Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ja...és még talaltam valamit itt, ami talán segít rajtam Bővebben: Link! De az
Idézet: összefüggésben a PI az micsoda, mennyi az értéke? „f = 1 / 2 * PI * R * C” ![]() ![]()
Pí, valós szám, kör kerületének és átmérőjének aránya, értéke =~ 3,141.
Kösz...ezt AZT HISZEM, majd kilencedikben tanuljuk
![]() Így nem jár érte warn! Frankye
Nálunk ez 7-8 -os anyag volt,
![]() ![]()
Nem hiszem, de biztosan hiányoztál!
![]()
Mármint egy plusz tranyó? Amin a hangszóró pluszban kap egy kis szuflát? Úgy értem mégsem a led helyére kell tenni? Vagy tegyem csak oda, de ne azt az áramot adjam, hanem picit többet? (Ja de azt honnan veszem?)
Szóval akkor ehhez kellene egy tekercs is vagy nem? Egy trafó féle a hangszórónak. (Amúgy egy kis csipogás elég) Na meg gondolom akkor az egyik ledet villogtató lenne ennek az újabb tranyónak a bázisa, collektor meg a picit több fesz? Áram? Most ezt így elvben kérdezem aztán majd próbálgatok valamit, egyenlőre csinálok egy másik villogót, ott kettő villog, de ezt beültetem egy lapba. Ez gyorsabban fog villogni, fele akkora kondit tettem be.
Nem ~3.142??
Mert ha jól tudom : 3.14159... és ezt felfelé kell kerekíteni. De tévedhetek, elektroban lehet másképp ![]()
Nem tévedsz, teljesen jogos a pontosítás, de nem éreztem olyan nehéz dolognak utánanézni a pontos értékének akár a 544567. helyiértékig.
Semmi ötlet?
Most vagyok hetedikes...még ráér megtanulni, vagy ahogy a kémiatanárnő mondaná:
Idézet: „Fiam, majd kilencedikben megérted!” ![]()
Találtam egy adatlapot, abban például nem kapcsolgatva 100mA/50V DC szerepel. Nyilván függ ez a konkrét terméktől, de amit írtál, az gyaníthatóan mindenképp sok. Egy kisebb tranyó bázisáramát viszont bizonyára el fogja viselni.
Hello!
f=1/(2*Pi*R*C) üdv! proli007
A módosítással azt szeretném elérni, hogy a tranzisztor a pozitív oldalt kapcsolgassa.
A led a paneltól távol lenne elhelyezve ahol a test már adott, s nem szeretnék plussz vezetéket befűzni. Esetleg a BD442-vel ezt meg lehet oldani?(Ilyen van itthon)
Én egy viszonylag kezdő vagyok. És gondoltam nem csak én vagyok ezzel így. Szóval úgy gondoltam, hogy nyitok egy ilyen topikot ahol a profik adnak tanácsokat a kezdőknek.
Kezdő vagy-> ott a kezdő kérdések topik!
Csak kicsit olvasgatni kéne...
Ne haragudj de azért mennyit átolvasni? Kis hiján 1000 oldalt! Kösz! Am honnan tudjam? Nem láttam a témák között már ne haragudj. Akkor írjátok ki a bal oldalra hogy más is láthatsa!
Ott van bal oldalt a kiemelt témák közt ez a téma!
Akkor bocs nem vettem észre. Ja és még egy kérdés hogy törölhetem a hozzászólásomat az 927. oldalon mert hülyén néz ki és nem oda való egyátalán.
Hát te tényleg nagyon kezdő vagy...
Amúgy én segítek Neked: IC = Integrated Circuit, avagy integrált áramkör
Nincs oda írva hogy hozzászólás törlése már ne haragudj.
Akkor miért kérdezted?
![]() Amúgy szólsz egy moderátornak, és ő kitörli talán. Tudod, van az oldalon egy kérdőjel bekeretezve, és arra kattints rá és írj!
De miként működik engem ez érdekelne.
Ugyanúgy, mint a "nem integrált" áramkör.
Sziasztok!
Olyan áramkörre lenne szükésgem, ami az első impulzusra zárja az áramkört, a másodikra pedig nyitja. A két impulzus között akár órák telhetnek el. Lehetséges-e ilyen kapcsolást létrehozni, és ha igen hogyan? Maga az áramkör az egy városmakett közvilágítását oldaná meg. Adott időben megkaőja az impulzust -> lezárja az áramkört -> kigyulladnak a ledek. Eltelik x idő -> kinyit az áramkör -> kialszanak a ledek. Ötleteket, javaslatokat előre is köszönöm.
Bistabil multivibrátor :google:
A bistabil nem jó, mert azt nem lehet egy ugyanazon impulzussal be-ki kapcsolni. Neked egy számláló kell, amit JK flip-flop-ból ki lehet alakítani. A J-t és a K-t 1-be kell tenni, majd a Clock élével(impulzus) a kimenetet lehet váltogatni. - Egy példa -
az SN74ls76 két ilyen modult tartalmaz. - 74LS76 - a Toggle sort nézd... |
Bejelentkezés
Hirdetés |