Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   102 / 398
(#) hapro válasza Cini hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Így jó ahogy van.
(#) hangszoros válasza Cini hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Az normális az "A" osztájú feszvég meghajtójának a munkaellenálásai. 50 mA szokott lenni x 47V=2.35W a két ellenáláson
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Ezt én is így szoktam, válogatom az aktív és a passzív elemeket is. A quad erre nem olyan kényes, jó hangja lesz így is, úgy is.
(#) Cini hozzászólása Nov 1, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Azt hiszem egy kicsit túllőttem a tápfesszel, cserélem az ellenállásokat 3 vagy 5 W-ra a 2 W-ok attól félek kiolvasszák magukat a panelről.
(#) Ge Lee válasza Cini hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Úgy látom hogy Urbános nyákod van. Az ellenállásokkal nincs gond, simán kell bírniuk akár 2,5W-ot is, viszont ez a nyák 1-2 év alatt szép barna lesz alattuk, a fólia is meg szokott égni egy picit.
Vagy magasabban kell beültetni, vagy kell a lábára forrasztani nyákból egy pici hűtőfület.
(#) hangszoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Na ebben nagyon tévedsz.
Érzi a végtranyót _kis hangerön van-e mélyhang, soványan vagy kövéren szól _ és az Ic-ét is. A többi is benne van az eredménybe. Még a biztositékot is lehet hallani benne
Az kétségtelen, hogy fog müködni, akármivel,ami nem nulla, vagy végtelen Ohmos
Egyébbként az alkatrészek fő paraméterére nem kényes Ohm. tehát egy kicsit időpocséklás az ohmérős gubi.
A tipusra inkább. Ezt macerásabb megállapitani. Vagy meg kell hallgatni, vagy torzitásra meg kellenne mérni. Ebbe benne van a zaj is, tehát azt se kell külön mérni. Van gyári méröke e célra RLC-én mér. A gubanc az ára. 70000DM volt mikor utoljára érdeklödtem. Ma is gyártják rendelésre a franc tudja mennyiért.
Vagy katalogusba nézd a zajt, és főleg a nem lineáris torzitást (nonlin) Esetleg a jobb tk-jú ellenálás az prcizebb gyártás anyag. Valahol összefügnek
(#) Ge Lee válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
És még azt is érzi hogy milyen színű a doboz...
Az elmúlt 22 évben néhányat összeraktam belőle, persze hogy van különbség, de nekem a legrosszabb hangja is jobban tetszett mint a legtöbb tranyós végfoké.
Nem igazán tudtam kihámozni hogy mit akartál írni, ennek a zajával, torzításával teljesen felesleges foglalkozni mert egyik sem sok, és ez akkor is így marad ha nem válogatott alkatrészekből készül.

Off
Akik meghallják a "biztit" is azok számára szoktam egy átkapcsolós tesztet csinálni, persze csak én tudom hogy nem kapcsolok át semmit, a relén mindkét esetben ugyanaz a jel van. Ilyenkor is egyértelműen jobbnak hallja A-t vagy B-t vajon miért?
(#) hangszoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Ne izgasd magad engem is beszoktak vinni a csőbe
Egy másolt CD-ről egy softveres cimbim csinált két másolatot PC-vel. Szupercucai vannak. Az egyiket kereskedelmi szokásos softverrel, a másikat egy általa csinálttal . Ez jobban szólt. Visszont háttal a CD játszónak nem tudtam megmondani melyik melyik. Akkori barátnöm rosszhelyen ülve fejtve a keresztrejtvényét beszólt egy párszor, miért ugyanazt a lemezt rakod vissza . Van mikor, meg egyből hallom a drótirányt is.
Az alkatrészek zaja torzitása (minősége) piszokul benne van a hangképbe. Ne úgy képzeld hogy susog.
A végtranyók esetében egy egyszerü matek. 50 V os tápon lóg a hangszoró. A névleges 8ohmos hangszoró DC-re elméletileg 6.5 Ohm. Ki kel férnie az 50mAes A osztájú meghajtásából a 7A körüli csúcs áramnak, különben nem A osztályú a meghajtás ! Nehéz találni olyan tranyót ami tudja a feladatot.
A Quad is ezért volt bajba mikor az eredeti BDY 77 megszünt ! Olvass vissza amit irtam erről. Ott irtam egy Qudgyártógató esetét is
És még a 4Ohmos szekirozást nem is mondtam.
Egyébbként egy akármilyen átkaocsolós szerkezettel rendszered felbontását gyengited. Hasonlitásra legkeményebb az ágyteszt. Erről is irtam. Salafi kedvence.
Ember hozta felszerelését Planárt hallgatni vásárlási ingerenciája folytán.. High Endet szólt. Akkor nem engedte , hogy bele nézzek. Más alkalommal igen Quad volt. Még ismertem is a csinálóját. (Mikrofonos volt az MHV-nél a Rotenbillerben) Olyan jót még nem hallottam, annak ellenére, hogy három hangrontó megoldást egyből kiszúrtam, pedig járt már nálam néhány különböző évjáratú gyári is.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Egyetértek veled. Egyáltalán nem számít lehet-e hallani a biztosíték hangját, és egyéb bla-bla-bla... CSAK az a lényeg, ha bekapcsolom, akkor jól esik a fülemnek. Ha ez megvan, akkor kit érdekel a torzítás, meg az impedanciák, meg egyéb miskulancia. Viszont ha nincs meg, akkor lehet az akármilyen űber-frankó papíron, akkor is alkalmatlan a zenehallgatásra.
Mindezzel együtt, szerintem az R.Ludwigos modifikáció jobban szól.
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Ne aggódj, mert én azt vallom_ az a jó HiFi ami tetszik a gazdájának _
Ezt lehet, hogy én találtam ki ?
Az ágyteszt is ilyen Egyébbként felülmúlhatatlan, és korelál az irotaddal
Az irkám azért iródott, mert izgat a miértje, mitől jobb ?
Néhány okát probáltam leirni. Ezek szerint nem sikerült, mert félre értelmezhető,
(#) zoly15 hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Sziasztok! Olyan problémám lenne a quaddal kapcsolatban, hogy a 0.091 Ohm -ot hogyan készítsem el? Valamelyik RT évkönyvben, vagy folyóiratban le volt írva, hogy réz huzalból milyen vastag és milyen hosszú darabka kell, de már nem emlékszem melyikben. Valaki nem tudna nekem segíteni ebben? Előre is köszönöm!
(#) hapro válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Réz huzal nem lesz jó (vagy ha beteszel 1km-t akkor talán)! Oda ellenállás huzal kell, méghozzá kéne tudni az adott huzal ellenállását, abból kiszámolod milyen hosszú kell neked, levágod és kész is.
Vagy veszel 0,1ohmos és 1ohmos ellenállást, ezeket párhuzamosan kötöd, és már kész is a 0,091ohm. Mondjuk 2W-os ellenállásokból szerintem elegendő is az összteljesítményük.
(#) dollerakos hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!

Még új vagyok a témában (a Quad 405-ben), egyelőre csak tapasztalatokat gyűjtök, de látom, sokféle dolog van róla a neten, összehasonlíthatatlanul több mint a Leach Amp-ről (amelyet eredetileg szeretttem volna megépíteni). Elsősorban a hangminőségével kapcsolatos tapasztalatokra vagyok nagyon kíváncsi, pl. jobb-e a hangja, mint egy NAD 3020-nak? Nekem kissé fura az elején az a műv. erősítő, gondolom, van már annál modernebb, jobb is, ugye? Van egy eredeti NAD 3020-asom, igaz, ennek kisebb a teljesítménye, mint a Quad-nak, de nálam nem a teljesítmény számít, hanem a hangminőség. A korabeli Hifi Magazin, mintha a NAD-ot hozta volna ki jobbnak, de ebben nem vagyok biztos..... Köszi a válaszokat.
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Kicsit off, de kapcsolatos a célal
Szombaton az Xfaktor párbajban Vica, vagy Veronika, akkorát énekelt, hogy könnyeztem. A szöveget nem érthetem, mert nem tudok angolul. A cuc 10-en éve Anyámnak tuningolt, és reflexé alakitott Tesla (nagyon rossz helyen egymáson a földön) rádugva egy régi Grundigra. Nincs benne Nicam tehát monó) A Tesla saját kábelja a Din dúgokkal semmi extra.
A lényeg: Úgy átjött, a ZENE , hogy a büvöletben eszembe nem jutott, hangfal, hangszoró TS paraméter, vagy hasonló.
Nem ez a cél ?
Még irhatnám Polyák Lila Straisand szerelmes aszony előadását, Paul Potts Nessum Dorrmáját, amit a lilaingében adott elő.Mind megismételhetlen.
Vesztemre ráleltem Muri Enikő notájára, ami hasonló. Jól felmérgeltem magam: Ilyet kirakni. Hát... gyalázat. Ezt egy Dunaparton talált Teac 60/2 mini bigyón ( csak a membránt tuningoltam szétszedés nélkül) + Creativ ősi hangkártya. is átjött a lényeg az asztal alá bedobva.Reggel 6-ig élvezkedtem, zene hallgatással alkohol nélkül !
(#) Ge Lee válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Manapság ide való huzalt nem nagyon fogsz kapni, tegyél bele egy 0,1 ohm 2W-ot. Teljes kivezérlésnél ez a különbség nem nagyon fog számítani, ha mégis akkor módosítod az előfeszítő ellenállást is.
(#) Alkotó válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Ez a lényeg, de valójában mégse!
A zene nagyon fontos része az egésznek, de Én személy szerint magára az építésre is vágyom. Mint az utazásnál, van aki csak oda akar érni, és van aki szeret úton lenni.
Ráadásul az építések kétesélyesek, mert vagy tetszik, vagy nem az eredmény.
(#) Ge Lee válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Kérj kölcsön egyet és hasonlítsd össze a NAD-dal. Szerintem 10 emberből ötnek tetszik, ötnek nem. Nekem bejött.
(#) hangszoros válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Hátha sikerült akkor jó úton jártál.
Lehet újra útra kellni
(#) Ricsi1992 hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Lenne egy nagyon fontos kérdésem, légyszi segítsetek:
milyen közel lehet egymáshoz rakni a két végfok nyákot?

A két nyák (rádiótechnikás) egymás mellett lenne, állítva!...nem tudom hogy összegerjednének-e, ha szorosan egymás mellett lennének.
Kérem, valakí segítsen, fontos lenne, mert már a dobozt építem, és csak most jutott eszembe, hogy lehet, hogy a fentiekre is kellett volna gondolni. A válaszokat előre is köszönöm.

Egyépként a Bolyai sulis projektmunkám lesz, már készen vannak a vég panelek, a hangfalvédő, és az áttekert toroid is...asztalon összedobva megy is szépen, majd töltök fel képeket is .
(#) potenciameter válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szia, nyugottan teheted egymas mellé őket. Legalábbis az enyéim nem gerjednek, pedig a két végfok egy nagy panelra van megépitve, nem két kicsire és egyáltalán nem gerjed, nagyon szép a hangja.
(#) Ricsi1992 válasza potenciameter hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Köszi, hogy válaszoltál. Igazából nekem egymás fölé kéne tennem.
Egymás felett lenne a két panel, szóval az egyik panel teteje felett lenne szorosan a másik panel alja (fólia oldala). (talán így érthetőbb, fentebb kicsit bonyolultan írtam le)

Aki tud valamit elről az elrendezésről (gerjedne-e), segítsen :yes: .
(#) Alkotó válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Egészen közel is rakhatod. Éppen a napokban találtam képeket egy "korai" Quad-omról. Ez is hasonló az RT-s kialakításhoz, és szorosan egymás mellett vannak. Ma is remekül működik, pedig már közel 20 éves.
Az egymás fölé helyezés nem gerjedési szempontból lehet bajos. Ekkor az alsó panel melegíti a felsőt, ennyi lehet a gond vele (meg kicsit nehezebb méregetni és javítani, ha arra kerül a sor)

7-ábra.JPG
    
(#) Ricsi1992 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Köszi, ez jó hír.
Igazából az enyém is úgy lesz állítva, mint a tied, csak azért írtam hogy egymás felett, mert talán így érthetőbb volt...hogy nem mellé...
Akkor megyek is, építem a dobozt.
(#) Szebence hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Konkrétan ehhez a quad-hoz van valakinek nyák illetve beültetési rajza? Bővebben: Link

Nagyon sok rajz van ebben a topicban, de én az ehhez való nyák és beültetési rajzokat nem találtam, vagy átsiklottam felettük.
(#) Alkotó válasza Szebence hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Ez egy "alap Quad" (legalábbis nem látom miben lenne más). A módosított változatokat kivéve, az összes terv erről szól.
(#) Szebence válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Rendben, köszi! Tehát akkor nekem nem a módosított meg nem a korszerűsített nyákrajzot kell hozzá keresnem, mert azok ennek a rajznak a fejlettebb változatai...
(#) Alkotó válasza Szebence hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
A "fejlettebb" nem mindig találó, mert sok módosítás hoz ugyan némi előnyt, de hozzá egyéb problémákat is felvet.
A módosítás az inkább "mást" jelent, aztán mindenki eldönti az jobb-e neki vagy sem.
Az R.Ludwigos módosítás szerintem jobb, mint az alapkivitel.
(#) Szebence válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Értem. Én most nem megépíteni szeretném, csak le szeretném menteni, hogy meglegyen. Üdv!
(#) Ext-rém hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Egy másik témában előkerült a QUAD eredeti védelme. Ott elég témaidegen erről beszélni. Ezt a felvetésem tudná valaki tompítani?
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Akkor ez adott feszültség felett vezetővé válik?
Vagy pont adott áram felett?
Következő: »»   102 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem