Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én még nem hallottam OTL-t, de érdekes, hogy vannak olyan tranyósok is ami végén van kimenőtrafó (pl.: McIntosh). Állítólag attól melegebb, csövesebb hangja van.
IMI, Jani, esetleg másPesten lakó/dolgozó fórumozó, aki megy a talira bevállalná-e azt, hogy Lpcollectoradneki két db SM102/b vasmagot,és én itt Pesten átvenném tőle? Nagyon megköszönném!
Elkészült a 6P14P PP deszkamodell. Nagyon jól szól és végre stereoban ki tudom próbálni. Nem értem miért csak 270V az anódfesz mert a graetz előtt 215V váltó van terhelve. A fő puffer 340uF. 5,9V a fűtőfesz ez nagy gond? Terhelve ennyi, üresen egy tizeddel több. Az anódfeszt tényleg nem értem...
![]()
Lehet hogy kellett volna a 240 VOLT.??5,9 lett a fűtőfesz? Nem lenne jó a műszerem?Bevált menetszámokat tekertem fel pedig...
Idézet: Ez szerintem teljesen jó érték ! Megközelítőleg 1,3 mal szoktam szorozni ? 215 X1.3=279 ! De majd valaki még tőlem jobban hozzáértő elmagyarázza ! Egyébként mekora anódfeszt szerettél volna a PP-nek ? Nálam 250 AC re lett tekerve a trafó és ebből lett 315 DC terhelve . „miért csak 270V az anódfesz mert a graetz előtt 215V váltó van terhelve” ![]()
Ganzuniv 3-al és digitmultival is annyi. Üresen meg pont 6V. Nem kell 240V mert 215-ből is többnek kéne lennie az egyennek.
3 menetet tekerjél a trafóra, 1 volt 5,56 menet. Elszámoltam. Bocsi
Kócosom, érted bármit, de sajnos most nem tudok elmenni Kecskemétre. A lányom lakását villanyszereljük.
290-300V-ot szerettem volna. Egyébként megvan a megoldás miért e kevés fesz. Az anódfesz tekercsen terhelve a következő jelalak van a színusz helyett. Üresjáratban majdnem tökéletes. Szóval csak nagyobb feszre kellett volna. Egyébként a hangjával meg vagyok elégedve, így marad. Vagy ha egyszer csinálok PCL86 PP-t akkor majd az megkapja ezt a trafót. Ez pedig kap egy olyat amivel meglesz a 290V
fleta1: tekerek rá még pár menetet hogy meglegyen a 6,3V nem gond ![]()
Megmértem a hálózatból felvett teljesítményt 57,5VA a hálótrafó előtt. Hangerőtől függetlenül hiszen A osztályban mennek a csövek. A trafó simán bírja hosszútávon is.
Szerintem a 215 V-ból a 270 V teljesen normális, az 5,9 V-hpz viszont jó lenne tekerni még, mert az kevés.
Ha átfűzve rátekersz pár menetet, úgy is jó lesz (aztán sorbakötöd a fűtőtekerccsel), akkor nem kell szétszedni a trafót.
Igen, akarok hozzátekerni. Méricskéltem és 34mA folyik csövenként. Ez valamivel több mint 9W anóddisszipáció. Menjek feljebb mondjuk 11-ig. Több lesz akkor a kimenő teljesítmény?
Így megint elmarad a személyes találkozás ...
![]()
[OFF]És ez még nem minden. Sajnos - úgy tűnik - a nagy börze alatt Harkányban leszek.
![]() De gyere ki repülőt nézni, Máténak sikerült ott összefutnia velem. Annyira elképzelhetetlennek tartottam azt, hogy ott találkozzunk, hogy meglepetésemben nem esett le, hogy kit is tisztelhetek benne. De ez már inkább a vicces topikba kínálkozik. ![]()
Azért egy óra után meleg lett a trafó de nem vészes. 60W állandó teljesítményt bírnia kell.
Pedig úgy tűnik, akkor megint vagy 120Km-el közelebb leszek Pesthez, így lenne némi esélyem a Börzére...
Nekem inkább a vonatok jönnek be, úgy mint a Monty Python-ban ![]()
Te sem jössz a Kecskemétre?
Nem kell feljebb menni az anódárammal szerintem, de érdemes meghallgatni különböző anódáramokkal is, 15-20 ma-es AB osztálytól 43 mA-es A osztályig (ha fix előfeszes PP-ről van szó). Ahol a legjobb lesz a hangja ott érdemes hagyni aztán, ha ez 25 mA-nél lesz akkor az a jó, ha 40 mA-nél, akkor az.
![]()
Nem, sajnos.
Hasonló PP-im 70-80 W között szoktak nekem felvenni, igaz én el szoktam ejteni (szűrésekkel) vagy 60-100 V-ot a tápból az erősítőig.
![]()
Csak az a gond hogy auto elöfesz beállítás van. Most 270-ohmok vannak bent. Kiválogattam párba a csöveket. 1mA az eltérés max. Mondjuk így is tudom variálni ellenálláscserével.
![]()
Nekem a főpufferre jön a kimenő és azután a segédrácsnak és az előfoknak van lépcső.
Szerintem is teljesen érthető, hogy 270V-od van, én is 1,3-as szorzóval szoktam számolni terhelt állapotban.
Az 1,41-es szorzó az csak terhelés nélkül vagy relatíve kis terhelésnél áll. 270 a tápfesz vagy az anódfesz?
Ha nem lesz budapesti jelentkező, én elhozom Neked , és amikor legközelebb megyek Budapestre elviszem.Ez most úgy néz ki hétfőn lesz.
Vagy kijössz elém az M0-shoz és ott átveszed hazafele menet szombaton. ![]() üdv
Nem kis feladat, súlyra elég nehéz, de akkor Te leszel a mi emberünk.
![]() Kereshetlek Kecskeméten?
CHZ mester is így okított
![]()
A táfesz. Ebből az anódon van 250V (a többi a kimenőn és a katódellenálláson esik.
Hogyne, HE-s pólóban leszek rajta a nicknevem.
Nem probléma a súly, elmegy a többi között amit hozok/viszek. ![]() üdv
-Hát akkor nem valamivel több mint 9 W az anóddiszipációd most, hanem valamivel kevesebb mint 9 W, mert 10-13 V körül esik a katódellenálláson és a kimenőtrafón is, automatikus rácselőfesszel akár 47-48 mA-ig is el lehet menni, és a segédrács disszipációt még nem is számoltam.
EL 84 PP-nél egyébként bevált, szokásos érték 270 ohm katódellenállásnál 35 mA-es AB osztály (9,5 V rácselőfesz), de mint említettem érdemes kisérletezni, és olyat állítani, ami az aktuális kimenőtrafóval és hangsuárzóval a legjobb hangot adja (elég könnyen észre lehet venni hol a legjobb, mert könnyeden meglódul a zene). ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |