Fórum témák
» Több friss téma |
Hello
Szeretnék csinálni egy ALC-t (Auto Level Control), amit sokféle feladatra lehet használni pl.: fényerő (LED), hang (túlvezérlés elleni védelem) vagy bármien kimenőjel (U,I) abszolút fix értéken tartására, ingadozó, változó bemenő jel mellett. Az elméleti elképzeleésemet könyebb lerejzolni, mint leírni, ezért cstoltam a képet. Kérek szépen véleményeket, hogy szerintetek jó-e az elképzelés és milyen elemekkel lehetne megvalósítani. Köszönöm bberti261
Szia! Egy áramkörrel nem tudod mindet megoldani. A hangra itt van egy: Automatic Loudness Control Más néven AGC (Automatic Gain Control)
A led fényerőnél áramgenerátoros stabilitás kell.
Annyit hozzátennék, hogy az összes ilyen automaták nagyon beletudnak rondítani a zenei dinamikába, ezzel élvezhetetlenné téve azt.
Igen, ezt megtaláltam én is. Nagyon kompex a külön fülhalgató és külön 2x2.3w-al. Bajos a beszerzése (se HE-n, se HQ-n, se TME-n) és nekem kisebb tudású is elég.
Ja igen, az áramgenerátor az jogos.
Gondoltam arra is, hogy ha van hang akkor ég a LED, és ezt jelszinttől (hangerőtől) függetlenül azonos fényerőn teszi. Az jó ha csak 1 komparátorral figyelem, hogy van e jel a vezetéken és az kapcsolná be az áramgenerátort? Hogyan tudnám levenni a hangvezetékről a jelet úgy, hogy a következő fokozatnak az ne okozzon zavart? Műveletierősítő + feszültségosztó sorosan? Az erősítő 2-szereset erősítene, ha felét lecstolom a jelnek. (Számít az, hogy mányad részét csatolom le, a zaj szempontjából?)A lecsatolt jelet erősítem, egyenirányítom, pufferelem és ezt adom a komperátornak, hogy hasonlítja össze egy ellenállás+potméter_sorosan-al beállított ninimális szinttel. A minimumot pl. füllel beállítom és ha ezt meghaladja, akkor van hang. Vagy a végfok után kellene csinálni egy lecsatolást? Mi a véleményetek?
Ok, akkor zenére nem jo, de pl.: egy motor előre beállított maximális fordulatszámot ne lépjen túl változó motorterhelésre ?
Optorássel mérni lehetne a forulatszámot , pufferelni és ennek a jelnek a x-ed részét visszajuttatni pl.:egy PNP-re?
Vagy egy generátor ne forogjon csorsabban, mint szbadna, egy féket kapcsolna be az elektronika? (gondolok itt pl.:szélkerékre, hogy ne járjak úgy mint a két robot a Discovery-n a reklámban
![]()
Légyszi, ne kapkodj ennyire, egyszerre csak egy dologgal foglalkozzunk.
Minden automatika lelke a komparálás azaz az összehasonlítás. Ebben egyeznek, viszont az utána következő beavatkozás már célspecifikus, ugyan úgy mint az adott mérendő mennyiség mérése is. Tehát, a hangra világító LED esetében az elv a következő. Egy 100K-ohm-os ellenállással kicsatolod a jelet egy komparátorra. Ez nem okoz számottevő jelszintveszteséget. Ez után a komparátor kimenetén már csak akkor van jel, ha a hangerő meghaladja az általunk beállítottat. Hogy a LED ne villogjon ilyenkor, egy integrátorral átlagolunk, s így jóval érzéketlenebbé, de folyamatosabbá tesszük a kijelzést.
Ok, akkor maradjunk ennél a szálnál.
Az integrátort mennyi időre célszerű méretezni? Legalacsonyabb zenében előforduló freki az kb. 20Hz -> 50ms. Ekkor az integrátor elemei lehetnek C=100nF és R=50Kohm ? Az integrátor a komparátor után van külön műveleti erősítővel, vagy egy műveleti erősítőből is ki lehet hozni?
hopsz, az inkább 1/RC lesz. És akkor 200Kohm és 100µF ?
ez olyan, soknak tűnik ... ?
Azt olvastam, hogy az integrátorra nem szabad egyenáramot adni, mert a kondenzátor miatt nincs visszacsatolás és a nyilthurkú erősítéssel fog működni.
Ha a komparátor referenciáját nagyon alacsonyra állítom akkor előfordulhat az, hogy éllandóan "1" esben lesz (és az már DC)? Az jó lenne ha alőbb menne az integrátor és aztán a komparátor? Ilyenkor kell az integrátor elé egy követő erősítő? , hogy az R1 helyett ne impedancia legyen? ha fölöslegesen agyalok, akkor bocs és kérlek javítsatok ki, de sajnos nincs műszerem amivel mérni tudnám a jelszinteket, ezért próbálom végiggondolni a lehetőségeket amik fölmerülnek bennem
És akkor mi van, ha nyílt hurkú erősítéssel fog működni? Akkor, vagy nem engedjük, hogy a poti annyira letekerhető legyen (korlátozó ellenállás), vagy az integrátor kimenetét formázzuk egy védelemmel (zener dióda). Vagy egy olyan integrátort alkalmazunk, ami jó nekünk.
Ok értem.
és az értékek jók az integrátornak? így kell egyáltalán méretezni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |