Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elengedés kapcsoló
Témaindító: pankracio2, idő: Szept 22, 2010
Témakörök:
Heló!
Egy olyan kapcsoló áramkört szeretnék építeni, amely pont úgy működik akár egy taposóakna kapcsolója. Egy mikrokapcsoló lenne, amit ha lenyomunk nem történik semmi, de ha felengedjük az áramkör kinyit. 9 voltal szeretném meghajtani és tranzisztorral működhetne (jólenne BC182-vel). Egyébként taposóakna makettbe kellene. A válaszaitokat előre is köszönöm!
Igen, gondoltam én is ilyenre, de nekem olyan kellene amely mikrokapcsolós és amolyan kioldóként funkcionál.
Szerintem egy kétáramkörös relével és egy mikrokapcsolóval meg lehet oldani. Egyik kör öntartó a mikrokapcsolón keresztül. A másik pedik alaphelyzetben a mikrokapcsolot váltaná át "gyujtásra".
Tiggersoft, tudnál kapcsolási rajzot adni? Jólenne!
Tévedtem kell mégegy mikrókapcsoló, de igy biztosabb.
Az egyikkel lehet "élesiteni" a másik az általad leirt módon működik.
Hali!
Felengedés után a kimeneten folyamatos kell legyen a jel, vagy elég, ha csak x ideig van feszültség?
Bocs, de szerintem ez nem működik, vagyis nem úgy ahogy a kérdező szeretné.
Titi! Csak nem kondi miatt?
Amúgy jólenne ha folyamatos lenne! Egyébként az a feljebbi dolog tényleg nem a legjobb, mert én csak egy mikrokapcsolósat szeretnék, de értékelem a munkátokat!
Igazad van az élesités gombot rosszul rajzoltam. Annak alapesetben nyitottnak kel lennie!
Titi észrevételére reagálva itt a javitott rajz.
De még mindig nem értem, hogy ez hogy fog úgy működni, ahogy kellene neki.
Elmagyaráznád?
Ez így nem jó... Tervezzek egy PIC-es változatot?
De gondolom a kérdező azt szeretné, ha akkor robbanna, amikor lelép róla.
Tudjátok, ha észreveszi az illető, hogy rálépett, akkor nem lép le róla, hanem még van esélye kijátszani. Mint a filmekben...
Simpi! Az nekem azért nem jó, mert azt szeretném ha elősször felengedett állapotban nem vezetne, majd mikor lenyomjuk akkor se vezetne, na de a következő felengedésre viszont már vezetne. Az a kapcsoló pedig felengedett állapotban mindig vezet! Remélem érthetően fogalmaztam meg!
Lehet, az lenne a legegyszerűbb...
De én arra gondoltam, hogy egy lefutó éllel vezérelt monostabil lenne. Ezért is kérdeztem, hogy folyamatosan kell-e a taposó felengedése után a fesz.
RTC és DS most nem kell. Ellenben tényleg igazad van az alsó kapcsolóval, ami védené a kiásás ellen... Ezt bele kéne tervezni!
"De gondolom a kérdező azt szeretné, ha akkor robbanna, amikor lelép róla." <-- PONTOSAN! ÉS EGY KAPCSOLÓVAL NEM KETTŐVEL!
>
Botlódrótot?
Lefutó éllel vezérelt monostabil?
Jobb lenne ha folyamatosan lenne fesz felengedés után.
Csak eljutunk a PIC-ig...
Igazad van, hall szenzoros az alsó és felső kapcsoló!
Ha egy kapcsolóval, hát annyival
Kell hozzá egy relé, a relétekercsnek megfelelő tápellátás, és egy mikrokapcsoló nyitó (NC) és záró (NO) kontaktokkal. Nyugalmi helyzetben nem folyik áram, de ha rálépnek a kapcsolóra, az NO-COM ágon át feltöltődik egy nagy kapacitású kondenzátor. A kapcsolóról lelépve, a kondenzátorban tárolt energia a COM-NC ágon át a relétekercsre jut, és a relé egy rövid ideig meghúz, záróérintkezőjén pedig ott az indítójel, lehet "robbanni".
Egy öntartó relével és egy bontó-záró nyomógombbal meg lehet oldani a kérdést.
Na Ujragondolva a dolgot és szusszanva egyet(rég volt reggel 5...)
Egy gomb egy relé egy tirisztor. Alaphelyzet: Tirisztor nem vezet relé alapon, kimenet relé S1-en keresztül szakadás. Gomb lenyom relé meghúz kimenet most a gombon keresztül szakadás. Gomb visszaenged kimenet relé S1-en és gombon keresztül +12V-on. Ez egészen a táp meglétéig igy marad.
Na ez a topik jól mutatja, hogy egy problémát sokféleképpen meglehet oldani!
Csak neked:
(az enyém kisebb lett, bibibi!)
Nem vagyok hülye és nem szállítom benyomott gombbal!
Azért meg nem fogom benyomni a gombot, hogy kipróbáljam: működik-e? (Szép munka, gratula!)
Egy egyszerű, nyomó kivitelű, váltóérintkezős kapcsolóhoz mit szólnál (isostat például)? Egy nyomásra élesíted, ekkor pl. bekapcsolva van (alsó érintkezőpárok záródnak), a gombja rendesen kiáll ilyenkor is (golyóstoll-mechanika, biztos ismered). Rálépésre nem történik semmi, amikor lelép, akkor a felső állásában zárt érintkezőpárral indít. Újraélesedik, ha ismét rálép egy ólomkatona. Kattan, van játéka, hangja, egyszerű.
Megelőztél
Tetszik amúgy, hogy 40,5 óra kellett ahhoz, hogy eszébe jusson ez valakinek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |