Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 186
(#) Mybuster válasza S.Roland hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Oké köszi még elgondokozok rajta!! :wink: De a másodikat a dobókockást meglehet csinálni 555 Ic ből is? Nem?
(#) Mybuster hozzászólása Aug 31, 2010 /

Ja és valaki jó lenne hogy lehet olyan led kockát színváltósá csinálni de olyat akarok hogy nem RGB led ből hanem úgy helyezném el őket hogy mellete lenne a másik színű led és felváltogatná egymást!! és egy nyák rajz is jó lenne !!THANKS!!!
(#) juppi válasza Mybuster hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Csináld meg a Rubik-kockát ledekből.
(#) Mybuster válasza juppi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Óh igen!!
(#) jdani hozzászólása Okt 3, 2010 /

Hali. Ezek a gumicsőbe helyezett gyári LED-es vízálló világítások hogyan működnek? Láttam hogy van benne a LED, aztán egy ellenállás. Hogyan vannak ezek bekötve? Egyenesen 230ról mennek?
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Okt 4, 2010 /

Ki van már dolgozva. 1200Ft körül van az 1W-os (keletről). Otthon ezt nehéz lenne ekkorában összehozni.
(#) soskajoska válasza Bagi Zoltán hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Valamit elírhattál Bagi! megnéztem és: EV2481DH-00A evboard MP2481 22 050 Ft
Ez pedig nem 2000Ft,ráadásul nettó!
(#) Barat hozzászólása Okt 23, 2010 1 /

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a szakdogámhoz! 5 perc 1 kérdőív
Előre is köszönöm!!

https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dC03N1liZE54MF9RSX...dkE6MQ
(#) Krist0f hozzászólása Nov 2, 2010 /

Sziasztok!
Hangulatvilágításként szeretnék építeni LED-es lámpát, amit konektorrol üzemeltetnék. 300 LED-del gondoltam, 240 narancs(2V, 20mA) és 60 kék(3.5V, 20mA). A kapcsolást úgy terveztem, hogy 12V-ra párhuzamosan sorokat kötök, 40 sor(6db 2V-os LED + 1ohm ellenállás) narancs és 20 sor(3db 3.5V-os LED + 82ohm ellenállás). Tápnak ezt gondoltam: Bővebben: Link Mivel az elektronikában nem vagyok túl jártas, felmerült néhány kérdés:
- Jó-e ez a táp erre?
- Működne ez így egyáltalán?
- Ha nem, mit kellene változtatnom?
- Az áramerősséget kell e szabályoznom, ha igen, hogyan?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Fery válasza Krist0f hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Ezt a tápot indulásból felejtsd el. 300 db LED szorozva 20 mA-el a 6 Amper. Ez a táp csak kettőt tud. Ezenkívül sok függ attól milyen Led-eket veszel. a Nagy fényerejű Led-eket nem kell 20mA-el meghajtani sok esetben pár mA-el is remek fényük van. Akkor ha az össz fogyasztást 2 Amper alá tudod szorítani akkor használhatod ezt a tápot különben füstölni fog.
(#) Krist0f válasza (») Nov 2, 2010 /

Bocsi, nem tudtam, hogy hova kell... :bummafejbe: :pirul:
(#) jdani válasza Fery hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Helló. Bocs hogy beleszólok, de 300 LED-et hogy lehet működésre bírni? Mind a 300at párhuzamosan kötni, vagy hogyan kellene ennyi LED-et működésre bírni?
(#) Krist0f válasza Fery hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Köszi a gyors választ. Soros kapcsolás miatt gondoltam, hogy elég 20mA egy sornak(mintha olvastam volna valami ilyesmit), de akkor nem. Van egy 150W-os PC tápom(12V/6A), amivel szemezgettem korábban, de elvetettem a mérete, hangossága miatt. Igazából ki szeretném hozni a LED-ekből a maximumot, mert elsősorban a fény lenne a fontos, de nem szeretnék fehér fényt és nagy fogyasztást, így döntöttem a ledek mellett. Visszatérve a tápra: megoldható lenne, hogy arról működtessem őket? Ha igen, ez mennyiben változtatna a fentebb említett kapcs. terveimen?
(#) Krist0f válasza Krist0f hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Beütöttem a 'LED series/parallel array wizard'-ba külön a 240 db 2V-os narancs és külön a 60 db 3.5V-os kéket. Az eredmények kéknél: "# total power dissipated by the array is 4856 mW | # the array draws current of 400 mA from the source", narancsnál: "# total power dissipated by the array is 9616 mW | # the array draws current of 800 mA from the source". Ezeket össze lehet adni és megkapom, hogy a 300 LED-nek mennyi kell, vagy hülyeség maga a kérdés is?
(#) kowi válasza Krist0f hozzászólására (») Nov 2, 2010 / 1

szerintem ez a legegyszerűbb megoldás:http://skory.gylcomp.hu/kapcs/aramgenerator.html
"Led 230V-ról kapcsolást nézd"
(#) qvasz2 válasza Krist0f hozzászólására (») Nov 2, 2010 / 1

Majdnem jól számoltál, de a 2V-os narancs színűből csak 5-öt köss sorba, az 10v, és elé egy ellenállás, ami 100 ohm legyen.
A kék lednél jó a 3 db sorban, de az ellenállás inkább 75 ohm legyen, ha 20mA-t akarsz.
Azután ezekből a csoportokból kell párhuzamosan a 12V-ra rátenni annyit, amennyit kényelmesen elbír a tápod.
Ez így, ahogy leírtam, 48 sor narancs, és 20 sor kék, soronként 20 mA, összesen: 1,36 A, a tápod tehát vígan elbírja.
(#) Krist0f válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Köszi a választ. Tetszik, ahogy leírtad. Azt, hogy 20mA legyen soronként mivel lehet szabályozni? Vagy a maradék 0,64A nem fogja bántani a LEDeket?
HE Store-ban néztem az ellenállásokat. Az mit jelent, hogy 0.25W, 0.4W, 0.6W? Melyik kell nekem?
(#) qvasz2 válasza Krist0f hozzászólására (») Nov 3, 2010 / 1

Idézet:
„20mA legyen soronként mivel lehet szabályozni?”

Az előtét ellenállással állítod be (a 100 ohm-mal és a 75 ohm-mal).
Idézet:
„a maradék 0,64A nem fogja bántani a LEDeket?”

Az csak a terhelhetősége a tápnak, nem csinál az semmit a ledekkel.
Idézet:
„mit jelent, hogy 0.25W, 0.4W, 0.6W”

Ez az ellenállás maximális teljesítménye. Neked most bármelyik jó.
(#) Krist0f válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Köszönöm szépen a válaszaidat!
(#) pz87 hozzászólása Nov 6, 2010 /

Valaki próbált már 50-100W-os fehér LED-et?
Nagyon erős, mondjuk egy 1000W-os halogén izzóhoz képest milyenek lehetnek?
(#) bbalazs_ válasza pz87 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Fontos a szinhomerseklet.
En egy 20W-os termeszetes feheret probaltam. Egy 4x5-os szobat bevilagit. De olvasni eppen lehet mellette. Nagyjabol egy regi 60-asnak felel meg. 1600mA-el hajtottam.
(#) pz87 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hú az nem sok, ha egy 20W-os valójában csak egy 60W-os hagyományosnak felel meg, erősebbre számítottam.
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Nov 7, 2010 /

1W-os ledek hatásfoka a legjobb jelenleg. 3W-os led kb 2-szer nagyobb fényt ad Lumenben.
10W-os kb 5-7szer nagyobb fényerejű, mint egy 1W-os.
(#) karpi válasza Krist0f hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Jon a karacsony .

Gyonyoru 80 -120 LED -es fuzereket lehet kapni potom aron ezeket egy kis CIP vezerli ket kis Tranzisztorral ( vagy Triac-? ,,nem neztem meg micsoda).

Ezeken ven egy beallitas ahol a feny folyamatos ,vagy van egy par futofeny vezerles nagyon lassu sotet-fenyes atmenet vay gyors villogas.

Ha mind a harom fuzert beallitottam hogy folyamatossan vilagitson egesz jo derito vilagitas volt a szobaban.

Ez persze kulon kezi kapcsolgatast igenyel mig mind a harom dobozkan a kapcsoloval a folyamatos vilagitast beallitod.De biztos meg lehet oldani hogy allandoan folyamatos vilagitast adjon ha a kapsolo tranzisztorokat valami polarizalo feszultseggel bekapcsolva tartjuk.

Ha egy matt bura ala teszed a LED -eket es lassu valtozasra allitod kulombozo szinkeverekek alnak be ( a harom fuzer harom szinben van meg kek , sarga, piros LED-ekbol van kulon mindegyik.

Van ilyen kerti uvegszal ( angyalhaj) ami alatt egy nagyfentyereju haromszinu LED van ami ossze viszsa villog kulombozo ritmusban , fantasztikus szinek keverodnek ki az uvegszal vegein. harom ilyen kerti kutyut egy helyre osszefogtam es gyonyoru szines "felhok" -et lehet vele eloidezni mint hangulatvilagitas.
Egy komplekt cucchoz volt harom "angyalhaj" egy napelem ami ket akumulatort toltott nappal igy ejjel aztan automatikussan vilagit egy 3-4 oran keresztul az akumulator toltesetol fuggoen,.
(#) Bagi Zoltán válasza karpi hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Szia!

Árakat tudsz?

Bagi
(#) tbence3 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Nekem otthon van 10W-os power ledem és tervezem, hogy azzal világítok majd a szobámban. Kb 4x5ös tetőtéri szoba. Nekem elegendőnek tűnik de lehet, hogy a plafon kialakítása miatt is lehet.

Tesztelés folyamán egy gyári 12V-os vezérlőt használtam. Nem tudtok véletlenül valami jó kis kapcsolást? Sokallom azt a 2500Ft-ot érte...
(#) Bagi Zoltán válasza tbence3 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Szia!

Én 2,5x2,5 m-es konyhában világítok 3x10W power leddel! Éppen elegendő, sőt inkább kevés. Kisegítésként a mosogató felett van még 10W világítás 1W-os ledekből 1m hosszan, kb mellmagasságban elhelyezve. No az szuper!
Szerintem amit tervezel, az hangulatvilágításnak lesz elég! Egy nagyon kicsi, 1mx2m előszobát világítok 10W Power lewddel, az is csak arra elég, hogy öltözködj a fényénél. Persz ott az elég is.

Bagi
(#) tbence3 válasza Bagi Zoltán hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Megmondom őszintén még nem tudtam kellő időt szentelni a kísérletezésre. Jelenleg csak 1db 10W-os Led meghajtóm van.
1db 10W-os led vagy pedig 10db 1W-os led? Melyiket véled jobbnak?
Személy szerint én az 1db-ot tartom "jobbnak" De erről kíváncsian várom a Te véleményed!
(#) Sir-Nyeteg válasza tbence3 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

5 hozzászólással előbb írtam erről.
Most a szobámban van egy 20W-os led: Jól világít, megfelelő a fénye, de két nagy gubanc azaz hátrány van vele:
Egyik az, hogy árnyékot hoz létre (pontszerű fényforrás). Konyhában nem jó, ha a kezed eltakarja az éppen szeletelt húst.
Másik pedig az, hogy 12db 1W-os led fényereje vetekszik vele.
Előny: könnyebb szerelhetőség, hiszen csak egy darab.
(#) szoto válasza tbence3 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szia!

Szerintem a 10db 1W-os ledet használd, de szórd szét a plafonon mint a spotokat.
Az 1-3W-os ledeknek sokkal jobb a hatásfoka.
Én 8db (700mA)Luxeon rebelt szórtam szét kb 25m2-re a nappaliba.Pont elég, még olvasni is lehet alatta, bár valakinek ez már kevés lehet.
Spotos elhelyezésnél nincs árnyék.
Következő: »»   33 / 186
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem