Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sütő gyújtótrafó

Témaindító: pedrock, idő: Dec 20, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pedrock hozzászólása Dec 20, 2008 /

Van itthon egy most beszerzett tűzhely, de az elektromos gyújtás gyatra, csak az egyik működik. A többi csak nagyon kis ívet tud húzni, vagy semmit. Kiszedtem a gyújtótrafót, és a nagy része műgyantával van kiöntve, biztos itt van a bibi, de tudja valaki, hogy mi található benne? Holnapra tudok róla képet is, hátha segít.
(#) Dempsey válasza pedrock hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Szia!
Nem lehet hogy amelyik kis ívet húz az letestel még valahol?
(#) pedrock válasza Dempsey hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Nem, mert minden szállal kipróbáltam azt a kimenetet ami működik, és akkor húzta az ívet rendesen
(#) Dempsey válasza pedrock hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Hát akkor nem tudom!Hátha majd a kép többet mond vagy jön vki aki nálam okosabb !
(#) pedrock hozzászólása Dec 20, 2008 /

Itt vannak a képek. Engem az érdekel, hogy a beöntött részen mi lehet, mi romolhatott el.
(#) Szergej86 válasza pedrock hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

van egy olyan sanda gyanum hogy a hengeres részben van a probléma a henger alatti trafó tekercselésén (sec. oldal) a szigetelő a gyanta beöntésekor sérülhetett. megoldás: a jó kivezetés tekercsének megméred az ellenállását és a drót átmérőjét ebből számitható a tekercselés hossza, aztán lebontod és készítesz egy uj tekercselést a gyári csévére...
vagy legalábbis szerintem. ha a 4 kivezetés elllenállása nem egyezik +- pár ohm nem számít, akkor ha a jó rész ellenállása sokkal nagyobb mint a másik háromé akkor az lesz a baja amit mondtam.
(#) pedrock válasza Szergej86 hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Holnap utánajárok, remélem ez a gond.
(#) pedrock válasza pedrock hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Nem bírtam ki, még ma megnéztem. 2 kimenet közt mértem csak érdemleges ellenállást, 640 ohm, viszont van egy 3. jó kimenet is, de akárhogy mértem a többivel, semmit nem mutatott.
(#) Szergej86 válasza pedrock hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

midegyik kimenet ellenállását a testhez nézted vagy egymáshoz???
tudnál kicsit tisztább képet csinálni???
csak a kimenetek helyzetéről és a hátujáról.
ha takarékkapcsolású a tekercs akkor a közvetlen egymás mellett lévő kimenetek között kell ellenállást mérni. jó lenne ha valamivel odairnád hogy melyik derót hova megy.
(#) pedrock válasza Szergej86 hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Az alábbi módon néztem: test-kimenetek, bemenetek-kimenetek, kimenet-kimenet közt. Csak az 1-es 2-es kimenet közt mértem a 640 ohm-t, a többinél semmi. Csináltam pár jobb képet is.

elktronika leforraszt. aztán a tekercset odateszed vízben főni. a gyanta kilágyul. ki tudod szedni roncsolás nélkül atekercset. valószinüleg menetzárlatos.

Megyek főzni
(#) pedrock válasza pedrock hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Mennyi idő alatt kéne meglágyulnia? Már 20-30 perce bent van. Csak kicsit megpuhult, de nagyon nem lehet még kiszedni, kis darabok jöttek le eddig.
(#) kobold válasza pedrock hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Ha az valóban műgyantával van beöntve, nem is nagyon fog kilágyulni, legfeljebb annyira válik el a doboztól, hogy egyben ki tudod cibálni. A térhálósodott műgyantának nem nagyon van oldószere :no:
(#) pedrock válasza kobold hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Én is úgy látom, hogy reménytelen, akkor csak várni tudok, hátha valaki tudja pontosan mi van a gyanta alatt.

rakj rá fedőt. 15 perc és egyben kijön

Fedő volt rajta, és nem jött ki.

remélem nem arra számitottál hogy majd egy ben csak ugy kiesik...
feszegetni kell körben amig el nem válik a müanyagtól.
aztán türelmesen: melegít-farag, melegit- farag amig elő nem bukkan a tekercs. ez sajna csak igy müködik.
(#) szamóca válasza pedrock hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Szerintem ez így nem fog menni. Várd meg Sergei kollégát majd ő megmondja mit tegyél vele. :yes:
(#) Szergej86 válasza Szergej86 hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

amire azt irtad hogy bemenet az a primer tekercs két vége. a kimenetek ellenállását pedig az égőfejhez tartó kivezetés és a közös szál vagy a tet között kell mérned

Igen, közbe nekem is eszembe jutott, hogy a primer és a kimenet között nagyon rossz lenne, ha valamit is mérnék, hehe. Másik ami eszembe jutott, bár lehet hülye ötlet. Lehet kapni stroboszkóphoz való kis trafót (ZTR 32 NF), ha azt kötnék rá, az mekkora ívet húzna? Vagy ilyenre nem használható?

az nem ilyen célra van kitalálva, az csak impulzusterhelést bir.
de megteheted azt is hogy az egy müködö kimenetet megoszod és jól leszigeteled az elágazást hogy ne csapkodjon össze vissza. egy próbát megér. ja és a gombok mögé tehetsz kic kapcsolókat hogy arra menjen a szikra amerre kell

Igen, végső megoldásként én is gondoltam arra, hogy kapcsolgatom hol szikrázzon.

Másik ami eszembe jutott. A sütőben ami van az 3,5 Hz-es, azt már nem bírná az említett trafó?
(#) tibcsi62 válasza pedrock hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Szia ! A gyanta alatt trafó van . A szikráztatásnál az összes egyszerre megy . Párhuzamosan kösd össze a jó kimenetet a szikráztatóval vagy szerezzél be egy újat. Én is majdnem hasonlóan jártam csak nálam nem a gyújtótrafós része ment tönkre hanem a szikráztató porcelán szigetelése repedt el hosszában. Sajnos a mai napig sem tudtam hozzá venni másikat, pedig a forgalmazó,szervizelőnek is írtam email-t és eddig nem jött válasz. Ha sikerül is szétszedned nem sok esélyed van a javításra a nagyfesz. miatt. Ennyit szerettem volna hozzáfűzni a témádhoz. Üdv.tibcsi62
(#) pedrock válasza tibcsi62 hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Ha párhuzamosan kötöm össze, akkor csak 1 fog szikrázni. Gondoltam én is, hogy veszek újat, de sehol sincs.
(#) oldman válasza pedrock hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

"Bocsánat hogy a csapos közbeszól...."
Sajnos ezek az új cuccok nem javíthatók csak cserélni lehet méregdrágán. Már kezdem úgy érezni magam mint az ókori szónok " Karhagót pedig .... Bármelyik piacon cca 200 HUF áron lehet gázgyújtót venni ami 1 db ceruza elemmel működik.
A recept: végy n+1 db gázgyújtót, belezd ki, szereld a drága tűzhelyedbe és működik! Természetesen ha garanciális akkor szerviz!
(#) leono válasza pedrock hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szerény véleményem, hogy a tekercs javítását felejst el barkács körülmények között. Eleve a kiszedés is reménytelen, mert nem csak a felület van lezárva a műgyantával, hanem az körbe is veszi a tekercset. Abból pedig sértetlenül kivenni nem lehet. Legfeljebb valami oldószerrel, de erről valami kémiában jártasabb tudóst kérdezz. Maga a tekercs javítása is önmagában elég húzós, mert a nagyfesz tekercsek nagyon vékony vezetékkel vannak tekercselve és nagyon nagy a menetszám. A kivitelezés sem olyan mint egy "mezei" trafónál. Itt akár két egymás feletti menetnél is lehet jelentős fesz különbség, ezért a szigetelés nagyon fontos. A párhuzamositás, mint esetleges megoldás nem biztos, hogy hosszú távon nyerő, mert valószínű, hogy a terhelés miatt van szétosztva mindegyik gyujtópont más-más tekercsre. Ha mind ugyan arra a szekunder tekercsre van kötve, lehet hogy még az az egy is leég. A szétválasztó kapcsolós megoldás már jó lehet azzal a maradék egy jó szekunder kivezetéssel, de azt babrás beépíteni, nem is beszélve a kapcsoló tipusáról, amelynek bírnia kell a nagyfeszt. Ha a csere trafó beszerzése teljesen lehetetlen, megoldás lehet egy házilag összeeszkábált feszsokszorozó(k), amelyhez egy előtét trafóval lehet egy viszonylag magas, de a szikrához mégis kevés feszt előállítani, amelyet az eredeti elektrónika vezérel.
(#) masi1 válasza pedrock hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Sajna semmi értelme a szétszedésének.Általában a tekercsek szekunderoldala lesz menetzárlatos.Érdemes még kicserélni a nyomogombot is , mert általában ezek egy idö után átvezetnek és folyamatosan megy a gyujtóáramkör (egy pár mora és svt gyujtó igy végezte ki magát)
(#) dobo válasza pedrock hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Szia mértél már hogy a trafó bemenetre mekkora fesz megy?
Egyáltalán hány voltot kap!
Mert mi lenne ha csinálnál egy 555-ös fetes szaggatót és egy vagy akár 4 darab (mondjuk trabant) gyujtótrafót használnál?
A párhuzamos egy szálra kötés nem jó mert mindig csak az a szikraköz fog szikrázni ahol a legkissebb a távolság szerintem.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem