Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szivattyú és szelepek kapcsolása félvezetővel
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Tetye hozzászólása Nov 21, 2007 /
 
Sziasztok!

Szeretnék vezérelni AVR ről 1-2 kacatot pontosabban 3 db keringetö szivattyút ami darabonként nem nagy teljesitmény 1 db MYSON (100W MAX) ,1 db Grundfos UPS 25-60 (90W MAX), meg egy nagyobb WILO (190W MAX), és van egy gáz kazán alaktromosan vezérelt szeleppel ami fogyazt max 10W ot.. . és ezeket szeretném az AVR el vezérelni ha lehet rellék nélkül.
Én ugy gondoltam hogy kapnának 1-1 tic206 os triakot csak meg akartam kérdezni hogy az birná-e az indokciot a szelep tekercse és a szivatyuk tekercsei miatt??? szerintetek mivel lenne célszerübb esetleg rajz?
(#) proli007 válasza Tetye hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Hello!

Én szilárdtest relét alkalmaznék (a múltkor a Vaterán igen olcsón hozzá lehetett jutni.), persze az nemigen szereti az induktív terhelést csupaszon, ezért, valami fázisjavító RC tagot (kellene párhuzamosan kötni a motorral és esetleg egy túlfeszvédőt VDR-t.
De a a TIC206-ot választod, akkor is ugyan ez a helyzet. Viszont galvanikus leválasztásról nem ártana gondoskodni. (De akkor megint a szilárdtest relénél vagyunk)

Ja, az a 100W, inkább 100VA.

üdv! proli007
(#) Medve válasza Tetye hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Hello, Az én elméletem az, hogy ugye egy közönséges triacot kikapcsolni nem lehet bármikor, az a gate feszültség hiányánál a nullátmenetnél következik be. Ebben az esetben indukciós feszültséglökés nincs.
(#) Tetye válasza Medve hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
magyarul ha a triacra rá akasztom a szivttyúkat akkor birni fogja ?
igy:?
amugy a 100w az 100w az adatlap szerint

igy.JPG
    
(#) mex válasza Medve hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Inkább úgy irnám,hogy a triac kikapcsolása akkor következik be,ha a gatevezérlés megszűnik.és a triacon átfolyó áram a tartóárama alá csökken,ami induktiv terhelésnél nem esik egybe a szinusz nullaátmenetével.
(#) ferci válasza Tetye hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Ebből semmi jó nem sül ki, csak a motor.
(#) Medve válasza mex hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Igaz, igy előfordulhat az is talán, hogy ki sem lehet kapcsolni?
Ferci! Hiba van a rajzban?
(#) ferci válasza Medve hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
... és negatív félhullámnál a rajz szerint nem lesz elég energiatartaléka a gyújtáshoz és DC lehet...
Általában abban a negyedben nagyobb gate-áram is kell.
(#) Tetye válasza ferci hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
hmm a kapcsolás jól bevált már izzóval... a a keringetö sziv. ennyire befolyásolná?
(#) ferci válasza Tetye hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Próbáld meg, de valahogyan ellenőrizd, hogy megvan-e mindkét félhullám... a TIC206 elég érzékeny, de oda kell figyelni...
(#) Tetye válasza ferci hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
és milyen másik tipust ajánlanál erre a célra?
én eddig ezzel probálkoztam azért gondoltam erre..
(#) ferci válasza Tetye hozzászólására (») Nov 21, 2007 / 4
 
Nem a típusról van szó... ha izzóval próbálod és szerinted jó, akkor nézd meg, hogy menet közben rövidre zárva a triacot , nincs-e nagy fényerőváltozás... akkor oké.
Ugyanezt motorral nehezebb érzékelni, de gyorsnak kell lenned... vagy beraksz sorba egy ampermérőt és nézed az áramváltozást, hogy van-e, vagy leválasztva, leosztva szkóppal nézed, milyen a hullámforma, stb...
(#) ferci válasza Tetye hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Találsz a fórumon rajzokat szerintem, MOC 3062 v. hasonlóval gyújts inkább.
Védelmet meg tegyél be, RC párhuzamosan.
(#) JZoli válasza ferci hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Na ez a legjobb megoldás a szivattyú kapcsolására szerintem is , az RC tag mindenképpen kell.Nálam egy szilárdtest relé kapcsolja egy villanymotor áramkörét és tettem vele párhuzamosan RC tagot már hosszú ideje működik hiba nélkül pedig több mint két ammpert kaqpcsolgat. Az a MOC-os optocsatoló is nagyon jó megoldásnak tűnik, ráadásul egyszerű is.
(#) Tetye válasza ferci hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
az rc párhuzamosan azt a szivattyú két kivezetésére érted a szivivel párhuzamosan ugye? milyen értékeket kéne oda tenni? és akkor a moc-triak-moci ugy jó lenne?

(#) proli007 válasza Tetye hozzászólására (») Nov 22, 2007 / 4
 
Nos, örömmel látom, elérkeztetek oda,ahonnan elindultunk. Csak néhány gondolatom van még a témához.

- Igen, az RC tagot a szivattyúval párhuzamosan kapcsoljad, de ha triac-al kapcsolod párhuzamosan, az eredmény szinte ugyan az. (csak kikapcsolás után is lesz áramfelvétel)
- Ne valami gagyi kondit és ellenállást használj, mert annak nem szokott jó vége lenni. A Te esetedben szerintem 100nFx100ohm megfelelő értéket ad.PLd. a RIFA gyártmányú "zavarszűrő kondit" (Conrad 45 61 44-50) A DC-s kondik erre a célra nem megfelelőek, mindenképpen legyen rajta a 250V~. Az ellenállás is ha külön van legjobb, ha "tömör", nem valami köszörűlt vacak. Az impulzusokat bírnia kell. (Régen a REMIX is gyártott ilyeneket M3001 típusszámmal)
- A triac-ok negatív gyújtóáramra érzékenyebbek, mint a pozitívra. (bármely polaritású anódfeszültség esetén) Az ember keze rááll a pozitív gyújtásra, de nem ez a legjobb megoldás. A MOC viszont megfelelőnek tűnik.
- Induktív fogyasztónál a profik, a biztos gyújtás érdekében csoport impulzust alkalmaznak. Ezzel nem lépik túl a Gate vezérlő teljesítményét, viszont többször "belerúgnak", hogy a gyújtás a fáziskésés ne befolyásolja annyira. De a Te kis motorodnál, valószínűleg olyanok a veszteségek, hogy nem tiszta induktív jellegű a tekercs, sőt...
- Ha kész, mindenképpen érdemes megnézni szkóppal, hogy a gyújtás, mind két periódusban azonos jellel jelentkezik-e, mert ha nem szimmetrikus, akkor DC összetevő lesz, amire a motor jobban fog melegedni. Persze üzem közben összehasonlíthatod a motor hőfokot a sima és a triac-os kapcsoló mellett.

Hát ennyit szerettem volna hozzáfűzni.

üdv! proli007
(#) ferci válasza Tetye hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
A triac-kal párhuzamosan kell az RC-tag.
Mi az a moc-triac-moci ? MOC+triac..
(#) Tetye válasza ferci hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
ugy értettem hogy a moc kapcsolja a triakot a triak meg a mocit. amin van a triakkal párhuzamos de egymásal soros R-C. igyn ézne ki jól?

ez.GIF
    
(#) ferci válasza Tetye hozzászólására (») Nov 22, 2007 / 4
 
Ja... hogy a moci a motor, hi... elfelejtettem....
OK.... így.
(#) Tetye hozzászólása Nov 23, 2007 /
 
na már csak egy a kérdés a modik szét dobják a pontokat ferci és proli007 közt mert mind 2en sokat segitettek.. amugy jólett.. müxik
nem melegszi a szivatyu sem..
köszi
(#) zhermesz hozzászólása Okt 21, 2010 /
 
Hali!

A motoros szelep is működik? Zol
(#) proli007 válasza zhermesz hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Hello!
A motoros szelepben is motor van nem?...
üdv! proli007
(#) zhermesz válasza proli007 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Szia,

még régebben egyszer ki akartam váltani reléket 3pont vezérlésű 230V-os motoros szelepnél szilárdtest relékre, és nem igazán működött.

A vezérlést rendesen megkapta, el is kezdte kinyitni a szelepet, de bezárni már nem tudta.
Tápfesz elvétel-visszaadás után be tudta zárni, de kinyitni meg már nem.
Pedig a szilárdtest relék állítólag nullpontnál kapcsolnak ki.

Igazából nem volt olyan veszélyes a dolog, így hagytam a francba, visszatettem a reléket, csak elegánsabb lett volna, ha nem kattog...
Meg is örültem ,hogy ez a topic pont ilyenekkel foglalkozik.

A válaszod most tulajdonképpen azt jelenti, hogy kipróbáltad és működik, vagy csak elméletileg, hiszen a szelepben is motor van? (csak egy kicsit másfajta, pl. középen megcsatolt, a két végén egy bazi nagy kondenzátorral...)

Zol
(#) mex hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Egyik barátom kérdezte:a keringetőszivattyúját szeretné áramkimaradás esetén egy UPS-ről táplálni. Mennyire életképes, biztonságos ez a megoldás? Mit szól a motor a trapéz alakú feszültségformához?
Ha valakinek üzemel ilyen megoldás, kérem ossza meg a tapasztalatát.
(#) zhermesz válasza mex hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
A motor maga egy hangyányit jobban melegszik, és a kábelezés egy kis 50Hz ... 1 kHz-es elektromágneses zavarjelet termel. Eddigi tapasztalatok alapján nincs jelentősége.

Pl. a frekvenciaváltók is négyszög-trapéz jeleket adnak ki magukból, csak van a kimenetükön egy aluláteresztő szűrő.

A vegyes tüzelésű kazán felforralásának nagyobb kockázati tényezője van...

Zol
(#) Stewe válasza mex hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Nagyon függ attól, hogy mekkora a motor.
Egyébként a motorok az induktív terhelés jellegüknél fogva a magasabb frekvenciájú összetevőkkel szemben /ez a "trapéz sarka"/ nagyobb ellenállást képviselnek, így az áram valamivel jobban fog hasonlítani a szinuszhoz, mint ohmos terhelés esetén.

A biztonságról pedig annyit, hogy ha a táp leválasztást is ad, akkor még jobb is, mint a közönséges 230-as hálózatról hajtott motor.
(#) mex válasza zhermesz hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Pontosan a kockázati tényező miatt kérdeztem, mivel nekem nincs tapasztalatom a kváziszínuszos működtetés területén. Való igaz, hogy a frekiváltók is ilyen jelalakot adnak ki, de nem szeretnék rossz tanácsot adni egy az elektronikában teljesen járatlan személynek. Másik tényező a kényelem, (ugye az UPS-ben az akkut töltő áramkör is benne van), de egy autós színuszinverter töltését külön kell megoldani, és az átkapcsoláshoz is kell járulékos elektronika. Szóval még mindig várom a tapasztalatok megosztását.
Előre is köszönöm.
mex
(#) proli007 válasza zhermesz hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Hello!
Természetesen csak elméletileg mondtam. Ahajtás amit említesz, általánosan alkalmazott kondis segédfázisú motor.
A gond, az erősen induktív fogyasztóval van. Az igaz, hogy a szilárdtest relék nullpontnál kapcsolnak, csak a feszültség és az áram között jelentős fázistolás lehetséges. Így pont, a nullpont kapcsolókat nem ajánlják induktív terhelésre..
A megoldás lehet általában, széles impulzussal történő gyújtás, vagy impulzus csoporttal (ez nagyobb áramú, és kisebb Gate disszipációt okozhat). De megoldást jelenthet, a fogyasztó fázisjavítása is. De a kondival sorba kötendő ellenállás is, mert kinyírhatja a triac-ot.
Kis teljesítményű, erősen induktív terhelés mellé kötött kiegészítő OHM-os fogyasztó is megoldás lehet. (Nem szép, de hasznos)
üdv! proli007
(#) Tetye válasza mex hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Üdv!
Én ki próbáltam a kvázisinusos ups-t is meg a sinusosat is. Működik mind 2, de huzamosabb időre szerintem sinusos kell pl apc smart, nekem az van rajta mióta kb a topicot megnyitottam és hibátlanul megy próbáltam apc back-el az nem sinus, azzal is működik de melegszik búg, nem jó annyira neki.
De még az is jobb mint ha felforr a víz benne, úgyis csak addig kapja a nem sinust amíg akkuról megy.
(#) Tetye válasza zhermesz hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Nekem működtetnek a triakok kisebb nagyobb keringető szivatyúkat, és mosógép vízbeeresztő mágnes szelepeket, gáz kazánon lévő gáz mágnes szelepeket.
Kb 2007 november óta működik a technika hibátlanul ill egyszer át programoztam mert az 1w buszra még felfűztem pár hőmérőt pluszba és ezek adatait rs485 ön küldöm el egy pc adatbázisába. De most ethernet-en gondolkodom webes fűtés management.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem