Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Felhőpászta építés

Témaindító: zoli200, idő: Okt 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 9
(#) dj_gabor hozzászólása Márc 28, 2010 /

Mennyit ér most egy használt felhőpászta?
(#) secy válasza dj_gabor hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

120- 320ezer között mozognak
(#) dj_gabor válasza secy hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Elég jó árba mozognak...
Nekem még lenne is egy kb: 150 ért. Csak repedt az üvege...
(#) secy válasza dj_gabor hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

ahha. 2500w?? vagy 1200? 20-32cm lencse?
(#) dj_gabor válasza secy hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

2500W os égő meg 32cm-s lencse.
(#) dj_gabor hozzászólása Márc 30, 2010 /

Valakit nem érdekelne ez a felhőpászta? adom akár 130 ért is.
(#) tatabike hozzászólása Márc 30, 2010 /

Én fiatal koromban csináltam magamnak egyet, tök egyszerű volt, és olcsó, de meglepően hatásos. Több kilométerről látszott...
(#) hüblerattila válasza tatabike hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Leírnád hogy hogyan? Aszthiszem sokunkat érdekelne
(#) tatabike válasza hüblerattila hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Természetesen. Mondjuk nem tudom, hogy ez manapság hogyan kivitelezhető, kellett hozzá némi Ikarus-os ismeretség. Lehet, hogy elsőre gagyinak tűnik, és fanyalogni fogtok, de akkoriban még gyári felhőpásztát sem lehetett kapni, szóval nekünk ez a kütyü volt a non plus ultra...
A hozzávalók: 1 db kiszuperált lemezjátszó, lényeg, hogy forgassa a tányért, más nem kell, ha esetleg a sebességválasztója is jó, akkor az már király, mert lehet változtatni a sebességet.
2 db Ikarus szúrófény-lámpatest, fókuszában 24 voltos, 100w-os halogénizzóval.
1 db 24VAC trafó, legalább 250 wattos, én egy hétköznapi biztonsági trafót használtam. Az izzóknak nem kell egyenáram, tehát nem volt semmi egyenirányítás, meg pufferelés, meg hókuszpókusz.
Nekem egy fadobozos, elég nagy lemezjátszót sikerült kifogni, tehát elfért benne a trafó. A két lámpatestnek csináltam vastagabb drótból egy-egy bölcsőt, amik két helyen voltak alátámasztva átellenes pontban, a lemezjátszó tányérjának két oldalán, tehát ide-oda tudtak billegni. A lemezjátszó tányérjára lyukat fúrtam kb. 3-4 centire a közepétől, ide ment egy csonk, amit összekötöttem egy tolórúddal az egyik bölcsővel, majd azt a bölcsőt összekötöttem a másikkal, így amikor forgott a tányér, ide-oda billegtette a bölcsőket egymással szemben, a két fényoszlop meg egymást keresztezve ide-oda rohangált az éjszakai égen. Ki kellet kísérletezni a méreteket, hogy egyformán mozogjon a két lámpatest, meg ne feküdjön el nagyon, mert azért nem jó dolog belenézni egy ilyenbe. Tudom, nem sok az a 2x100 watt fényerő, de aki éjjel találkozott már négykereklámpás Ikarus busszal szemben, ami nem vette le a refijét, az tudja, milyen nagyon erős és fókuszált a fénye. Itt konkrétan nem is az volt a látványos, hogy megvilágította a felhők alját, hanem mivel szúrófényt produkált, nagyon jól látszott a két erős fényoszlop jó messziről. Aznap éjjel mikor kipróbáltam, néhány haverom még a szomszéd faluból is átjött, azt hitték új diszkó van a kultúrházban...
Szóval ennyi, akkoriban ilyesmikhez jutottunk hozzá, ilyesmikből csináltunk magunknak hasonló dolgokat.
(#) secy hozzászólása Márc 30, 2010 /

ha vissza nézitek a topikot az én általam építettről találtok képet és infokat is
(#) hüblerattila válasza tatabike hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Nem lehetett rosz Én amit épietettem abban egy mozigép optikája van plusz egy 10 centis nagyitólencse ami befókuszálja az egész csóvát. 24 voltos 250 wattos izzóval és egy kb 15X15 centis jobbra-balra mozgó tükörre van vetítve amivel pásztáz. Körülbelül ennyi. De ez is csak jó felhős időben ér valamit. Akkor 6 kilóméterről látta haverom Trabinak a reflektora nem lenne jó hozzá amugy?
(#) secy hozzászólása Márc 30, 2010 /

még a hmi 575 sem nagyon látszik 6km.ről
(#) tatabike válasza hüblerattila hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Sima autó lámpatest nem jó. A régieknek ugye a búrája van barázdálva, és úgy terítik a fényt. Az nem csinál fényoszlopot, a búra pedig általában össze van ragasztva a foncsorral. Az új, 'szabadoptikás' lámpatesteknek meg maga a tükör része nem jó erre a célra, mert az fókuszálja, teríti a fényt. A szúrófény azért jó, mert a búrája nem torzít, gyakorlatilag csak egy ívelt üveglap, nem 'szól bele' a fény útjába, az izzószál pedig pont a fókuszban van. Sőt, ha nem kell tartani külső hatásoktól, (víz, nem tud ráesni semmi, stb.), akkor le is lehet venni a búrát, ami nekem volt, azt szét lehetett szedni, így az izzó sem fő meg olyan hamar.
(#) secy hozzászólása Márc 31, 2010 /

értelmes valamire való pásztához ÍV FÉNY kell!! tehát a fokuszban a villamos ív kell legyen (fémhalogén)
ezen felül a magas szinhőmérséklet jobban el különül a városok fényeihez képest.
(#) tecktomy hozzászólása Okt 26, 2010 /

Sziasztok!
Én is szeretnék egy felhőpásztát építeni csak nem tudom hogy fogjak hozzá valaki valami ötletet?
Előrei is köszönöm
(#) secy válasza tecktomy hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

üdv. első kérdés
milyen pásztát szeretnél építeni??

sky rose

imperiál

sky beam stb...?
(#) Stewe válasza tecktomy hozzászólására (») Okt 26, 2010 / 1

Majdnem lehetetlen megfelelő méretű lencsét szerezni, házilagos kivitelű felhőpásztát csak tükröset láttam.
Egy 110-es parabolatükör volt lekrómozva, és ez volt megvilágítva egy fémhalogén jószággal.
(#) tecktomy hozzászólása Okt 27, 2010 /

Sky rose-t szeretnék építeni a doboz meg az ienek meg is vannak amibe a cuccot építeném csak az elektronikára lennék kíváncs mármint olyat szeretnék építeni ami olcsón kivitelezhető. gyujtó fojtó trafó nélkül is lehet építeni? meg még az izzóra is kíváncsi vagyok nem akarok 90 ezreket kiadni érte:/
Köszi szépen a válaszokat!!
(#) secy válasza (») Nov 5, 2010 /

sorry
(#) secy válasza tecktomy hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

keress meg priviben vagy mailban aztán segítek,ha tudok
(#) tecktomy hozzászólása Nov 8, 2010 /

Valaki nem tud sky rose felhőpásztának a belsejéről képet mutatni?
előre is köszi remélem tudtok segíteni
(#) secy válasza tecktomy hozzászólására (») Nov 8, 2010 / 1

azzal valszeg nem sokara mész 2folytó van benne,1 gyújtó,a traf az elektronikának,áttétel(kuplungal) motor a ,a főtengely végén 1 poti ami az elektronikára van kötve,a polarítás fordítás miatt.
van egy mágnes kapcsoló,egy ventillátor ,az elektronika melkette a 16A kismegszakítóval. aztán ennyi.

a fejben előröl hátra felé haladva.
ért szerűen a lencse, melette a retesz(mely becsukódik,ha le kapcsolod a gépet ugyan is a fókusz vissza fele is működik. aztán a nap szét cseszné az izzót.
szóval a retesz melett alul 1 x12cm venti mely kifelé szívja a meleget aztán a határoló lap ,hogy az izzó fénye csak a homorú tányér fele mennyen. aztán izzó foglalat hmi2500al benne. mögötte a homorú tányér és forgató motorja a tányér mögött 2x 12cm venti mely 1a fej alján helyezkedik el,a másik a hátulján.(mind 2 a hideg levegőt nyomja befelé. röviden ennyi.

ha ilyesmit építesz,mindent vízmentesen kell megoldani!! ventillátoroknak levegőt kell szállítaniuk,de vizet nem!! :
(#) tecktomy válasza secy hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Köszimár csak a lencse kéne
de még egy pár fotót vagy videót is elfogadnák
(#) tecktomy hozzászólása Nov 22, 2010 /

Lenne még egy kérdésem eszt nagyon nemértem
a Novalight Single Max nál h oldják meg a fény mozgást
mert nem a fej forog hanem a belsejében valami. valakinek van valami ötlete?
Előre is köszönöm
(#) secy válasza tecktomy hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

az izzó mögött a foncsolozás mozog!!
(#) tecktomy válasza secy hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Okés eddig értem
és a froncs mozgását h oldják meg?ez érdekelne jobban
köszi
(#) tecktomy hozzászólása Nov 24, 2010 /

valaki ilyen képet tud mutatni?
(#) secy válasza tecktomy hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

kétlem,hogy bárki szétszedné ezért a vízmentesített készülékét
(#) tecktomy hozzászólása Nov 24, 2010 /

eszt megértem de hogy csinálják meg a hűtését ha szakad az eső akk nem szívja be a vizet? :eek2:
(#) secy válasza tecktomy hozzászólására (») Nov 24, 2010 / 1

több venti van benne. 1ik sem rendelkezik extra légszálítással. terelő lapok vannak a ventik körül. alulról szívnak felfelé! (tény:a víz nem folyik felfelé)

én jópárat láttam már és javítottam is.
javaslom nézz meg 1et közelről és fényképezd le minden szögből,hogy emlékezetből meg tudd építeni.
Következő: »»   4 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem