerül betenni.
Most az a kérédés, hogy építenem kell új kemencét, vagy ebből szedjem ki a jelenlegit, és _valahogy_ tapasszam oda a már kiégett agyaghoz és samott-téglához... hmm...

Üdvözletem: deguss
(#) Ricsi89 válasza deguss hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Hi
Láttam, hogy kanthal huzalt keresel. Itt az apróhirdetésben van eladó.Bővebben: Link Ez pont olyan amilyet keresel.
(#) deguss válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Köszönöm szépen, nagyon figyelmes vagy, már felvettem a kapcsolatot konam-mal, épp válaszolt is.
(#) Dns66 válasza deguss hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Sziasztok,
Kemence szabályozó tirisztor blokk eladó, 0-10V-al szabályoz, 2-fázisú 63Amperes, típus: Eurotherm 7100A
Es ehez valo PID-es hőmérséglet szabályozó is eladó
típ: eurotherm 2408. a két egység kompatibilis, jó áron eladók.
Bővebb infó kérésre: iscreen@t-online.hu Tel:0620/9236982
(#) Moderátor hozzászólása Dns66 hozzászólására (») Feb 5, 2008
 
Jó, hogy ideírod, de légy oly kedves az apróhirdetésekhez írd legközelebb! Ha valaki keresi, úgyis megtalálja.

Köszönjük!
(#) deguss hozzászólása Feb 23, 2008 / 4
 
Fongab köszönöm segítséged a fűtéssel kapcsolatban, sikerült egy üzembiztos kemencét építenem, mellyel könnyedén tudok alut olvasztani.

Pár kép, és egy kis magyarázat, tanácsok, tapasztaltak ITT

Üdv. deguss
(#) Aurum válasza deguss hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Üdv!

Mennyibe került ez a kanthal huzal?
(#) angelero válasza deguss hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Nos, fogadd őszinte elismerésemet , szép, preciz dolgokat tudsz vele önteni . Ha nem titok mennyiből jött ki összesen?
(#) deguss válasza angelero hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Egy lc-projekt révén (low cost) a samott-téglákat kellett megvenni, ami kb. egy ezres, a vízüveg nem olyan drága 500Ft körül van, a samottlisztet lehet helyettesíteni ha magad töröd össze a téglát és szitálod meg, a fűtőszálat egy kedves fórumtagtól sikerült beszereznem, bolti ára átmérőtől függően kb. 60-100Ft/fm. A vezérlést magam építettem elfekvő alkatrészekből, de kezdetben nem is igen kell semmi, rákötheted simán a 230-ra, csak figyelni kell, hogy ne fűtsd túl az olvadékot.

Köszönöm az elismerést! Majd teszek fel még képeket, ma a munkaasztalt öntöm, mivel egy Alu lemez (5mm-es) méretve vágva nem kapható, és egy egész tábla ára pedig 27000, azaz huszonhétezer Forint.
(#) szabi83 válasza deguss hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Ügyes vagy
(#) fongab hozzászólása Márc 10, 2008 /
 
OFF
Tisztelt kemenceépítők. Több fórumozó is meg keresett, hogy adjak neki kanthal huzalt.
Eddigi kéréseket teljesítettem. A további kéréseket sajnálattal közlöm, de nem áll módomba teljesíteni, mivel én is, használni akarom.
Megértést köszönöm.

Mielőtt megkérdeznétek, hogy hol vettem. Nem vettem. 1989-ben kocsmába ültem ott akadtam rá egy kedvesen mosolygó piros orrú bácsinál. Ő szőlőkötözésre akarta használni. Cseréltem vele. Kapott 1,5mm horganyzott drótot, igaz egy kicsit többet. Ő is örül, én is örültem.

Figyelem ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kocsmába, kell ülni.
De a legjobb üzletek, a kocsmába köttetnek.
üdv.
(#) kendre256 hozzászólása Dec 21, 2008 / 2
 
Másik topikban szóba került a tűzzománcégető kemencém, itt szólok róla pár szót (hogy ott ne legyek offtopik).
A képeken a negyedik saját építésű kemencém látható.

Az első halálán azt tanultam meg, hogy a vízüveges samottporba közvetlenül ágyazott fűtőszál nem nyerő, egy bizonyos hőfok fölött a vízüveg vezeti az áramot, zárlat lett.

A másodikon azt tanultam meg, hogy a samottagyag az első kiégetés után a kemence nagyobb hőfokán tovább zsugorodik, egészen a szanaszét repedésig.

A harmadikon azt tanultam meg, hogy a tűzálló beton nemcsak bírja a hőt, hanem szigeteli is elég rendesen, és utólag farigcsálni is macerás. Ez a kemence most is megvan, működőképes, sok éven keresztül (időszakosan) használatban volt.

Ezt a negyediket úgy terveztem, hogy egy szinte bármilyen konnektorról tudjon működni. 1030 W teljesítményű. Olyan anyagokat raktam bele, amelyek könnyen kezelhetők, és talán kevésbé károsak, mint pl. a harmadik kemencében lévő azbesztlemez.

1 mm-es Kanthal D huzalból készült a fűtőszála, az eredeti sütő fűtőszálának kerámiagyöngyeibe tekercselve. (Még most is hálával gondolok a Kanthal magyarországi forgalmazójának ügyintézőjére, aki volt olyan kedves letekertetni a 15-20kg-os tekercsekből 1 kg-ot...) A fűtőszál adatait a Kanthal Handbook-ból számítgattam. Már a részletekre nem emlékszem, 2004-ben volt, a teljesítményből indultam ki (az előző kemence teljesítményéből tudtam, hogy kb. mekkorának kell elégnek lennie), ebből számoltam ellenállást. A huzalhosszat, vastagságot úgy próbálgattam, hogy a huzalra megengedett felületre eső teljesítmény ne legyen sok. A kemence kivitelezése közben is alakult a fűtőszál, a képen látható, hogy az oldalán először hosszabb fűtőszálat terveztem. Nem sikerült az elképzelt ívben úgy meghajlítani a kerámiagyöngyös fűtőszálat, hogy ne legyenek túl nagy (és ezáltal balesetveszélyes) nyílások rajta. Mellesleg most sem veszélytelen, de kisebbek a nyílások, még takarni kellene őket valamivel.

A fűtőszálak JM26-os téglába mart hornyokban vannak. A JM26 kb. olyan sziládságú mint az Ytong, felsőmaróba rakott fúródarabbal martam ki a hornyokat.

A tűzálló tégla Ceraboard lapokkal van körbevéve.
A sütő belseje és külseje között üveggyapot lapok vannak.
(Annó számolgattam a különböző anyagok hővezető képességéből a várható külső hőmérséletet, egyszer kijött valami -50°C is . A valóságban az oldala 40-60°C körül lehet, a teteje kicsit melegebb, jól lehet rajta szárítani a zománcozott lapokat.)

A hőmérséklet érzékelése egy kerámiacsőbe helyezett NiCr-Ni (K típusú) hőelemmel történik. A hőmérséklet szabályozását egy Maxtermo MC45(01?) hőfokszabályzó végzi. (Ez magában nem tud 5A-t kapcsolni, még "valami relét" kapcsol, az kapcsolja a fűtőszál áramát.)

A kemence kb. 2-3 óra alatt fűt fel 900°C-ra. (A megépítése után csináltam felfűtési diagramot is, de az már elkallódott). Nyáron este kikapcsolva másnap reggelre még kb. 100°C-os volt a belseje.
Az egész kemence kb. 50 eFt-ba került (2004-ben), minden anyagot vásároltam, mondjuk a villanysütő házat MÉH-telepen kilóra.
(#) deguss válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Nagyon profi!!!!

Én is építettem egyet, a honlapomon vannak róla képek is, igaz elég kezdetleges a forma, és a fűtőszálak rögzítése is kellő gyakorlatot igényel, meg hozzá nem értőknek veszélyes is, és hőszigetelve sincs, de nem is került 50e-be. Alumíniumot olvasztok, most már vagy fél éve némi rendszerességgel, már úgy vagy 25 kilót biztos kiöntöttem. A samott-tégla repedezését nem tapasztaltam, sem a vízüveg vezetőképességét, (furcsállanám is), de annak igazat adok, hogy 10-15 felfűtés után már nem tart, viszont én ezt is megoldottam, igaz puritán módon, külső drótokkal. Az enyém a hőszigetelés hiánya miatt 2000W-os kellet hogy legyen, de csak 35-40 perc kell 1 liter (2.7kg) Alu felovasztásához.

Viszont a Tiéd irigylésre méltó, ezt komolyan mondom! Nagyon szép kivitelezés!
(#) kendre256 válasza deguss hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Nekem nem samott tégla repedezett, hanem korongoztattam samottagyagból (1980 körül Hódmezővásárhelyen a majolikagyárban) kemencetestet, na az repedt szét. (Az is lehet, hogy nem elég magas hőfokon égették ki, elvégre ők edényeket csináltak.) A samott tégla nagyon masszív, viszont vágni is rémséges.
Melegen a közönséges üveg is vezet, némelyik üveggyár kemencéit is villannyal fűtik, úgy, hogy maga a folyékony üveg a "fűtőszál". Ha viszont elmegy az áram és bedermed az üveg, lehet szétverni és újjáépíteni a kemencét. (A pár évvel ezelőtti hosszabb moszkvai áramszünetkor pont ilyen történt, nem volt alternatív árambetáplálás, ki is rúgták az igazgatót.)
(#) deguss válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Ezt nem tudtam, de most tudom. Köszi az infót.
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Üdv!
Ez a képen látható "nikrothal" huzal szerintetek tényleg 1880 ohm/méteres ellenállással bír?
Nem sok az kicsit? Az még konnektorba dugva is csak 120mA
Ez rettenet-sok, nem?
Általában pár ohm/méter szokott lenni. Mire lehet/szoktak használni ekkora ellenállású huzalt?
Köszi!
Vagy a vastagsága miatt lehet hogy pár mA-től már melegszik, avagy izzik?

kanthal.JPG
    
(#) lapose válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Szia!

A kanthal huzal fajlagos ellenállása 1,3 ohm mm^2/m, ha jól emlékszem!
0.03 mm-es átmérővel számolva nekem 1840 ohm jött ki!
Nagyon kicsi a keresztmetszet!
(#) Sir-Nyeteg válasza lapose hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Ah, köszi!
És ez lehet h tényleg pár(száz) milliampernél már izzik? Mármint úgy, mint a nagyok?
(#) lapose válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Szerintem ilyen átmérő mellet csak miliamperokkal lehet terhelni, de tulajdonságai hasonlóak lehetnek, mint a vastagabb kanthal huzaloknak.
(#) kendre256 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Az hogy mekkora áramnál izzik, függ a hőelvonástól is. Ha lefújod róla a hőt, nagyobb áramnál fog izzani.
Azt, hogy mekkora áram menjen rajta a fajlagos terhelhetőségből kell kiszámolni, akkor biztosan nem fog tönkremenni.
A Kanthal Handbook-ban megadják a fajlagos terhelhetőséget. Elég nagy különbségek vannak, 1 W/cm2-től egészen 25 W/cm2-ig, különböző huzalfajtákra és különböző alkalmazásokra. Nézegetni kell a Handbookot és abból kilesni valamit, vagy csinálni kell a huzallal egy próbát.
(#) Sir-Nyeteg válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Köszi, ezt már nézegettem, nem semmi leírás, de sajna sem tipust nem találtam benne, sem átmérőt.
Marad a próba, hisz van bőven huzal, ha minden igaz, akkor többszáz méter.
Elsődleges célom vele az, hogy enyhe melegítést érjek el edények, pl vasklorid alján. Esetlek lakkszárító kemence. A későbbiekben meg kiderül, hogy még mire lehet majd használni. Pl díszítéseket lehet égetni vele, vagy üvegvágásra, vagy stbstb. Kiváncsi leszek az áramára
(#) Inci78 válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Üdv,
ha nem veszed tolakodásnak egy kis segítséget kérnék. Ebayről vettem egy 70 l-es UHLIG kemencét tűzzománcozásra, sajnos mint kiderült rossz az elektronikája. Kellene egy új hőfokszabályzó, ami kb. 820-850 fokra felfűti és egy ideig ott is tartja. Ezt a Maxtermo szabályzót hol lehet beszerezni, mi az ára? Vajon alkalmas-e ehhez? Válaszod előre is köszönöm, dolgoznék, de így nem tudok ...
(#) kendre256 válasza Inci78 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
A Maxthermo szabályzóból van ehhez alkalmas típus.
Például itt kapható
Árakat most nem írnak a honlapjukon, fel kell hívni őket.
Nem tudom milyen volt az előző hőfokszabályozás, a Maxthermo szabályozóhoz valószínűleg kell még egy mágneskapcsoló is, mert önmagában csak 5-600W-os fűtést tud kapcsolni.
(Biztosan az elektronika rossz, és nem csak az érzékelő?)
(#) Inci78 válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Az elektronika biztosan rossz, villanyszerelő barátunk kimért minden ic-t egyenként, és megtalálta hogy melyik a rossz, de mivel le van csiszolva róla a szám, nem tudja, mire kellene kicserélni a hőérzékelő jó, és mágneskapcsoló van a kemencében. A kemence 3 kW-os. A jelenlegi szabályzó felfűti a kemencét (ill. a bekapcsolt programok), de a hőntartással vannak gondok, ugyanis ahhoz manuálisan kell beállítani a különböző adatokat, és onnan már nem indul el, valszínűleg ott lehet a hiba az elektronikában. Úgyhogy a 4 óra alatt felfűtött kemence 700 fokát kb. 30 perc alatt így el is vesztettük Egyébként a szabályzóban lévő programok kerámiához alkalmasak, mert nincs bennünk hőntartás beépítve. AMint elérik a max hőfokot, elkezdenek hűteni. Úgy meg nem igazán lehet égetni tűzzománcot benne... Valószínűleg egy teljesen egyszerű analóg hőfokszabályzó tökéletes lenne

0a71_1.jpg
    
Következő: »»   5 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem