Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   34 / 197
(#) lacek29 válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
A jelbemenetre hogy tud 10v kerülni?
(#) bankimajki válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Én a jelbemeneten a +B-t értem. Mivel a tápnál 3 csatlakozó van a GND a fő + és a +B.
(#) lacek29 válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
az 500 ohm-os ellenállást hogy érted,hogy huzzam le vele?
(#) bankimajki válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Kösd be a +B és a GND közé.
(#) titi válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Ez elég megtévesztő. Én inkább akkor vezérlő vagy kapcsoló vagy remote bemenetnek neveztem volna. Vagy magát a jelét, mint írtad +B.
(#) lacek29 hozzászólása Jún 16, 2010 /
 
Na szóval akkor. GND és a REMOTE közé kössem az ellenállást?Nemfog így rövidzáron menni??
(#) bankimajki válasza titi hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Rendben teljesen igazad van, de nekem ez eszembe sem jutott. Azt hittem hogy ő is így nevezi. (Amúgy tényleg semmi logika nincs benne.)
(#) emmzolee válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Nekem úgy rémlik, mintha az MPX2000-ben ellenállás osztó lenne a remote bemenetén. Elvileg attól nem tudna ilyet csinálni. Én 1 Kohm-al lehúznám a remote bemenetet a negatívra. Csak valami olyasmi lehet a baja.

Találkoztam már olyannal, ami a kezemről vett brumm feszültségtől bekapcsolt.

Abban biztos vagy, hogy az erősítő húzta le az aksit?
Nem lehet mástól? Az is lehet, hogy a remote szálad valahol kap egy fals + feszültséget valahol. Esetleg kidörzsölődött valahol a köpenye, míg a fejtől hátra ért az erősítőhöz. Dobj be egy másik vezetéket, és azokat a problémákat is kizárhatjuk.
(#) Peter911 válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Szia! Sajnos ezt így a távolból nehéz megmondani, mérni kellene tápfeszültség alatt egy remote-feszültséget..
De az is lehet, hogy Bankimajki-nak igaza van és ezen a vezetéken keresztül kap a magnó felől, valami "zavarjelet", amire az erősítőd azt hiszi, hogy "GÓÓÓ".
(#) lacek29 hozzászólása Jún 17, 2010 /
 
köszi mindenkinek a segítséget,DE...miért csak néha csinálja ezt???
(#) Peter911 válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
Üdv! Kicsit részletesebben is tájékoztathatnál minket az eddigi javaslatok eredményéről: Rákötötted az 500..1000 Ohm-os ellenállást a REMOTE és a GND közé? (ezt kívülről a csavarok alá is bekötheted, forrasztani sem kell..)
Mit tapasztaltál? Még mindig meg van a hiba?
Ha igen akkor keresd meg az erősítőben a REMOTE vezetéken azt a tranzisztort, amelyiknek a bázisára van kötve. Általában ezzel "kapcsoló tranzisztorral" indítod a vezérlő IC-t. Mérd meg REMOTE 0V esetén, hogy a tranzisztor C és E lábai között mekkora a feszültség
Próbáld ki, hogy ha a REMOTE-ot +12V kapcsolod ennek a tranzisztornak (, ha NPN ) a C és E lábai között 0V-ot kell mérned jó esetben..
Amikor leveszed a +12V-ot a REMOTE-ról újra az előző feszültséget kell rajta mérned.
(#) lacek29 válasza Peter911 hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
Megmértem a feszültségeket,minden rendben,ugyhogy szerintem a kapcsoló tranzisztor jó! Egyébként C1815-ös a tranyó!Üresjáratban nincs áramfelvétele az erősítönek,úgyhogy lehet a kocsiban lesz a baj tényleg.
(#) Flyingman hozzászólása Jún 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Sok mindent értek, de a legalapibb dolog megfogott. Az erősítők hangszóró kimeneteinek hídba kapcsolásának a jelölése. Mi a problémám ezzel a látszólag egyszerű kérdéssel? A következő. Most építem az első autóhifi rendszeremet. Kábelezés, csatlakozók, erősítő, remote, hangszórók, stb. minden oké, tiszta. Azonban a hídba kötéssel a gondom az, hogy az erősítőn feltüntetett jelölések ellent mondanak az én eddigi tudásomnak. Pedig több, mint húsz éve dolgozom elektromos területen, ilyen a végzettségem is, és ismerem is a villamosság területén használatos jelöléseket. A mellékelt képen látható sobwoofer bekötését nézzétek meg már légyszi. Az én tudásom szerint a bridge, az híd, valaminek a kihidalása rövidzárral. A villamos iparban ha két potot kihidalunk, akkor ugye rövidzárat teszünk be az adott két pont közé. Na most akkor vessünk egy pillantást a képre. Hogy is van ez? A két szélső pont közé rövidzár? A subwoofer +- közé? Ugye hogy nem. Pedig az ábrán ez van! Bridge=hidalás (rövidzár)! Akkor hová kell a rövidzár? A subwoower a két szélső pontra kötve, a két középső pont közé pedig egy rövidzár? Akkor miért nem így van jelölve? Az elektronikában a bridge jelölés nem egy üzemmód, hanem egy átkötés. Esetleg nem is kell rövidzár, azért nem jelölik? Akkor a két szélső pont közé, miért nem egy hangszóró szimbólum került, miért a bridge? Nos hát itt ahogyan mondani szokás, vagy a tányér, vagy a leves görbe. Valaminek a jelölési rendszere nagyon nem jó irányultságú. Azt már kibogoztam, hogy az eladók miért beszélnek össze-vissza a vezetékek méretével kapcsolatban. Egy 10-es vezeték például az eladó olvasatában jelenthet AWG10-es, 10 mm-es külső átmérőjű, 10 mm-es vezető átmérőjű, vagy 10 mm2-es vezető keresztmetszetű vezetéket is. Káosz van. Pedig egyszerű lenne. A villamosság területén mindíg vezető keresztmetszetről beszélünk, mm2-ben. De evvel a gonddal már megbarátkoztam. Arra sajnos nincs mit adni, az eladó mit mond, (ez persze az autóhifis eladókra jellemző sajnos, nem a villamosságiakra, és tisztelet a kivételnek!) megnézem magam, és az a tuti. Viszont ezt a hídba kötést tényleg nem tudom.
(#) SzervízMacska válasza Flyingman hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Szia. Pont úgy kell kötni, ahogy a rajzon van és sehova nem kell rövidzár.
(#) Inhouse válasza Flyingman hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Az áthidalás és a híd kötés/kapcsolás nem egyezik. Nehogy rövidre zárj bármit is!
Alapból van egy erősítő, aminek van egy kimenete (meleg pont), ide és a test közé kell kötni a hangszórót.
A hidalt kötésnél a hangszóró (ami már csak egy, rendszerint mélynyomó) a két kimenet (meleg pont) közé lesz kötve. Ehhez kell még, hogy az egyik oldal fázisfordított jelet szolgáltasson, valamint vagy dupla impedanciájú hangszóró kell, vagy az erősítőnek tudni kell meghajtani fele impedanciájú hangszórót a sztereó üzemhez képest. Magyarán, ha 2 ohm stabil egy oldal a dupla végfokban, akkor lehet rákötni 2*2ohmot, vagy 2*4ohmot, vagy 1*4ohmot. A testpontok ilyenkor nem kellenek.
A hangszóró mindkét pontja "lebeg", amikor az egyik oldal a + táp felé húzza, akkor a másik a - felé. Így elvileg 4szeres, gyakorlatilag inkább 3szoros teljesítmény érhető el.

Üdv
Inhouse
(#) lacek29 hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
Szasztok! Az A1038 kapcsoló tranyót lehet helyettesíteni BC639-el?Egy StreetPower erősítőbe kellene cserélnem.
(#) Doncso válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Nem mert az egyik PNP a másin NPN. EZZEL tudod helyettesíteni.
Üdv.
(#) lacek29 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Köszi a választ,mással nemlehet?Mert ilyet nemtalálok most itthon.
(#) Doncso válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Milyen TO92-es tokozású PNP tranzisztoraid vannak otthon? Az erősítőn belül pontosan milyen feladatot lát el a tranzisztor?
Üdv.
(#) lacek29 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Ez kapcsolja a TL494-et.huhh,hát sokfélét találnék bztos,csak nemtudom milyet keressek,van sok szétbontott nyáklapom,azokon lehet találnék olyat ami jó,csak nemtudom milyet keressek helyette.
(#) Doncso válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Keress tokozásban ugyanolyat, szépen írd fel egy papírra mid van, aztán gugli segít adatlappal, adatlapban benne van, hogy PNP-e, ha nem akkor felejtő, ha igen, akkor lehet tovább nézni a tulajdonságokat. De ahogy néztem nem kritikus, általános felhasználású PNP tranyó jó ide. BC 214, BC 259, BC 309, BC 559, stb
A lábakat ellenőrizd beforrasztás előtt.
(#) lacek29 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
ok,köszi
(#) Flyingman válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Igen, értem. A jelölést viszont akkor is félrevezetőnek, helytelennek tartom. A "bridge" felirat helyett véleményem szerint egy hangszóró szimbólum lett volna a célravezetőbb. A bridge az hidat, rövidzárat jelent az elektronikában, nem pedig egy üzemmódot. Arról nem is beszélve, hogy a felhasználói kézikönyv ezekről a dolgokról egy szót sem szól.
(#) lacek29 hozzászólása Jún 27, 2010 /
 
Sikerült a tranzisztort kicserélni,de sajna semmit nemcsinál most sem
(#) titi válasza Flyingman hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Idézet:
„A bridge az hidat, rövidzárat jelent az elektronikában, nem pedig egy üzemmódot.”

Nem hallottad még a kifejezést, hogy hídba kötik, vagy hidalják az erősítőt?
Tulajdonképpen a két aktív kimenetét kötik össze a hangszórón keresztül.
Ergo a hangszóróval rövidre zárják a két kimenetet. Merthogy egy hangszórónak olyan kicsi az ellenállása, hogy gyakorlatilag tényleg ez történik.
Szóval szerintem nem csak rövidzárat jelent az elektronikában...különben azon is lovagolhatnánk, hogy mit keres egy ajtó bereteszelésére szánt, nem hosszú szerkezet az elektronikában.
Azt ugye nem kell ecsetelnem, hogy a zár, mint fogalom hamarabb jelent meg az ajtókon, mint az elektronikában.
(#) lacek29 hozzászólása Jún 27, 2010 /
 
Lehetséges az,hogy azért nemindul be a táp,mert az IRF-ek nemkapnak vezérlő áramot?4 db van,és 2-2-n van külön tranzisztor.Valaki tudna segíteni?
(#) Flyingman válasza titi hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Természetesen hallottam a kifejezést, nem egyszer. Sőt, a hídba kötés elektronikai eszközöknél gyakori, régi fogalom. Olyannyira, hogy még ez az autóhifi dolog gyerekcipőben járt, amikor a hangtechnikai erősítő áramköröknél már "ezer éve" alapfogalom volt. Amikor viszont egy eszköz bekötését jelölik az elektronikában egy felhasználó részére, akkor az adott eszköz szimbólumát rajzolják fel, amit oda kell kötni, nem pedig az üzemmódot szimbolizálják. Például frekvenciváltóra én még nem láttam, hogy egy csillag vagy delta szimbólum lett volna a kimeneti kapcsaihoz rajzolva. Mivel ide motor kötődik, így itt egy motor szimbólum áll, annak üzemmódjától (csillag, delta) függetlenül. Egy külső potméter bekötési pontjai mellett is egy potméter szimbólum áll, nem pedig az van odaírva, hogy milyen funkciót tölt be az áramkörben. Én látom, hogy ezt, ezeknél az erősítőknél mostanában így jelölik, elfogadom, de ettől még nem értek vele egyet. Ez szigorúan csak az én magánvéleményem.
(#) Doncso válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Ezt leginkább szkóppal tudnád ellenőrizni. Egyébként jól látod, lehet, hogy nem kapnak négyszögjelet a TL494-től.Ennek több oka is lehet.
(#) lacek29 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Hát szkópom az sajna nincs.kicserélem az ic-t holnap,aztán meglátjuk beindul-e.az nemlehet hogy a 2 tranzisztor szállt el?
(#) Doncso válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Barátom, minden lehet. Akkor miért nem méred ki?
Következő: »»   34 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem