Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Az időket kísérletezd ki és azt is kipróbálhatod, hogy megfordul-e. Ne légy lusta!
![]()
Hello!
Nem tudom te próbáltad e kikísérletezni de én már szenvedek vele napok óta. Gondoltam hátha van valaki akinek van vele tapasztalata esetleg valaki tud valami képletet amivel ki lehet számolni az mégiscsak korrektebb megoldás. A forgásirányváltásban igazad van ki is próbálhattam volna. Viszont ez nekem nagyon nem szimpatikus hogy vagy nem akarsz segíteni vagy nem tudsz mégis beírsz valamit csak hogy teljen a topic. Simpi! igen így csinálom forog is a motor csak nem igazán változik a fordulatszáma. Ezért kérdeztem az időzítéseket.
Persze, lehetett volna, hogy csak simán nem válaszolok...
Amit írtam, az a válasz is, csak jól elrejtettem a "népnevelő" sor(ok) közé. Akkor válaszolok még bővebben, nehogy ki kelljen próbálnod: Fordítva fog menni. A másik kérdésedre meg elég neméz úgy válaszolni, hogy a kérdéses motorról gyakorlatilag csak annyit tudunk, hogy 6 vezetéke van. Első körben kellene mérned kicsit. (Tekercs ellenállás, mekkora a tartó áram, ha akkora feszültséget teszel rá, ami tartósan sem hevíti túl.) Utána megpróbálod léptetni programmal, lassan. Majd fokozatosan gyorsítva.
6 kivezeteses motor valoszinuleg 2*3 kivezeteses.
A tekercsek eleje vege es kozepe van kivezetve. Szoval 3-3 kozott mersz egyaltalan valamit, aztan azonositsd be, hogy melyik a ket kozepso (a ket szelso dupla akkora ellenallasu, a kozepsovel a vegek egysegnyi ellenallast adnak), aztan a ket kozepsot kozositsd. Ekkor lesz negy kulon bevezeto pontod es egy kozos kivezeto pontod. Ezekre lehet adni celszeruen 4db NPN-es kapcsoloelemmel a kakaot. Ha egeszlepest akarsz, akkor egyik tekercs be, mellette levo ki. Hogy melyik melyik - jo kerdes, en probalgatni szoktam, gyakorlatilag van 8 variacio, programbol elegansabb, de forrasztgatassal gyorsabb. Siman kell korbe jarnia. Ha ugrik vagy akad, rossz a sorrend. Ha megvan a sorrend, akkor celszeru fellepesezni, magyaran a bekapcsolt melletti tekercset IS bekapcsolod a lepes idejere, utana pedig az elozot ki es igy tovabb. Tehat minden masodik lepesnel ket tekercs lesz egyszerre bekapcsolva. Simabb a forgasa igy. Ertelemszeruen a forditott sorrend forgasirany-valtast eredmenyez. Celszeru tablazatba foglalni a portok erteket, lepesenkent egy szamlalot novelni es AND-al leszedni a felesleges felso biteket.
Hello!
Simpi: Kicsit negatívnak éreztem az előző hozzászólásodat és a félreértés miatt válaszoltam ilyen keményen nem kellett volna elnézést és köszi hogy ennek ellenére is segíteni próbálsz. Teszek fel képet a motorról és kapcsolási rajzot a vezérlésről a rajzon rajta avan a robotom egész rajza a jobb oldali részen vannak a motorok és meghajtótranzisztorok is. A táp nem gond 3500mAh-ás aksi lesz benne. 14.4V és ez lesz megemelve step-up konverterrel 30V-ra. A motorok 14V 40ohm-osak a tekercsei ugy vannak kivezetve mint feljebb írtátok és úgy is van bekötv (a tekercsek középső kivezetései földön)
Bocs elírtam nem 40 hanem 50ohm a tekercs ellenállás
Sziasztok!
Te figyu, hogy emeled meg a 12V-os 30V-ra? Mekkora teljesítményű a konverter? Tudnál róla betenni egy kapcsolást? Köszi András
lm2577 adatlapban van a kapcsolási rajz
Sziasztok.
Érdekelne engem, hogy egy léptelőmotor mekkora maximális fordulatszámra képes. Mostanában építek egy kicsi tekercselőt elvileg nem csak arra lenne jó 2 fúrótokmány lenne rajta az egyik hajtott a másik mágnesfékes. A lényeg, hogy meg szeretném forgatni, de tekercselésnél alacsony fordulatszám kéne viszont ha esetleg fúrni vagy más dolgot akarnék vele akkor kellene 5000-10000 fordulat. Nem tudom milyen típusú motort használjak szénkefés, hall szenzoros bldc vagy léptetőmotort? Nem szeretnék állandóan motort cserélni. Holnap teszek fel képet a kiszemelt motorokról.
Üdv! Remélem nem írok nagyon rossz helyre. Szeretnék építeni egy egyszerű léptetőmotor vezérlést, ami a zene ütemére véletlenszerű helyzetbe "ugrik". Valahogy így: mint pl. ez
A mechanikai részét meg tudom oldani csak a léptetőmotorokhoz nem értek. Annyit tudok hogy amilyen motorom van az 4 vezetékes, OKI 6404 dc8.6V 18.6 Ohm 7.5 fok (KHL42SL29A) Ha tudtok segítsetek. Köszi.
Segítséget kérnék egy általam tervezett áramkör hibáinak kiküszöbölésére!
Az áramkör egy 48 lépéses léptetőmotort hajtana meg! 6 ponton kellene megállnia, tehát 48/6=8 lépést kell megtennie a pontok között! Az áramkör működése: Az indulás előtt egy reset kapcsolóval (S1), a számlálót Q0-ra kell állítani, hogy onnan számolja a 8 lépést! Ezután IC1 (555) Set állapotba billenti az IC4 (4001) -ből felépített RS tárolót, amely egy és kapun keresztül engedélyezi IC2 (555)-öt, amely elkezdi léptetni a léptetőmotor meghajtó részét, és ezzel egyidőben az IC5 (4017) számlálót, amely számolja a 8 lépést és a kilencediknél Reset állapotba billenti vissza az RS tárolót, és innentől a folyamat újra kezdődik! Van még egy pár áramköri rész amely kiegészítés, de alapvetően az áramkör feladata ez lenne! Ha véletlen valaki nem ért valamit a kacsolási rajzon nyugodtan kérdezhet! A baj az áramkörrel hogy a gyakorlatban nem akar működni! Erre várnám a segítségeket, hogy vajon mi lehet a baj! Előre is köszönöm!
hát igen.... ez tipikusan olyan áramkör amit én egy piccel készítenék el és az nem tetszene senkinek (bár..). Pedig megspórolható vele a bonyolultabb nyák tervezése, kapcsolás tervezése, igaz kell írni egy progit a picre, de az töredéke időben ennek, és hibák lehetőségét, az alkatrészek bekötésének elnézését is lecsökkentem, kisebb nyák=kevesebb hiba lehetőség. Na mindegy, ezt csak megjegyeztem.
Mit csinál az áramkör ha bekapcsold? abszolút semmi? végig kéne méricskélni a 555öt, hogy jön e belőle az az impulzus aztán a számlálókat, aztán a uln2803-at, meg hát a motorokat, esetleg a tápot, a nyákot, a csatikat.... az áramkör áramfelvételét. Ilyemiket szoktam én csinálni ha így járok mint te. Aztán egy idő után ha nem megy, kompletten újat tervezek, mivel a másikat nagy valószínűséggel dühömben apró darabokra zúztam. ![]()
Hát igen, már minimum 5000-szer végig néztem és végig mértem, a gond az RS tárolóval van mert ha rövidre zárom akkor tökéletesen megy az áramkör, csak nem a megadott feladattal
![]()
Sziasztok! Egy fontos kérdésem lenne!
A Hobby Elektronika újságban egy 3 fejezeten keresztül házi Lézershow kapcsolást lehetett megcsinálni átlagos lézerből, és lézer fejből! Ott volt egy olyan kapcsolás, ami 2BIT-en vezérelte a léptetőmotort, igaz ilyenkor mindíg van rajta feszültség, viszont csak 2 szál kellett hozzá... Ezt a kapcsolást keresem, ha valaki találkozott vele az Interneten, megköszönném, ha belinkelné! ![]() ![]() Köszi előre is!
Szia!
Én is csinálok lézershow-t nagyon érdekelne engem is ez a pár fejezet! Ha megtalálod jelezd nekünk illetve szerintem érdemesebb lett volna a lézershow -s topicba feltenni a kérdésedet.
Nagyon szépen köszönöm, megkeresem és tanulmányozom!
Igen
![]() ![]() Mindegy mert ezt már tuti, hogy nem szedem szét, ebből ki is akartam hagyni a PC-t. Most egy jó darabig már nem fogok semmilyen új dologm egépítésébe, csak ha mindent befejezek, amibe belekezdtem. Aztán lehet, hogy kis segítséggel megépítem ezt a léptetőmotorosat is, de majd még ez a jövő zenéje. Üdv!
Figyeljetek
![]() Az a helyzet, hogy én már egyszer elkészítettem! Közlöm, hogy a Progi SEMMIT sem ér! Elkezd remegni az egyik motor, és hello! ![]() Aztán írtam Pascalban hozzá egy progit, ami elkezdi forgatni, meg minden! De semmit sem értem el vele akkorse MOST PIC!! Pic-en fog menni, báár nem Lézershow lesz, hanem tekercselő! ![]() Köszi az évszámokat! Mingyárt megkeresem!
A progi akkor jól működött, ha remegett a motor! Nem forognia kell, hanem ide-oda lépegetnie nagyon nagyon gyorsan, ezáltal rezegnie. Ez úgymond ilyen galvo-s megoldás lenne, mert a galvo-k csinálják ezt csak annak a vezérlése és galvo készítése nagyon drága, nehéz speciális szerszámokat, kézügyességet igényel.
Ha 2 motort kötöttél volna be ami így rezgett egyiket függőlegesen, másikat meg vízszintesen és tudtad volna állítani a rezgés frekvenciáját, akkor tudtál volna belőle alakzatokat kirajzoli. Pl négyször, sinus hullám stb. Lézershow-ba sima DC motorok valók (nekem is az van) és azoknak meg a fordulatszámát kell változtatni. Szerk.: Megnéztem az újságban. Én teljesen más felépítésűre gondoltam! ez csak annyit csiál elvileg, hogy fixen van a lézered és a léptető motor előtte cserélgeti a maszkokat amiken átvilágít, így más-más ábrákat vetít a falra. Én telejsne másra gondoltam, amikor azt mondtad, hogy csak remg a motor. Igen itt körbe kell fordulnia, de gondolom úgy, hogy megnyomsz egy gombot és akkor annyit fordul, hogy a következő alakzaton világítson át a lézer. Ha nyomsz másik gombot, akkor megint annyit forog, hogy a köv. alakzatot vetítse.
Hogy mindenki tudja erről lenne szó. Én teljesne máshogy csináltam volna, csak 1 léptetőmotorral. Innen től kezdve az off befejezve! Illetve lézershow-s témában lehet folytatni.
Oké, ez így maximálisan HIBÁTLAN
![]() Én erre gondoltam, amit belinkeltél, azt mondtam, hogy én már ezt megcsináltam!!! És a fejforgató motor REMEGETT, a tükör motor meg sem mozdult! Sőt, elnézegettem kb 20 percig, és az egyik motor meg sem mozdult! ![]() Az újságban lévő programot másoltam be hozzá, és azzal nem működött! Amire te gondolsz, az a Scanner-es lézer! Egy Diszkóban installálás miatt ismernek, és pont ott láttam először kis tükrös lézershowt! régi P2-vel működött, és haláli jó dolgokat lehet vele csinálni! 1W-os lézer van benne, Zöld színű! Engem igazán csak a motor vezérlése érdekel, még nem találtam meg az újságot ![]()
Én leektronikus formában megtaláltam, de elég rossz minőséggel van bescannelve. Feltölteni nem tudom, mertn em szabad, másrészt 50MB, ami nagyon sok. (Egész 2000-res év)
Hali mindenki!
Megépítettem a mellékelt kacsolást, Mach3-mal irányítanán. De csak az egyik irányba hajlandó forogni. Szerintetek a kapcsi lehet a rossz, vagy csak elronthattam valamit?
Szai!
Engem is nagyon érdekelne a dolog, mert 2 éve nekikezdtem egy CNC-nek, de nem kellett, így abbamaradt még teljesen az elejénél, így az elektronikát csináltam meg neki, de úgy hogy a motorvezérlők közül is csak 1 db-ot, meg még amit rá kell kötni a PC-re. Nincs megvéve és beforrasztva az LPT csatlakozó, meg azt hiszem hiányzik belőle egy IC is, tehát a lényeg, nem próbáltam még ki. Kíváncsi vagyok rá, hogy mennyire jó ez a vezérlés. Ha lesz fejlemény vele kapcsolatban írd meg! (Vagy bárki más aki ezt megépítette.
Üdv!
Biztos, hogy a "dir" jelet is megkapja? Ez az irányváltásért felelős bemenet. Esetleg mérj rá! Ha valakit érdekel egy működő komplett free cnc vezérlő projekt, akkor tudok egyet, aminek a panelját is már megépítettem, és működik hiba nélkül!!! Ha valakinek segítség kell, nyugodtan kereshet! Főleg privátban!
Háát
![]() Megvan az újság, de nem tudom, hol hagytam el ![]() És én már PIC-ben gondolkodok! A Tekercselőhöz használt 2 léptetőmotor azt PIC 16F84 fogja hajtani, megfelelő gombokkal! Jó lesz ![]()
Szia!
Mindenképpen megnézném, hogy valóban megkapja e a dir jelet! Ahogy már elöttem is mondták. Illetve még próbáld ki negatív logikával is és vedd hosszabbra a dir jelet. Elsőként viszont próbáld ki, hogy te magad adod neki az 5V/GND -t! Ezzel egyértelműen beazonosítható, hogy a panellal van e a gond!
Helló! Van egy topik a "Könyvek újságok" ott van utalás ,hogy honnan lehet letölteni a Hobbi Elektronikát, Elektort, és rengeteg könyvet jó minőségben.
Oké, én meg is találtam (máshol) nem nekem kellene, de átadom az üzenetet a srácnak, aki keresi!
Köszi a tippet! Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |