Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   1 / 82
(#) gogi hozzászólása Jan 7, 2006 /
 
Van egy JDM égetőm, amivel már többször sikerült PIC-et égetnem. A problémám az, hogy ma nem sikerült valamilyen hiba miatt beleégetnem egy programot sem az icmbe. (PIC16F84A, amit már többször sikeresen égettem erről a gépről)
Mondjuk eddig sem volt minden égetésem tökéletes, de azért minden második, harmadik sikeres volt. Ma viszont órákig próbálkoztam, de nem sikerült.

A kérdés, hogy az IC-vel van a gond, vagy a hiba forrása, hogy nem jön ki elég nagy feszültség a sorosportomon (mielőtt megírtam ezt az üzenetet megmértem a sorosporton kijövő feszültséget. Kb. 9.2V volt.), vagy valami egész más?

(Ezt a hibaüzenetet írja ki: "Verifly failed at address 0000h !")
(#) potyo válasza gogi hozzászólására (») Jan 8, 2006 /
 
Hát az a 9.2V eléggé határeset. Most nem találom, de úgy emléxem, hogy talán 9.75V-nál vált a pic programozáshoz.
(#) Csapajev válasza gogi hozzászólására (») Jan 8, 2006 / 6
 
Szia,

a VDD értéknek 4.5 és 5.5 , a VPP-nek 12 és 14 közé kell esnie! Ugyhogy sanszod sincs sajna.

A hibaüzenet csak annyit mond, hogy a PIC 0000H címén levő adat nem egyezik az égetendővel. A leírás szerint viszont a PIC még csak be sem tud lépni a TEST módba, így elvben akár sikerülhetett volna az égetés, de nyilván nem.

Üdv

Csapajev
(#) gogi válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 8, 2006 /
 
Akkor tehát, az eddigi égetéseimnél csak a szerencsém miatt sikerült égetnem?
(#) deguss válasza gogi hozzászólására (») Jan 8, 2006 /
 
elképzelhető, de ha tutira akarsz menni, és nem napokat sz@rakodni egy-egy égetéssel, használj olyan PIC égetőt, ami relatív egyszerű, de van KÜLSŐ TÁPELLÁTÁSA.
Ha tudod alakítsd át a tiédet, ha nem, itt egy példa hogyan tudsz ilyent építeni.


Üdv. deguss
(#) gogi válasza deguss hozzászólására (») Jan 8, 2006 /
 
Sajnos nem tudom átépíteni az enyémet. Hétfőn megnézem egy másik gépen is, ha ott sem megy, akkor megépítem ezt is. Köszönöm a segítséget!

(Majd még beszámolok a hétfői eredményről.)
(#) deguss válasza deguss hozzászólására (») Jan 8, 2006 /
 
Szívesen, de ha esetleg tudsz róla küldeni egy fényképet, át lehetne azt építeni, ha gondolod.
De ha nem gond, építsd meg a fentebb belinkeltemet.

Üdv.
(#) Csapajev válasza deguss hozzászólására (») Jan 8, 2006 /
 
Szerintem is a külső tápellátás az igazi.
(#) Kucu válasza gogi hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Sziasztok!

Nekem kb. dettó ugyan ez a problémám. Van egy JDM kompatibilis égetőm, külső tápellátásal. Ami azt illeti, ebből van kettő is.
Adott egy PIC16F84A. Ezt egyik égető sem hajlandó felprogramozni. (az egyik égető 100%, h működik, a másik is nagyon valószínű, de az még nem volt próbállva).
A PIC zsír új, egyszer volt megkísérelve felprogramozni, de már akkor sem sikerült.

Hol keressem a hibát?
A válaszokat köszönöm.
(#) gogi válasza Kucu hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
(El is felejtettem szólni...) Megépítettem és most már tudok égetni!

Az miért lehet, hogy PIC16F84A-04-et tökéletesen, PIC16F628-04-et is tudok égetni, de PIC16F84A-20-at nem?
(#) Csapajev válasza gogi hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Ha jól értem a ChipCad jelöléseit, akkor a -04 4Mhz-es, míg a -20 20MHz-es chip. A JDM égetővel gyakran voltak időzítési gondok - legalább is az internet tanúsága szerint. A hiba egyik lehetséges oka, hogy a chip gyorsabban indul el, mímt ahogy az égetési feszültség elérődik. Ha pedig a chip "normál" üzemmódban elindult, semmit sem lehet tenni. Ki kéne próbálnod, hogy működik-e 16F628-as 20 MHz-es chippel.

Üdv

Csapajev
(#) Gory válasza Csapajev hozzászólására (») Feb 2, 2006 /
 
Sziasztok.
Már csomó PIC-es fórumon belinkeltem, de ide is belinkelek nektek egy égetőt. Nem kell neki külső táp, JDM kompatibilis, de nincsenek a szokásos tápfesz gondok. Nekem laptoppal is működik simán. Ennél egyszerűbbet aligha találtok. Én ezt használom 16F877-hez és 16F84-hez is. De a megfelelő bekötéssel szerintem akármelyik hasonlóhoz jó (28 lábúakhoz is).

És a link
(#) pakibec válasza Gory hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
Sziasztok!

Én is több égetőt próbáltam már, eddig egy módosított JDM müködött - külső táppal. Azért 4-5 ből 1x-1x elrontja, de ez már jó arány (korábbiakhoz képest). Ennek ellenére kipróbálom ezt az új égetőt, megnéztem a linket, nagyon elmés.

Ha valaki még nálam is kezdőbb annak megjegyzem, hogy az is hibaforrás lehet, ha nem kötjük határozott potenciálra a PIC összes nem használt portját - rajzokon nincs rajta.
Üdv: Pakibec
(#) Lucifer válasza Csapajev hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Sziasztok!

Építettem a minap egy Propic 2-es égetőt.
Természetesen nem működik :no: :no: . Nem olyan mint ami a hivatalos honlapon van, de a lényege szerintem ua. ( Mellékeltem) Azért ezt választottam, mert életemben először nem akartam kétoldalas nyákot maratni. (Így utólag belegondolva még az egyoldalas is macerás ). A külső táp ad le vagy 18 voltot szerintem az elég neki.
16F818-ast szeretnék vele égetni.
A lábakat így kötöttem be:

égető 1. láb (VDD) -> PIC 14. láb
égető 2. láb (VSS) -> PIC 5. láb
égető 3. láb (MCLR) -> PIC 4. láb
égető 4. láb (RB6) -> PIC 12. láb
égető 5. láb (RB7) -> PIC 13. láb

Nos a hibatünetek:

-> IC prog + XP felkonfigolva a doksi szerint programozni nem hajlandó.

-> párhuzamos portra 255: VDD 0 Volt, RB6, RB7, MCLR 4,10 Volt a VSS-hez képest.

-> párhuzamos portra 00: VDD 13 Volt, RB6, RB7, MCLR 1,50 Volt a VSS-hez képest.

A 7407-es megkapja a stabil 5 Voltot, és ha jól értelmezem a rajzot, akkor a kimenetein nincs nekem meg a megfelelő feszültség. Mi tévő legyek?? Próbáljak meg nagyobb feszt adni az IC-nek??
(#) (Felhasználó 1195) válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
A hardware settings-ben próbáltál más beállítást is?
Én is a Propic2-őt használom ICProg-gal.(A saját programjával nem akart menni) Nálam az "Interface"-nél a "Windows API" van beállítva, késleltetésnek meg 20. Néha probléma lehet a hosszú kábel is, ezért 0.5 m-nél hosszabbat nem is javasolnak.
(#) Lucifer válasza (Felhasználó 1195) hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
Sziasztok!
A kábel hossza stimm ~30 cm. A szoftveres bellítások nem hiszem, hogy problémát okoznának, amikor elkezdek égetni a feszkó lecsökken, felmegy. Inkább szerintem a feszültség kevés neki. Csapajev 4,5 - 5,5 Voltot ír nekem meg csak 4,2 Volt jön le róla . Ezek ha jól néztem az IC kimenetei. Most megpróbáltam egy cerueelemmel "megtoldani" az IC tápellátását, de csak az alacsony jelszint lett 1,5 helyett 2 Volt. A felső jelszint maradt 4.2 Volt Lehet, hogy az IC rossz?

Mpi!
Ha jól értem neked is Propic 2 -d van megtennéd nekem, megmérnéd mekkora feszkó jön le mondjuk az RB6 lábon amikor az LPT porton 255 van ( miután felkel az Win XP pl.)
Előre is köszönöm!
(#) Lucifer válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
Na most kicseréltem egy 7406-ra a 7407-est. Ha jól olvastam a könyvben, akkor majdnem megegyezik működési elvük. Sajnos az eredmények változatlanok.
(#) (Felhasználó 1195) válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
Nálam az RB6 tápfeszre kapcsol:5.04V.
Figyelj! A 7406-os invertáló meghajtó, tehát a bemeneti jelszint elenkezője jön ki a kimeneten, a 7407-t pedig nem invertáló!!!!
(#) Báddzsó válasza (Felhasználó 1195) hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
helósztok most csak így hirtelen hozzászólok a dolgokhoz:
1., tudtommal a jdm programozonak nem kell a 13V, mert icsp módban programozza a picet
2. nekem is volt ilyen problémám, hogy nem lett jó a programozás. és most figyeljetek: a hibát az okozta hogy zenét hallgattam a gépen közben. nem a proci terhelés miatt hanem azért, mert az alaplapi hangkártya bezavar az alaplapi sorosportnak az én fantasztikus (ab**) alaplapomon. (arról már ne is beszáljünk, hogy mikor a proci dolgozik azt hallom a hangszórókban, bzz brr )
(#) Lucifer válasza (Felhasználó 1195) hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
Köszi a választ!
Na mindegy most építettem egy deguss féle JDM külsőtápos égetőt, de ez sem akar működni.
(#) (Felhasználó 1195) válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
Itt az én propic2-öm kapcsolási rajza. A táp kissé máshogy van megoldva, mint nálad! Elöbb egy 12 V stabilizátor,( 2 diódával megemelt alappal, így lesz 13,2V) és azután egy 5V-os stabi. Az a sejtésem, hogy nálad a táp hibázik!

propic2.zip
    
(#) Lucifer válasza (Felhasználó 1195) hozzászólására (») Márc 4, 2006 /
 
Köszönöm szépen !
De sajnos a kétoldalas nyákhoz én még kicsi vagyok
Még az egyoldalas is elég érdekesen sikerült. Lennen egy amatőr kérdésem: a VCC az a stbilizált 5 Voltot jelentené, a VDD meg a 13.5 Voltot?
(#) (Felhasználó 1195) válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 4, 2006 /
 
A kétoldalas nyák készítésének egyik módszerét itt megtalálhatod, bár én ebből csak a "tasak" készítést alkalmazom és fotolakkal dolgozom.
A Vcc az 5 V-os tápfesz, a Vdd pedig a PIC tápfeszültsége (általában 4,5-6 V, az LF típusoknál 2-6V, de van olyan típus is, ahol 15V-ig), amit az én kapcsolási rajzomon a T5, a te rajzodon a T2 transzisztor kapcsola a PIC-re, így az az égetőben a tápfesz, vagyis 5V.
(#) Lucifer válasza (Felhasználó 1195) hozzászólására (») Márc 4, 2006 /
 
Sziasztok!
Mpi köszi a gyors választ!
Az égetőmben úhjabb hibát találtam, a kábel vezetékek nem jól voltak bekötve Na átkötöttem, mostmár úgy működik ahogy kellene. Ha elindítom az IC-progot akkor minden láb alacsony szinten van, az enable MCR-re a 4-ik lábra kijön a 13 Volt stb. Viszont égetni még mindig nem tudok
Lehet, hogy meghalt szegény PIC . :rinya::rinya::rinya:
(#) tszaboo válasza (Felhasználó 1195) hozzászólására (») Márc 4, 2006 /
 
Ha a com porttól szeretnénk kapni a tápfeszültséget, akkor szerintetek nem lehetne annyival megoldani a dolgunkat, hogy ha nics elegendő tápfeszültség, akkor kihúzzuk a dvd-írót a floppyt, meg minden felesleges dolgot a gépből? Vagy egy nagyobb tápegységgel. Mert akkor nagyos sok felesleges áramköri elemtől megszabadíthatnánk az írónkat.
(#) Lucifer válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 4, 2006 /
 
Sziasztok!

Na rákötöttem a féltve őrzött kincsemet egy 12F629-t is a Propic2-mre, de ezzel sem működni. Valószínűleg nem szoftveres probléma van.
(Sem IC-progal, sem Propic XP demóval nem sikerült.)

Elindítom az IC-progot.
CLOCK, DATA, VCC/VDD 0 Volton. MCLR ~2 Volt.

Előszdem a Hardware test menüt.

MCLR enable: MCLR: 13,5 Volt
VCC enable: VDD/VCC (kiniek mi) 5 Volt
Data out enable: ha a VCC be van kapcsolva 5 Volt ha nincs 0,2 Volt, Data In-be bekerül a pipa (van feedback )
Clock enable: ha a VCC be van kapcsolva 5 Volt ha nincs 0,2 Volt

A 12F629 -eshez így kötöttem be:

VCC/VDD - 1.láb
MCLR - 4.láb
DATA - 6. láb
CLOCK - 7. láb
VSS/GND - 8. láb

A 16F818-ashoz meg így :

MCLR - 4. láb
VSS/GND - 5.láb
CLOCK - 12. láb
DATA 13. láb
VCC/VDD 14. láb

Tudásom itt kimerült....
Ez az 5-ik PIC égetőm, eddig mindegyik cseszett működni. Ha valakinek valami ötlete van, esetleg észreveszi, hogy valamit nem jól csináltam a leírásom alapján kérem jelezze!
(#) Báddzsó válasza tszaboo hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
hát nem, a fesz marad 12V-körül minden tápnál hiába huzod ki a dolgokat, a Com portnak meg külön lelkivilága van.
(#) Báddzsó válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
Idézet:
„Ez az 5-ik PIC égetőm, eddig mindegyik cseszett működni.”
5.? ez durva, én kettőt csináltam eddig és full jók (leptopról is), JDM-ek.
Szerintem valami nem stimmel vagy a portoddal vagy a szoftverbeállításoknál amiről aszzed jó. probálj meg más pic égető progit pl. winpic, picpgm
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
megmutatom nektek a pic égetőmet (amire büszke vagyok! )
ami még soha nem hagyott cserben
(#) Lucifer válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
Bázzsó nagyon szép az égetőd!

Eddig próbálkoztam a sima JDM-el nem ment mert nem volt megfelelő meg tápfesze. Aztán csináltam két külső tápos JDM-et egyik sem működött. Nem volt hajlandó lekapcsolni a VCC-t MCLR-t. Aztán próbálkoztam egy soros porossal megint valahol a chipcad oldaláról találtam. Az sem működött. Biztos csak én vagyok ilyen tehetségtelen. A szoftveres hiba szinte kizárható. LINUX alól Pikdevvel sem működik, IC-prog -al, Propic XP demóval sem. Egy kérdés:

Az égetőben a tranyók most BC327-sek, de volt már benne BC557, és a kapcsolás által írt 2N 3906 os is.
A rajzonaz a C5 150 pF kondi a DATA és a GND közt fontos?? Itthon volt egy 152 jelzésű kondi, azt tettem bele. (15*10"2 = 150 pF) Aztán kiszedtem de úgy sem ment. Nézegettem egy Tait féle égetőt ami hasonló módon működik (szerintem) ott nincs ilyen kondi.
Na mindegy. Ma még bepróbálkozok egy Tait égetővel, hátha az működni fog.
Következő: »»   1 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem