Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítő motorra
sziasztok!
egykisebb hangcuccot szeretnék építeni a simson motoromba ![]() az lenne a kérdésem h kb mekkora összegből tudnék összerakni egy erősítőt ami tudna kb 2x40W-ot 12V-ról lenne működtetve, egy pár rca bemenet egy hangerőszabályzó lenne rajta? a válaszokat előre is köszönöm és szívesen fogadok mindennemű segítséget az erősítő építésével kapcsolatban Üdv: Peti
Üdv!
Most nem tudok küldeni rajzot, mert suliban vagyok, de majd később be tudok linkelni néhányat, ami műlödőképes is.
Előszőr is a külső burkolat és védettségen gondolkodjál el!
Legalább olyan rendszer kell kis tulzással amit akár búvárok is használni tudnak nyugodtan semmi féle probléma nélkül . Nem véletlen írtam ezt !!! Na jó a motoron nem kell több báros nyomás álló tokozat ami a búvároknál alapkövetelmény Motoroknak általában nincs sok teteje, oldala kasznija ..stb . Olyan csatlakozókat keressél amik zártak IP44es vagy hasonló védelműek pl.: katonai kézi / hordozható rádiók külső csatlakozói. 1 snaszz mezei filléres RCA aljzat az általában lyukas és beviszi vizet/havat ...stb a lyukon át a doboz belsejébe. Oks erre mondhatnád hogy majd fejjel lefele szereled fel , meg mindig benne van a rca apa párja ... stb ..stb.. De ha éppen nincs ott a párja akkor mivan beesik az eső ?!?! :-S Szóval a mechanikai kialalakítása, és dobozolása sztem nagyobb proléma lesz mint maga az erőlködő kiválasztás .... Arra pl.: TDA2030 erősítőt ajánlom .. igaz alapból 15-20 W körüli 12 volton. DE ha 2 ilyen IC-t hídba kötsz akkor már több jön ki belőle 30-40 W közt is. Bármilyen erősítő kapcsolást is találsz azok fognak neked jók lenni amik hídba vannak kötve mert kis feszültség 12 volt esetén csak így növelhető valamelyest a teljesítmény . Tehát oldalanként 2 IC ez sztereo esetben 4 db IC. Másik az energia igény mint tervezési tényező és teljesítmény behatároló. 12 volt / 2*40 W ez kívánod ehhez rendes áramfelvétel is párosul! 80W/12V ~ 10 A amper !!! Ebbe beleszámoltam a hatásfokot is a 80W hangteljesítmény esetény legalább 120W vagy több energia felvétel szükséges ! Erősítők hatásfoka ~25-70% közt mozog ez az munkapont beállítási osztályától függ. Tehát akkumulátor csere is szükségessé válik. Mondhatod, hogy menet közben majd tőltöd és azzal lesz energiád feltéve a generátorod elviseli a plussz ~100Wnyi terhelést . No meg a fordulatszámból adódó generátor fütyölése az erősítődbe is bejuthat + gyertyából jövő több ezer voltos tüskék is meg jelennek a teljes energia ellátó rendszer vezetékében. Erre is finnyásak az erősítők. Általában percegnek visítnak a fordulattól függően. Ezt is ki kell szűrni meg felelő LC tagokkal . Igaz az aksi ezek 1 részét lenyeli de ennek ellenére simán zavarhatnak még. Ezenkívűl a hűtés is lényeges . Majd a menet szél meg csinálja csak ne a henger fej mellé tedd a végfokod mivel ott el fér . Ezenkívűl a hangszórók/falak se egyszerűek mert azokat se érdemes hangszóró selyemmel borítani... Mondjuk autókon lévő sziréna szerű kültérre tervezett sugárzók felelnek meg legjobban ... no ez aztán nem lesz Hi-Fi ... vagy mélyen a zsebbe nyúlsz és má lassan drágább a hangláda mint a Simsonod DE legalább már HiFi a sugárzód ... :-S ...Szóval nem egyszerű a helyzeted. Hírtelen ennyi minden jutott eszembe erről a problémáról amit felvetettél.
A hűtésssel lesz a legkevesebb gond, elég egy megfelelő méretű borda. Az autós végfokok elég extrém hőmérsékleti viszonyokat elviselnek. (-40°C - +150°C)
Hibakeresésnél az autórádiókat sokszor kell hőkamrázni, mert csak ilyenkor jönnek elő a hibák! Érdemes ezen végfok IC-k valamelyikét használni! Pl. a fentebb említett TDA8560q!
Itt van néhány:
http://www.freeweb.hu/majki/elektro/kapcs/philips_2x55w/philips_2x55w.htm
sztem ez lenne a legmegfelelőbb nektek mi a véleményetek?
szerezzé bele jóó nagy bika akkut mert a simó dinamója jó esetben is csak 40W ra képes
kivéve ha kicsit megtuningoltad amúgy meeg hangosabb a motor, mint a zaj amit hallgatni akarsz XD (járó motonál nem élvezhető, álló motornál meg nincs töltés...) énis akartam a simómra hangcuccot de lemondtam róla (egyenlőre)helyette arra gondoltam, hogy egy bukót kellene megismertetni PC hangszórókkal biztos jót szóna csá
Miért akarod ilyen korán rátenni a hanfalakat?
Még nincs itt a dinnye szezon.
az kevés!!
két quad405 sokkal jobb lenne! esetleg reflex 500!!
Üdv!
Van egy jó erősítő, ami ilyen célra tökéletes!!Nekem két haverom ezt használja, a szobámba is ez a "hifim", és olcsó!És szerintem jól is szól! • 2 csatornás • kimenőteljesítmény: 2 x 25 W (4 Ohm) • 3 féle hangváltó üzemmód: mély, mélyközép + magas és szélessávú hangszórókhoz ... Inkább nézd meg itt-->http://www.sal.hu/jsp/folap.jsp?oldal=cikk&pozicio=01.01.01.07&cikk=4741 Ahogy ezen az oldalon nézem, 6200Ft, de itt 5000Ft-ért van a boltban.Jah és igen...Unalmas perceimben(tanulás helyett) megrajzoltam a kapcsolási rajzát, úgyh ha kicsit rendbeszedem(És ha van rá igény!?) fel is rakom. Ha magad csinálod, akkor 2500-3000ből is meg lehet valósítani! És mégegy...Tudom, hogy 2szer 40W-ba gondolkoztál...De ahhoz kell akkora aksi, ami elbírja, és hangfal, ami leadja azt a teljesitményt!Motorba, vagy inkább motorON nem tudom hogy akarod ezt megcsinálni!?Úgyh én javaslom ezt az erősítőt, nagyon jó, csoda, hogy a S*L ilyet tudott csinálni, mert hát szerintem nem első osztályú a zenében... Ja és hajrá!!
ebben 80%, hogy tda8560Q van,
ami 950ft os ic.... van rá igény! :yes: üdv
Nem, mert TA8210AH, de mind1...
És errefele(szeged) 860FtHát akkor próbálkozok vmivel szépet rajzolni Ha van ötlet, mivel, szivesen várom Üdv
na szóval én olyan cuccban gondolkozom, h a zene csak álló helyzetben szólna, menet közben a rezó hangját élvezem
![]() és a hangszórók (M.N.C DevilX 13 cm, 3 utas 4 ohm)a tároló rekeszbe lesznek beépítve a légszűrőt lecsrélem direktszűrőre és máris legy egy csomó szabad helyem köszi az eddigi ötletek és várom a továbiakat is Üdv eti
örülnék ha el tudnád küldeni a kapcsolási rajzát.
köszi
Nah megvan...A MS-paintet hitvam segitségül, meg is látszik a rajzon... Tudom, kicsit ,,késtem"... bocs...
Üdv, és hajrá
Bukót én már kicsti feltuningoltam
a kis kínai rádióbol a lapos müanyag membrános hangszóró benne figyel MP3 megy róla + Walky-Talky
No, én meg előtolakodok elsőként pár konstrukciós kérdéssel! Írtad hogy 2*40 Watt kéne, tehát sztereo.
Itt érdemes elgondolkodni! Hova rakod a két hangszórót?? A kormány két oldalára? :wilting:Ez úgymond "nem kóser" :no: 2*40W meg a motoron hogy fog szólni? a fél utca veled együtt hallja majd az egészet! Habár ki tudja... fagyiárulásnál még jól jön Szerintem építs egy mono 15-20 Wattos erősítőt. Sokkal reálisabbnak tűnik. Vagy építs be a sisakba egy rádiót szerintem praktikus és király
Nem is kő rádió, egyszerűen beleépítesz a sisakba két fülhallgató hangszórót, valahol kívül meg rárakod a jack dugaszát, aztán abba dughatsz rádiót, mp3 lejátszót walkmant vagy gyufaszálat, vagy amit csak akarsz
Én már motoroztam úgy hogy megpróbáltam discmant hallgatni, hát teljes hangerőn is kicsit kevés
mondjuk én nem simsonom
ismered a simsont?
az ülés alatt van a dekni (tárolórekesz) oda minden belefér, direktszűrő van a gépen úgy hogy a régi légszűrő helye is felszabadult ki az a idióta aki menet közben akarná hallgatni a dolgot ![]() elárulom nem én vagyok az ![]() álló helyzetben fogom használni h megrőkönyöztessem a népet a mono erősítő nem hangzik rosszul
Ha áll a motor akkor nem szükséges feltétlenül akkora teljesítmény! Építs egy integrált végfokot TBA2030-al.
14W mono. Vagy csinálj mégegyet és akkor lesz 2*14W, nem bonyolult megépíteni! Itt a TBA 2030 adatlapja a fórum adatbázisában:http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/files/bd8e5.pdf Természetesen benne van a bekötési módja is!
nem tudom mennyire vágod a témát, de 14W nem olyan kevés mint gondolod... :yes:
néz be például a tda2030-as topikba, sokan nagyokat néztek! egyébként azért is nem jó 5let a nagy teljesítmény, mert mégis hogy mész haza? Mivel tudtommal(legalábbis a kocsiknál, de javítsatok ki ha tévedek) az akksi nincs huzamosan terhelve csak pár pillanatig, sztem egy nagyobb "buli után behalna az akksi...(tegyük fel, hogy 10AH-s az akksi, akkor kb 2órányi zenét tudnál 2*25W-nál hallgatni(max!))
2*40W meg aránytalanul nagy lenne már... Nagyon leterhelné a kis simson szivét
Minden esetre érdekes jelenség lesz egy simson-zenegép akármit látni amint a gazdája lassan "úsztatja" le az utcán, közbemeg kacsingat a nőkre Elég "kemény"
Szia!
Szóval nehéz feladat elé állítottad magadat az biztos.nekem is van a mocimban zene(malaguti f10) van benne 2 80 wattos sal amiben egész kellemesen csalódtam meg egy 40w-os mély amiket egy 240w-os sal erősítő hajt.Nos nekem a dolgom jóval egyszerübb volt mert ott volt a csomagtartó az erősítőnek, a két középet,és a magasat meg beraktam az akksi helyére előre.Az akksit átraktam alulra.Amíg nem raktam be a mélynyomót addig menet közben is hallottam a zenét, de így most már nem...de majd foglalkozok vele ha lesz időm.Az erősítő két 4ah-s akksit fél óra alatt leszívott ha álltam és fele hangerőn hallgattam, ezért rendszeresítettem a mociba egy akkutöltőt és hazaérkezéskor konnektorba dugtam a mocit A simos dologról az a véleményem hogy a legjobb az lenne ha szereznél egy kiégett hangfalat amiben jó a magas vagy a közép(bár azok mennek ki gyakrabban) és azokkal kisérletezz mert nem kerül pénzbe, vagy egy autóbontóból varázsolj valamit.A víz problémájáról annyit hogy a hangszórót takard le egy sűrű ráccsal és ne fújja a menetszél, így sztem nem menne bele a víz, az erősítőr én meg beönteném folyékony műanyaggal.Én abból sztem eddig 100rudat használtam el a mocira.Üvegszállal vegyítve egyébként a gyári műanyag erősségével bír.Szóval akár új idomokat is gyárthatnál egy állandó forrasztó és egy patex pisztoly segítségével, aztán lecsiszolod lefested annyira nem is csúnya, meg ki nézi , mikor szól a zene ![]() én is birom a sok marhát, megállok a zebránál, néz hogy honnan szól a zene, nézi az autókat...aztán észrevesz és kiesik a szeme,aztán még nyomok neki egy egykereket... a gimis csajokról meg ne is beszéljünk, bár egy gixxer jobban megtenné.![]() -végszónak én azt ajánlom neked vegyél a mediamarktban 3000ért egy fülhallgatót és építsd be a bukódba, így élvezhető is lesz a zene nem csak feltűnő! Üdv:Márk
hello?
lenne egy kérdésem . Hol szereztek mii erösitöt a motorokhoz? bekötn no problem mert szerelö mühelyünk van csak egy ár kéne h kb mennyi egy ilyen
Lehet kesziteni egy 12 voltos erositot???
Egy robogoba szeretnek hangfalat beletenni es mp-3rol menne a zene. De kellene erosito. Megkerlek reszletesen irjatok le hogy hogyan csinaljam a hangfallal es az erositovel??? Az aramellatara az akksibol gondoltam.
Ezt a hangrendszert ugyanigy robogoba is belelehet szerelni???
Es az erositot honnan lehet venni vagy csinalni kell??? Egy mono-t szeretnek az ules ala es csak allva hasznalnam.
hali
legegyszerűbb ha veszel számítógép hangfalat olcsó/jó/készen van max kivezeted a hangszórókat oda ahova kell |
Bejelentkezés
Hirdetés |

vagy mélyen a zsebbe nyúlsz és má lassan drágább a hangláda mint a Simsonod DE legalább már HiFi a sugárzód ... :-S ...

de lemondtam róla (egyenlőre)
biztos jót szóna
És errefele(szeged) 860Ft
MP3 megy róla + Walky-Talky
Mivel tudtommal(legalábbis a kocsiknál, de javítsatok ki ha tévedek) az akksi nincs huzamosan terhelve csak pár pillanatig, sztem egy nagyobb "buli után behalna az akksi...(tegyük fel, hogy 10AH-s az akksi, akkor kb 2órányi zenét tudnál 2*25W-nál hallgatni(max!))