Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fényerőszabályzás FET-tel (IRFZ44)
Témaindító: bendoroland, idő: Szept 21, 2008
sziasztok! az lenne a kérdésem hogy lehet e irfz44 el fényerőszabályzót 12 voltra
Ha megnézed Pl: ezt a topic-ot ez segíteni fog .
Izzó vagy motor ebből a szempontból majdnem ua. Azt vedd figyelembe amelyik FET-et Te akarod használni az P-csatornás. A lényeg, Pwm... 12V_Pwm
jó de ez hány vattot bír el mert nekem min 200w kell
Az 555 üzemszerűen csak max. 16V DC-t kaphat. Meg lehet oldani 555-tel, PWM szabályozással azt, hogy a fogyasztó a hálózati feszt kapja? Valami olyasmire gondolok, hogy diódahíddal egyenirányított 230V AC-t "küldünk" a FET-re, vagy két FET ellenütemben működne, de a föld közösítése hogyan történjen? Lehet, hogy a kérdést nem is fogalmaztam meg elég szakszerűen, merthogy nem értek eléggé hozzá (különben nem is kérdeznék), a lényeg azonban remélem kiderült: a fogyasztó (lámpa, stb) hálózati feszről menjen, miközben a szabályozás kisfeszültségen történjen.
Modiknak:
A téma címét át kéne nevezni"irfz44-gyel fényerőszabályzót"-ra. Engem nagyon zavar, hogy valaki ennyire nem beszéli az anyanyelvét. A "négyel" azt jelenti, hogy 4 részre oszt. A "néggyel", pedig 4 dologgal... Hasonlóképpen: "3A-el" nem érthető, mert mit csinál az az ember, aki amperel? Viszont a 3A-rel, tökéletesen érthető. És hányszor látni a "mien", "meik" rejtvény-szavakat. Talán ezek a "milyen" és "melyik" magyar szavakat jelentik? Stb., Stb., Stb.
Ja. Írni sem tud, erre komoly áramköröket akar megépíteni, megérteni! Nem fog menni.
Hello!
Kicsit rosz felé indultál el. Meg lehet oldani, de előnye nem sok van. Hálózati feszültséget nem igazán érdemes Fet-ekkel kapcsolgatni, PWM üzemben. Triak és fázishasítás alkalmazása sokkal ésszerűbbnek tűnik. (A PWM és a hálózat között interferrencia is kialakulhat) Az elválasztást mind két esetben, pld. optocsatolóval lehet biztosítani. üdv! proli007
akkor az irfz44 nem jó
ha ránéznél a hozzászólás fejlécére, akkor láthatnád, hogy nem neked szólt a válasz. Nézz csak feljebb ott tettem fel egy kapcsit, ami tuti jó neked.
jó ezt nagyon gyorsan néztem át mert siettem és azért írtam mert nem néztem meg hogy kinek szól de amúgy az irfz44 hány wattot bír el
Adatlap szerint 50A-t bír el. Simán használhatod. ha biztosra akarsz menni, akkor köthetsz kettőt párhuzamosan és így eloszlik a teljesítmény a kettőn. Így tutira bírni fogja.
a fenti kapcsoláson azon csak annyi a dolgom hogy az irfz64 helyére bekötöm az irfz44 600wattot bír el ha párhuzamosan akkor 1200w lessz
:yes: Egy éve csináltam meg ezt egy ismerősnek irfz44-el és azóta is megy, semmi gondja nem volt.
jó mert nekem szimpadi derítőt kell szabályozni ami 300watt 12 volt
Hát ha 300W, akkor tegyél két fetet párhuzamosan és simán bírni fogja. Semmi extra, csak simán párhuzamba kötöd és kész.
így valahogy a g a g-vel d a d-vel az s az s-el
Pont úgy.
Csak gondolatban indultam arrafelé, azért kérdeztem, mert még szerény tudás mellett is problémásnak tűnt a módi. Most már tudom, hogy ez zsákutca. Köszönöm.
Azon vigyorgok, hogy kb. 2-3 hónapja volt már ilyen témád, kaptál tőlem rajzot is, most megint előjössz ezzel, csak cseppet másképp
.....
Hello!
Csak a lámpa vezérlésnél zsákutca, mert frekvencia váltókban, motor inverterekben kizárólag Fet-ek üzemelnek manapság. De az már egy másik mese, -ahogy mondani szokás. üdv! proli007
akkor megcsinálom a kapcsolást
megcsináltam és láss csodát működik
Én mondtam, hogy menni fog.
nagyon köszi tényleg!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szivesen és köszönöm a pontot. Majd azért nézd meg a fetet, hogy nem melegszik-e és ha melegszik, akkor egy kisebb bordát tegyél rá. Azért ekkora teljesítménynél már melegszik, hiába a PWM szabályzás.
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem. Mivel a FET-(MOSFET)-ekkel még nem nagyon barátkoztam meg még eddig, ezért inkább kérdezek... Adott egy MOSFET. A tipusa IRF530 (vagy IRF540 ). Ez a MOSFET egy halogén egy (vagy több 12V-( vagy 24V)-os ) izzót kapcsolgatna. Az a problémám, hogy hogyan tudom az izzót állítható módon "előfűteni", hogy a MOSFET-et és az izzót is kíméljem. ( A hideg izzószál elég nagyot rúg a MOSFET-be és az izzószálnak sem tesz jót. )Nekem kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy az előfűtést is a MOSFET biztosítaná. ( Tudom igy biztosan hűteni kell az eszközt. ) Ha lehet analóg módon szeretném megoldani. ( Persze a PWM es megoldásra is nyitott vagyok. De mivel ez egy fényeffekt egy 8 csatornás eszköz egy eleme lenne, ami erősen villogó jellegű! Így félek hogy a PWM-el interferenciás gondok lesznek... ) A kérdésem a következő! Hogyan tudom megoldani az IRF530-as MOSFET-tel az izzószál szabályozható előfűtését úgy, hogy egy vezérlő feszültséggel, bármikor teljes fényerőre lehessen kapcsolni az izzót. ? Az építő jellegű hozzászólásokat előre is köszönöm!
Ja! A tápegység megfelelően méretezett szűrt egyen (CD) feszültség lesz.
Előre is bocsánatot kérek, ha nagyon eretnek a gondolat.
Ha egyszerűen áthidalod a kapcsoló fetet egy alkalmas értékű ellenállással akkor nagyon egyszerűen előfűthető az izzó. Az előfűtés közben termelődött hőt meg mindegy mi fűti el, félvezető, vagy ellenállás.A fet vezérlése, meg maradhat kapcsolóüzemű.
Szia! Mivel az izzók teljesítménye változhat, ezért a párhuzamos ellenállás nem túl szerencsés megoldás.
Ez lenne a legutolsó amit alkalmaznék. :no: Ha lehet a PÁRHUZAMOS előfűtő tranzisztor alkalmazását is mellőzném. ( Ha már egyszer 16A vagy 30A-s MOSFET lesz beépítve. ) ( Előre láthatólag, KB fél vagy negyed terheléssel számolva. ) Azért köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

)
köszönöm!