Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   951 / 4020
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Nekem ez a kapcsolás az etalon, és itt nincs semmilyen virtuális trükk, mégis teljesen jó.
(#) DJanosi válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Hat nem is tudom de valahogy nem az igazi valami mas nincs?
(#) nagy_david1 válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Bővebben: Link
Amúgy ha ez az oldal (hobbielektronika) nem elég neked akkor már csak :google: tudom ajánlani
(#) kadarist válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Mi a gond vele? Tartalomjegyzék
(#) DJanosi hozzászólása Aug 5, 2010 /

Hat a Gooogleban is mind hulyesegek vannak
(#) vilmosd válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Hali
Amennyiben Te ismered mind a 28000 kapcsolast akkor mar tolunk ne is varjal segitseget. Esetleg mi varhatunk toled hogy segits az ugyesbajos dolgainkban
Udv Vili
(#) nagy_david1 válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Pedig ez az oldal is mint ahogy mindegyik Google-ban van. Küldtem amúgy én is egyet ha az ajánlott angol nem tetszik. Mii a kifogásod vele? Amúgy tényleng nem tudom ez az oldal, hogy nem elég, mikor itt még ha elakadsz akkor segítséget is kapsz a rengeteg kapcsolás mellett
(#) vladcepes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Forrasztottam egy drótot a IC 2-es lábra(bemenet) és bekapcsoltam.Elég volt hozzáérnem a dróthoz -tehát még nem raktam testhez és elkezdett világítani.,na de már lejárt a 4-5 perc és nem kapcsolt ki.Mi nem jó?A bemenet(2 láb) arról a drót folyamatosan kell érje a testet?
(#) kadarist válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Itt egy másik oldal: Elecfree
(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Igen, ezt úgy oldják meg, hogy egy ellenállással + tápra húzzák, hogy elkerüljék a váratlan bekapcsolásokat. Vagy a kondenzátorod túl nagy vagy az ellenállásod. De lehet pont az a baj, hogy a bemenet túl érzékeny és mindig újraindúl az időzítés még kikapcsolás előtt.

A kondi 22µF az ellenállás az 10K. A led előtti ellenállás az 1 Ohm,akkor megpróbálom úgy hogy tartom rajta a drótot 5 percig.Amúgy én azt hittem hogy majd úgy fog működni hogy megnyomok egy nyomógombos kapcsolót (vagy minek hívják) bekapcsol és majd megy 5-percig(ahogy kiszámoltam a kondiból meg ellenállásból).
(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Jól gondoltad. A 2-es lábat előszőr is egy 1-50 k ohm -os ellenállással kösd rá a +-ra (ami akad most jó). Azután meg a gombal zárod a 2-es lábat a testel.

Csináltam egy újabb képet,így gondolod? Pirossal jelöltem az ellenállást meg a kapcsolót ami a 2-es láb és testre megy.Bővebben: Link
(#) valaki2 hozzászólása Aug 6, 2010 /

Hy,

egy projektorban szikraköz elláthat hőkapcsolói védelmet?
(#) nagy_david1 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Pontosan Ha van még egy 10k ohm -os ellenállásod az mehet ellenállásnak oda is.
(#) mps válasza valaki2 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Nem igazán.
(#) vladcepes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Még egy ideig el b@kodtam az este de nem tette a dolgát amik kellett volna.Egy 3,3 k -at raktam be. Ekkor viszont azt csinálta hogy ha a drótot megfogtam akkor most már nem volt érzékeny tehát nem kapcsolt be csak ha hozzáérintettem a testre ahogy írtad. De a leállást nem akarta,tehát folyamatosan világított még negyed óra múlva is.Próbáltam 4,5 6 9 V al is.Mindegyikkel ezt csinálta. Olyan volt mintha direktbe kötöttem volna a ledet.

Csokkentsed az ellenállás vagy a kondi értékét, bár ezzel sem szabadna sokáig világítson. Gubanc lehet valahol ha így sem fog menni. Ilyen egyszerű kapcsolásnál vagy elkötés, kontatkt hiba lehet vagy csak alkatrész hiba de szerintem ezek az IC-k is pusztíthatatlanok legalább is nekem sok balulsült dolgot kibírtak már.

Szia. köszi.Nos megrajzoltam még egyszer másképp,majd este megépítem még egyszer. Bővebben: Link
Bővebben: Link
Szerinted jó lesz? ha lesz időd átnézed? Köszi.

Szia!
Ez így jól van, csak azt nem tudom mi az a 6-os az IC 5-ös lábánál. Ettől eltekintve jó, csak majd ne felejtsd el tükrözni. Ez nálam pl betegség még a sokadik paneljeim után is, hogy kimaratás után veszem észre pont az ellenkezője van mint amit szeretnék

Szia. Köszi. Ja igen elírtam 5-öst akartam.Igen már kinyomtattam a tűkőrjét is.Még egyszer aztán majd írom mi történik.
(#) Topi hozzászólása Aug 6, 2010 /

Megint rendkívül ritka és nehéz kérdést teszek fel.

Mi pontosan az IC-k lábának anyaga?
(#) zolika60 válasza Topi hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Szerintem horganyzott (aranyozott, ezüstözött) réz.
(#) Topi válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Az túl lágy anyag, azt elvetettem egyből.

Úgy néz ki, hogy foszfor bronz, ónbronz lehet.

Ha valaki tud pontosabbat akkor azt várom szívesen Főleg akkor ha helyet is talál, ahol 0,5mm-es átmérőjű rúdban lehet kapni.
(#) Medve válasza Topi hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Valami vas alapú lehet....mágneses...
(#) mex válasza Topi hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Idézet:
„0,5mm-es átmérőjű rúdban lehet kapni.”

Például a kisteljesítményű diódák huzalkivezetései jók lehetnek, persze ha hosszban is megfelel.
(#) Topi válasza mex hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Igen, csak nekem ahhoz jelenleg ~ 10 ezer diódát kéne kinyírnom.
(#) Topi válasza Medve hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Tudod mi a furcsa? Hogy itt van előttem egy neodímium mágnes, és egyik IC lábát vonzza, míg másikat egyáltalán nem.
A LED lábát, viszont kegyetlenül. Nekem igazából ahhoz hasonló szilárdságú forrasztható anyag kellene...

Lehet, hogy a LED láb anyaga felé megyek tovább... Az tudja valaki miből készül?
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Találtam IC-ket amiknél az ólmos SnPb, az ólommentes pedig NiPdAu ötvözet.

Ez utóbbinál vélhetően a nikkel miatt mágnesezhető.
(#) akos_b hozzászólása Aug 6, 2010 /

Hi!
Vettem egy karakteres lcd panelt, és hozzá 2 kdr 16-os kódkapcsolót. Hogy kéne bekötni a kapcsolókat?
Üdv.: Ákos
Következő: »»   951 / 4020
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem