Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   24 / 269
(#) Yowie válasza dizi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Segítségnek azét nem nevezném. A többit nem értem. A jegygyűrűk rendszerint 14karátosak, sokmindennel ötvözhetik de vassal nem. Azonban az equinox minden fémet érzékel, a szerencse az volt, hogy nem egy strandon hagyta el, mert az ötcentinként elhelyezett dobozfül és alufólia darab igen csak megnehezíti a feladatot. Tehát a gépnek mindegy, hogy arany, vagy vaskarika. Lehetne a mintavételezést szabályozni, ami egyfajta discriminációhoz vezet, azonban a készülék több helyen is instabil, én is megcsináltam, én is kíváncsiságból, ... meg csináltam más PI-t is, ezért modom, hogy jobbat könnyű találni.
(#) Ninoo válasza dizi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
hy!
Idézet:
„lehet,hogy a az aranygyűrűnek nagy a vas tartalma”

Mi ez a ba...ság?Az arany az arany. A vas meg vas.Meg van még aranyozott, de szerintem az sem vas.
hegusp
(#) Yowie hozzászólása Máj 20, 2010 /
 
Pl. amit Berkesandor javasolt, azt többen építették víz alattira úgy, hogy semmi kezelőszerv nincs rajta, trimmerrel baállítják otthon, aztán a parton bekapcs, lezár, merülés. Érdekes módon nem kell utánnaállítgani.

Van itt egy komoly probléma és előre bocs mindenkitől. Egyszerűbb elfogadni valakinek az irományát magyarul, mint nekiállni, fordítgatni, kisérletezni, megszülni egy kérdést angolul, aztán megérteni a választ. Csak az a gond, nézettek már körül, miket építenek kint, miről szól egy hobby oldal vagy újság. Ehhez képest rádiótechnika évkönyvet már vagy 10 éve nem vettem.
(#) dizi válasza Yowie hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Kiváncsi voltam figyeltek e.
A vas gyűrű az vas az arany az meg arany.
Én ezt meg építettem ,DE! nincs szándékomban másikat építeni és vásárolni sem mivel nem akarok úgy járni mint az az ember akit meg fogtak keresés közben.
Meg a másik itt a nyár és egyre több a meló,mást nem majd el teszem a fiamnak jó lesz neki játszani.
(#) water válasza berkesandor hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Bogarásztam már külföldi oldalakat én is, de az angolom sem túl jó és nincs annyi időm sem hogy a sok szemét között megtaláljam azt ami nekem kell. A legtöbb esetben semmit nem írnak arról hogy milyen tesztek születtek, vagyis mennyire használható a gép a talajban pl. érmékhez. Ha mégis akkor ködösítenek mint a gyárak is általában. Nem arra vagyok kíváncsi hogy mennyiről jelez egy lemezfelnit vagy vödröt.

Nem azért választottam az Equinox-ot mert az a legjobb, hanem mert egy IB fejet elég macera házilag megcsinálni, ezét pedig pofonegyszerű, elég érzékenynek tűnt a többi amatőrgéphez képest és azonnal kellett. A diszkriminációt is ezért áldoztam fel, jobban örülnék neki ha lenne.

Lehet hogy jó az a rajz amit belinkeltél és nem is tűnik bonyolultnak, de hogy mennyire jó az csak akkor derülne ki ha megépíteném. Itt ez a fórum de az információt szereti mindenki megtartani magának. Itt nincs olyan elfogult hsz mint az erősítős topicban hogy "ezt építsd meg mert ez q.va jó, ezt és ezt tudja stb". Talán nem véletlenül...
(#) Yowie válasza water hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Érdekes, hogy érted a dolgot pontosan, aztán meg mást mondasz, úgy tűnik, keresel egy kifogást... Ha végigolvasol a geon egy fórumtémát, akkor elég jól láthatod, hogy az egyik embernek ugyan az a kapcsollás enyit, a másiknak annyit tud. Rengeteg beállítási lehetőség van, minden fej más, stb. Én valaha jobb gépet akartam, mint a gyári, ami bizonyos szempontból sikerült, bizonyosból nem. Hatalmas mennyiségű munka van benne és elég bonyolult is, és még el is veszett a rajza, csak a nyáktervem van meg, korhűn pauszon (meg a lustaságom) senkit nem fogok rábeszélni. A surffal egy hetet szórakoztam, azt javaslom. Erősítő más, azt építettem eladásra is 25 éve, bár a véleményem ott is egyedi, én a hibridre szavazok, nekem nagyon bejött az STK (ha jól emlékszem), akkor szépen be is mértem, olcsó, jó. A fémdetektor meg alkotó közösségben működik, ha lesz ilyen, más lesz a fórum is.
(#) Yowie hozzászólása Máj 20, 2010 / 1
 
Hogy ne érje szó a ház elejét, felteszem a kedvenc detektoromat, a rajzon van egy kis hiba, könnyű észrevenni én ezt használom, egyszerűbb táppal, PLL oszillátorral, szabályozható fázisszögű kapuzójellel és szabályozható fázishelyzetű disc csatornával, egy műszerrel, mely a disc csatornát méri egy kis erősítővel. Gyenge pontnak a PLL-t érzem, azonban a változtatható freki elég jól jött. A gép nem a gyári 4,8-5Khz-n (1265/66 típusfüggő) megy, hanem 3,5 körül és a tápfesz is meg van emelve +/- 4,5V-ra.
(#) water válasza Yowie hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Mindenképpen megfontolom amiket írtál és olvasgatok, fordítgatok egy kicsit, de egy példa arra hogy én sem a levegőbe beszélek. Megnéztem a Garrett 150-et 49900 pénzért kapható itthon. A 2Ft-ra írnak 16cm-t, a 100-asra 23cm-t. Előkotortam a fecnimet, az Equinoxom a 23 cm-es fejjel: 2Ft-17cm, 50Ft-24cm, a 100-ast sajna akkor nem próbáltam. Tehát annyira nem rossz..
(#) Yowie válasza water hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Egyrészt itt kb 1,5x annyiba kerülnek a gépek, mintha kintről veszed. Másrészt az, a dolog kisebbik része, hogy 16cm-ről, vagy 17-ről érez valamit, ugyanis 1 centivel lejebb nincs sokkal több találni való, viszont azon a 16 cm-en 99% olyan van, amit nem érdemes megtalálni, az meg nagyon nem mindegy, hogy egy területen 1 óra alatt megtalálod amit 16cm-ig érdemes, közben nézed a tájat, halgatod a madarakat, vagy 5 órán keresztül szeded a szemetet és hazamész, miközben negyed óránként beállítod a a fülsiketítő vonyítást idegesítő kattogásra. Az a probléma, hogy én építettem equinoxot, meg néhány mást, tudom mi mire jó.
(#) Zs_21 hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
Sziasztok! Elkészült az Equinox,bár még nincs dobozolva ,de működik.
Yowie egyébként azért építettem meg ezt mert ez jól van dokumentálva,meg volt hozzá minden infó.egy kezdő építő vagyok és nagyon örülök hogy elsőre működött.felrakok néhány képet
(#) Yowie válasza Zs_21 hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Gratulálok! Nagyon szép munka, minden elismerésem. Egyébként én kissé növeltem az impulzus szélességet, ettől satbilabb lett.
Az való igaz, hogy nagyon szépen le van írva, hogy működik az áramkör és ez az egyetlen, amiért én is ilyen mértéktartóan fogalmazok véleményt. Az is igaz, hogy az egész cikksorozatban fergeteges tévedések és csúsztatások vannak, 30 éves rajzokat szedtek össze és inkább rontottak, mint javitottak rajta. Sajna, valaha nagyon komoly dolgokat építettek itthon hobbyból, kényszerből, vagy jobb szorakozás hiányában, ma csak kullogunk a világ után ebben is és az orosz fórumhoz sem tudunk hozzászolni (nem csak azért mert oroszul SEM tudunk).
(#) water hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Egyébként első ránézésre is mutat valami hasonlóságot a Surf rajzával. Ha lesz időm átbogarászom.
(#) Asrac válasza Yowie hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Udv!
Asssztaa..! Ez most akkor a "Halasz" 1266-nak a rajza? (a ref. doksik most nem hozzaferhetoek szamomra..) A Geotech-es 1265-os rajz alapjan bogaraszok eppen egy 1266xb-t, de nagyon sok minden nem stimmel a bekotesekben. Amugy egy zarlatgubanc az egesz.. ilyen legyilkolt berendezest sosem lattam meg.. Gondolkodom, h. utanepitem a fent emlitett forrasbol szarmazo dupla PCB-n, de a fejleszteseid felcsigaztak! Szabadna tobett esetleg...???
Mely tisztelettel: A.
(#) Yowie válasza Asrac hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
A 65 meg a 66 nem ugyan az. A 66 más IC-ket használ, így kissé modosul pár dolog.

A módosításokat nekem a kényszer szülte, amikor építettem, már nem volt amit koppintottam, és amúgy sem szoktam trafókat használni, ezért változtathatóra akartam a fázisszöget a kapuzó jelen. Ezzel egyben egy geb poti is bekerült. Tudni kell, hogy a disc miatt nics földhatás szabályzás kívül gyárilag, de azért kissé lehet állítani, javul is a mélység, de óvatosan kell csavargatni, különben pl az ezüstöt hajlamos nem látni, érdekes módon a nagyot.

A disc csatorna jelét fázisban igen egyszerű változtatni R11 értékével. Oda én egy 1K-t tettem és egy 20k-s potmétert. Ezzel felborul a fisher nagyon jó disc tulajdonsága, viszont egy beépített műszeren be lehet állítani, hogy pl az arany a vas vagy az alu irányába produkáljon jelzést.

A műszer egy kivezérlésmérő és van egy erősítője, valahol a disc csatorana végefelé kötöttem be.

A PLL oszcillátor szerintem nem az igazi, de nem is hiszem, hogy ide PLL kell. Szerintem kvarc sem kell. A tekercsek eyáltalán nem pontosak. Szerintem a kvarc jelentősége annyi, hogy ne lehesen csereberélni különböző típusok tekercseit.... A szabályozhatónak meg pont ez az értelme :kalap: A régi rajzaim nem találom, de ezek nem különleges megoldások, könnyű rá példát találni. Szerintem megéri a fáradtságot és egy jó, modern tekerccsel elég jó gép lesz.
(#) Yowie válasza Asrac hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Egyébként hogy lehet legyilkolni? Ez gyárilag atombiztos, most van nállam egy 20 éves darab és kifogástalanul működik, pedig sokat használták.

Ha építeni akarsz, nyugodtan csinálj gyárit, ha nincs gyári tekercs, akkor kvarc oszci helyére tegyél egy 555-öt. Kavicsot egyébként sem könnyű szerezni hozzá. Kis földhatás kiegyenlítésre elég a bemenő fokozat utáni trimmer, azzal szokás sorba kötni egy külső potit, így lehet emelni az érzékenységet kissé. Nekem a bemenő fokozat erősítése is megnövelt, az ilyesmi persze teljesen megváltoztatja a fázisviszonyokat. Tehát idegen tekercsnél meg az erősítőlánc macerálásánál már talán valóban idokolt egy komoly fázisszabályzó kfokozat. A 2 panel tökéletes szerintem ahogy van.
(#) paljano hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Sziasztok!
Építettem egy Clone PI AVR keresőt. Segítséget szeretnék kérni, hogy tud-e valaki olyan szoftvert hozzá vagy valami más megoldást, amin van DISCRIMINATION beállítás?
Köszi.
(#) paljano válasza paljano hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
A discrimination beállítás alatt a fémek szűrését értem. Mindenre bejelez, és nem tudom, hogy mikor van vas és mikor van nemesfém.
(#) Ge Lee hozzászólása Jún 20, 2010 /
 
Yowie lenne hozzád egy kérdésem. Valahol írtad hogy régebben megcsináltad a Surfmastert, vagy talán még meg is van. Arra lennék kíváncsi hogy ennek mennyire használható a DISC-a? Unokaöcsémnek (10 éves) kéne építenem valami egyszerű, olcsó de használható gépet. A használható alatt azt értem hogy legalább a vasat szűrje ki valamennyire. A DX 1000-re vagy a Surfmasterre gondoltam csak nem tudom annak mennyire jó a discriminator-a.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Gyereknek ideális a surf, bekapcsolja, nem zavarja a föld, víz, kicsi, egyszerű, DX-et nem ismerem.

A vasszűrés és alapvetően a fémszelektáció más kérdés, mint ahogy azt sokan képzelik. A PI-s gépek szelektációja a leggosszab, itt alapvetően az jelenti, hogy egy fajta fémre lesz érzékenyebb, de az egyértelmű, hogy egy ekevas sokszor akkora jelet generál, mint egy kis érme vagy gyűrű.

A vas egyébként meg csak az elképzelések szerint olyan nagy gond, én spec sokkal jobban bosszankodom, a dobozfülek miatt, ami a sokszázezer forintos masinákban is egy az egyben aranygyűrűnek mutatkozik. A hely, ahol egy 10 éves keresőzik, az kupakkal, dobozfüllel, konzervdobozzal lesz tele. Ha meg kijut a mezőre, ő szerintem örömmel szedegeti fel a régi, gyakran ókori vaszögeket, nyílhegyeket.

Visszatérve, a surfon a szelektáció nagyban befolyásolja az érzékenységet, azonban kis kísérletezéssel, még javítható, ha a mintavételezés szélességét is állítod. Az egyszerű kezelhetőség, földhatás mentesség, és vízmentesíthetőség miatt én ezt javasolnám. A gép egyébként egy 1eurost olyan 30cm-ről lát, ha gondosan építed, ez bőven sok, még le is kell venni, de nyáron a strandon könnyen talál vele pár 10-20Ft-ot, ami szerintem nagyon fog tetszeni neki. Igazán érzékeny a gép lapos tekerccsel lesz, ezt én még nem próbáltam, de kb +10%
(#) zoltanpal hozzászólása Jún 21, 2010 /
 
Eltévesztettem a rovatot, van a másik,a " fémkereső építése", valahogy az abbamaradt.Én most építettem egy fémdetektortés az egyszerűségéhez képest elég jó lett.
Az alapkapcsolás az 1989-es RT 10. havi számából való, annyi különbséggel, hogy kereső oszcillátornak a DX 1000-es clapp oszcillátorát építettem meg. A keresőfej 21 cm átmérő, 19 menet 1 mm-es zománc huzalból sorban egymás mellé tekerve. Szerintem kezdésnek megfelel ez a konstrukció.
Következő lépés lenne a DX 1000, mivel a kereső oszcija már kész, csak panelt kellene cserélnem.
Egyébként mi a véleményetek a DX 1000-esről?
(#) Ge Lee válasza zoltanpal hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Működés közben még nem láttam csak olvastam róla, de amit építettél attól sokkal jobb lesz. Ha sikerül jól megcsinálni, 14-18cm-ről hoz nagyobb érméket. Tervbe vettem én is az elkészítését főleg az alacsony fogyasztása miatt (10mA). Elég lesz bele egy 9V-os elem. A GS4-esemet nem fogja űberelni, de a gyereknek bohóckodni bőven jó lesz.
(#) zoltanpal válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Köszi az infót, de nem az a célom hogy sok 10 ezer forintos készülékekkel felvegyem a versenyt.
De ha azt mondod hogy ilyen olyan hobby céljára a DX 1000.es megfelel, akkor érdemes lesz megépítenem.
Persze nincs kizárva hogy a későbbiekben egy kéttekercses keresőt építsek.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Én attól tartok, komoly problémát fog okozni a gyerek számára a földhatás, amit 10 évesen elég nehéz lehet megérteni

Mindezek mellett egy nagy előnye van a BFO nak, amit szintén nem próbáltam, csak olvastam: a jobbak (!) aránylag jól érzékelik a láncokat, azokat a kis vékonyakat, amiket más detektorok nem igazán. Persze itt megint bejön az, hogy sajnos ennek egy ilyen szemetes országban gyakorlatilag semmi értelme és akkor had fejezzem ki elismerésemet innen is azoknak a hihetetlen :violent: túlképzett keresősöknek, akik a szemet ott helyben szerteszét szórják.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Még nem döntöttem, a DX mellett szól a kisebb fogyasztás (a surf rajzán 55-75mA-t írnak ami nem kevés) és a jobb fémválasztás, a surf mellett pedig a nagyobb érzékenység. Hogy mennyire lehet stabil azt nem tudom, eléggé hasonlít az equinox rajzához ami nem nevezhető annak. Azt sem tudom eredetiben lenne-e jobb vagy a modokkal, erről nem nagyon találtam infót. Gondolom az adóban a tranyó helyett a fet mindenképpen jobb, nagyobb impulzus lesz. Most nézegetem a rajzát amin 1-2 dolgot nem értek. Az S2 az 1N755-el az micsoda valami telep ellenőrzés? A 7660 7-es lába miért van összekötve az 555 kimenetével? Közben megtaláltam (external clocking).
(#) Ge Lee hozzászólása Jún 23, 2010 /
 
Érzékenység szabályozót sem látok. Illetve találtam egy modolt rajzot azon igen, de az annyira rossz minőségű hogy alig látszik rajta valami.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Szerintem a geon nézd a fórumát. Az external clock nem vált be senkinek. A másikat nem tudom mi fejből. Valóban nem kicsi a fogyasztás és 10(!) AA aksi kell hozzá, azonban ez egy fémkdetektor, akárhogy is nézem, mert az, hogy elemelem a földtől és vinnyog, meg állítgatni kell 5 percenként, azt inkább ne ragozzuk... Az equnioxot sem, ez teljesen más. A PI-s rajzok hasonlítanak, ez pár olyan kapcsolástechnikai részlet miatt van, ami szinte mindegyikben azonos. Ha megnézed a geon egyből látod. Van egy módosított hosszukás panel, én azt csináltam meg.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Annak a nyáknak a fotóját én is megtaláltam csak a rajzát ill. a hozzá való kapcsolási rajzot nem. Néztem néhány napja egy fórumot (lehet hogy a geo volt nem tudom) ott már szerteszét volt modolva, egyiknek működött, a másiknak már kevésbé és persze teszteket sem találtam.
A hosszú nyák ráadásul még a tranyós verzió.

3db 3,7V-os akksi (feltöltve kb. 4,2) olyan 7-7500Ft körül lenne kintről, az sem kevés.
(#) zoltanpal válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Hátha ezt keresed.
(#) water hozzászólása Jún 27, 2010 /
 
Kicsit beleolvasgattam és megnéztem a teszteket. Azt hiszem érdemes vele foglalkozni, elkészíteni sem túl bonyolult, van leírás a fejről is fotókkal együtt.
ALL-1 fóruma
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 29, 2010 / 1
 
10db AA-s akku nem fogyaszt sokat. A hosszú nyákra én csak fet-es verziót ismerek. A hosszú nyák szerintem problémásabb.

Szerintem ezek jók, bár lehet...., de a geon folyamatosan megy a téma.
Következő: »»   24 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem