Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vízmérték elektronikusan
Szia
Szerintem használhatattlan a dolog, mert okosan ki van találva, ok, de a mindennapokban kivitelezhetettlen. A víz hullámzik. A vízszint változást korrigálni kellene, meg oszcilloszkóp a cucchoz elég költséges. 9 leddel (vagy LCD vel) gyorsulásérzékelővel és egy olcsó kontrollerrel tuti vízszintezőt lehet készíteni
PL nem vizet kell használni, (olaj)
))Vagy zárt térben tartani, mint a vímértékek.
2 db nagyon könnyen tekerhető potméterre teszünk egy-egy nagy csillapítású ingát. Ezeket feszosztóként használjuk. Komparátorokkal figyeljük a leosztott feszt és ha valamelyik változik akkor akkor a kimeneten jelzi is hogy melyik poti fordult, melyik irányba. A beállításhoz persze normál vízszintmérő szükséges.
Ez így működőképes?
Na ne már!!!Pont ezt a videót néztem ma youtube-on,ilyen kell nekem is!
Sziasztok!
Szkópot azért használtam anno, mert volt, és igen látványos volt, ahogyan himbálódzott az elektronsugár a szkópon (Homo ludens)! Csővoltmérővel is kipróbáltam, s működött azzal is remekül (digit multi...). Miért is ne tette volna. A megvalósítás a következő szerintem. Veszel két 20mm átmérőjű rézcsövet (kb. 15cm hosszúakat). A két cső alját összekötöd két szilikonkumi csővel. A csöveket félúton elvágod és mindegyikbe beletoldasz egy-egy vékony rézcsövet. A két betoldásra adod a tápfeszt, a két rézcsövön méred a feszültséget. Az egész egy elenálláshidat képez. Másodikas gimis fizika... ![]() A hullámzás ellen apró kavicsokat töltesz a csövekbe. Így nem hullámzik. Persze ha a kézimunka szaküzletben veszel üveggyöngyöket, az még szuperebb, mert a kavicsok enyhén vezethetik az áramot. Minél hosszabbak a gumicsövek, annál érzékenyebb a kütyü az egyensúlyból való kitérítésre. Ha a csapvíz túl jó vezető lenne, desztillált vízzel hígítható a kívánt mértékben.A vízbontás úgy gátolható meg, hogy sima 50Hz-es AC-t, vagy (egyen-komponenst nem tartalmazó) négyszöget kapcsolsz rá DC helyett (1µF-os styro csatolókondit alkalmazol). A csöveken keletkező váltakozó feszültséget egyenirányítod (és egy 100µF-os kondival szűröd) és már fel is dolgozhatod az ablak-komparátorral. Mivel így a DC komponens ki van ejtve, a víz nem bomlik. Rézcsövek helyett rozsdamentes acélt is használhatsz... Az nem oxidálódik. A szilikongumi csöveket összefoghatod párhuzamosra szigszalaggal. Az egész cucc egy kis fenyőlécre felszerelhető... A szonda csövek végébe vattát dughatsz, így nem megy a vízbe a szutyok. Kiadhat bináris jelet is, meg analóg feszültséget is. AD konverterrel számértékeket is kiadhat. Sőt. Ha az egyenirányítást kihagyod és bekötöd egy PC hangkártyájába, akkor ott könnyedén feldolgozható. De ez már egy másik történet. A szonda fémcsövek helyett a szilikoncsöveket is használhatod persze, rozsdamentes fémszálat bedugva azokba... Szóval 500Ft-ból az egész megvan. Tápfesz lehet kb. 12V 40mAMit szóltok hozzá?
Biztos működne,de nem elegánsabb megcsinálni 2 ic-vel?
Két milyen IC-re gondolsz? Mert én egy 555-re és egy TL074-re, vagy LM334-re. Csak ennyi. Vagy a két gyorsulásmérős megoldás? Abban nem igazán hiszek...
A potis megoldás is jó (mint ahogyan azt pár hozzászólással ezelőtt javasolta valaki), de csak akkor, ha nincs állandó igénybevétel. Pl ha egy fúróállvány szintezését akarod megoldani, oké. De ha valami olyat, ahol a vízszint gyakran elállítódik (és a poti előbb utóbb elkopna) ott az enyém a jobb. Ez nem kopik. Max párolog, de az könnyen utánatölthető. Élettartama örök élet+1 nap...
Annyi dolog elhangzott már ezen a fórumon aminek semmi értelme! Miért kell elektronikus vízmérték? Hiszen a víz, vagy olaj egy bubival megoldja ezt a kérdést!
Amúgy meg egy elektronikus vízmérték kalibrálása nagyságrendekkel nehezebb! Ha meg valaki elqr 2-3 hetet egy ilyenre, és nem működik, akkor rájön hogy simán vehetett volna egy lézerest vagy egy hagyományost. Vízszintezni átlagban valamit csak egyszer kell! Ha meg már többször az már nem stabil alapokon van. Szerintem halott téma, és kár volt előszedni. A héten dolgoztam lézeres vízmértékkel (40.000 HUF). Tökéletes volt, de nem állnék neki olyat építeni. Tök pontosan kirajzolta a falakra a vízszintes és függőleges vonalakat.Csak követni kellett és nem volt benne hiba!
Sokfelé használnak elektonikus vízmértéket hogy csak párat említsek kosaras emelő, autós daruk,ugyanis ha nem állítod be a gépet egy bizonyos értéken belül vízszintesre akkor nem tudod kiemelni a kosarat.Ezzel lehet megakadályozni hogy elboruljon egy ilyen eszköz a rossz terepviszonyok miatt, nem tudhatjuk a kollégának mire is kéne ez a szerkentyű.
Végül is a kérdésem ez volt hogy mire is kell? Nem hiszem hogy darut akar vele stabilizálni, ahhoz hogy egy mérleget beállítson nem kell bonyolult elektronika.
Kombájnok stabilizátorait javítottam, de az más téma. Ott az volt a lényeg hogy a gép vízszintesen és függölegesen pozícióban legyen (ne boruljon föl!). De ez menetközbeni vezérlés volt! Akkor ha eltért a függőlegestől a gép tengelye (bármerre) a hidraulika kivizszintezte a gépet minden irányban! De ez csak félig volt elektronikus! A másik fele hidraulika volt!
Quad helicopterrel építéssel szeretnék játszadozni, és nekem ahhoz kéne, hogy stabilizálja a szerkentyűt két síkban.
Viszont eszembe jutott még egy kérdés. Ha a gyorsulás mérőt használom vízszintezésre, akkor annak ugye nem csak két állapota van: 0 g vagy 1 g, hanem van vmi átmenet is, hogy csak kicsit billen vagy nagyon billen. Vagy? Előre is köszi.
Szerintem ennek az elektromos vízmértéknek a robotoknál van jelentősége, nem az építészetben.
Egyébként azt elismerem, hogy egy 40 000 Ft-s jobb , mint amit ez ember otthon csinál. Gondolom azért kerül annyiba. Sőt a sima buborékos is jobban használható. De ha az embernek olyan helyen kell mérni a vízszintet, ahol nem elég hozzá a két szeme, hogy fel dolgozza az adatokat, hanem vmi elektronika dolgozza fel a jelet, akkor csak elektromos jöhet szóba. Szerintem... Idézet: „Ha a gyorsulás mérőt használom vízszintezésre, akkor annak ugye nem csak két állapota van: 0 g vagy 1 g, hanem van vmi átmenet is, hogy csak kicsit billen vagy nagyon billen. Vagy?” Igen, jól gondolod, tehát nem csak 2-állapotú kimenetűek szoktak lenni ezek az alkatrészek. Eléggé jó felbontással szoktak rendelkezni.
Egy kicsit lezsűkítetted a vízszintezés használatikörét.
Nem csak szobában és nem csak a falra rajzolva használnak vízszintezést. Külső terepen szinte használhatattlan a lézeres vízmérték. A digitális (pl gyorsulásérzékelős) vízmérték kalibrálása sokkal egyszerűbb, mint a buborékosé. És sokkal pontosabb és könnyebb használni. Kalibrálás kb 5sec. És amíg vakegér szaki a megkopott üvegcsőben buborékot kergeti, addig a digitálisban jól látható minden. És kb 2000-3000 HUFból meg is van. Mivel rövid lécre szerelt, így pontatlanabb mint a lézeres, de sokkal több helyen használhato és könnyű kezelni, mint a sima buborékost.
Gondolom az a quad helikopter amelyiknek négy rotorja van egymás mellett. Olyan amelyik itt a HE-n is szerepel. Akkor ezt szerintem egyszerű stabilizálni.
Építesz egy olyan stabilizátort mint a kombájnoké. Neked vízszintesen kell tartani a szerkezetet. Persze minden irányban. Megpróbálom érthetően leírni amit akarok, de még reggel van. Első megoldás a giroszkóp. Ennek az a hátránya hogy vízszintes síkról kell indítsad a gépet és a két röppentyűnek nagy fordulat és tömeg kell. A másik a kombájnos megoldás. Felfüggesztesz egy rövid rugóra egy acélsúlyt. A rotorokkal szemben egy egy induktív érzékelőt helyezel el (precízebb megoldásnál már több érzékelő is lehet, de neked szerintem elég a négy darab). Az egészet műszerolajban helyezed el a kilengések csökkentése végett. Ha valamelyik rotor felé elbillen a súly az érzékelő növeli annak a fordulatszámát addig amíg az egyensúlyi helyzet a négy érzékelő között be nem áll. Ilyenkor a négy rotor azonos fordulatszámmal fog forogni. Ugyan ez a helyzet ha jobbra-balra és előre hátra billented a rotorokat. Bármerre menjen is a helikopter mindig vízszintes marad mert addig állítja a fordulatokat míg a függesztett súly középállásba nem kerül. Azért kell az olaj hogy a nagyobb kilengéseket csillapítsa és megakadályozza az öngerjedést. Hogy milyen távolságra érdemes az érzékelőt felszerelni az már kísérlet kérdése. Egy a lényeg hogy a frekvenciaváltozással azonos fordulatszám szabályozás kell. Persze emellett azt is meg kellene oldani hogy a négy rotor emelkedéskor és süllyedéskor egyszerre fusson de a szabályzónak bele kell tudnia szólni a vezérlésbe.
Összeütöttem egy rajzot! Ha valami nem érthető akkor írj! Szerintem így egyszerű megoldani. A vezérlés már külön téma. Ajánlom inkább az analóg megoldásokat, de ha PIC-est akarsz ahhoz van más fórum. Analóg megoldásoknál kisebb a hibaszázalék. Gondolom neked is az kell hogy fixen lebegjen a kopter!
Megoldható lenne mikrokapcsolókkal is csak ahhoz nagyobb súly kell. Feleslegesen nem kellene terhelni a szerkezetet. Remélem a rajz sokat segít az elgondolás megértésében! A kombájnokat így stabilizálják! (Nagyon jól!) Az érzékelők elbillenéskor a hozzá tartozó rotor fordulatszámát növelik/esetleg átellenesen csökkentik a másik rotor fordulatszámát. Szerintem ebben a megoldásban elég csak egy rotoron állítani, csak akkor kell tartalékot hagyni. Arra gondolok hogy a motorok emelkedéskor a teljesítményüknek csak 70%-át használják fel, az akkumulátorok pedig tudják a plussz tehelést biztosítani.
Bgsf, elég vad és ellentmondásos dolgokat írsz.
"Analóg megoldásoknál kisebb a hibaszázalék" Azért ez messze van a valóságtól. Pl egy analóg óra messze pontatlanabb, mint egy digitális. "Első megoldás a giroszkóp. Ennek az a hátránya hogy vízszintes síkról kell indítsad a gépet és a két röppentyűnek nagy fordulat és tömeg kell." Milyen röppentyű és tömeg? "Felfüggesztesz egy rövid rugóra egy acélsúlyt...." Hát igen, pont ez kell egy mini helikopternek, hogy acélsúly, meg rugó, meg olaj... aztán már kész is a tank mert repülni ennyi súllyal nem fog tudni.Utánna kellene nézned egy kicsit a giroszkópoknak és gyorsulásérzékelőknek! Nem annak amiket kombájnokban használnak hanem amiket az autókban/mobiltelefonokban/minihelikopterekben...Ezeknek mind pár gramm súlyuk van. Kicsik és nem mehanikusak, azaz nem romlanak el olyan hamar. Könnyen kalibrálhatóak. Pl a gyorsulásérzékelőknek van analóg kimenete is. Az elektronikus forma fontos előnye az ellenőrzött irányítás. Egy analóg (rugó/súly) rendszer közvetlen reakciója bebillegtetné a helikoptert és ezért esne le. Egy digitális késleltetne, vagy a pont a vizszintes közelében csillapítana, amit a csak analóg nem tud. Nekem mindegyik van (gyorsulás érzékelő / giroszkóp) ha gondolod szívesen megmutatom, pl ha jössz a találkozóra. Ha gondolod hozd el a saját elképzelésed fizikai valójában.
Az analóg rendszerek gyorsabban reagálnak az analóg jelekre! Nem kell analóg/digitál átalakító és utána nem kell visszaalakítani analógra a feldolgozott jelet!
Ami verziót én felvázoltam az pár dekából felépíthető, viszonylag egyszerű és üzembiztos megoldás. A mobiltelefonok vagy GPS-ek giroszkópja gondolom házi körülmények között kivihetetlen. Hacsak nem tud bontani az ember ilyesmit. Ha az ötletem nem tetszik akkor nem kell kipróbálni. Gyakorlatban működik mint már írtam, bár azok nagyobb szerkezetek. Itt Quad helikopterről van szó ahol négy külön motor emeli a gépet a magasba. Ennek a négy motornak a vezérléséről van szó, hogy egyensúlyban legyen a gép. Mellesleg nézd meg hogy mekkora egy normális giroszkóp! Ha a mobiltelefoné olyan jó lenne akkor az ISS-t is az tartaná pályán...... Mellesleg egy mobiltelefon mindenre jó, csak arra nem amit beleépítenek......
"Az analóg rendszerek gyorsabban reagálnak az analóg jelekre!"
Pl vegyünk egy lassú 1Mhz válaszidejű uC-t, ami digitális technológiában lassú. De ha egy motort vezérelnél ekkora vagy ennek töredéke sebességével, pl odavissza vagy gyorsítana/lassítana, képtelen lenne követni. Tehát a digitális rendszer nagyságrendekkel gyorsabb, mint azt egy motor követni tudná. "Ami verziót én felvázoltam az pár dekából felépíthető, viszonylag egyszerű és üzembiztos megoldás." Ezt nagyon kétlem. 1, súly rugó meg egyebek, sokkal nehezebb, mint egy pár grammos microgyro Lemértem gyro:1,5g a gyorsulásérzékelő:0,7g 2, nem tudod jól bekalibrálni (digitálisban megoldom, hogy saját magát bekalibrálja és folyamatossan kövesse az eltérést (pl hőmérséklet)) 3, Az előbb említett microgyro-t használják BMW, AUDI, Mercédesz (onnan szereztem) ESP rendszerkeben. Belátod, hogy sokkal nagyobb a követelmény és üzembiztonsági tényező, mint egy 20km/h-val haladó kombájnban ![]() 4, Beforrasztom és tuti működik. Nálad biztos, hogy az induktivitásokat egyformán tekered? az olaj amit öntögetsz bele, nem szivárog el? Rádiófreki nem zavarja meg, főleg a villanymotorok tekercse mágnese az érzékelő induktivitást? "A mobiltelefonok vagy GPS-ek giroszkópja gondolom házi körülmények között kivihetetlen. Hacsak nem tud bontani az ember ilyesmit." Kivitelezhetettnen házilag, mert annyira profi és precíz szerkezetek, nem sufnituning. De mivel lehet venni a boltban, és garantált minőség, ezért ki akarna építeni? (GPS vevőkbenben nincs se giroszkóp se gyorsulásérzékelő, mobilokban csak gyorsulásérzékelő) "Ha az ötletem nem tetszik akkor nem kell kipróbálni. " Nem is tenném, de elmélkedésre van ez a fórum. És ha ellenérvek vannak, akkor azt meg lehet írni okulás érdekében. "Mellesleg egy mobiltelefon mindenre jó, csak arra nem amit beleépítenek...... " akkor használjon mindenki kombájnt ![]() Komolyan mondom, hogy érdekelne egy általad megépített analóg cucc, ami üzembiztos is. És én is megépíteném pl a vízmértéket gyorsulásérzékelővel. Ezt nem értettem, segíts: ![]() "Első megoldás a giroszkóp. Ennek az a hátránya hogy vízszintes síkról kell indítsad a gépet és a két röppentyűnek nagy fordulat és tömeg kell."
Mobilokban miért van gyorsulás érzékelő?
Ezt én sem tudom! gondolom azt méri hogy milyen gyorsan rugaszkodik a 3G-nek!
Idézet: „Ezt nem értettem, segíts: "Első megoldás a giroszkóp. Ennek az a hátránya hogy vízszintes síkról kell indítsad a gépet és a két röppentyűnek nagy fordulat és tömeg kell."” Ha láttál már repülőgépet akár katonait akár polgárit akkor először álló helyzetben a giroszkópot felpörgetik. Ez adja meg a műhorizontot. Innentől az a referenciapont. A műhorizont utána ehhez képest rajzolja a szögeket a képernyőre. Vegyük alapul egy műhold pozícionálását ahol nincs gyorsulás és nincs gravitáció (súlytalanság, a műhold szabadon esik egyenletes sebességgel). Itt mire mennél gyorsulásmérővel? A pozícióra állás után felpörgetik a giroszkópot és minden eltérést ehhez viszonyítanak. A pozíción tartás ehhez a referenciához történik. Persze itt is van hiba, ezért kell újra és újra pályára állítani a műholdat. Az általam felvázolt megoldás a gravitációt használja referenciának! Szerintem te még mindig nem érted hogy a kérdező milyen helikopterre akarja használni a stabilizátort! Gondolom van fogalmad arról hogyan is működik egy Quad helikopter. Most itt vonatkoztassunk el a sima helikoptertől mert ott nem kell vízszintesen tartani a gépet! A Quadnál pedig direkt ez a lényeg, hogy mindig vízszintesen álljon. Amúgy meg modell boltokban tutira lehet venni ilyen vezérlést.
Na. Valójában egyetértek pici minden szavával, kb ezt fogalmaztam volna meg én is, ha nem reggel 5 kor értem volna haza munkából
Szerintem érdekes maga az elképzelés is is hogy a 2 tonnás kombájn stabilizátorát építsem be egy 200 grammos dologba. Hiszen kombájnnak nem számít egy két kiló plusz tömeg, nekem viszont nem mindegy hogy 1 grammal lesz nehezebb vagy fél kilóval. Másrészt én is úgy gondolom, hogy a gyári, percíz cuccok megbízhatóbbak, mint a házi készítmények. De az ötlet jó, gondolom azért válik be a kombájnokban, e nekem jobban tetszik a gyorsulásmérős megoldás.
Szerintem kár műholdakkal, és súlytalansággal példálózni, mivel a nem valószínű, hogy az űrig repülök vele.
![]() És ne haragudj, hogy ezt mondod, de inkább Pici érti, hogy mit is szeretnék. Az ötleti és elképzelési teljes mértékben összeegyeztethetők a sajátjaimmal.
Nem véletlenűl kérdeztem
![]() Gondoltam, hogy leragadtál az 1960-as években amikor gyro-k 100kg-osak voltak és zabálták az energiát és jó ha nem rázták szét a cuccot ![]() Ne ebben gondolkodj, a technika fejlődött azóta. Giroszkóp, gyorsulásérzékelő, atomóra, processzor ezek mind vannak már pár grammosak és 1 köbcenti alatt! Ma már a microGyro-k nem forognak, de ha érdekel elmesélem az elvüket. "Ha láttál már repülőgépet " láttam, voltam benne, kicsiben nagyban, még helikopterben is, ejtőernyőzöm... "Vegyük alapul egy műhold pozícionálását ahol nincs gyorsulás és nincs gravitáció " Hibás elképzelés. A gyorsulárérzékelő a gyorsulást méri és egy műhold minden nem nyugalmi állapotát jelzi. Ha végiggondolod, hogy pl egy műhold a Föld körül kering ezáltal centrifugális erő hat rá és ennek minden változását érzékeli a gyorsulásérzékelő. Minden NEM egyenesvonalú és egyenletes mozgás mozgás magában foglalja a gyorsulást! És pedig van gravitáció is. ez tartja a műholdat a földkörüli pályán, vagy szrinted nem? Fontos, ha nincs gravitáció, az a legjobb helyzet a gyro-gyorsulásérzékelő rendszereknek. Meg tudod állapítani az elfordulásukat a gyorsulásukat, a pillanatnyi sebességüket és irányát. És ha kell a kiindulási állapotba is vissza tudod navigálni. "Szerintem te még mindig nem érted hogy a kérdező milyen helikopterre akarja használni a stabilizátort!" De ![]() "Gondolom van fogalmad arról hogyan is működik egy Quad helikopter" Igen van. És vettek is már tőlem microGyrokat RC quadcopter-hez. És biztos vagyok benne, hogy a boltban nem olajban úszó golyókat árulnak. ![]() De ahogy mondtam, bizonyítsunk. Te is elkészíted, meg én is... Hmm? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

))