Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV áthangolás
 
Témaindító: _aladin_, idő: Máj 26, 2008
Lapozás: OK   1 / 1
(#) _aladin_ hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Sziasztok!

A régi keleti normás tv-k áthangolását szeretném megtanulni. meg úgy kb mindent, hogy mi van a kis fémmel burkolt kockákon belül? ezekben van a kf erősítő, agc, videoerősítő? junoszt, silelis, electronica 407es kistévéket szeretnék áthangolni, de nem igazán tudom hogy működnek ezek a dolgok. van egy áthangolt junosztom F84es hangpanellal. működne a többinél is? jó lenne kétnormásítani, garázsba tökéletes lenne. szóval van a tv és van benne uhf és vhf tuner. uhf-en csak a képet hozza, vhfen meg csak az m1-et hanggal képpel ugyebár. az uhf vhf az nem egyenlő az oirt ccir-el? láma vagyok segítsetek meg tulajdonképpen ezeknek a tranzisztoros tv-knek az elvi felépítését is meg szeretném tanulni, mi mire való, mi mit csinál és mi hogyan csatlakozik mivel. a tuner pedig jó mélyen érdekel. mit csinálnak az oszcillátorok, lendítőkörök?
(#) Medve válasza _aladin_ hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Hello, itt a tunerekről tudhatsz meg bővebbet...
Általában a kovetkező "kockában" a KF erősítő van, amit gyakran egybeépítenek a hangfokozattal. A hangnormát az ebben található kristályszűrő cseréjével lehet megoldani.
Jól gondolod, az UHF és a VHF nem egyenlő az OIRT vel vagy a CCIR-rel. Az előbbiek frekvenciatartományok, az utóbbiak pedig inkább csatornakiosztások, ha a TV-ről van szó.
(#) ferci válasza _aladin_ hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Azonkívül a CCIR-norma kép-hangvivő távolság 5,5 MHz, OIRT-nél pedig 6,5 MHz. Ezért nincs hang.
Régen hozzákevertünk 1 MHz-et és így lett 6,5-1= 5,5 MHz, CCIR hang.
(#) masi1 válasza _aladin_ hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Ha az orosz készülék érdekel (djvu plugin ingyenesen letölthető az olvasáshoz):Bővebben: Link
egyébként legegyszerübb egy átkeverössel kétnormásitani őket(már ha kell az OIRT is)
(#) _aladin_ hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Kösz a válaszokat srácok! és a PAL\SECAM mit jelent? valaha tanultam elektronikát, és nekifutottam egy műszerész képzésnek is, de végül nem vizsgáztam le de TV-ket szívesen szerelnék, kitanulnám, csak pl voltam egy ismerősömnél aki tv szerelő volt, és tele van a töke az egésszel, azt mondja nem érdemes ilyenekkel szórakozni, azt is letagadta hogy felismeri a tv készüléket én megértem, nem megélni akarok belőle, hanem hobbiként űzni. szóval engem először is a tv elvi felépítése érdekelne. agc, kf, kf erősítő, sorvégfokozat stb mire való. az alkatrészeket ismerem, tudom mi az a sorkimenő trafó, háromszorozó, dióda, tranyó stb. a csöves készülékek nem izgatnak, mivel sose tanultam elektroncsövekről, azt se tudom mit csinálnak. bocs ha hülyeségeket írok, de valahol el kell indulni, van vagy 10 db orosz fekete-fehér tévém, ezeket bütykölgetném.
(#) _aladin_ hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
és a tunereket lehet csereberélni a tv-k között?
(#) masi1 válasza _aladin_ hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
pal/secam az szinnormát jelöl.Tunert csak hasonlo felépitésüvel cserélhetö(analog,i2-bus,stb).Szerintem az ismerösödnek az ujfajta szervizmenüsökkel lett tele valamilye.Csöves tv-t azért nem kelllenézni,annak az összerakása mindig kézzel történt.Nem ugy mint a mostaniak.Ha kell tankönyvet tudok feltöltve aBővebben: Link oldalra.
(#) Sebi válasza _aladin_ hozzászólására (») Máj 27, 2008 / 4
 
Ha egyelőre ff TV-kkel bütykölsz, nem számít a színnorma. Ha konkrét típusokhoz kellenek a rajzok, biztosan találunk Neked. Ezekben a régebbi tranyós gépekben lehet tunereket cserélgetni, mert nem processzor felől (I2C v. hasonló) buszon kapja a vezérlést. Simán +12V-tal történik a sávok kijelölése (váltása), 30V körüli a hangolófesz. Egyedül az AGC-vel kellhet néha szórakozni - illeszteni.
Kérdezted még a "lendítőkör"-t: ilyen csak - emlékeim szerint - a legrégebbi csöves TV-kben volt, egy rezgőkör a soroszcillátor-fokozatban.
(#) ivicz hozzászólása Jún 10, 2008 /
 
Szevasztok,

van egy 100Hz-es (tehát nem ősrégi, de nem is a legújabb) Philips tv-nk, de csak a CCIR hangot tudja. A helyi kábelTV társaság meg az M1-et OIRT hanggal nyomja. Gondolom a feltételezett sok mami miatt, akik még valószínűleg régi tv-vel nézik a műsort. Szóval megnéztem a tunerét, találtam benne 2db 4.5MHz-es és 1db 5.5MHz-es szűrőt. Próbáltam az 5.5-essel (meg a többivel is) párhuzamosan kötni egy 6.5MHz-es szűrőt, de nem lett az M1-nek hangja. Tudna valaki segíteni, hogy miért nem és majd mitől igen? Fontos lenne a kérdés: feleségem szeretné nézni a foci EB-t

köszi,
ivicz
(#) Novak válasza ivicz hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Nem tudom, hogy a te TV-d mennyire régi, mert nagyon sokban TBA120-assal van megoldva a hang (egyébként nem tuner kérdése a hang). Ha nálad is az említett ICre épül, akkor tudok segíteni. Valamelyik RT évkönyvben tárgyalták a dolgot. Ha kell, majd elküldöm a cikket (csak otthonról tudom, pénteken).
Addigis egy jótanács: M1-et lehet interneten is nézni, de tudom, hogy gyenge a minőség, meg nem akkora a képernyő => TV-t M1-re, hangot lenémítod, és internetes M1 hangját pedig kihangosítod.
Jobb mint hang nélkül
(#) ivicz válasza Novak hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Szia,

TBA3856 van benne. Hol lehet az m1-et neten hallgatni? Gondoltam már erre is, de nem találtam.

EIK,
ivicz
(#) Novak válasza ivicz hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Böngészővel nem tudom, hogy lehet-e, és ha igen, akkor hol, de rengeteg ingyenes internet TV-s program van. Én anno még az origo.hu/szoftverbazis -ról töltöttem le magyar nyelvűt.
(#) ivicz válasza Novak hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Maj' megnézem, köszi. A TBA3856-ra nincs ötleted? Esetleg a TBA120-as megoldását elküldenéd, hátha az alapján ezzel az ic-vel is megoldható.

ivicz
(#) AMD válasza ivicz hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
(#) ivicz válasza AMD hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Dánkeschőn.
(#) pajzs hozzászólása Aug 3, 2008 /
 
Sziasztok,
Egy uj LCD HD tv-t szeretnek venni angliaban, amit 1-2 even belul Magyarorszagon is szeretnek hasznalni. Ugy halottam, hogy a kint vasarolt tv-ket nem lehet otthon rogton hasznalni, hanem at kell hangoltatni. Meg tudna mondani valaki, hogy majd mit is kell vele csinaltatni, lehet-e egyaltalan valamit es kb. mennyibe is kerulne?
ELore is koszi.
(#) ivicz hozzászólása Aug 7, 2008 /
 
Szevasztok,

adott egy TDA440-el szerelt kétnormás hangpanel (JPG) (kifejezetten utólagos kétnormásításhoz), amin van ugye egy (+), egy (-), egy in és egy out.

Adott továbbá egy Philips Matchline TV (PDF, kb. 15M), TDA3856-os hang IC-vel (PDF, kb. 150k)

Namost az a kérdés, hogy az in/out pontokat a tv-n belül hová kell kötni?

eik
ivicz
(#) bihari laci hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
sziasztok , van egy GOLD STAR tv és nincs hang,csak sistereg az m1, es a többi is ,hogyan hangojam át .
(#) zasasa hozzászólása Júl 13, 2010 /
 
Sziasztok.Vettem egy Philips pet 1035-ös hordozható dvd lejátszót.Tv tuner is van benne,de semmi adást nem tudok vele fogni.Pedig állítólag a földi digitális adók vételére is alkalmas.Azt mondták,hogy át kell hangolni.Nos erről valami dokumentáció...illetve leírást.......esetleg.Köszi előre is.
(#) kadarist válasza zasasa hozzászólására (») Júl 13, 2010 / 1
 
Szia!
Ez a készülék csak MPEG-2-ben tömörített tévéadások vételére alkalmas, úgy hogy Magyarországon nem fog működni. Itt ugyanis MPEG-4-es rendszerű az adás.
(#) zasasa válasza kadarist hozzászólására (») Júl 16, 2010 /
 
Köszönöm a felvilágosítást.Ezek szerint semmi lehetőség rá,hogy működjön
(#) zasasa hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Sziasztok.Van egy VisionQuest LVQ-19HLD lcd combo tv./Beépített DVD lejátszóval/.Sajna csak ntsc rendszerben működik.Tv adásoknál fekete-fehér és nincs hang.külső dvd-ről van hang,de a kép színei kicsit mások...Miként lehet pal-ra alakítani?Monitorként tökéletes,de nem annak szánom.Valamint keresek hozzá távirányítót.
(#) Pityu9 hozzászólása Szept 16, 2011 /
 
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni, van nekem egy ilyen tv készülékem Bővebben: Link és ezt szeretném áthangolni nyugati normásra(mivel mióta leállították az Magyar televízió utolsó OIRT típusu adóját azóta nem jön be rajta semmi, és eddig is csak az jött be), de nem találok hozzás se kapcsolási rajzot se semmit, csak a benne lévő egyik IC-ről találtam egy kapcsolást (mellékelem), és ha jól gondolom UHF-re kellene a tunert áthangolni, a hang távolságot pedig 5,5MHz-re. Van nekem hang áthangoláshoz egy TDA440-es IC-re épülő kétnormásítóm, csak nem tudom hova kössem be. A segítséget előre is köszönöm. Üdv!

k174ur1.jpg
    
(#) karaszbandi válasza zasasa hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
A leg valószínűbb, hogy nem lehet átalakítani.
(#) Pityu9 válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 17, 2011 /
 
Üdv!
Rendben, köszönöm a választ.
(#) Joe_001 válasza karaszbandi hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Üdv!
Elnézést a kései válaszért, de csak most láttam meg a posztot. A feladatot két híradástechnikai technikus kollégám megoldotta a 80-as években, (egymástól függetlenül) komplett Orion színmodullal, Szegeden a SZELKÁ-ban (GELKA jogutód.), ami akkoriban Orion márkaszerviz is volt...
Csak mert meg lehet csinálni, bár azóta az a színmodul is alig van...
(#) misssa hozzászólása Jan 26, 2020 / 1
 
Sziasztok!
Tv-szerelő szakembert és nyugati hangnormás tv panelt keresek, aki be tudja szerelni a keleti normás Orion Tisza tv-mbe a nyugati normás panelt. Nekem van panelem, de nem biztos, hogy megfelelő, de ha nem jó, akkor szerzek.
A mellékletben vannak a panelek fotói és a bekötési rajzuk.
Köszönöm!
(#) küzmös Gergely válasza misssa hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Szia! Ott van a képen ami kell. Az AT961.-es hangmodul (TBA120). S a rajza is. +12V kell neki, mondjuk a PCL82 katódelkojáról, a bemenetre forrasztasz egy vezetéket, ez a készülék eredeti KF.-je felé forgatva "összeszedi" a működéshez szükséges jelet. A kész kikevert jelet pedig a kimeneten lévő fóliakondenzátorról, ami a TBA800 felé megy, egyenesen rávezeted a hangerő potméterre, én így használom évek óta!
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020

P1140284.jpg
    
(#) Joe_001 válasza _aladin_ hozzászólására (») Dec 24, 2020 /
 
Szia! Keresd a Kádár könyveket.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem