Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   74 / 398
(#) bestofdonkicsi hozzászólása Jan 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy Quad 405 erősítőm. A GIANT electronicsnál vásárolt végfokok vannak benne. Az a bánatom, hogy ha nincs a bemenetén jelforrás akkor búg. Van erre valamilyen megoldás, hogy ezt ne tegye még ebben az állapotban sem (ha nincs rajta jelforrás)? Előre is köszi!!!

(#) válasza bestofdonkicsi hozzászólására (») Jan 13, 2010 /
 
Szia!

Van poti a bemeneten?
Ha nincs, akkor egy 47Kohm és 100Kohm közötti értékű logaritmikus potit kellene betenned (hangerőszabályozás). Ha a jelforráson állítod a hangerőt, és nem akarsz potit a végfok bemenetére, akkor csak húzd le testre a végfok bemenetét egy 47Kohmos ellenállással. A bemeneti testpont a jelföld legyen, és ne a nagyáramú föld! (Feltéve, hogy külön vannak választva.)
Aztán az is lehet a hiba oka, hogy a bemeneti testpontot rákötötted a fém burkolatra (ezt mondjuk nem szokás), de a burkolat nincs meghatározott potenciálon (ha úgy tetszik, 'lebeg'), és ilyenkor a jelforrásod testeli a burkolatot, amikor csatlakoztatod.
Ennél többet egyelőre nem tudok segíteni, mivel eléggé általánosságban írtál - de ezeket tartom a leggyakoribb hibalehetőségeknek, amik a problémádat okozhatják.
(#) bestofdonkicsi válasza hozzászólására (») Jan 14, 2010 /
 
Szia Gé!

Van poti a bemeneten. Ezt letekerm mikor nincs az erősítőbe dugva semmi, mert ekkor búg. A többit megnézem, de szerintem nincs a burkolat a testre kötve. RCA-val csatlakozik amik egy műanyag lapon vannak. Köszönöm a segítséget!
(#) válasza bestofdonkicsi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Hali!

Nos, ez érdekes.. Tehát ha jól értem, akkor szabadon hagyott bemenettel csak akkor búg, amikor nincs teljesen letekerve a poti. Ugye?
Mert ebben az esetben a burkolatot érdemes lenne rákötni a nagyáramú földre (lehetőleg földelési csillagpontra, ha van ilyened); ezután a jelföldet közvetlenül a bemeneti RCA csatiktól vezesd rá a nagyáramú földre két antiparallel diódán és egy velük párhuzamosan kötött néhányszor tíz ohmos (pl 50ohm) ellenálláson keresztül. Nálam ez volt eddig a tuti megoldás az összes erősítőre ami kikerült a kezeim közül, bár a saját Quadomban már pont nem emlékszem hogy mivel oldottam meg a brumm és az összeföldelés problémáját.
Most vizsgaidőszakom van, nem akarok most nekiállni szétszedni, de egy hét múlva ilyenkor már biztosan meg tudom neked nézni, ha addig nem oldódna meg esetleg.
(#) janika002 válasza bestofdonkicsi hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Szia!
Az előző oldalon láthatod az én Quad-jaimat az egyikbe 5 végfok van benne! Nézd Meg a SKORI honlapját ott le van minden rajzolva úgy csináld meg és jó lesz! Én is így kötöttem be a végfokokat ,nem hallani egy pisszenést sem(persze ha nincs zene)!
(#) Orbán József hozzászólása Jan 15, 2010 /
 
Üdv!
Teljes meglepetéssel konstatálom, hogy a Quadot még építgetik a zemberek...
Én az Alexander erősítővel fordultam le végleg a végfok gyártásról, gyönyörűen szólt, 80Khz-nél kezdett a 20kHz négyszögjel 50W-nál kicsit csökkenni, túllövészet 8 Ohm II 1 u sem tapasztaltam, más, jónevű erősítőkkel is jól viaskodott...
Aztán vettem a vaterán egy PM660 2x100W Harman Kardont fillérekért és a következő 100 évre letettem a gondját az erősítőknek...

Quadra visszatérve: Miután az RT.-ben a "szerző" 50 bőrt lehúzott róla, kijelentette, hogy az a telefontechnikai erősítő, amit egyesek Quad 405-nek neveznek és ugyammá...
Aztán jött egy hosszabb cikksorozat a szuper-hifi cuccokról, benne az áramvezérelt Alexanderrel...
Valahol ott kezdődik egy végfok...
Én cégek hangosításához használtam a Quadot, aztán megpróbáltam a fillérekért beszerezhető STK sorozatokat és probléma egy szál se.
Nem elhanyagolható persze az alkotás öröme a Quadnál, de nekem egy szakember már ezelőtt 20 évvel is szemrehányóan mondta, amikor alkatrészeket vettem hozzá: Te még mindig itt tartasz?
Hangosítok vele! Bemondják, kit keresnek a portáróóóól! - mondtam.
Mindezek ellenére/vele is sok sikert és jó hangzást!


(#) Orbán József válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Akkor várom, mikor fényílik fel újra a Quad-csillaga! Még hencsereg pár panel valahol a fiókomba a 2 tekercses, "telifóliás" variációból.

Egyébként nem kis élmény volt, amikor először döngetett a Quad az építés után.
Megépítettem a klasszikus változatban, ahogy gyárilag kikerült anno, pőre végfok, hűtőborda az előlap 4/5-én és alul egy led, hogy üzem/nemüzem...
Aztán mellette az előfok a korrektor, hangszín, aut. kikapcsoló, ha elfogy a zene x idő múlva csituljon le a villanyról az egész.

Szép volt, régen volt.
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 15, 2010 /
 
Ahány ember annyifélét mond itt is, és más fórumokon is. Költöttem én is nem keveset erősítőépítésre, mert szerettem volna leváltani az ezeréves QUAD-ot valami jobbra, egyszerűbbre, kisebbre, olcsóbbra. Volt többféle módosíttott Canopusom, VF2, még az A osztályú JLH is, stb.
Többnyire gépzenét hallgatok (Mike Oldfield, Koto, Kraftwerk, JMJ stb.) meg persze a kedvencem a 80-as évek italo discoja, de néha kell a füleimnek egy kis Jazz vagy zongora, esetleg hegedűszóló.

A sok sok hallgatózásnak az lett az eredménye, hogy nem cseréltem le. Abbahagytam a végfoképítgetést.
(#) szendi001 válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Venni persze lehet erositot manapsag olcsobban mint trafot es az akkori alkatresz es erosito hiannyal nem lehet osszehasonlitani a dolgot.
Talaltam kinai eredeti koppintas nyakot ebayen, szoval valoszinu az epites orome hajtja a vallakozokat, ami egyebken nagy buli.
A masik elonye STK hoz kepest, hogy valogathato benne ez az, sokan beszlenek temikus torzitasrol es maris eldol a kerdes hogy soha semmi sem jo
Amugy az STK ic-k tenyleg jok, de egy jo Quadot megepiteni dobozostol beuzemelesi szintet/kepesseget jelez a kozep kezdo vallakozoktol.

Udv Joe
(#) Leslie P válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Én annyit tennék hozzá ehhez a témához...ha már ilyen tranzisztor vs darlington párharcot vívtok, hogy nekem több erősítöm is van itthon többek közt egy Kenwood amiben BD249-250 komplementer párok vannak végfokozatként...és....meg kell hagyni hogy amíg nem terheli le a tápot addig nagyon szépen szól, vagyis mondhatni tisztán kijön belőle a 2X100Watt...szilveszter éjszaka 2db 400as Reflexet hajtott...egész jól.
Ez előtt egy Technics-et használtam ami STK-0080II darlington végekkel van szerelve...Sokkal szebben szól mint a Kenwood....és ebből kijön 80watt 2szer....ez ugyebár 40watt teljesítmény különbség. De zaj szintben füllel ez nem észlelhető. Kivéve a hangminőséget :yes:
/Természetesen, nem ment a kukába a Kenwoodért...csak sikerült olcsón szert tennem 2db 120wattos technics ládára....és szépen elduruzsolnak a nappailban/
Valamint nemrégiben fejeztem be az első QUAD405-ömet...és gyalázza mind a kettőt....mint hangminőségben, mind pedig teljesítményben....

Amire végülis kiakartam térni ezzel a kis mesével...hogy bár én is kezdő vagyok a témában...nem régóta foglalkozom vele...De egy valamit már megtanultam, hogy nem (csak) attól függ hogy IC-e vagy Darlington vagy Tranzisztor....vagy akármi...
Ez gyakorlatilag majdnem, hogy "mindegy" mert a dolognak az igazi lényege a pontos számításokban. Az alkatrészek minőségében, és legfőképp a kapcsolásban rejlik.

Lehet hogy QUAD405 30éves....és?
Én erre csak azt tudom mondani hogy nem véletlenül tartozik még mindig az ETALON erősítők közé...és ha azt a részét vesszük hogy gyakorlatilag a végtelenségig bővíthető, akkor szerintem nincsen miről beszélnünk...
Mutasson nekem valaki még egy olyan erősítőt amit gyakorlatilag "fillérekből" meglehet építeni komplettre. A harmonikus torzítása 0,002% környékén van /mint a QUAD-é/ és a kimenetén mérhető frekvencia átviteli sáv olyan nagy lenne mint a QUAD-é

Nem mondom hogy nincs hangosabb, vagy olcsóbb...vagy szebb...de szerintem ez pont az amit megéri az embernek megépíteni.
(#) Alkotó válasza Leslie P hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Ha jól van megépítve, akkor szerintem is kötelelző minden amatőrnek minimum egy Quadot építeni. Majd utána ehhez mérni minden mást, akár minőségben, akár ráfordításban akár hangerőben. Vélhetően sokkal több lesz majd azoknak az erősítőknek a száma, amik alulmaradnak az összehasonlításban, mint amik felülmúlják a QUAD-ot.
(#) pista87 hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
Quad405 kimenetére fejhallgatót ellenálláson keresztül rá lehet kötni?
(#) hapro válasza pista87 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Rá lehet, anno a Videoton is az egyik végfokában ilyen "igénytelenül" oldotta meg ezt.
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 16, 2010 /
 
A legutolsó teszt amire még emlékszem (néhány hónapja volt) a Vf2-vel való összehasonlítás volt, amiről itt is, más fórumokon is jókat írnak és a feltalálója is áradozik.
Mindkét végfok ugyanarról a tápról járt, ugyanazt a jelforrást kapta és az erősítésük is be lett állítva egyformára.
Amikor a Vf2 még nem melegedett be, egyértelmű volt a különbség. A QUAD-ról a Vf2-re átkapcsolva olyan mintha a hangszert egy fél méterrel hátrébb vitték volna és elétettek volna egy lepedőt vagy valami vásznat, annyival tompább lett a hangja.
Ha a Vf2 bordája már elég meleg (50-60 fok), akkor már kisebb ez a különbség de még hallható.
(#) Orbán József válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Kedves Mindenki!
Sajnálom, hogy a véleményemet többen Quad dehonesztálónak élik meg, hasonlóan érezhettem volna az első 20-30 db legyártásánál, beüzemelésénél magam is.
Egy kis technikatörténetet engedjetek meg:
A kapcsolást az RT.Évkönyv 1980.63. oldalán publikálta a Szerző - Sipos Gyula okl. IC szakmérnök korában. Ezt a pár sort idézném tőle:
"A 30. ábrán a konkrét, szenzációs specifikációjú erősítő kapcsolása látható."

Aztn Mo.-on mindenki Quadot épatett, különböző IC-kel, félvezető készlettel, tápfeszültséggel. Jómagam kaptafára - is - gyártottam őket, hangosítási célokra.
Aztán ahogy haladt az idő, mást is láttunk, mert kerestünk, mutattak.

Majd visszaugranék a Szerző RT. évkönyv 1998.63. old. HIFI-erősítők termikus torzításáról c. cikkére, idézet:
"Az elektronikai iparból ugyanis számos "elég jó" megoldás (melléktermék) át a HIFI területére, hogy ne is menjünk messzebb egy bizonyos telefontechnikai vonalerősítőnél (egyesek tévedésből Quad 405-nek is nevezik...)"
Ez kicsit rosszul esett, mivel a Szerző számtalan addigi publikációjában zengte, tökéletesítette a kapcsolást.

Tehát mindenkitől elnézést kérek, nehogy visszavessen bárkit is a kapcsolással töltött kéjes órák reményétől a véleményem.
Sajnos nem láttam a cikk elején (közepén, hol?) hogy amennyiben bárki bármiben eltér a témától, azt főbelövés terhe mellett török börtönbe zárják örökre...
Így most egy pozíciószámot se merek kiejteni a számon, mert ha nincs olyan a kapcsolásban, ki tudja mit kapok privátba "alkotó" sporttárstól, lehet, elvitet egy viharos éjjelen...
Egy tanács a velem nem szimpatizálóknak/diszlexiában szenvedőknek:
Amikor azt a nevet látják kiírva: Orbán József - ne foglalkozzanak vele.

Mindenkinek eredményes építést kívánok!
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szervusz!

Mint írtam, nagyon rosszul esett, amikor a Szerző - szerintem - odapiszkított az asztalra ezzel a megjegyzésével.
Természetesen nekem ennyire nem rossz a véleményem, mert nekünk, sokadmagunkkal volt az első igazi sikerélmény, elkészítés, bemérés, bedobozolás, jogos büszkeség.

Talán meglepő a meglepetésem, csupán azt hittem, túlhaladott a dolog 30 év után, ha nem, én annak is örülök!
Sőt...
Arra azért emlékszem, hogy a négyszögjeles, műterheléses vizsgálatnál milyen képet mutatott a szkóp - teljesítmény, frekvenciaátvitel - és később volt jobb is, másfajta - ez sem csoda, nyilván.
Amiért a Szerzőt becsülöm - többek közt - hogy felhívta a figyelmet, ne ragadjunk le, ne a hifit halgassuk csak, hanem élő zenét is és lesz összehasonlítási alapunk.
De ez messzire vezetne...
Jó munkát!
(#) hapro válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Szimpatizálok a véleményeddel, mindamellett nekem a szívem csücske a Quad-405, legyen az bárki szerint akármilyen. :kalap:
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Idézet:
„Szimpatizálok a véleményeddel,”
Szintén ! bár én csak 1982-ben építettem az első Quadot, de a sok-sok év terhes súja alatt már több mint 300 darab amit össze barkácsoltam .
(#) highand válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Ehhez még én is hozzátennék egy apró megjegyzést: A QUAD-ban található ötlet ma is zseniális és más kapcsolásokban is eredménnyel felhasználható.
(#) Orbán József válasza highand hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Természetesen, ami jó, az máskor, most is jó, ma sem hallunk különbül, mint évtizedekkel ezelőtt - úgy általában értem.
Ugyanilyen remek ötlet a "farok csóválja a kutyát", áramvezérelt erősítők is.
Sávszélességben, torzításban rendkívüli nagy lépés, már a 70-es években is alkalmazták, aztán egyre tökéletesebbé vált, lásd ezt:
http://scopeboy.com/amp1.html

Persze, utóbbihoz már precíziós - de nem elérhetetlen - alkatrészek szükségesek.

Jelen projekt pedig bizonyára több kivitelezői precizitást igényel, ami nem áll távol tőlünk...
Üdv!
(#) LGS94 hozzászólása Jan 27, 2010 /
 
Hány wattos a legerősebb Quad ? És valaki tudna nekem 200W-os kapcsolási rajzot esetleg nyákot küldeni.
(#) highand válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Azért ez más mint a Quad. Ebben nincsen benne az a zseniális ötlet.

Ez egy olyan műveleti erősítős kapcsolás, ami úgy működik, hogy a műveleti erősítő tápvezetékében folyó árammal egy földelt bázisú erősítőt hajtanak meg, ami tulajdonképpen a nagyjelű fokozat is egyben.

Az egésszel párhuzamosan van kötve még egy műveleti erősítő, ami viszont csak a hibajellel van kivezérelve, amit egy 750 ohm-os ellenálláson keresztül szintén a kimenetre ad.

Nagyon hasonló elrendezésű erősítőket építettem vagy 25 éve, persze nem fettel a végén és nem 200W-st. Valahol még megvan maga a panel.
(#) Alkotó válasza LGS94 hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Javaslom ezt az erősítőt. Ugyan nem QUAD, több mint 200W, de páratlan a maga nemében
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_9639.html
(#) highand válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ez a leghagyományosabb műveleti erősítős technika, teljesen szimmetrikus kivitelben. Talán csak a fet-ek a végén jelzik az idők haladását. Nagyon szépen kiszámoltak a munkapontok, teljesen biztos, hogy a kombinációs torzítások a "ssssh" alig jelentkeznek.

Nagy önbizalomra vall, hogy a végtranzisztorok védelmét is a relé gyorsaságára bízták. Pár milliszekundumra biztosan über nagy lehet a SOAR-juk.
(#) atomi88 hozzászólása Jan 30, 2010 /
 
Sziasztok.

Van egy gyönyörűszép quadom egyetlenegy hibával:hogy urbán

Az a bajom, hogy alacsony frekvencián kb20-500Hz ig egy felharmonikus zaj ül rá a jelre, és ez amojan sercegés formájában jelentkezik a magas sugárzókon.
Leginkább akkor figyelhető meg ha pl. csak zongora megy. Kicseréltem benne sok alkatrészt újakra, amelyek vélhetően okozhatnak munkapont eltolódást. De a hiba megmaradt.
Egyetlen dolog ami észrevettem hogy nagy fémsapkás BUX10-es tranyók vannak a végokban. Szerintetek okozhatja ez a problémát?
Előre is köszönöm a válasz.
(#) CIROKL válasza atomi88 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Idézet:
„egyetlenegy hibával:hogy urbán”
Ez miért gond , semmi gond nincs azzal ha egy csöpnyi odafigyeléssel , körültekintőbben , némi kis alkatrész cserével építenétek föl !
Idézet:
„kb20-500Hz ig sercegés formájában jelentkezik a magas sugárzókon”
Hogy mit csinál a magas sugárzókon ezen a tartományon ?
Idézet:
„fémsapkás BUX10-es tranyók vannak a végokban”
Ezt viszont kicserélheted valami más tipusra , BDY77,2N3442 STB.
(#) atomi88 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Nem az urbán kapcsolással van gondom, hanem a NYÁK-kal.
Ha halkan hallgatom a zenét. és pl csak zongora megy, akkor feltűnően serceg mellé a magas sugárzó a zene ütemében.Mintha egy torz felharmonikus lenne mellette Kipróbáltam másik hangfallal is. Ha hangosra veszem, akkor nem hallom a sercegést. Tehát csak egy bizonyos teljesítménytartományig csinálja. De az is lehet, hogy a zene akkor már elnyomja. Észrevételek alapján tehát egy bizonyos teljesítményszintig együtt emelkedik a "sercegés" a zenével, utána vagy megszűnik vagy elnyomja a zene. Nem tudom. Sajna csak biológiai beépített szkópom van. De csak akkor hallani, ha egyzerű zene megy. pl zongora. Rockzenénél nem
(#) hapro válasza atomi88 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Építettem olyan nyákra is Quad-405-öt, és semmi gondom nem volt vele, saját alkatrészeket tettem bele, nem egységcsomagosat. Minden rendben volt.
Ha mindenáron kritikát kell keresnem akkor az nem tetszik benne, hogy az IC lábai között visz el egy vezető sávot.
Kisebb és ezáltal kompaktabb a rádiótechnikás nyáknál.
Ha Quad-405 akkor nekem a rádiótechnikás nyák ugrik be elsőre, és valahogy nekem az jelenti a nyákját.
(#) atomi88 hozzászólása Jan 31, 2010 /
 
Írja hogy csak akkor rakjuk bele a C15ös kondit, ha gerjedés tapasztalható. Arra gondoltam hogy ez okozhatja a hibát. Mert nekem benn van.
(#) atomi88 hozzászólása Jan 31, 2010 /
 
Érdekes fejlemények. Kivettem mindkét oldalból a C15ös kondit. Az egyik oldal szuper lett. A másik meg recseg mint a fene. Most tanácstalan vagyok.Hm
Következő: »»   74 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem