Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)
 
Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 97
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Szia!
Próbáltad a kicsatolásra azt a leválasztót aminek a rajzát egyszer elküldtem privátba (az SA605 vevő rajza)? A koax PLL felöli végét pedig zárd le egy 51ohmos ellenállással (ha 50ohmos kábelt használsz az összekötésre).
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 5, 2010 /
 
Probald meg a BF981 es gyari ajanlast elvalasztasra. Nekem nem indul el az NE612 oszci, pedig a probapanelos ment. Majd hetvegen.
A tracker negyzet jo, de at kell neznem a konvertert, mert suket kis jelre a masodik hangolt kor nem mukodik jol.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Szia ! Azt nem probaltam, mivel az adatlapban ajanlott emitterkoveto kapcsolast terveztem be. Meg szorakozom a parameterekkel, nagyobb aramu moddal, tranyo cserevel. Mukodnie kell, ha egyszer ott van az ajanlasok kozott. Vegulis egy impedancia transzformator, erositese <1; ide nem is szukseges feszultseg erosites. 50 ohm -os kabel, de 10cm az egesz, igy is le kell zarni?>
(#) gtk hozzászólása Júl 6, 2010 /
 
Sziasztok ! Nagyobb aramot athajtva a tranyon behuz a PLL. (konkretan 51 ohm es 470 ohm -mal epitett oszto az E korben, bazison 10k ohm ) Kerdes hogy van-e freki elcsuszas. Meg nem probaltam ki.
Az elofok az eredeti RT-s (?) kapcsolas alapjan van nagyjabol. A 2x 50 ohm -bol az egyiket elhagyva 4.xx dB erosites helyett >9dB erositest sikerult elerni. Ami fura hogy korabban a 100 ohm -mal is sikerult 7 dB koruli erositest elerni, Azt hiszem meg majd elfogok jatszani az elofokkal, a tekercsekkel konkretan,.. Proba kovetkezik.
Itt egy kep az elkeszult radiorol. (sajnos mar feketedik a NYAK, lakkozni meg nem merem, az RF miatt. Meg a cinben levo forrpaszta is zavart tud okozni,..)Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Azta ez jol nez ki! Megvarom a mig kifejleszted .

Mivel nem indul el az oszcim. Eszembe jutott, hogy egy tapfeszt sem artana neznem, mert valszoszinu zener helyett sima dioda kerult a tap agba es az keves lesz, de valoszinubb hogy kinyirtam meg a hegyekben az egyik NE612 ot es az kerult beepitesre. Probanyakon szolt...
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
NE612 -nel meglepetes ert. Azt hittem hogy ez egy 100 eves darab, es mar nem is gyartjak nagyon. A legutobbi rendelesemnel DIP tokos helyett SMD-t kuldtek (veletlenul). Tehat lehet ezzel is fejleszteni SMD radiot
(#) gtk hozzászólása Júl 6, 2010 /
 
Kiprobaltam a noaa17-el. Csak akkor tudtam venni ha a PLL jel es feszultseg vezeteket osszefogtam kezzel. Es volt benne gerjedes rendesen. Vagy tul laza a kicsatolas, vagy a forditottja. Lesz ezzel meg munka...
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Kitartas, ez a felallas Mezga Gezas, de az asszony is fogott mar drotot hasonlo celra

Viccet felreteve a rajzot vizsgalva szerintem jobban mutat ott egy JFET a kicsatolo agban. Vegszukseg eseten erdemes lenne odatenni egy elvalaszto IC-t, az a kar hogy nem tudnak 0-val osztani a freki mero bemenetere tervezett oszto IC-k. Szeirtem keves a jel azert nem tud behuzni, de ahogy zavart viszel bele a trigger pont feljebb kerul es elkezd mukodni csak zajosan. Ez egyebkent csak tipp.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Zavart viszek be? Az arnyekolason/szigetelesen at fogtam ossze a ket vezeteket. A PLL behuz, de csak akkor all be pontosan a frekire a cucc, ha osszfogom a vezetekeket. Gerjedes van, vagy tul laza a kicsatolas. - Pedig ezen aztan van GND. Nem is tudom minek tettem bele tranyos kicsatolast. Mostmar hogy benne van nem adom fel, 1000 fele parameterrel fogom kiprobalni ha kell.
A JFET kepes volt 1.2 GHz korul gerjedni a kicsatolasnal. Ezert ezt mar korabban elvetettem. Bipolaris viszont igy nem gerjedt a tapasztalatok alapjan.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
0-val osztani? :O Azt meg miért kellene?
Nem 1-re gondoltál?
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
De egyre gondoltam... A hiba megoldasa nagyon lekotott

Az ok nilvanvalo, kivalo komparatorok az oszto IC-k. Megneztem az NE612 adatlapjat es sajnos a rajzokohoz nem adnak alkatresz adatokat. Azert remelem sikerul majd mukodesre birni.
(#) gtk hozzászólása Júl 7, 2010 /
 
Ma ujra megallt a PLL. Nem tudom mitol, de nem akar menni a tranyos kicsatolas ujra. Atraktam direkt oszcillator tekercs megcsapolasra es onnan behuz. Azt hiszem kell gyartsak egy apro modul a kicsatolasnak.
(#) Kera_Will válasza gtk hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
Idézet:
„A JFET kepes volt 1.2 GHz korul gerjedni a kicsatolasnal. Ezert ezt mar korabban elvetettem. Bipolaris viszont igy nem gerjedt a tapasztalatok alapjan.”


Ezt a gerjedést meglehet fogni .

Általában a FET Gate-re szoktak húzni egy ferrit gyöngyöt ami kb.: 2-4 mm hosszú. 3-5 mm átmérőjű ferrit darab.
Régebbi TV tuner kártyákon is lehet ilyet találni.

No meg soros 50-100 ohmos ellenállás a Bázisra bipolárisnál + ferrit gyöngy. De FET nél is segíthet.

Sok sikert !

Az is gerjedés gátló hatással bír.
(#) gtk válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
Koszonom. Azert arra kivancsi lennek, hogy ha mar beterveztem az emitterkovetos kicsatolast, az E agban fesz osztoval, bazisan ellenallassal, akkor milyen konfiguracioval erdemes probalkozni, mert en egyelore ezt feladom. Ezzel a kicsatolassal annyi idom s energiam elment hogy 10 radiot rakhattam volna ossze. A PLL modul jo, oszci tekercsbol kicsatolva tokeletesen mukodik.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
Ha mukodik direkt kicsatolassal zavar nelkul, akkor dobozold be.

Kitartas, ne add fel!
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
A "zavar nelkul" meg nem mondhato el. Igaz meg nem volt idom rendesen kiprobalni/beallitani. Ez az ahol mar jelszintet kellene merni, illeszteni, a sacc/kb nehany pf, stb nem megoldas, csak nagyon turelmes embereknel, talan.
(#) gtk hozzászólása Júl 8, 2010 /
 
Az este a noaa 17 erkezesekor probaltam behuzni a vevot. Eleg stabilnak tunik, viszont zavarerzekeny, foleg a PC-re. Meg ha atkoltozom a masik szobaba a PC-vel akkor is, ha le nem teszem a foldre a laptopot, es el nem forditom megfelelo szogben Nem tudom ezt a zajt melyik fokozat szedi ossze, es hogy majd a fem doboz mennyit fog segiteni ezen.
Egyelore nem vagyok elragadtatva a >9 dB erositesu elofoktol. Hang alapjan ugy tunik hasonloan vesz mint az elozo valtozat. >>APTRECV 1.2<<
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 8, 2010 /
 
Szia!
Nálam a 10m-es védőtávolság hozta meg az eredményt. Amíg ezt nem tudtam megoldani, addig magnódeckre vettem fel a jelet, majd később arról játszottam be a számítógépnek
(#) gtk hozzászólása Júl 8, 2010 /
 
Valoszinu hogy nem is szamithatok mar sokkal jobb vetelre, hiszen 2 km-en belul magasabb domb, aztan hegyek is vannak,..meg az antenna sem a legjobb helyen van, van magasabb epulet 10m -en belul.
(#) gtk hozzászólása Júl 8, 2010 /
 
Sziasztok ! Ma egy zarlat miatt ki kellett cserelnem az egyik muanyag trimmert (total zarlatos). Helyebe kerult egy keramia, es a muszer szerint az erosites 19dB-re ugrott. Nem tudom elhinni,..az biztos hogy erzekenyebb lett a vevo,..holnap eles proba.>>19dB_elofok<<
(#) gtk hozzászólása Júl 9, 2010 /
 
Sziasztok ! Nem vagyok megelegedve a vetel minosegevel. A korabbi radiommal jobb kepet sikerult venni. Nem tudom az antenna "iranya" mennyire szamit,.. Lehet hogy jobban eltalaltam korabban, es azert lett jobb a vetel.>>noaa18<<
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
[OFF]mivel a konverteremmel nem hallottam egyelore semmit, megelegednek a keppel amit csatoltal Vasarnaptol ujra szerelgetek.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia ! En nem vagyok elegedett... Most atepitettem a KF-et JFETes erositore, ahogy a korabbi radion volt. Szerencsere beepitheto a panelba ez a valtozat is, mivel kevesebb alkatreszt tartalmaz mint a tranyos erosito. Most varom a noaa 17-et, remelem nem szalasztom el, hogy egyet fuleljek, van-e kulonbseg. Ha nem jutok elorebb az antenna ala fogok kovetkezobe kitelepedni mindennel egyutt, es ott probalkozom majd a vetellel.
(19 dB-es elofokkal ez ronda kep, a korabbi erosito >7dB volt,..) Nem ertem azt sem hogy helyenkent mitol megy el a jel( a kepen lathato) Talan meg egy fem doboz segitene rajta. Meg az antennat is feljebb fogom emelni vagy 2..3 m-el.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Kiprobaltam, nagyon nem jo. A masik vevomben jobb eredmenyt adott a ket parhuzamos 5.5 MHz KF szuro. (meg is mertem egyenkent es mindkettonek a kozepe be volt szakadva az atviteli gorben. Parhuzamosan a ketto mar jol nezett ki). Holnap proba ugy is.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Az lenne a javaslatom, hogy talaljunk valamilyen egyseges meresi eljarast a vevokre. Eppen adokkal foglalkozom... Javaslat: Haromszog modulalt osztoval ellatott "mero" ado. Eleg sok parametert lehetne vizsgalni az atvitelnel. Szerintetek? 1000 Ft erteku kompromisszumos meresei megoldast megoldast keresek. KF mero generator is jol jonne.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de létezik "egységes" mérési eljárás vevőkre, és adókra is, sőt szabványosítva is vannak, nemcsak a mérési eljárások, hanem a határkövetelmények is.
Vannak (jó drágán ugyan) komplett mérőhelyek az ilyen mérésekre, analóg, és digitális átvitelre egyaránt. Amatőr (házi) körülmények között a legnagyobb gond a hitelesítés.
Persze meg lehet kerülni a drága műszerek beszerzését saját építésűvel, nyilván szerényebb paraméterekkel.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Nem kesergek. . Kerdesem az lenne, hogy hogyan lehetne merni ezen a frekin egy BNC-n viszonylag egyszeruen amplitudot meni, ugy hogy az oszto is viszonylag osztokent viselkedjen. Olcso dolgokra gondolok, pl 4 BNC egymas mellett, -10dB darabonkent. 3 tranzisztoros modulalt ado. Ha ismernenk a kimenetet, jol ossze lehetne hasonlitani a radiokat.

Ertem, hogy van szabvany. de mi a szabvany meresi eljaras?
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Nos, az hogy BNC, N, SMA, SMB, vagy milyen csatlakozó, az közömbös. Ha jól értelmezem, akkor fix csillapítókat szeretnél a jelforrásod után.
Kell csinálni egy árnyékolt dobozba 50 ohmos be-, és kimeneti impedanciájú PI csillapítót, mondjuk 3, 6, 10, 20 dB csillapításra, induktivitásszegény, és 2 W nál nagyobb ellenállásokból, könnyebben beszerezhető induktivitásszegény kivitelben, és az adóméréseknél is jól jön.
Kell egy szignálgenerátor, aminek ismert a kimenőfeszültsége (teljesítménye) ha nem kell szélessávú akkor nem túl bonyolult diódás fesz mérővel, 10 dB fokozatmentes szabályozási lehetőséggel, AM, FM modulálási lehetőséggel. AM -nél beállítható legyen 50, és 30 % mod mélység, az FM -nél 22.5, 50, 75 kHz löket 1 kHz el modulálva.
A vevő kimenetére torzításmérő, (amíg nincs gyakorlat, oszcilloszkóp)
Érzékenység az a névleges modulált bemeneti Rf szint, ami a vevő kimenetén az előre meghatározott jel/zaj , vagy jel/zaj+torzítás+interferencia (SINAD)viszonyt produkálja
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Szia!
Szerintem ez nagyon jó kérdés, egy külön topicot is megérne a "nagyfrekvenciás mérések" témakör.
Elmondom én hogy szoktam vevőérzékenységet mérni.
A vevő bemenetén szignálgenerátor, a hangszórókimeneten csővoltmérő. Szerencsére a csővoltmérőmön decibeles skála is van, ez megkönnyíti a dolgot. A szignált 1kHz szinusszal modulálom 10kHz szélességben (NBFM vevőről van szó). Így mérem a hangszórókapcsokon a kimenő teljesítményt (rákötött hangszóróval) majd lekapcsolom a szignálon a modulációt és megmérem így is a zaj kimenőteljesítményét a hangszórónál. Addig játszom ezt oda-vissza és állítgatom a szignálon a kimenő jelszintet, amíg a zajteljesítmény 26dB-el kisebb lesz a modulált teljesítménynél. Ha ez az érték megvan leolvasom a szignálról a kimenő feszültséget és megvan a vevőm jel/zaj viszonytól függő érzékenysége.
Viszont kérdés hogy megfelelő-e a 10kHz löket (30%-nak kell lenni?).
Érdekelne a SINAD mérésének a lehetősége is de nincs torzításmérőm, lehet valahogy nélküle is mérni?
Mindezen mérések feltétele egy jó szignálgenerátor, nekem van három gyári is de az egyik nagyon instabil a másik kifúj, ezért vevőérzékenység mérésére nem alkalmas.
A rádiótechnika 2005-ös évfolyamában megjelent egy cikksorozat "Rádiókészülékek nagyfrekvenciás mérései" címmel, innen vettem a fenti mérési módszert is.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
A löket mindíg a sávszélesség függvénye. A 10 kHz -es löket gondolom sok lesz, tekintettel a ma használatos csatorna osztásokra.
A sávszélességet úgy tudod számolni, (NBFM) hogy 2× max löket + 2× max mod frekvencia, + 2× a max frekvenciaeltérés.
Ennek mind bele kell férni a csatornába, mert már a szomszéd csatornába csak 70 dB -vel kisebb teljesítmény juthat. Ehhez kell a vevőt is állítani, ráadásul a max löket -6 dB a mérőjel lökete, a vevő névleges kimenőszintjéhez.
Pl a 25 kHz -es csatornaosztáshoz tartozik 3.5 kHz löket, ha a max átvitt frekvencia 3.0 kHz. ugyanez 10 kHz -es osztásnál 2,8 kHz.
Lehet át is számolni, de ez nem pontos természetesen, a 20 dB jel/zaj felel meg 12 dB SINAD -nak, többnyire ezt szokták megadni, mert ez szebben néz ki. És hát minden vevönek van zajhatárolt érzékenysége, ami a sávszélességétől, a környezeti hőmérsékletétől függ leginkább, és csak viszonylag kevéssé a zajillesztéstől, mert ezzel csak néhány dB ket lehet nyerni, bár néha ez is sok, és főleg az egyetlen lehetőség. (mégse lehet mindent folyékony nitrogénbe tenni)
a műsorvevőkét is mondjam?
Következő: »»   41 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem