Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Hello Mindenkinek!
Én is Eagle-t használok, de még nem sikerült benne új alkatrészt szerkesztenem,létrehoznom! Nagyjából van róla képem hogy hogy kell de még nem igazán sikerült. Írjátok már le nekem pontokba szedve, hogy mit is csináljak! KÖSZÖNÖM!!! Üdv.!
Eagle segitseg
15:19 2005.06.25. Alkatresz tervezese EAGLE -ben Kezdjuk az elejen. EAGLE Control Panel ablakaban megkeresed a "Libraries" konyvtarat. Ez tartalmazza az alkatresz adatbazisokat, rengeteg .LBR re vegzodo filet. Mellettuk zold potty lathato, ami azt jelenti, hogy aktiv allapotban van, tehat tudod oket hasznalni. Javaslom, hogy a kovetkezot csinald. File menu, New menupont, utanna Library. Ekkor elojon egy uj szerkeszto ablak. A felso gomb sorbol a 4. 5. 6. gomb ami fontos most szamodra. A 4. Device nevet viseli, az 5. a Package, a 6. meg a Symbol. Kezdjuk a Symbol -al. Ha rakattintasz, elojon egy picike ablak, 5 gombbal, egy listamezovel, meg egy New nevezetu szovegbeado sorral. Na ide be kell irni a szimbolum nevet, esetedben ISOSTAT, majd OK, utanna megkerdezi, hogy tenyleg letrehozza-e. Tenyleg. Kaptal egy feher alapon szurke raszterhalot. Legtobszor a Wire es a Pin nevu gombokat hasznaljuk, ez utobbi van jobb oldalon, legalul, egyedul, sotetpirosan... Rakattintva megjelenik felul a hozza tartozo parameterezo gombsor, ahol ki lehet valasztani az iranyat, a hosszat, legyen rajta nevcimke, vagy ne, illetve a tipusat(Direction). Ez utobbit celszeru megadni, sot ha jot akarsz, akkor a nevcimkes verziot valasztod. lepakolod a kivezeteseket, ahogyan gondolod, hogy jo lesz, es utanna elnevezed oket (Name gomb), hogy ne ilyen ronda P$1 tipusu legyen. Ezutan a Wire paranccsal rajzolsz neki valami kulturalt szimbolumot, vagy dobozt. Na ez kesz is van. Elmented, biztos ami Fokker, es mesz tovabb a Package gombra. Itt elojon az ismeros ablak, az 5 gombbal. Beirod a New sorba, ISOSTAT, ez lesz a NYAK rajzolata, majd OK, es megint OK. Nem sokban kulonbozik az elozotol, szurke a halo itt is, csak a hatter fekete, meg ket gombbal tobb van mint az elobb. Igen, pont azokat fogjuk hasznalni, Pad, Smd, Hole. Attol fuggoen, hogy az alkatresz huzalkivezeteses, vagy SMD, kivalasztod a szukseges forrszem tipust. Ha van egy kis szerencsed, akkor az alkatresz labkiosztasa raszter meretu (2,54 mm), ha nem akkor az szivas. En ez utobbit magyarazom el, feltetelezve, hogy ha megis a konnyebbik eset all fent, vegre tudod hajtani azt is. Szoval fogj egy tolomerot, es merd meg az alkatresz labtavolsagait, szelesseget, hosszat, mindent (magassaga nem kell: ![]() Ha jonak itelted az eredmenyt, mentsd el, es nyomj a Device gombra. Ott ugyanugy mintha Schematic -ban lennel, add hozza az Add gombbal a szimbolumot a bal felso feher terulethez. Ha sikerult, ennek is adj nevet. Most jon a Package beillesztese, a New gomb segitsegevel. Most mar csak ossze kell kotni a szimbolum kivezeteseit a Package kivezeteseivel a Connect gomb segitsegevel. Ha precizen elneveztel mindent, akkor ez a muvelet nem okozhat gondot, egyertelmuen az 1 es Pin -hez az 1 es Pad kotodik. OK, majd meg a Prefix gombra kattintva lehet meg egy nevet adni, ez fog megjelenni a "Part:"kezdetu sorban, ha a Schematicban az i betuvel megnezed az alkatreszt. Kesz is vagy. DE mielott meg hasznalni tudnad, Updatelni kell az adott Library-t (jobb klikk a file neven!), es aktivalni, (szinten jobb klikk, es Use menupont.) Jo szorakozast! KAMA3
KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET AZ EAGLE-hez!!!!!
Üdv: zener
Szégyenlem magam, de nem megy a thermál kapcsolat létrehozása az eagle-val. Én már kinyomtattam azt az utasítást amit írtál,elolvastam vagy 15xör de okosabb nem lettem tőle. Kattintgathatok én bárhová a poligonon az megse nyikkan. Passz, feladom. Marad a diptrace, azzal 5 másodperc alatt megcsinálom . Nem olyan szép mint az eagle, de legalább az a program egyszerűbb és érthetőbb.. (számomra).
Na, akkor elmondom én is. Az egyszerűség kedvéért az egész panelen legyen "thermál" a GND-hez :ijedt:.
1. A bal oldali eszközök közül katt a Polygonra /gondolom, ez meg van már/ . 2. Ha az alsó /bottom/ oldalra akarod, akkor fent a select layer-ben a bottom legyen /kék/, mellette válaszd a derékszögű vonalhúzást. 3.Ezután a panel bal felső sarkánál, a panelon kívül katt egyet, majd átlósan a másik saroknál ugyanígy katt egyet a panelen kívül, ezután vissza az első kattintáshoz és ott még egy katt. Ha jó helyre kattintottál (zártad az alakzatot) egy téglalapot kapsz a panel körül. 4. Most a bal oldali gombok közül válaszd a Name feliratút /R2-es ellenállás/. 5. A kis kereszttel célozd meg a felrajzolt téglalapod egyik oldalán a vonal közepét. Ha telibe találod, felugrik egy kis Name feliratú ablak. 6.Ird be: GND, majd OK. 7.Az előbukkanó kérdésre még egy OK. És kész! :hawaii:. Ezután finomítgathatod... Így a panelen, akármelyik oldalon, akárhol, akármilyen alakban megcsinálhatod. Törlés: a delete gomb, (X) egy katt a panelen kívül jobbról, majd balról (vagy felűről és alulról).
Szevasztok!Volna egy kérdésem.Az Eagle nevű progiba nem lehet behúzni kész kapcs rajzot?Pl:amit innen szedtem le.
Library-ban at kell meretezni, majd update a boardon es akkor atveszi. Sajnos ezen a teren hianyossagok vannak a programban, hogy nem lehet a lerakott alkatreszt utaneditalni, ugy hogy a library ne valtozzek.
De ha az egy masik eagle (azono verzio) altal lett elmentve. Egyebkent nem.
Köszönöm szépen a segítséget!Valakinek esetleg nincs kedve ennek a NYÁKrajzát megcsinálni?
Sziasztok!
Egy olyan gondom van, hogy beállítom, hogy egyoldalas nyákot csináljon nekem, viszont egy csomó átkötést közvetlenül rárak az IC-k lábaira. ![]() Van arra lehetőség, hogy ezt a problémát vhogy orvosolni lehessen? ![]() Előe is köszi: Blint
átváltok boardra, és akkor felhozza azt ablakot, ahol ki lehet váalsztani a lazereket, ott rákattintok a loadra, mert olvastam a user's manualban, h ott az examples-ben direkt van egyoldalas nyákhoz beállítás. azt kiváasztom, utána meg h mehet.
Sziasztok!
Nekem is az a problémám, hogy nemtudom az alkatrészek forrszemeinek a méreteit megváltoztatni. A másik probléma meg az, hogy szeretnék thermálkapcsolatot a rézfelületen létrehozni. Hogyan csináljam? Szóval kellene az instrukció lépésről lépésre. Köszi! ![]() ![]() A forrszemekre meg itt van a válasz ezen a lapon, pár hozzászólással feljebb!!!
Biztos, hogy ezt az Eagle csinálja? Igaz, hogy nekem 4.13-as fut, de board-ra váltva ilyen ablakot nem hoz fel, csak azt kérdezi meg, hogy a kapcsolási rajz alapján csinálja-e meg. "examples" betöltést sem ismerek beállításként???
Lehet, hogy lemaradtam ? ![]() ![]() Látom már, te az autorouterről írhattál. Azt a board-ban indítod, és general fülön egyszerűen a bal oldalon a Top utánN/A-t állítasz be, aztán mehet.
Akkor majd próbálgatom tovább előbb utóbb csak fog sikerülni
Még egy dolog: az Autorouter Setup ablakban a General fülön ha a Routing Gird értékét változtatod - mondjuk 50-ről 25-re - mindjárt jobb eredményt kapsz!
Elolvastam, ki is nyomtattam, magameléraktam és próbáltam azt megcsinálni amit írtál. Nem megy.. nem csatlakozik a forrszem a polygonhoz. Én a diptrace programot használom (ezzel mindent megtudok csinálni), csak egy hiányossága van neki, hogy a free változat az 250 forrszemet engedélyez. E fölött már gondok vannak. Az eagle meg már régóta megvan, csak emiatt a két gond miatt " a forrszem és thermál kapcsolat elkészítésének a hiányában" nem használom a programot. Néha-néha nekidurálom magamat de kis idő múlva feladom.. Mire is gonolok, midjárt rakok be egy képet, ezt kellene eagléval megcsinálnom kezdetnek. Elnézést hogy ennyire értetlenkedem, de úgy látszik, hogy csak akkor fog nekem megoldódni ez a két probléma ha valaki fogja a kezemet és beleveri a fejembe a teendőket lépésről lépésre.
Hello!
Nálad nem az lehet a gond hogy az alkatrészlába nem az adott nevű nethez csatlakozik? Például ha a polygonnak a GND nevet adod, akkor csak azok az alk lábak fognak hozzá csatlakozni amik a GND nevű neten vannak.
Helló!
Letöltöttem tegnap Frankye oldaláról egy Eagle-t, tegnap hibátlanul működött, ma meg nem tudom megnyitni vele amit tegnap rajzoltam... tudja valaki mit rontottam el?? Használja ezt valaki? Műxik valakinek rendesen? Azt írja hogy vagy hibás a lemez ahonnan olvasnia kéne (de nem hibás) Vagy az van, hogy illegal copy-val nem szerkezthetek ![]() köszi!
Hello!
Olvass kicsit !!! Pl: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_8045.html?highlight=1#8045
Mit értesz azon, hogy az alkatrészláb nem az adottnevű nethez csatlakozik. Ha a kapcsolásirajzszerkesztőre gondolsz azt mem használom! Szóval, nekem csak annyi kellene, hogy ha elkészítettem a polygont és arra ráviszem az alkatrészt, akkor a kijelölt lábak kapcsolódjanak thermál kapcsolattal a fóliához. Nem egy egyszerű program az már biztos.
Lehet h már megoldottad de kedvem volt szórakozni és megpróbáltam neked megtervezni
Ezer hála.Köszönöm szépen!!
Idézet: „...ha elkészítettem a polygont és arra ráviszem az alkatrészt, akkor a kijelölt lábak kapcsolódjanak...” Szerintem az a baj, hogy nem mondod meg a programnak, hogy az alkatrész lábak közül melyiknek kell hozzákapcsolódnia. Célszerűbb nem a poligonnal kezdeni. Szóval csak board-ban a lépések a következők: (még az sem szükséges, hogy a panel körbe legyen rajzolva) 1. Választasz egy alkatrészt, ehhez az Add ikont használod. A megnyíló ablakban a megfelelő library-ből válogathatsz. (Itt ilyenkor csak az alkatrész felülnézeti képe jelenik meg a forrszemekkel.) Az alkatrészt az "OK" gombal adod hozzá a panelhez. Ezt ismételed. 2. A vezetékezés kialakításához célszerű elöbb ún. légvezetékekkel (signalokkal) az alkatrész kivezetéseket összekötni ( Késöbb az így egymáshoz rendelt vezetősávokat könnyebb módosítani) Ehhez a Polygon alatti Signal ikont használd. Egy kattintás a kiinduló alkatrész lábon, aztán a következőn, ha nem kell tovább húzni két kattintás. A signal a X ikonnal törölhető. 3. FONTOS LÉPÉS! Az így megjelenő signal vonalat, ha kitüntetett szerepe van ELNEVEZED. A Name ikonra kattintasz, majd arra a signalra, aminek nevet akarsz adni. A megjelenő ablakban a S$x jelölést átírod pl: GND-re, Vdd-re, ...stb. Minden signalnak van neve, amit vagy te adsz vagy a program. (A signalok nevét az i ikonnal ellenőrizheted, így ha kell, javíthatod) Ha végeztél és az alkatrészek jó helyen vannak körbe rajzolhatod a panelt a Wire ikonnal és a Dimension layer-rel, amit fent a kék Bottom layer helyett kell kiválasztani. Körberajzolás után, vagy a Polygonnal folytatod, vagy összekötöd az alkatrészeket vezetősávokkal. Az utobbihoz a Router (ez a kézi mód) vagy az Auto (nevéből adódik) ikont használod. (Kézi módnál nem kell a polygonhoz késöbb rendelendő signálokat vezetősávvá alakítani, nálad pl. a GND-t) Ezután megrajzolhatod a polygont úgy, ahogy korábban írtam. Amikor elnevezet a polygont, összekell kapcsoódnia az azonos nevű vezetősávokkal vagy signalokkal. Máshogy a board-ban nem tudod a polygont az alkatrész kivezetéséhez kapcsolni.
Köszi a segítséget, összejött! Ha valamiben elakadok majd írok még.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |