Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   5 / 52
(#) nagy hoho válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Nem a számítógépet akarod bekapcsolni az adóval?
(#) bazsa007 válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
de igen.
csak ez a adóvevő páros egyszerűnek tűnt.

azért nem mentem bele az infrás megoldásokba.
(#) Thowra válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Üdv!
Ha rádiós úton akarod megoldani több megoldás is lehetséges. Veszel egy adó modult, vevő modult, pt2262, pt2272 (utóbbi kettő kódoló, dekódoló ic, kapható és megfizethető!!). Nem kell programozni se, összedobható próbapanelen is. Az adót tetszés szerint dobozolod, bekötöd a dekódoló ic VT lábára a relédet egy tranzisztorral és a relét a pc gombjára. Másik megoldás, hogy beszerzel egy távirányítós kocsit (olcsó kocsi kell, csak az elektronika miatt) és a benne lévő elektronikát használod fel. Előbbi stabilabb utóbbi olcsóbb.
(#) bazsa007 válasza Thowra hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
esetleg ezzel? infrás

vagy ezzel és a hozzátartozó adóval együtt meg lehet oldani a dolgot? mert ez így nem tűnik vészesnek. adóvevő


(#) frecsko hozzászólása Dec 13, 2009 /
 
Sziasztok.
Van egy AC-RX-433 as vevőm. Milyen adót ajánlotok hozzá? Vagy lényegében mindegy?
(#) Thowra válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Üdv!
Az infrásat nem próbáltam, a vevőmodul és a hozzá való adó önmagába kevés. A vevő nem csak a te jeledet veszi hanem mindent ami olyan frekin megy, a kimenetére kötött led folyamatosan villog. Kell valami ami kiszűri a szemetet és csak a hasznos adatot adja tovább. Erre szolgál pl az említett ic pár. Szobán belül jó az infra is, csak ne legyen véletlen kapcsolás ol a többi távirányító miatt.
(#) bazsa007 válasza Thowra hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
tudnál egy elméleti kapcsolási rajzot készíteni?
(#) nagy hoho válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /
 
Na erről beszéltem! Ez a típus kódolatlan. Infrás topik is van egy pár, nézz körül.
(#) Rumcájsz hozzászólása Dec 14, 2009 /
 
Adott egy PIC és egy manchester vevő.
Hogyan tudom a vevő által vett adatokat az LCD-re kiiratni mikroC-ben? Valaki tudna segiteni?

Majd elfelejtettem a PIC fel van paraméterezve, fut már rajta egy spéci program. A PIC szinkronizálódik a vevővel és az a lába bemenetként van beállitva.
(#) Thowra válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Üdv!
Bocs, hogy csak most válaszolok.
A melékelt képen ugyan nem PT s ic k vannak de az elv azonos. Az adatlapokat ha letöltöd ott le van írva a lábak jelentése. Röviden leírom:
A0-A* ig a cím. Ez 3 értékű lehet, +táp, GND, levegőbe lóg.
Erre a több kód kialakítása miatt van szükség.
D0-D* Ezek az adatbitek. Ezek 2 állásúak, vagy +táp vagy GND.
EN Ez az engedélyező bit, vagy GNG vagy +táp kell rá, hogy elküldje az adatokat amiket előtte beállítottál a D lábakon az adó oldalon.
VT Ez a bit jelzi, hogy a vevő értelmes adatot vett.
IN, OUT, táp értelemszerű.
A kódnak, vagyis az A0-A* ig meg kell egyezni mindkét oldalon.

Egy sima relés kapcsolónál (pl garázskapu nyitó) én úgy oldottam meg a "túlbiztosítást", hogy A VT, D0, D2 be lett kötve egy AND kapuba, D1, D3 egy NAND ba és ezek kimenete ismét egy AND ba. A távirányító D0, D2 ra +tápot, D1, D3 pedig GND t kötött így a végén, az utolsó logikai kapun magas szint jelent meg a vevőn ha megnyomtam a távirányítón a gombot.
Ennek értelme:
Lehet, hogy van valaki a közelbe aki olyan ic t használ, olyan frekin, olyan kóddal mint én, de, hogy pont azonon kódot küldjön annak esélye nagyon minimális.

Ezt te kihagyhatod, neked elég a VT re tenni egy tranzisztort és a relét. Amíg nyomod a gombot a relé meghúzva van.

AnimaMC.gif
    
(#) bazsa007 válasza Thowra hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
az a baj hogy mikor választhattam én inkább vendéglátósnak mentem de közbe baromira érdekelt az elketronika is és sajnos ez háttérbe szolrult.

most az utobbi időben kezdtem utánaolvasni ezeknek a dolgoknak de mingíg tudtok valami újat mondani

úgy érzem néha hogy szélmalom harcot folytatok ezzel a vezeték nélküli bekapcsológombbal
(#) Thowra válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Üdv!
Azért nem olyan vészes a dolog.
A távirányító tartalmaz egy ic t és az adó modult. Van rajta egy gomb. Az adatbitekkel neked nem kell foglalkozni, lekötheted őket GND re. A címet szintén a panelen beállíthatod forrasztással. A vevő oldalon is két dolog van, van a vevő modul és a másik ic. A címet itt is beállítod, az adat lóg a levegőbe. A VT re ráteszel egy tranzisztort és a relét. Ha lesz egy kis időm összedobok egy kapcsolási rajzot. Az adó és a vevő kb akkora mint egy gyufásdoboz.
(#) bazsa007 válasza Thowra hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
a kapcsolási rajz nagyon patent lenne mert azokat értem, mert most megtanúltam a jelöléseket és a matek szakos fősuli és a logikám segít a többiben.
(#) Thowra válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Üdv!
Végre volt időm megcsinálni a tervet. eredetileg a nyákterv a garázskapus project része volt, csak minta, el lehet térni tőle a hely függvényébe. Az adó és vevő modulok TX4MSIK és BC-NBK a nyák szerint.. Ha valami nem ok, segítek.
(#) bazsa007 válasza Thowra hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
na ez így már vizuálisan elképzelhető de a tx4msik nevű vevőt nem találom sehol... csak sil végűt...
nagyon úgy érzem hogy ezt most nem fogom tudni megvalósítani mert egyrészt már az adó vevő is 3000ft az IC ket amiket hazsnálsz nem találom sehol ahol meg lehetne venni. vlaamint pécsett nem hajlandó egyik cég se nyákot csinálni nekem. panelba meg nem fogok sósavval lötykölődni
nem tudom mi legyen...

(#) Thowra válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Üdv!
A modulok ezek:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Az ic k kaphatóak pl a profitech nél.
Bővebben: Link
A panel nem nagy, környékeden ha valaki foglalkozik ilyesmivel biztos segít. Fotózással, kémiai ónozással se egy nagy összeg. Esetleg megérdeklődhetem, hogy van e még kész nyák, úgy emlékszek több lett gyártva belőle.
(#) bazsa007 válasza Thowra hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
hát már kb másfél hónapja próbálok olyat keríteni aki magánszemélyeknek is cisnál nyákot... de eddig esélytelen volt a próbálkozás... pláne hogy az én szakmám vendéglátós... és hát nem az elketronikusok köre

viszont engem érdekel...
nyákkal már más lenne a téma... az IC-t meg megnézem még pécsett egy helyen hátha...
az adó vevő párost láttam hestoron én is ezekkel kezdtem el gondolkodni... pláne hogy az adója 4cm
(#) zzz válasza bazsa007 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Helló
Ha nem akarsz nyákot csinálni, miért nem veszed meg készen? Két oldallal ezelőtt belinkeltem egy kész adó-vevőt és szerintem ennél olcsóbban nem is lehet egy ilyet megcsinálni.
(#) bazsa007 válasza zzz hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
ez a megoldás sem tűnik rossznak. átgondolandó...
(#) m.joco hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
Helló
Ilyen és ilyen modulokkal szeretnék kommunikációt létrehozni 2 pic között. Sajnos a kódolást nem tudtam elég jól megcsinálni a pic programjában, ezért gondoltam, hogy HT12E és HT12D IC-kel oldanám meg a kódolást/dekódolást. A topicot olvasgatva pár kérdésre nem találtam választ:
1. A kódoló ic-n amíg alacsony szinten tartom a TE pint, addig folyamatosan küldi az adatokat?
2. Ha majd pic fogja vezérelni a kódoló ic-t, akkor mennyi ideig kell küldeni az adatot(szóval mennyi ideig kell alacsonyan tartani a TE pint)? És mennyit kell várni két küldés között? És milyen frekvenciájúra kell beállítani a dekódert és a enkódert, hogy a fent említett tx-rx modulok gond nélkül továbbítsák az adatot?
3. A vevő oldalon a dekódoló ic mennyi ideig tartja az adatlábain az adatot és magas szinten a VT lábát? Szóval ha folyamatosan küldöm az adatokat, akkor a dekóder is minden 3. helyes című vétel után billegteti a VT lábát?
A dekódoló ic-t szintén picre szeretném kötni. A VT lábat a pic megszakításos lábára kötném, így amikor adat jön, akkor megszakítás jön létre a pic programjában, és az beolvassa az adatbiteket. Ezután az adóoldalon kikapcsolnám a küldést( TE pint magasra), beállítanám az új adatbiteket, majd TE pint alacsonyra húzom, vevő oldalon újra megszakítás...
Ez így jó lenne?
(#) Thowra válasza m.joco hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Üdv!
Igen így van ahogy írtad.
Én pont így használom, anyi eltéréssel, hogy PC és PIC közt., PT2262 és 72 ic vel ami nagyon hasonlít az általad említettre csak azokat nem tudtam beszerezni. Hol lehet kapni öket?
(#) nagy hoho válasza m.joco hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Szerintem Neked az RFM01-868-S2, RFM 02-868-S2 adó-vevő pár kell. A Hestorében kapható. Ezt PIC-hez gyártják, és van 434 MHz-es változata is. Nézd meg az adatlapját ott van alkalmazási példa is.
(#) m.joco válasza Thowra hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Hello
Szlovákiában vettem őket.
Időközben megjöttek az IC-k, mindjárt ki is próbáltam őket.
433MHz-es rf modulokra kötöttem őket, az adón egy nyomógomb, a vevőn a VT lábra tranzisztor LED-del. Az adó oszcillátorát kb 3KHz-re állítottam, a vevőét kb az 50 szeresére( így írja elő az adatlap). Érdekes, de az miért van, hogy ha 2-3 méternél messzebbre van az adó a vevőtől - és folyamatosan nyomom az adón a gombot, akkor a vevőn a led nem ég folyamatosan, hanem csak kb. 15-20 Hertzes gyorsasággal villog viszonylag alacsony kitöltési tényezővel? Ha 2-3 méteren belül vannak, akkor folyamatosan ég a LED. A címezés természetesen egyforma.
Üdv.
(#) m.joco válasza Thowra hozzászólására (») Dec 26, 2009 /
 
Hello
A kódoló/dekódoló ic-ket időközben picekhez kötöttem. Az adó pic gombnyomásra felváltva 2 féle félbájtot küld. A vevő pic a beérkezett félbájtot (0-15 lehetséges érték) 2x16-os LCD-re irja ki. Kipróbáltam rf modulok nélkül, tehát vezetékkel voltak összekapcsolva a kódoló/dekódoló ic-k, így szépen működött. Kipróbáltam 433 MHz-es adó-vevő modulokkal, kb. 10 cm-re voltak egymástól, így is jól működött. Viszont fél méterről, 1 méterről már csak egy-két félbájtot vett a vevő áramkör.
Ennyire gyengék lehetnek az rf modulok (ASK - OOK)?
A kódoló IC (ht12e) kb. 3 kHz alatt működik, a dekódoló természetesen ennek az 50 szeresén. Mi a megoldás? Tovább kéne csökkenteni ezt a 3 kHz-et? Szerintem itt mindenképp az rf modulok(kal) lehet a gond. Egyszerű kb. 14cm-s huzalantennát használok.
Ezeket az rf modulokat használom:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Gyenge minőségűek lehetnek ezek?
Üdv.
(#) nagy hoho hozzászólása Jan 6, 2010 /
 
Helló! Építettem egy riasztót amit rádió távirányítással szeretnék működtetni. Ehhez vásároltam BC-NBK típusú vevőt és a hozzátartozó adót. Bekapcsolást követően a 14-es lábon 4 voltos, 20 mS-os négyszög jel van. Ha az adót bekapcsolom akkor 4 voltos egyenfesz.van. Alaphelyzetben szerintem 0 voltnak kellene lenni. Van valakinek tapasztalata ezzel az áramkörrel?
nagy hoho
(#) Thowra válasza m.joco hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Üdv!
A modulokkal szerintem nincs gond, én is ezeket használom. átvisz két téglafalat és egy 50es vályogot
Kódoló/dekódoló ic nek én PT2262 és 72 ic t használok (beszerezhetőség miatt). A fent említett akadályok ellenére nekem minden átment eddig (kop kop kop). Ha direktbe kötve, modulok nélkül ment akkor lehet a moduloknál van gond, pl kicsi az antenna. (174mm az optimális ha jól emlékszem). Mekkora antenna van rajtuk?
(#) Thowra válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Üdv!
A kódolást/dekódolást hogy oldottad meg?
A vevő ezek nélkül mindent vesz ami adott frekin jön.
(#) gydanee válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Hali!

Én is nemrég lettem kész egy saját tervezésű PIC-es riasztóval, és nálam is szintén RF modulokkal is lehet vezérelni.
Ha már megvetted a modulokat lehet tárgytalan... de én ilyen modulokat használok, és tökéletesen meg vagyok elégedve velük: Adó, vevő
Csak ajánlani tudom őket, mivel ezek HCS ugrókódos módszerrel dolgoznak nagyon megnöveli a biztonságát a rendszernek.
(#) nagy hoho válasza Thowra hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Kódolatlanul építettem be. Akkor ez lenne a gond? Szópon nézve tökéletes 20 mS-os négyszög jel van. Ezért nem gondoltam a kodolás hiányára.
(#) nagy hoho válasza gydanee hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Helló! Már megvettem a modulokat és sajnos nem kódoltat. Most már látom, hogy hiba volt részemről.
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   5 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem